Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Telineet

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puutapit[muokkaa]

Rakentamisen aikana voidaan nurkkiin hirren päihin lyödä puutappi, joiden päälle kiinnitetään astinlaudat. Viimeisteltäessä nurkkia nämä reikäiset tukin päät sahautuvat pois. Ennenaikaan on myös tappeja kiinnitetty seiniin ja näitä reikiä voi nähdä vanhoissa hirsirakenteissa ulkoseinillä.

Pitkät hirrenpäät[muokkaa]

Saman asian kuin edellä mainitut tapit, ajavat pitemmiksi jätetyt seinähirren päät. (Ylitys n. puoli metriä muusta nurkasta) Ensimmäinen telinetaso eli pidennetyt hirrenpäät kannattaa tehdä jo metrin-puolentoista korkeudelle maasta, koska siinä vaiheessa kun ei enää maasta käsin yletä, alkaa olla myöhäistä...

Telineet[muokkaa]

Telineturvallisuus[muokkaa]

Muista aina terve järki telineitä tehdessäsi. Jos telineesi on alle metrin korkeudella maasta on melko sama laitatko kaiteet vai et, mutta pidä mielessäsi, että tutkitusti vaarallisin korkeus on 2-3 metriä. Miksikö? Tällä kerkeudella ei juurikaan vielä pelota, mutta putoaminen sattuu varmasti. Yli viidessä metrissä itsesuojeluvaisto alkaa pitää huolta siitä että suurimmat hölmöilyt jää tekemättä mutta vielä kolmessa metrissä korkeisiin paikkoihin tottunut liikkuu melko huolettomasti.

Purkuvaihe ja tapitusreikien poraus on omien kokemusteni perusteella riskialttein työvaihe. Siinä todella kannattaa pitää maltti vaikka tekisikin vain itselleen ja vain sitä ainoata hirsikehikkoaan. Vahva sähköpora heittää kiinni juuttuessaan kenet tahansa hirren päältä alas. Päästä ennemmin irti, kyllä pora pian pysähtyy itsekseenkin!

Kolmiotuki telinelankuille[muokkaa]

Tämä on helppo ja tukeva ratkaisu pitkänurkkaisessa kehikossa. Ruuvaa halutulle telinekorkeudelle hirrenpään sivulle vajaan metrin lauta/lankku ja sen vapaaseen päähän toinen lauta alaviistoon vähintään 45:n asteen kulmassa myös hirrenpään sivuun. Käyttäessäsi kunnon ruuveja esim. 6 x 120 mm sinun ei tarvitse välttämättä laittaa vinoreivoja lainkaan.

Telinemalleja[muokkaa]

Ylimmän pelkkahirren päällä[muokkaa]