Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Tekstitys

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Videotiedostojen tekstitys[muokkaa]

Oheisilla ohjelmilla voidaan tehdä esimerkiksi suomenkielisen tekstitys. Teksti kirjoitetaan, muotoillaan, ajastetaan ja tallennetaan omana tekstitystiedostona. Videota katsottaessa yhdistetään tekstitystiedosto automaattisesti videoon. Kun teksti halutaan saada kiinteästi videotiedostoon, puhutaan tekstin "polttamisesta" (poltto) elokuvaan. Tällöin on vain yksi tiedosto, joka siis sisältää videon ja tekstityksen yhdessä.

Youtube[muokkaa]

Tekstitys lisätään videoon Youtubessa omista videoista. Lähdetiedostoksi kelpaa .srt tai .sub http://www.google.com/support/youtube/bin/answer.py?hl=en&answer=100077

Tekstitys ja video[muokkaa]

Video tai muu kuvamateriaali, jossa tekstitys ei ole itse materiaalissa "kiinni", saadaan tekstitys näkyviin yleensä niin että nimetään erillinen tekstitystiedosto samalla tiedostonimellä kuin itse kuvamateriaali. Ainoastaan kolmikirjaiminen tiedosto pääte on eri. Nämä tiedostot sijoitetaan samaan kansioon, hakemistoon.

Soittimista[muokkaa]

Mac[muokkaa]

 • VLC Player varma valinta.
 • QuickTime Player saattaa jumittaa elokuvien kanssa, mutta lataamalla siihen Perian-lisäosan http://www.perian.org se toistaa monenlaista. Lisäksi kannattaa asentaa Flip4Mac http://www.flip4mac.com lisäosa.

Teksti ja puhe eri tahdissa[muokkaa]

Joskus huomaa kuinka teksti ja puhe kulkevat eri tahtiin. Netistä löytyy ohjelmia, joilla tekstitysten aikoja voi säätää, kuten alla luetellut ohjelmat.

VLC Player[muokkaa]

 • Ohjelmassa voi katselun aikana h tai j näppäimillä siirtää tekstitystä, 1s = 1000ms.
  • Jos teksti ilmestyy aikaisemmin kuin puhe. Laske tekstin ilmestymisestä kyseiseen puheeseen kuluvat sekunnit. Jos esimerkiksi ero on 7 sekuntia. niin paina j-näppäintä kunnes ruudussa näkyvä luku on 7000. Tee hienosäätö tarpeen mukaan. Tässä vaihtoehdossa VLC siirtää tekstitystä myöhemmäksi.
  • Jos teksti ilmestyy myöhemmin kuin puhe. Laske puheesta kyseiseen tekstiin kuluvat sekunnit. Paina h-näppäintä kunnes ruudussa oikea luku. Huomaa, että tässä vaihtoehdossa VLC EI siirrä tekstiä aikaisemmaksi, vaan ääntä myöhemmäksi jolloin puhuttu ääni ei täsmää kuviin.
 • Kyse saattaa olla myös nk. framerate arvosta joka ei kohtaa tekstityksen ja videon kanssa, tämä asia vaatii selvennystä.
 • Tekstityksen saattaa saada kohdalleen, mutta se vähän ajan kuluttua taas on eri tahdissa.

Ohje vaihtoehto 1[muokkaa]

 • Selvitä videolta paljonko teksti on minuutteina ja sekunteina edellä tai jäljessä puhetta.
 • Avaa tekstitystiedosto tekstitysohjelmassa
 • Jos koko tekstitys on väärässä kohtaa värjää koko teksti, esim. ctrl-A tai cmd-A tai jos jokin tietty kohta tekstityksestä on väärässä kohtaa värjää vain se mikä tarvitsee siirtää. Voi olla että värjäys pitää tehdä valitsemalla ensimmäinen haluttu tekstitysrivi ja painamalla viimeisen halutun rivin kohdalla hiiren oikeaa painiketta samalla kun pitää näppäimistön shift-näppäintä alhaalla (shift on se millä tehdään iso kirjain).
 • Valitse kohta ohjelmasta jolla voit säätää aikaa. Se voi olla esimerkiksi Shift time, jolloin määritä + vai - eli edellä menevän tekstityksen myöhäistäminen on minustamista ja jäljessä tulevan kohdalleen saattaminen plussaa.
 • Tallenna tiedosto ja katso osuiko kohdalle

Ohje vaihtoehto 2[muokkaa]

 • Käytä hyväksesi ohjelmistossa olevaa videon toistoa ja asenna tekstitys kohdalleen suoraan tekstitysohjelmassa.
 • Tähän voi kirjoittaa ohjeen..

Aiheeseen liittyviä sivuja[muokkaa]

Tekstitys ohjelmistoja[muokkaa]

Mac[muokkaa]

Windows[muokkaa]