Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Taivuttaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katso myös sivu Puu

Yleistä[muokkaa]

Taivuttaminen onnistuu parhaiten jos puuta voidaan samalla pakottaa päittäin kokoon. Taipuu parhaiten kasvutuoreena. Puu taipuu ytimen suuntaan parhaiten. Kaikkien puiden taivuttaminen ei onnistu yhtä helposti ja osa ei taivuttuaan jousta takaisin lähtöasentoon. Tähän vaikuttaa puun ikä, jolloin vanhemmiten em. ominaisuudet vähenevät. Taipumista voidaan edesauttaa ensin liottamalla ja sitten lämmittämällä. Taipuisuutta tarvitaan mm. tehtäessä rummun kehiä, jalaksia, veneitä.

Liian jyrkästi tai litistyneet putkien taivutukset aiheuttavat pyörteistä virtausta ja eroosiokorroosiovauriota.

Säteen mukaisesti[muokkaa]

Halkaise puu niin että halkaisulinja kulkee suoraan puun ytimen läpi. Halkaise haluamaltasi leveydeltä äsken halkaistu puolikas taas ytimeen läpi. Näin syntyy puolikas jonka veistät esimerkiksi laudaksi. Tällainen lauta on hyvin taipuisa.

Taivuttaminen[muokkaa]

Ennen taivutusta puu muokataan niin lähelle valmista kokoa kuin mahdollista. Jos puu on verraten paksu, tehdään siihen sahalla rako pituussuuntaan tai sahataan poikkipykäliä taivutusosan sisäpuolelle.

Liotus[muokkaa]

Luonnon vesissä riippuu lämpötiloista, mutta pari viikkoa lienee yleissääntö.

Lämmitys[muokkaa]

Ennen taivutusta puuta haudotaan kovassa saunan löylyssä tai leivinuunissa, jolloin pinnan kuivumisen estämiseksi ympärille kierretään märkä riepu, jota kastellaan välillä vedellä. Luokkipuita haudotaan lämpimässä hevosen lannassa. Kun kyseessä on useita puita (esim. veneen kaaret) voidaan tehdä 1" laudoista höyrytorvi. Höyry kehitetään reiällisessä kannella varustetussa padassa ja torven pää tukitaan rievulla, jolloin pitkät puut voivat ylettyä torven ulkopuolellekin. Saunassa, leivinuunissa, tuhkassa, savussa, lantakasassa kuorellisena, höyryssä jne. Ylempänä huoneessa kuumempi. Kiedo puu vielä märkään kangassäkkiin niin tulos paranee.

Taivutusmuotit[muokkaa]

Taivutus suoritetaan tarkoitusta varten tehdyn painimen päällä. Nk. paininpuut jotka on muotoiltu tulevan tarvekalun mukaan. Niissä voi olla esimerkiksi aukko johon toinen pää työnnetään ja lähdetään taivuttamaan ja kiinnitetään toisesta päästä kuusesta väännetyllä vitsaksella. Vitsaksen ja taivutetun kappaleen välissä voidaan käyttää kiiloja. Paksuja puita taivutettaessa puun ulkopuolelle kannattaa kiinnittää taipuva teräskisko puristimilla estämään ulkopinnan liiallista venymistä ja murtumista. Vaneriviiluja voidaan liimata 3-8 kerrosta painimen päällä yhteen.

Kuivuminen[muokkaa]

Puun taivutettuun muotoon jäämistä voidaan parantaa kuumentamalla taivutuskohtaa sisäpuolelta puhalluslampulla melkein hiiltymiseen asti. Hitaasti parempi

Kupariputki[muokkaa]

Taivutustyökalulla.

  • Yli 18 mm taivutuksissa kova putki pehmennetään 500 asteen lämpötilassa.
  • Alle 22 mm pehmeän voi taivuttaa myös käsin, taivutussäteen tulee olla vähintään 8 kertaa putken ulkohalkaisija.
  • Ulko- tai sisäpuolisen taivutusjousen käyttö edellyttää pehmennettyä putkea.