Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Tahko
Teroitusväline, jolla on käyttöä! Kuuluu omavaraisempaa elämäntapaa harjoittavan kylän peruskalustoon.
Työn loputtua kivi EI saa jäädä makaamaan veteen, sillä se pehmenee ja muuttuu soikeaksi.
Tahko[muokkaa]
- Hiekkakivitahko paras, nopeasti leikkaava ja pysyy kunnossa. Sementtivalutahko on liian kova. Nykyaikaisia "seoskiviä"
- Jalusta vankkarakenteinen ja ehdottomasti vesiruuhella varustettu.
- Akseli rautaa. Akselointi litteästä raudasta taivutetuilla laakereilla, joista toisessa on rajoittaja akselin päittäisen luisumisen varalta.
- Kampiosa niin pitkä, että varrestetun kirveen voi tahkota ilman että kiertäjän pyörittäminen vaikeutuu. Kammen tulisi olla käytettävissä akselin kummastakin päästä ja vääntövarren pituutta on mahdollista muuttaa kiven koon mukaan.
Kiven kiinnittäminen[muokkaa]
Kivi kiinnitetään molemmin puolin puristettavien levyjen avulla.
Soikea kivi[muokkaa]
Sorvataan pyöreäksi esim. oikaisukivellä tai katkaistua viilaa käyttäen.
- Tahkossa esiintyvät "naulat" on teräaseella kevyesti hakkaamalla alennettava leikkauspinnan alle työn helpottamiseksi ja kiven kulumiseksi tasaisesti.
Kiven kunnostaminen[muokkaa]
http://rihmasto.fi/sites/default/files/Tahkokiven%20kunnostus3_2010.pdf
Kiven valmistaminen[muokkaa]
Perinteisesti tahkokivet on valmistettu hiekkakivestä, jota löytyy Suomessa vain Satakunnasta. Myös saviliuskeesta saa hyvän tahkon.
- 20 l hyvää sementtiä
- 50 l puhdasta kvartsihiekkaa, raekoko alle 1 mm.
- 60 cm pätkä n. 20-millistä metallitankoa tai -putkea
- Puutavaraa muottia ja telinettä varten
Lähde: http://wiki.partio.net/Tahko PartioWiki - ohjeet tahkon valmistukse
Tahkoaminen[muokkaa]
- Hiomisesta ja teroittamisesta löytyy perustietoa ja työvälinekohtaisia ohjeita sivulta Teroitus.
- Perinteinen hiekkakivitahko saa aikaiseksi hyvin sileän jäljen. Nykyaikainen on esimerkiksi keraaminen hiomakivi, kuten alumiinioksidista valmistettu.
- Tahkolla hiottaessa ja osattaessa hioa, terän suunta pidetään vasten pyörimissuuntaa. Varo ettei terä tökkää kiveen! Ilman tukia hiottaessa suositellaan kuitenkin käyttämään myötähiontaa.
- Tahkon kivi pyörii vedessä, mutta kiveä ei säilytetä vedessä! Varsinkin hiekkakivistä tulee soikeita.
- Kun hiotaan kiven pyörimissuuntaa vastaan, vesi nousee terälle ja terä ei ole nähtävissä samalla tavoin kuin myötähionnassa.
- Tahkottaessa täytyy vettä olla niin runsaasti, että kivi pysyy puhtaana ja leikkauskyky hyvänä. Jos kivi tukkeutuu, kivi – ei kuintenkaan timanttihiomakivi – voidaan puhdistaa siihen tarkoitetulla "kivensäätäjällä". Joitain kiviä voidaan myös muuttaa karkeammaksi tai hienommaksi kyseisellä säätäjällä.
- Työvälinettä painetaan kiveä vasten mahdollisimman läheltä hiottavaa särmää. Painaminen voi olla myös voimakasta, huomioiden kuitenkin työvälineen koko. Jos käytetään timanttihiomakiviä ja varsinkin uutta sellaista, paine on vähäisempi!
- Kivi on tehtaalta tullessaan suorapintainen ja 90° kulmassa sen sen kylkeen nähden. Tällaisena se tulee pitää myös koko kiven eliniän. Kiven halkaisija siis pienenee tasaisesti hiottaessa. Jos hiottavaa työvälinettä painetaan vain yhdestä kohtaa kiveä, syntyy kiveen ura. Epätasainen ja vino kivi voidaan oikaista siihen erityisesti tarkoitetulla tasoituslaitteella, jossa on timanttikärki. Pääsääntöisesti teroitettavaa työvälinettä liikutetaan sivusuunnassa koko kiven tai nahkalaikan pinta hyödyntäen. Liike voi olla jatkuva edes takaisin tai pistemäinen eli työstetään painamalla jossain kohtaa ja kevennetään ja siirrytään seuraavaan kohtaan kiveä.
- Konevoimaisen tahkon nopeus on sama kuin käsin kierrettävän.
- Tahkon kivi on pyöreä. Jos terää teroitetaan kiven suuntaisesti, terästä tulee pyöreän kiven takia kovera. Tähän ei kuitenkaan tarvitse juurikaan kiinnittää huomiota, ero on niin pieni. Hiottavasta työvälineestä riippuen teroitus tehdään joko poikittain kiveen tai kiven suuntaissesti.
- Kiven suoralla sivulla voidaan oikaista terien taustapuolia.
- Värjäys: Hiottaessa tahkolla hiontatukea käyttäen sama särmäkulma kuin aiemmin, kannattaa tussilla värjätä taltan alkuperäinen viiste ja asettaa taltta silmämääräisesti hiontatukeen kiinni kiveä vasten. Tämän jälkeen pyöiritetään kiveä käsin ja säädetään hiontatuen korkeutta niin, että kivi hioo koko viistettä.
Maahantuonti Finntools Oy
Hiontatuki[muokkaa]
Jotta saadaan aikaiseksi oikea särmäkulma, tarvitaan usein hiontatukea tai hiontaohjainta. Kokenut teroittaja kykenee teroittamaan myös ilman tukia lihasmuistilla. Tällöin kannattaa käyttää apuna esimerkiksi tussia, jolla värjää särmän ja hakee kevyesti painamalla oikean teroituskulman. Usein tälläinen teroitustapa soveltuu kevyeen teroittamiseen. Syviä lovia ja teroituskulmaa muuttaessa on lähtökohtaisesti välttämätöntä käyttää tukia. Esimerkiksi käsin pyöritettävällä hiekkakivisellä tahkolla kirvestä hiottaessa, käytetään usein puusta tehtyä hiontaohjainta. Esimerkiksi työväline kiinnitetään hiontatukeen ja hiontatuki teroitusvälineeseen tai työvälinettä tuetaan teroitusvälineeseen kiinnitettyyn tukeen.
- Tukea käytettäessä on kiinnitettävä huomiota työkalun oikeaan kulmaan suhteessa pyörivään kiveen tms. Usein tämä on 90°. Työkalua painetaan kohti kiveä oikealla paineella läheltä teroitettavaa särmää. Vaihtoehtoisesti tämä saattaa tapahtua esimerkiksi vipuamalla, eli nostamalla työkalun vartta ylöspäin, jolloin terä painuu tehokkaasti kiveä vasten hiontatuesta riippuen. Työvälineen ei tulisi päästä nousemaan hiontatuesta irti niin, että esimerkiksi särmä lähtee levenemään ellei se ole tarkoitus.