Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Siirtolapuutarhavaja

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Sivulla esitetään 1,6 x 4 x 2,5 metriä kokoisen siirtolapuutarhavajan rakentamisohjeet. Wikikon muilla sivuilla on ohjeita työkaluista, perustamisesta, paneloinnista, rännien asentamisesta, pintakäsittelystä, ovien ja ikkunoiden asentamisesta. Katso luokasta Rakentaminen.

Piirustukset[muokkaa]

Media:Siirtolapuutarhavaja.pdf

Materiaali[muokkaa]

 • Käytä vain puumateriaalia, joka on sahatavaran päästä katsottuna tiheäsyistä eli vuosirenkaat kiinni toisissaan !
 • Luettelo on suuntaa-antava, mutta näillä määrillä em. vajan rakentaa.
Betonilaatta harmaa 500x500	8kpl + terassi 4kpl (perustus)
Kevytsora pilariharkko P-240 240x240x190	8 kpl + terassi 4 kpl (perustus)
Kuivabetoni S-100 25kg	3sk (perustusharkkojen sisäosat)
Harjateräs 17cm 6mm	24kpl (perustusharkkojen sisään)
Sokkelikaista	1erä (harkkojen päälle)
Kyllästetty mitallistettu SHP A vihreä 48x148	22,5jm (runko)
Mitallistettu kuusi C-24 48x98	  127,5jm (runko)
Ulkoverhouslauta UTV pohjamaalattu 23x120	370	jm (ulkopinta ja n. yli puolikas sisätilan seinistä)
Mitallistettu pohjamaalattu HS 20x120	58jm (vuorilaudat, otsalaudat)
Sisäverhouslauta STV TK 14x120x4200 6kpl/pkt	  51	jm (sisäkatto n. yli puolikas koko kattopinnasta)
Lattialauta päätypontattu HLL OM 28x95 82jm (lattia)
Raakapontti RPL VL päätypont 23x95	110jm (huopakatto)
Aluskermi Plano TL4 K-EL0 1x10m tarrareuna	1rll (huopakatto)
Kattohuopa pintaultra tiilenpunainen 	2rll (huopakatto)
Kattoliima Icopal	1ast (huopakatto)
Huopanaula	1erä (huopakatto)
Kevytpeite 3x5m	1kpl (katon väliaikaiseen peittämiseen)
Ulkosäleikkö US-SV 100-125 pyöreä	1kpl (tuuletus ulkopuoli)
Lautasventtiili RK 100mm 1kpl (tuuletus sisäpuoli)
Viemäriputki 110 15cm (venttiilien väliin seinän läpi)
Hitsattu myyräverkko sinkitty 0,6x500x25jm, 6,3x6,3mm	0,9	m (yläpohjan tuuletus)
Tervapaperi	1,2 rll (seinät, lattia, katto)
Maali 9L	(sisä-ja ulkopinnat)
Maali 3L (vuorilaudat, ovet, ikkunat, sisäkatto, räystäiden sisäpinnat)
Lattiamaali 0,9L
Ohenne (lattiamaali)
Ulkosivellin 125mm 2kpl (pinta ja lattia)
Sivellin 100m	1kpl 
Sivellin 35mm 1kpl
Remonttipaperi 10m (väliaikaiseen suojaukseen)
Ovi 8x19 umpi oikea/vasen	2kpl
Karmi-peitetulppa 14mm 16kpl (oviin)
Lankahaka 830 tukeva 300mm sinkitty	2kpl (oviin)
Avainpesät ja ovenpainikkeet 2pr
Ikkuna MS-131mm SK 6x6 oikea/vasen	1kpl
Ikkunapainike 55/062 ZN/JVA Abloy	2kpl
Vesikouru 	4,43m
Syöksysarja	1kpl
Sadevesisuppilo	1kpl (syöksytorven alle)
Viemärin kulmayhde 110mm 88,5 astetta	1kpl (sadevesisuppilon alle)
Sadevesiputki 1erä (sadevesisuppilosta)
Naula 65x2,8 1700kpl (pintalaudoitus, osittain sisälaudoitus, vesikatto)
Koolausruuvi 6x90mm 316 kpl (runko)
Dyckert-naula kuumasinkitty 60x25 1kg (sisäpanelointi)
Nauloja galvanoitu 125mm	1erä
Nauloja galvanoitu 50mm	1erä
Yleisruuvi sinkitty UK 4x40mm	1ras (lattia)
Kyllästetty mitallistettu SHP A rusk 48x123	11jm (terassi)
Kyllästetty SHP AB ruskea 28x95 	97,2jm (terassi)
Palkkikenkä 48x95	8kpl (terassi)
Terassiruuvi 200kpl (terassi)
Hyllyjärjestelmä esim. Elfa Utility

Työkalut[muokkaa]

 • Timpurin kynä, mittanauha, suorakulma, kulmamitta, timpurin saha, sähkökäyttöinen pistosaha, pyöröpöytäsaha (sirkkeli), vasara, sorkkarauta, vyötaskut, pitkä ja lyhyt vesivaaka, (naulapyssy, viimeistelynaulain, paineilmakompressori, letku), jatkojohto, akkuporakone, torx-kärkiä, poranterä 10mm, karmiporanterä 14mm, puukko, mattoveitsi + teriä, ämpäri, lapio, peltisakset, voimapihdit, pitkät tikkaat, pieni A-pukkiteline, pistolapio, kottikärryt, yleisharava, rautasaha, työkalupakki, ristipääruuvimeisseli, keraaminen liesi skraba ikkunalasin puhdistamiseen maalista, silikonipuristin, maalipurkkeja, työvaatteet, kevytpeite materiaalin suojaamiseen

Työohje ja eräs työjärjestys[muokkaa]

Sekalaisia huomioita puutavaraan ja naulaamiseen liittyen[muokkaa]

 • Tuumaile aina ympäristö huomioiden mihin suuntaan jää näkyviin lautojen päädyt.
 • Huomioi naularivien suoruus ja saako ne jäämään vuorilautojen alle. Tarvittaessa käytä pitkää vesivaakaa apuna naularivejä merkitessä.
 • Kiinnitä huomiota puun laatuun ja sen oikein päin asetteluun.

Perustukset[muokkaa]

 • Mitoita vajan paikka huomioiden ristimitta
 • Kaiva maata pois tarpeen mukaan neljälle pilarille per pitkä seinä tai yhtenäinen kaivanto rakennuksen ympärille. Syvyydeksi riittää usein muutama kymmenen senttiä. Ympäritehtyyn kaivantoon voi myös tarvittaessa asentaa salaojaputken ulkoreunalle ja ylimpään kulmaan tarkastuskaivon putkiston puhdistamista varten. Täytä kaivanto sopivalla soralla. Lisätietoa sivulla Perustus.
 • Perustukseen riittää usein 50 x 500 x 500 betonilaatta, jonka päälle tulee yksi tai kaksi pilariharkkoa á korkeudeltaan 190 mm. Pilariharkon sisäosa valetaan esimerkiksi S100 valmisbetonilla ja tökätään sinne pari noin 6 mm harjateräspätkää. Harkon päälle vielä bitumihuovan palaset. Sokkelin korkeus maanpinnasta eli alimman pintalaudan alapinta olisi hyvä olla vähintään 300 mm.
 • Jos etupuolelle ja/tai ympärille tulee terassi, voi siltäosin pilarit asettaa niin että terassirunko myös tukeutuu pilarin päälle. Tämän sijaan voi kuitenkin käyttää myös palkkikenkiä terassin vasojen kiinnittämiseen seinään.
 • Vaihtoehtoisesti voi myös valaa betonista perustuspilarit käännetyn T:n muotoiset ja laittaa tartunnat, jolla vaja ankkuroidaan maahan kiinni. Ettei tuuli kaada kumoon...
 • Joka tapauksessa perustus on rakennettava sen mukaan minkälainen maapohja rakennuksen alla on. Kyseessä on kuitenkin kevyt rakenne, joten mihinkään älyttömiin maapalloa liikaa rasittaviin toimenpiteisiin ei ole syytä ryhtyä.
 • Harkkotiilet tai betonitolpat voi maalata tai rapata sopivalla laastilla ja pintakäsitellä tämän jälkeen.

Lattiarunko[muokkaa]

 • Lattia- ja pystyrungon kiinnitys voidaan tehdä 6x90 koolausruuveilla ja/tai 125 mm galvanoiduilla nauloilla.
 • 48 x 148 kestopuusta kehikko syrjälleen asetettuina ja sen alareunaan sisäpuolelle kiertämään 48 x 48 kestopuusta tukirima. Tukirimaan loveten 600 mm jaolla lattiavasat runkoon kiinni ulkopuolelta ruuvaten tai naulaten.
 • Tarkista ristimitta ja säädä kehikko vaakatasoon tarpeen mukaan sopivilla listoilla !

Pystyrunko[muokkaa]

 • 48 x 98 mitallistetusta puusta kulmiin toisiinsa kiinni naulatut/ruuvatut tolpat, takaseinä 600 mm jaolla (etäisyys tolpan keskeltä toisen tolpan keskelle) tolpat. Etuseinään ovet halutulle etäisyydelle toisistaan ja kulmista ottaen huomioon esimerkiksi sisäseinän sijainnin (jos erikokoiset huoneet) ja etäisyyden päätyikkunasta (mahtuu esim. pöytä ikkunan eteen). Toiseen päätyyn ikkunalle paikka. Ovena voi käyttää normaalia pienempää 8x19 ikkunatonta/ikkunallista mökkiovea ja ikkunana 6x6 avattavaa ikkunaa. Em. oven karmimittoihin lisätään n. 20 mm asennusvaraa sivu- ja pystysuunnassa.
 • Pystyrungon puut lovetaan alaosastaan lattiarunkoon niin että puolikas on riman päällä ja puolikas kehikon päällä. Yläosaan tehdään 98 mm lovi. Kiinnitetään ruuveilla lattiarunkoon.
 • Etu- ja takapuolen runkoon tehtyihin loviin kiinnitetään rakennuksen pituinen 48x98 syrjälleen ja sen päälle lappeelleen toinen vastaava.
 • Sivurunkoihin kiinnitetään syrjälleen 48x98 puu katon myötäisesti. Loveus nurkkatolppiin tehdään vasta nyt.
 • Kiinnitä puoleen väliin runkojen väliin 48x98 puut vaakatasoon.
 • Kiinnitä reivilaudat, jolla suoristat rungon pystysuoraan joka suuntaan. Tämän jälkeen voit tehdä esim. 48 x 98 puusta vastakkaisiin kulmiin etu/takaseinälle ja sivuseinälle lopulliset "reivit". Näitä tulee kulmaan kaksi päällekkäin, koska em. vaakatasotuet jakavat rungon. Ei kannata fuskata suoruuksissa ja ristimitoissa, jos haluaa rakentamisen olevan helpompaa jatkossa.

Vesikatto[muokkaa]

 • Katon voi rakentaa tässä vaiheessa tai vasta seinien pinnoituksen jälkeen. Varsinkin jos sade häilyy pilvissä, kannattaa rakentaa vähintään kattovasat ja laittaa niiden päälle väliaikaisesti muutama lauta ja 3x5 m kevytpeite ja sen reunoihin roikkumaan esim. lautoja kahdella narulenkillä per sivu.
 • 48x98 mitallistettu puu 400 mm jaolla kestää lumikuormia. Pääty-ylityksiä sivuille 48x98 puutavarasta ei tarvita, koska räystäät ovat lyhyet. Etu- ja takaseinän ylityksessä voi vasojen päät muotoilla esimerkiksi viistoiksi jos ne jäävät näkyviin. Kattovasojen korkeus sen mukaan tuleeko siihen esimerkiksi eristys.
 • Vaihtoehtoina peltikatto, joka sateella on eristämättömässä katossa upeaääninen tai rauhallisemmin ropiseva huopakatto, joka muistuttaa pärekaton alla nukkumista. Huopakaton alla käytetään yleensä ponttilaudoitusta. Tähän tarkoitukseen voi ostaa vajaakanttista ponttilautaa ja asentaa se niin päin että reunoistaan viistetty kauniimpi pintapuoli tulee alaspäin ja saa jäädä näkyviin.
 • Ponttilaudasta tehdään rungon päälle naulaamalla kattovasoihin katto. Räystäät maun mukaan pituus. Usein edessä on pitempi. Mitta näyttää pyörivän tällaisissa vajoissa noin 200-300 mm välillä. Estetiikkaa, rakentaja!
 • Räystäslaudat kannattaa asentaa ainakin pitkille seinille ennen ponttilaudoitusta, jolloin 25mm ylitys ponttilaudalla on helppo huomioida. Takapuolellla räystäslauta naulataan suoraan kattovasoihin eli se tulee vinoon. Etupuolella kattovasa katkaistaan pystyruoraan ja räystäslauta naulataan siihen. Huomaa että kaikissa kohdin ponttilauta on tuon 25 mm yli räystäslautojen. Räystäslaudat naulataan sivuissa katon läpi ylhäältäpäin. Räystäslaudoissa laita sydänpuu ulospäin. Päätyponttinen lauta on nopea asentaa ja katkaistu pala alkaa aina seuraavasta päädystä. Jos naulaat ne reilusti yli 25mm ja lopuksi katkaiset suoraksi, tee katkaisu käsipyörösahalla väliaikaista ohjurilautaa vasta tai tavallisella käsisahalla. Sähkökäyttöisellä pistosahalla reunasta tulee helposti aaltoileva. Naaraspontti alaspäin. Kaikki katon ulkoreunat viistotaan, jotta huopa kääntyy alaspäin jouhevasti eikä terävää 90 asteen kulmaa vasten. Viistous on helppo tehdä pyörösahalla tai esim. pistosahalla lopuksi katolla. Muista tarkistaa aina välillä että laudoitus etenee tasaisesti loppua kohden kummallakin sivulla.
 • Otsalaudan alapuolelle voi asentaa vielä toisen otsalaudan ja laudoittaa räystään alapuolen.
 • Aluskermi pohjalle ja pintahuopa asennetaan niin että se tulee jokapuolelta 15 mm yli ponttilaudoituksen. Käytä pintahuovan saumoissa kattoliimaa. Siisti reunat tarvittaessa suoriksi päädyissä ja kulmissa.
 • Maalataan räystäslaudat ja näkyviin jäävät räystäiden alaosat ja kattovasat.

Ulkoseinät[muokkaa]

 • Huolehditaan seinärakenteessa seinän tuulettumisesta ja pintalautojen alle laitetaan tarvittavat tuulensuojalevyt ja rimoitukset.
 • Esimerkiksi vaakapaneeli asennetaan etu- ja takaseinällä ylhäältä alaspäin, jolloin yläreunan saa tiiviisti kiinni kattovasojen alapintaan. Kattovasojen väliin mahtuu tällöin vielä yksi 120 mm paneeli. Paneelin naaraspontti aina alaspäin. Muutoin on helpompi rakentaa vaakapanelia alhaalta ylöspäin. Aukkojen kohdat kannattaa mennä palasina ja aina väliin kiinnittää pitkä lauta, jotta mikään kohta samalla seinällä ei lähde omille teilleen ja lopuksi niiden yhdistäminen ei onnistu. Vesivaakaa siis on käytettävä riittävän usein!! Puutavara kannattaa ostaa 4,2 metrisenä, jolloin hukkaa tulee kovin vähän ja vältytään takaseinässä jatkamiselta. Laadukkaassa ulkovuorauspaneelissa on myös päätypontti, joten jatkaminen on helppoa. Jotta kulmista tulee siistit, kannattaa lähteä jostain kulmasta, kiinnittää siihen väliaikainen lauta pystyyn, jota vasten on helppo työntää toinen paneelin reuna, toisesta päästä saa tulla sen verran ulos että risteävän seinän paneelin saa taas työnnettyä taas sitä vasten. Näin kierretään koko rakennus. Pätkät saa käytettyä ovi- ja ikkunaseinälle, joten hukka jää varsin pieneksi. Kulmat ja aukot on lopuksi helppo viimeistellä sähkökäyttöisellä pistosahalla.
 • Huom! Näissä piirustuksissa katon kulma on sellainen että 120 mm paneeli ei aivan osu etu- ja takaseinällä samaan kohtaan, eli paneelin välinen ura heittää noin 10 mm.
 • Alimpaan lautaan alaosaan tehdään tippaviiste, tämä sujuu helpoiten sirkkelillä. Käytettäessä lautoja pystylaudoitukseen, kiinnitetään alempi kerros sydänpuoli sisäänpäin ja pintalaudoitus näiden päälle sydänpuoli puusta ulospäin. Puut myös asetetaan pääsääntöisesti latvapuoli ylöspäin, jonka näkee pintakuviointia ja oksia tarkasti katsomalla.
 • Naulataan pystyrunkoon kahdella naulalla per runkotolppa. Lautojen reunoista 120 mm laudalla noin 30 mm. Naulaa aavistus alaviistosta. Naulankannat jäävät näkyviin. Jos samaa paneelia käyttää sisäpinnassa kannattaa käyttää pienikantaista dyckertnaulaa.
 • Tehdään tuuletusräppänille aukot. Yleensä ikkunan yläpuolella. Huomioi sisäkaton korkeus. Esimerkiksi 110 mm viemäriputkestä läpivienti. Ulkopuolelle hyttysverkollinen säleikkö.
 • Maalataan seinät ilamn nurkkalautoja ja ovien ja ikkunoiden vuorilautoja.
 • Asennetaan mielellään etukäteen pohjamaalatut nurkkalaudat.

Ränni ja syöksytorvi[muokkaa]

 • Vesivek myy tukevasta pellistä tehtyjä tarkoitukseen sopivan kokoisia ja kestäviä tuotteita. Kulmikas tai puolipyöreä kouru. Vesi johdetaan myös tarpeen mukaisin keinoin poispäin torvelta pienen sadevesisuppilon ja putken avulla.

Ovet ja ikkunat[muokkaa]

 • Asennetaan ovet ja ikkunat. Kiinnitetään samankokoisilla parikiiloilla ja ruuveilla, kannattaa käyttää koolausruuveja. Pieni ikkuna ei tarvitse ruuveja ollenkaan saumavaahdolla kiinnitettäessä.
 • Vuorilaudat asennetaan halutun tyylin mukaan sydänpuu ulospäin. Pystylautojen alareunoihin tehdään tippanokka, viiste. Päälle tehdään pieni lippa ohjaamaan vettä.
 • Sisäpuolen vuorilistat oviin ja ikkunoihin.
 • Ikkunan alaosaan taivutetaan pellistä ikkunalauta tai tehdään tiheäsyisestä havupuusta.
 • Pintakäsittely.
 • Asenna lukot, kahvat, tuuletushaat.
 • Hyttysverkko ikkunaan, esim ulkoapäin kiinnitettävä kehystetty muoviverkkoinen.

Lattia[muokkaa]

 • Aennetaan ponttilaudasta puulattia ruuvamalla se kiinni lattiavasoihin.
 • PIntakäsittely lattiamaalilla.
 • Jalkalistat.

Sähkö[muokkaa]

Tarpeen mukaan sähkövedot rakenteisiin joko pintaan tai pintamateriaalien taakse. Rasiat, katkaisijat yms.

Sisäseinät[muokkaa]

 • Esimerkiksi mitoitetaan sängyn pituuden mukaan väliseinän paikka. Tehdään lattian päälle väliseinärunko 600 mm jaolla ja päällystetään esimerkiksi paneelilla. Tällöin sisäseinä voidaan tarvittaessa poistaa ja tilan käyttöä muuttaa.
 • Ulkoseinät jätetään sikseen ulkolaudoitus näkyviin tai päälystetään esimerkiksi paneelilla. Välin voi eristää tai jättää tyhjäksi, jolloin paneelin alle voi nitoa kiinni esimerkiksi tervapaperin tai muun aluspaperin. Eristettäessä huomioi oikeaoppinen rakenne, ettei synny homeenkasvatus vaja.
 • Paneloitaessa nurkkaan kannattaa laittaa ensin lista ja paneloida sitä vasten tai asentaa listat vasta paneelin päälle.
 • Tuuletusräppänä ikkunan yläpuolelle

Sisäkatto[muokkaa]

 • Voidaan jättää vesikaton ponttilauta näkyviin. Tällöin kannattaa huomioida että valitsee ponttilaudaksi siistin, eikä vajaakanttista.
 • Tai päälystetään sisäverhouspaneelilla. Kiinnitetään viimeistelynaulaimella naaraspontista tai paneelin läpi dyckertnauloilla. Paneelin yläpuolelle esimerkiksi tervapaperi ja tarvittaessa eriste.
 • Pintakäsittely
 • Kattolistat.

Terassi[muokkaa]

 • Tehdään samanlainen perustus betonilaatoista ja pilariharkoista jonka päälle kestopuurunko kuten vajalle ja päälystetään kestopuuterassilaudalla. Jätä rako vajan ja terassirungon & terassilaudoituksen väliin veden poistua. Terassilaudat kiinnitetään kestopuulle tarkoitetuilla ruuveilla.

Pintakäsittely[muokkaa]

 • Uulan maaleilla sisä- ja ulkopuolelta. Värikartta on varsin mieluisa yhteensopivine väreineen. Näin varmistat että laadukkaasta puusta valmistettu vahja hengittää ja kestää kymmeniä kymmeniä vuosia.
 • Maalaamista helpottaa huomattavasti jos esimerkiksi vuorilaudat ja kattovasojen päät malaa ennen niiden kiinnittämistä tai ennen kuin niistä on tehty hankalammin tavoitettavia.
 • Pensseleinä kannattaa käyttää riittävän isoja ja laadukkaita pensseleitä, jolloin maalin levittäminen on helppoa ja jälki hyvä.

Työkalutelineet[muokkaa]

 • Varaston puolelle puutarhatyökaluille sopivat telineet seinälle puusta tai metallista. Esim. Elfa Utility.

Ympäristö[muokkaa]

 • Muotoillaan maa kaatamaan poispäin vajasta.
 • Istutetaan pohjoisen oloja kestäviä pensaita ja perennoita.