Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Sienet

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Suomessa on yli 2 000 suursienilajia, joista noin pari sataa on huomionarvoisia ruokasieniä. Satoisimpia ja kerätyimpiä ruokasieniä ovat tatit, rouskut ja haperot. Nämä ovat helppoja ryhmiä aloittelevalle sienestäjälle selvien tuntomerkkien takia, eikä joukossa myöskään ole vaarallisen myrkyllisiä lajeja. Sieniä on mahdollista löytää luonnosta koko vuoden, mutta selvästi suurin osa lajeista ilmestyy loppukesällä ja syksyllä.

  • Mustesieni kertoo vettä olevan lähellä.

Aihepiirit[muokkaa]

Sovellukset[muokkaa]

sieniapp.fi/lataa

Aloittelijalle[muokkaa]

Tärkeintä on muistaa, että kerää vain sieniä, jotka varmasti tunnistat. Suomessa on muutamia tappavan myrkyllisiä lajeja (valkokärpässieni, suippumyrkkyseitikki, korvasieni (tuoreena), kavala kärpässieni, pulkkosieni, myrkkynääpikkä) ja useita vaarallisen myrkyllisiä.

Jos haluat löytää sieniä varmasti, elo-lokakuu on hyvää satoaikaa. Jos sienistä ei ole yhtään kokemusta, kannattaa ottaa mukaan retkelle joku kokeneempi. Eri paikkakuntien sieniseurojen keruuretket ovat myös mukava tapa oppia eri sieniä ja niiden käyttötapoja. Opettele joka vuosi vähintään muutama uusi sieni ja sen käyttö. Muutaman kymmenen sienen tuntemuksella löytää joka vuosi varmasti jotain. Yleisten myrkkysienten tunteminen on myös erittäin suotavaa.

Tietoa sienistä[muokkaa]

Kirjat[muokkaa]

Älä käytä vanhoja sienikirjoja.

Vanhoissa sienikirjoissa, jopa 2000-luvulla kirjoitetuissa esitellään monia myrkkysieniä ruokasieninä. Yksi esimerkki vuoden 2006 sienikirjoista on keltavalmuska, joka koostuu oikeasti kahdesta lajista: lehtokeltavalmuska (syötävä), kangaskeltavalmuska (myrkyllinen).

Suositeltavin laaja sienikirja on Suomen sieniopas (Pentti Salo, Tuomo Niemelä, Ulla Salo, uusin painos) (vain 30 virhettä, ruokasienestäjälle paljon turhaa tietoa) .

Sienipoimijakurssit[muokkaa]

Sienineuvojat voivat järjestää poimijakursseja, joilla opetetaan 2-4 kauppasientä. Kurssilta saa virallisen poimijakortin, jota monet sienten ostajayritykset vaativat omavalvontasuunnitelmaansa varten.

Keruutuotetarkastajat pitävät (yleensä luontoalan oppilaitoksissa) neuvojakursseja, joilla käydään läpi kaikki kauppasienet, sekä muut yleisimmät ruokasienet ja myrkkysienet.

Sieniseurat[muokkaa]

Useimmilla paikkakunnilla, erityisesti isoimmilla löytyy paikallinen sieniseura, jotka usein järjestävät ilmaisen kevät- ja syysretken, sekä erilaisia tapahtumia. Sieniretket ovat mitä mukavin tapa oppia eri sieniä ja samalla muitakin metsän kasveja, jos innostusta löytyy. Vetäjät ovat yleensä ammattitaitoisia luontoihmisiä. Eri käyttötapojakin kuulee, maakunnan kartta on hyvä ottaa mukaan jos joku sattuu tietää hyviä sienestyspaikkoja. Ruokaohjeitakin vaihdellaan.

Vuonna 2008 60 vuotta täyttänyt Suomen Sieniseura ylläpitää Funga.Fi sieniportaalia, johon on koottu kaikkien Suomen paikallisten sieniseurojen yhteystiedot ja liittymisohjeet. Lisäksi portaalista löytyy artikkeleita ja materiaalia mm. kaikenlaiseen sienten hyödyntämiseen, keräämiseen, säilömiseen, sienillä värjäämiseen ja sieniruokien valmistukseen liittyen.
Tietoa sieniretkistä löytyy kotisivuilta ajankohtaista-linkin alta.

Linkkejä[muokkaa]