Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Siemenpallo

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Masabu Fukuokan uudelleen löytämä menetelmä, jota aiemmin ovat käyttäneet eräät alkuperäiskansat aavikoiden rehevöittämiseksi. Suomen oloissa ja puutarhassa niillä ei kaiketi ole mitään etua, sillä rikkaruohot todennäköisesti tukahduttavat versot.

Menetelmän edut[muokkaa]

  • hyönteiset ja linnut eivät saa syötyä siemeniä
  • kosteus säilyy siemenpallon sisällä
  • siemen saa ikiomia "jatkoravinteita" kompostista ja savesta
  • vähän vaivaa vaativa: tee pallot ja heittele ne maahan

Teko-ohje[muokkaa]

  • 1/4 osa eri paikallislajien siemeniä
  • 1/4 osa kompostia/humusta
  • 2/4 osa hienoa punasavea
  • (chilijauhetta)
  • vettä

Ensin sekoitetaan siemenet keskenään, sitten niihin sekoitetaan komposti/humus. Chilijauhe estää joitakin hyönteisiä rikkomasta savipalloa, mikäli näissä on halkeamia. Vasta lopuksi sekoitetaan kuiva savijauhe, jonka jälkeen lisätään varovasti vettä. Jos lisätään liikaa siemenet voivat alkaa itämään. Itämistä voi estää myös tekemällä pallot mahdollisimman viileässä tilassa, sillä itämiseen tarvitaan yleensä aina lämpöä.

Pyörittele sitten pieniä ? cm halkaisijaltaan olevia palloja. Niistä tulee tehdä tiiviitä ja sileäpintaisia, jotta halkeamia ei muodostuisi. Sitten niiden annetaan kuivahtaa.

Pallerot heitetään aavikoituneelle alueelle kaikki kerralla niin että neliöllä on vähintään ? palleroa. Sitten odotellaan että tulee sade ja seurataan kuinka aavikko ennallistuu ja vihertyy. Mikäli on kyse todellisesta aavikosta, on hyvä että siementen joukossa on runsaasti erilaisia paikallisia puulajeja.

Artikkeleita ja haastatteluita[muokkaa]

- Fukuoka kertoo siemenpallo-menetelmän tuloksista Afrikassa. Mielenkiintoinen, antoisa ja sopivan pitkä artikkeli!

Dokumentteja[muokkaa]

Havainnollistaa hyvin siemenpallojen tekemisen, käytön ja näyttää miten ne kehittyvät kasveiksi aavikolla ennallistaen sen. Tynnyrimenetelmällä voidaan tuottaa nopeasti palleroita suuria määriä. Pallerot toimivat lähinnä aavikoilla ja karuilla seuduilla..