Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Sähköpostin suojaaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Sähköpostien suojaaminen tapahtuu varmenteella eli Digital ID:llä. Tällaisia tarjoaa esimerkiksi GlobalSign. Asennus kestää noin 15 minuuttia ja yksinkertaisimman varmenteen vuosihinta on noin 15 euroa. Varmenteella sähköposteja lähetettäessä voi sähköpostin allekirjoittaa niin, että vastaanottaja pystyy varmistamaan että viesti on lähtenyt kyseistä sähköpostiosoitetta käyttävältä. Tietysti tähänkin on suhtauduttava varauksella. Lisäksi varmenne antaa mahdollisuuden salata viestin lähettäjän ja vastaanottajan välillä, jolloin vain he voivat lukea viestin. Salaus on mahdollista vasta kun olet saanut aikaisemmin kyseiseltä vastaanottajalta sähköpostin, jonka hän on allekirjoittanut lähettäessään viestin sinulle. Kummallakin on tällöin käytössä oma varmenne, jolla salaus voidaan suorittaa. Varmenteella suojataan vain sitä yksittäistä sähköpostiosoitetta johon sen on liitetty. Huomaa että tässä tarkoitettu allekirjoitus ei tarkoita normaalia viestin sisällä olevaa allekirjoitusta, joka asetetaan sähköpostin asetuksissa ja jossa näkyy esierkiksi yhteystiedot.

GlobalSign varmenteen ostaminen[muokkaa]

GlobalSign kotisivu

Henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen varmenne, jossa ei varmisteta henkilöllisyyttä, vaan ainoastaan sähköpostiosoite. Asennettu 3.3.2014

 1. GlobalSign > Products > S/MIME Certificates > How to buy > Europe > Consumer > PersonalSign 1 tai 2
 2. Syötä pyydetyt tiedot sisältäen omavalintaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Organization name -kohtaan Personal jos ei ole yrityksestä kyse.
 3. Lisää tilapäinen salasana ensimmäisen avaimen asentamiseen.
 4. Sähköpostiosoitteeseen tulee approval -varmennusviesti, johon on vastattava. Yleensäkin sähköposteja tulee nyt useita perätysten.
 5. Hetken kuluttua tulee sertifikaatin latausviesti josta varmenne noudetaan ja ladataan itselle. Tässä kohdassa käytetään tilapäistä salasanaa.

Asennus ja käyttö Apple Mail[muokkaa]

Asennettu 3.3.2014. Jos asennus ei onnistu varmenteen avainnipun käyttö -ohjelman päälle hiirellä vetämällä niin tee kuten seuraavaassa on ohjeistettu. Onnistunut avainnipun asennus näkyy avainnipun käyttö -ohjelman Avainniput Järjestelmä / Kategoria Varmenteet kohdassa sähköpostiosoitteen nimellä.

 1. Avaa Ohjelmat > Lisäohjelmat > Avainnipun käyttö
 2. Arkisto > Tuo kohteita > Valitse varmennetiedosto > Syötä oma tietokoneen käyttäjätunnuksesi salasana > Syötä varmenteen varsinainen käyttäjätunnus
 3. Sammuta Mail
 4. Avaa Mail ja uutta viestiä luodessa viestin yläosassa oikealla on lukon ja tähden kuva jotka aktivoituvat kun valitset lähettäjäkenttään varmenteen mukaisen sähköpostiosoitteen. Allekirjoituksen voi kytkeä pois päältä klikkaamalla kuvaketta. Lukon kuva aktivoituu jos vastaanottaja on lähettänyt sinulle aiemmin allekirjoitetun sähköpostin ja näin voit lähettää viestin salattuna.
 5. Viestin vastaanottaja näkee tai ei näe sähköpostiohjelmastaan riippuen Suojaus tai Salattu merkinnän.
http://support.apple.com/kb/HT5361?viewlocale=fi_FI

Asennus iOS7 iPhone iPad[muokkaa]

Asennettu 3.3.2014. Samaa varmennetta voi käyttää samanaikaisesti myös esimerkiksi iPhonessa. Asennetaan seuraavassa varmenne iOS7 laitteeseen, niin että voit vastaanottaa ja lähettää varmenteeseen liittyvällä tilillä sähköposteja.

 1. Avaa Macissa Ohjelmat > Lisäohjelmat > Avainnipun käyttö
 2. Valitse varmenne yksi kerrallaan jos tuot useita varmenteita > Arkisto > Vie kohteita... > Varmista että tiedostomuto on .p12 > Syötä uusi vahva salasana, käytä esimerkiksi avaimen kuvaa apuna salasanan luomisessaa.
 3. Lähetä itsellesi sähköposti johon vedät hiirellä äsken tallentamasi .p12 varmenteen viestin liitteeksi.
 4. Avaa iOS ja klikkaa viestin liitettä > Asenna profiili painikkeella Asenna > Syötä salasana, jonka aiemmin varmennetta tietokoneelta viedessä annoit.
 5. iOS > Asetukset > Posti, yhteystiedot, kalenterit > kyseinen sähköpostitili > Lisävalinnat > Aktivoi S/MIME
 6. Aseta samalla Allekirjoita Kyllä ja Salaa Kyllä. Varmenne on valmiina ehdotuksissa.
 7. Palaa yksi ruutu taaksepäin ja paina Valmis jotta asetuksesi tallentuvat!
Ohjeen lähde