Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ravinnekerääjät

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ravinnekerääjät(dynamic accumulators) kuten myös typenkerääjätkin, kasvavat usein häiriöityneellä huuhtoutumisalttiilla tai ravinneköyhällä maaperällä. Ne pystyvät tutkimusten mukaan keräämään ravinteita enemmän kuin niitä on pintamaassa itsessään. Ravinnekerääjät ovat usein syväjuurisia kasveja, jotka pystyvät nostamaan jankkoon ja kyntöanturaan, sekä niiden alle huuhtoutuneet ravinteet itselleen ja siten myös kuollessaan pintamaahan.

Kasvit[muokkaa]

- Hyvä erityisesti hedelmäpuiden alla. Varjostaa ruohokasvit tukahduksiin, tuottaa paljon ravinnepitoista biomassaa joka kompostoituu nopeasti. Houkuttelee lisäksi pölyttäjiä eri aikaan kuin hedelmäpuut! Jopa 15m syvät juuret! Venäläinen lajike (Symphytum x uplandicum) ei "vaella" kuten muut lajikkeet ja siten suositeltavin, koska kasvia on miltei mahdoton saada pois kun se on asettautunut!
- Kasvatetaan kate- ja kompostikasvina rohtoraunioyrttien seassa brittiläisissä metsäpuutarhoissa. Luultavasti toiseksi paras ravinnekerääjä!

Puut[muokkaa]

- Monet paljon ravinteita tarvitsevat kasvit kasvavat tammien läheisyydessä. Tammella on syvät juuret jotka hakevat ravinteita, erityisesti kalsiumia puun käyttöön. Kun sataa, tammen oksista ja lehdistä huuhtoutuu ravinteita aluskasveille veden mukana, jotka puolestaan estävät niiden huuhtoutumista pintamaan alapuolelle. Vertailuna omenan lehdistä huuhtoutuu jopa 50 prosenttia kalsiumista ja 80 prosenttia kaliumista! (EFG) Myös suurilla tammilla runkovirtaus on merkittävä ravinteiden kierrättäjä! Silloin tammella kasvavista sienistä ja jäkälistä huuhtoutuu näiden keräämät ravinteet runkoa lähellä kasvaville kasveille.