Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Pyykinpesukone

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyykinpesukoneiden merkeistä[muokkaa]

Nykyään kestäviä pyykinpesukoneita alkaa olla vain muutama merkki, kun puhutaan että kestoikä on yli kymmenen vuotta. Pyykinpesukoneen tulisi kyllä kestää vähintään tämä ilman korjausta. Tällainen merkki taitaa olla ainoastaan Miele ja mahdollisesti AEG.

Pesukoneen korjaus[muokkaa]

Koneet ovat ihmisten rakentamia ja niitä pystyy korjaamaan. Niitä pystyy myös korjaamaan itse, mutta huomioithan takuut!

Varaosien hankinta[muokkaa]

Pesukonemerkkien nettisivuilta löytyy yrityksiä, jotka korjaavat pesukoneita. Näiltä yrityksiltä voi kysyä myös varaosia. Palvelu saattaa olla joskus hiukan nihkeää, mutta se kuuluu nykyiseen äijäperinteeseen.

Yleisiä ongelmia[muokkaa]

Vettä ei tule koneeseen[muokkaa]

 • Sulje vesihana. Kierrä irti vesiletku hanan päästä. Tarvitset ehkä papukaijapihdit tms. Letkun päästä löytyy ehkä pieni muovisuodatin, joka on tukossa. Kun kierrät takaisin letkun, tarkista vesihanan avaamisen jälkeen vuotaako kiinnitys, ehkä tipoittain, jolloin kiristä hiukan lisää. Jos suodatinta ei ole siinä päässä, se on mahdollisesti letkun toisessa päässä, koneen puolella.

Merkkikohtaisia ohjeita[muokkaa]

Rosenlew Passeli 9 pika[muokkaa]

Päältätäytettävä pyykinpesukone

Laakerivika[muokkaa]

Pesurumpu on laakeroitu kummaltakin sivulta runkoon. Nämä laakerit ovat kuluvia osia. Laakereita ja sen mukana tulevia osia voi hankkia varaosina. 2 kertaa seuraavat osat: laakeri + kaksi kumitiivistettä + aluslevy + aaltomainen aluslevy. Hinta n. 45 euroa (2008). Uusi kummatkin laakerit eli kaksi kappaletta keralla.

 • Tarvitaan kaksi 13 mm lenkkiavainta tai hylsyavain räikällä. Lukkorengaspihdit. Ulosvetäjä. Sopivia lyöntiholkkeja (esimerkiksi hylsy) ja vasara. Ristipääruuvimeisseli. Ruuvipenkki. Ruosteenirrotusöljyä tms..
 • Aikaa kului pari tuntia.
 • Pura pesukoneen kuoret eli takalevy, kannen alta saranoiden sivuilta kaksi ruuvia ja etureunasta muovitulppien alta kaksi ruuvia. Irrota myös kannen alta yksinäinen ruuvi joka pitää kannen lukkoa paikoillaan kannessa. Kuoret ovat kiinni myös alhaalta neljällä ruuvilla, takaata ruuveilla. Kuori on edestään luistatettu pohjalevyn väliin.
 • Irrota hihna ja hihnapyörä.
 • Irrota kummaltakin puolelta "rumpukuoresta" kuusi pulttia jotka pitävät kuoren sisällä olevaa "rumpua" (mihin pyykit tulevat) ulkokuoressa kiinni.
 • Jommalla kummalla puolen on rumpu-ulkokuoren sivuseinän ympärillä panta, joka pitää kuoren sivuseinää paikoillaan. Irrota tältä puolen betoni ja sen alta tukirauta. Tämän jälkeen kyseinen panta. Vedä päätyseinä pois paikoiltaan, se on tiivistetty, joten voi olla hiukan tarttunut kiinni. Rumpu lähteen nyt irti.
 • Irrota pienempi lukkorengas akselin ympäriltä.
 • Aseta ulosvetäjä, esimerkiksi sellainen joka tulee näihin ruuvinreikiin ja vedä laippa laakerin kanssa irti akselilta. Rumpuun jää siis törröttämään vain akselin pää ja sen tyvessä kumitiiviste.
 • Irrota isompi lukkorengas laakerin ulkokehältä. Irrota laipan ulkokehällä oleva iso kumitiiviste ettei se vioitu.
 • Iske vanha laakeri hylsyllä irti ruuvipenkissä. Hylsyn koko on laakerin sisäkehän kokoinen. Tämä toimenpiden kyllä tekee laakerista viimeistään kelvottoman.
 • Puhdista pinnat ja voitele kevyesti öljyllä. Aseta uudet osat, joiden järjestys on ulkoapäin katsottuna ohut kumitiiviste, aaltoileva metallirengas, aluslevy ja laakeri. Naputtele laakeri paikoilleen mielellään laakerin ulkokehän kokoisella renkaalla. Jos sellaista ei ole voi varovasti naputella myös hylsyllä sisäkehää vasten. Naputtele niin kauan että saat ison lukkorenkaan paikoilleen
 • Tee samoin toiselle puolen.
 • Vaihda kumitiiviste rummun akselin tyvestä. Puhdista ja aseta uusi kartiomainen kuminreuna rumpua vasten.
 • Lyö laakeri laipan kanssa paikoilleen. Iske sellaisella holkilla joka osuu vain laakerin sisäkehälle. Lyönti pohjaan asti ei todennäköisesti onnistu ilman vastatukea, koska rumpu joustaa. Laita rummun sisälle esimerkiksi kakkosnelosen pätkä puuta (muistaakseni 21,7cm pitkä) eli täyttämään rummun keskelle akseleiden tyhjä väli. Lyö niin syvälle että saat pienen lukkorenkaan paikoilleen.
 • Kokoa kuten purit. Kannattaa tiivistää kuoret vaikka ylimääräisellä tiivistysaineella ettei vettä valu laakereihin, jolloin niiden käyttöikä voi jäädä hyvin lyhyeksi. Tarkista samalla mahdollisesti onko muuta korjattavaa.