Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Polkupyörän korjaaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Vikoja[muokkaa]

 • Poljettaessa poljin lyö tyhjää ja pitää etsiä "kohta", jossa saa vastetta.
  • Mahdollisesti takarattaan sisällä olevien jousella toimivien "kielien" ympärillä oleva kuivanut öljy/rasva/lika estää niiden vapaan liikkeen.

Tunturi Retki 6[muokkaa]

Takapyörän rataspakan huolto[muokkaa]

 • Tärkeää, että laitat mutterit, aluslevyt, yms. siihen järjestykseen kuin ne purat.
 • Kasauksen voi tehdä esimerkiksi kasaamalla ensin rataspakan puolen laakereita suojaavaan muovirenkaaseen saakka ja sitten toiselta puolen vannetta asettaa isot laakerit ja kiertää akselin paikoilleen. Älä kiristä liikaa, äläkä jätä liian löysälle akselia, jotta vanne pyörii vapaasti. Itse polkupyörän runkoon askeli sitten kiinnitetään jämäkästi.

 • Kuvassa oikealta ensimmäisen alle tulee pieniä kuulia.
 • Kuvassa oikealta toisena olevan mustan ja oikealta ensimmäisen väliin tulee isot kuulat.
 • Kuvassa oikealta ensimmäinen lyödään ?jämäkästi? kiinni. HUOM! KIERRE ON VASENKÄTINEN!!!

 • Kuvassa lovi, johon tulee pienet palat ja niiden ympärillä jousiprikka. Nämä saattava jumittaa esimerkiksi kuivuneesta vaseliinista/öljystä/liasta ja polkaistaessa poljin lyö tyhjää. Auttaa kun puhdistaa ja öljyää.
 • Lenkkiavain/polkypyöräavaintyökalu ja lenkkiavain/jakoavain
 • Tarvitaan vaseliinia ja öljyä, rasioita kuulille, puhdistusrättejä ja mielellään puhdistusainetta

 • Isoja kuulia, jotka tulevat kummallekin puolelle vannetta ulompaisimpana.
 • Pieniä kuulia tulee ainoastaan rataspakan puolelle ja siellä ensimmäisenä erä kuulista rataspakan ja vanteen väliin ja sitten toinen erä heti kun rataspakka on työnnetty paikalleen.
 • Kuulat saa pysymään paikallaan puhtaalla vaseliinilla.

 • Kuulien välille jää vajaan kuulan kokoinen väli, kun kuulat ovat toisissaan kiinni.
 • Varaosia voi tilata ilmeisesti www.bikeshop.fi
Tunturi 6 "takarataspakka"
1-vaihde 27 hammasta
2- 24
3- 20
4- 18
5- 16
6- 14
Sisähalkaisija 29,5 mm
1-ratas halkaisija 117 mm
6-ratas halkaisija 60,5 mm
Pakan paksuus 30,8 mm

Eturattaan vaihto ja polkimien irrotus[muokkaa]

Retki 6-mallissa alkuperäinen krominen polkimen akseli saattaa katketa yllättäen. Samoin vanha eturatas ohentuu vuosikymmenien kuluessa ja ketjun lähtiessä rattaalta paikoiltaan hampaat saattavat vääntyä.

 • Alkuperäinen ratas on 48-hampainen, mutta yleisesti myytävät (2024) ovat 46-hampaisia. Noin 20 euroa (2024). Samalla kannattaa asentaa uusi ketju ja takarataspakettikin voisi tulla kyseeseen.
 • Ensimmäisenä on ymmärrettävä, että polkupyörän vasemmalla puolella eli istuttaessa polkupyörän satulassa, sekä itse vasemmassa polkimessa, että kaikissa muttereissa keskiakselin vasemmalla puolella on vastakierre, vääräkätinen kierre. Tämä tarkoittaa, että polkimen kiinnike ja mutterit aukeavat niitä kierrettäessä myötäpäivään eli viisarikellon käymissuuntaan. Normaalisti mutterit kiristyvät myötäpäivään. Oikealla puolella polkupyörää kyseiset mutterit aukeavat normaalisti vastapäivään.
 • Netistä löytyy myös video Polkupyörän huolto: Fauberkeskiön avaaminen ja kammen vaihto, mutta ei ole seuraavan ohjeen kirjoittajan.
 1. Käännä polkupyörä ylösalaisin.
 2. Irrota muovinen ketjusuoja. Jumittuneita ruuveja voi ensin napauttaa ruuvitaltalla ennen kiertämistä.
 3. Löysää takapyörän kiinnitys ja irrota ketju eturattaalta rungon keskiön päälle.
 4. Irrota vasemmanpuoleinen poljin. Laita kiintoavain polkimen juureen ja napauta vasaralla. Kierre on vääränkätinen eli lyö myötäpäivään polkupyörän sivulta katsottaessa.
 5. Irrota vasemmalta keskiön ulkopuolella oleva mutteri. Siinä on kaksi hahloa, joita naputtamalla samoin myötäpäivään, mutteri saadaan irrotettua. Lyö mahdollisimman loivassa kulmassa napakasti, jolloin isku on tehokkaampi. Lyö lyöntituurnalla tai ruuvitaltalla.
 6. Vedä alla oleva ohut prikka pois.
 7. Vedä pölysuoja pois.
 8. Irrota laakerin ulompi puolisko, joka aukeaa myös myötäpäivään kiertämällä.
 9. Vedä kuulalaakerirengas pois.
 10. Poljinkampi löystyy viimeistään nyt oikealta rattaan puolelta. Huomaa, että poljinkampea EI pysty n. vuoden 1986-mallissa vetämään pois ilman eturattaan puolen pyörän rungossa kiinni olevaa laakeripesää irrottamatta.
 11. Työnnä keskiön läpi vasemmalta kammen vierestä rautatappi tai pitkä talttapäinen ruuvimeisseli tms. vasten vastakkaisen rattaan puolen laakeripesää. Lyö napakasti isku yhteen laakeripesän reunaan ja sitten vastakkaiseen, tarvittaessa ympäriinsä ja laakeripesäholkki irtoaa. Siinä ei ole siis kierrettä!
 12. Työnnä poljinkampi keskiön läpi irti.
 13. Nosta pois oikeanpuoleinen laakeri.
 14. Irrota laakerin ulompi puolisko, joka aukeaa nyt normaalisuuntaan kiertäen eli vastapäivään kiertämällä. Lyö samoin irti loivasti iskien rautatapilla tai talttaruuvimeisselillä.
 15. Nosta pölysuoja pois.
 16. Nosta ratas pois poljinkammesta.
 17. Puhdista osat puhdistusaineella, jotta kasaaminen ja keskiön tiukkuuden säätäminen on helppoa. Lisäksi osat kestävät taas seuraavat vuodet. Tarvittaessa uusi laakerit laakeripesineen.
 18. Eturatas on niin päin, että rattaan tasaisempi puoli on polkupyörän keskiötä kohden. Polkimessa on tappi, joka tulee rattaan reikään. Muista asettaa reikä kohdalleen!.
 19. Käytä vaseliinia/rasvaa kasaamisessa. Kuulalaakerin kuulapuolet tulevat polkupyörän runkoa kohden. Vasemmanpuoleisessa tomusuojassa on pienet väkäset, jotka tulevat sisemmän mutterin loviin, jolloin tomusuojaa kääntämällä saa säädettyä laakerien kireyden ennen kuin ulkopuolisella mutterilla tomusuoja kiristyy.
 20. Kun ulkopuolinen ruuvi on kiristetty, tarkista pyörivätkö polkimet vapaasti. Polkimien tulee pyöriä kevyesti ja jäädä pyörimään hetkeksi. Vastaavasti polkimissa ei saa olla klappia eli heiluvat pesässä. Käytännössä tomusuojaa on pidettävä mutteria kiristettäessä paikoillaan ja tarvittaessa avattava ja säädettävä ja uudestaan kiristettävä niin, että keskiö on okeassa kireydessään.
 21. Asenna ketju. Tarvittaessa vedä takarengasta taaksepäin jos, asensit pienemmän eturattaan ja ketju on liian löysällä. Tarvittaessa lyhennä ketjua. Asenna ketjusuoja.