Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Permakulttuuri

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Italialainen permakulttuuripuutarha

Puutarhanhoitoon ja viljelyyn voi suhtautua myös toisella tavoin. Permakulttuuri ei ole uutta Suomessa, mutta on jäänyt melkolailla vähälle huomiolle. Suomalainen koulutusjärjestelmä ei lähestulkoon tunne käsitettä. Maailmalla erityisesti ekokylissä permakulttuurin merkitys on huomattu ja yksi sen lukuisista eduista kuuluu: vähemmällä työllä suurempi sato. Permakulttuuri yhdistää mm. rakennukset osaksi puutarhaa ja puutarhan osaksi ympäröivää luontoa.

Yksi syy permakulttuurin tuntemattomuuteen on suomalaisiin ilmasto-olosuhteisiin tarkoitetun oppikirjan puuttuminen. Toivomme saavamme asiaan pian korjauksen, tietomme ja taitomme asian suhteen kansien väliin esimerkiksi tämän Wikikon kautta. Sitä odotellessa, kysele suomalaisista ekokylistä aiheeseen liittyviä kursseja ja pyydä paikkakuntasi kirjastoa hankkimaan aiheeseen liittyviä teoksia. Internetistä saat tietysti myös paljon tietoa.

Sisällysluettelo[muokkaa]

  1. Puutarhaviljelyn filosofia ja etiikka
  2. Puutarha maisemassa, yhteiskunnassa, yhteisössä

Suositeltavaa lukemista[muokkaa]

Permaculture -lehti[muokkaa]

Permakulttuuria edistää ulkomailla vahvasti englantilainen www.permaculture.co.uk. He julkaisevat permaculture -lehteä, jota voit myös tilata Suomeen. Lehdessä on myös kansainvälisen ekokylä -liikkeen ilmoituksia. Lehdestä löytyy mielenkiintoisia artikkeleita puutarhanhoitoon, rakentamiseen, kestävään elämäntapaan jne. Samasta osoitteesta voit myös tilata luettelon, Earth Repair Catalogue, jonka kautta voit tilata mielenkiintoista luettavaa.

Meistä yhteisökyläläisistä osa tuntee permaculture lehden tekijät Maddy ja Tim Harlandin. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan artikkelia lehteen, voit olla tietysti suoraan yhteydessä heihin tai kauttamme. Olemme käyneet alustavasti kirjoituskäytännöstä keskusteluja.

Aikidoa luonnon kanssa - Johdatus Permakulttuuriin[muokkaa]

Päästäksesi alkuun permakulttuurissa voit tutustua suomalaiseen teokseen Aikidoa luonnon kanssa - Johdatus Permakulttuuriin. Tekijät Chiara Lombardini-Riipinen ja Olli Riipinen.120 s. Aikido muodostuu kolmesta kirjainmerkistä, jotka myös hyvin kuvaavat permakulttuuria: ai eli harmonia, ki eli sisäisen voima ja do eli henkinen tie ja elämäntapa. Permakulttuuri muokkaa elinympäristöä ekologisesti ja yhteiskunnallisesti kestävällä tavalla. Kirja sopii oppaaksi itseopiskeluun ja ryhmille. Siinä kerrotaan 10 askeleella miten on hyvä edetä suunnitteluprosessissa. Muita aiheita ovat; permakulttuuri puutarhassa ja kaupungissa sekä asuminen ja permakulttuuri sekä maatalous ja permakulttuuri. Kirjaa voit tilata ViSiOlta ja se voi löytyä kirjastoistakin, ainakin Tampereen kirjastossa niitä on muutamia kappaleita.

Introduction to Permaculture[muokkaa]

Bill Mollisonin hyvä johdatus-kirja permakulttuuriin. Voi tilata esim. Tagari-kustannukselta http://www.tagari.com

The Earth Care Manual[muokkaa]

Patrick Whitefield, 480 s., 206 mv kuvaa, 43 värikuvaa, 145 piirrosta tai taulukkoa. Kirjan valmisteluun kului seitsemän vuotta ja sitä odotettiin pitkään. Teos on suunnattu englantiin ja muihin "temperate climates" -ilmastoon eli ei aivan Suomen olosuhteisiin. Kirjasta löytyy yksityiskohtaista tietoa sekä pienien että suurten ja kaupunkien että maaseudun puutarhoihin. Kirjaa voit tilata esimerkiksi http://amazon.co.uk tai http://www.permaculture.co.uk

Permaculture: A Designers' Manual[muokkaa]

Permakulttuurin isä Bill Mollison on kirjoittanut 576 sivuisen lähdeteoksen. Teos sisältää valtavasti perustietoa jota voi puhtaasti hyödyntää Suomessa, mutta on tarkemmin osoitettu eteläisimmille vyöhykkeille.

"Permaculture is a holistic way of life. Through permaculture we bring food, energy, water management, the built environment and other human activities into an integrated and interrelated whole. We see all these aspects as flowing into each other. Permaculture is a design for living."

Gaia's Garden: Guide to Home Scale Permaculture[muokkaa]

Toby Hemenwayn suoraan kotioloihin permakulttuuria erittäin ymmärrettävästi soveltava kirja, ja tarjoaa paljon myös viileämmässä ilmastossa asuvalle. Parasta ensilukemista permakulttuurista!

Permaculture Curriculum[muokkaa]

Kolme englanninkielistä kirjaa vapaasti luettavissa PDF-muodossa! Permaculture Reference Book, Permaculture Facilitator’s Handbook ja Permaculture Facilitator’s Resource Book for Training and Assessment. Katso seuraavasta nettiosoitteesta: http://www.idepfoundation.org/permaculture.html

Videoita[muokkaa]

- Craig Mackintoshin laatima puolen tunnin videodokumentti seuraa Geoff ja Nadia Lawtonin työtä Jordanian Kuolleen meren laaksossa, lähellä Palestiinaa. Samainen maaperä oli seitsemän vuotta aikaisemmin kiveä ja hiekkaa, mutta nyt se tuottaa oliiveja, carobia, granaattiomenaa, guavaa, banaania, aprikoosia ja rypäleitä.
- Alkuperäinen video Greening the Desert.
- Paljon videoita mutta myös kuvallista ja sanallista tietoa Sepp Holzerin permakulttuuritekniikoista!

Linkkejä[muokkaa]

videoita
sarjakuvia
  • Permyz - sarjakuva joka selittää permakulttuurin idean tarinan muodossa.

Lainauksia[muokkaa]

Permakulttuurikirjoja[muokkaa]

  • Earth Care Manual, Whitefield
  • Permaculture Curriculum -kirjat
Kolme englanninkielistä kirjaa vapaasti luettavissa PDF-muodossa! Permaculture Reference Book, Permaculture Facilitator’s Handbook ja Permaculture Facilitator’s Resource Book for Training and Assessment. Katso seuraavasta nettiosoitteesta:
http://www.idepfoundation.org/permaculture.html

Hae permakulttuuri-listalta[muokkaa]

<shtml hash="e2faf053606c8f6c77ba4eeba6d8365e"><FORM method=GET action="http://www.google.com/search"> <input type=hidden name=ie value=UTF-8> <input type=hidden name=oe value=UTF-8>

<A HREF="http://www.google.com/"> <IMG SRC="http://www.google.com/logos/Logo_40wht.gif" border="0" ALT="Google"></A>

<INPUT TYPE=text name=q size=31 maxlength=255 value=""> <INPUT type=submit name=btnG VALUE="Google Search"> <input type=hidden name=sitesearch value="http://lists.ibiblio.org/pipermail/permaculture/" checked>

</FORM></shtml>