Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Perävaunu
Johdanto[muokkaa]
Perävaunun kiinnittäminen henkilöautoon[muokkaa]
- Kuormattu perävaunu liikkuu massansa takia helposti hallitsemattomasti varsinkin hiukan epätasaisessa maastossa. Yleinen virhe on, että perävaunua työnnetään kuomun takaa katsomatta riittävästi ja kärry osuu ajoneuvon takaosaan rutaten pellin. Mikäli kuormauksessa on mukana lapsia auttamassa, täytyy muistuttaa heitä ja alati pitää silmällä etteivät he missään tapauksessa löysäile lastaustukijalkoja.
- Ajoneuvo ajetaan sopivalle etäisyydelle kärrystä samassa linjassa kuin kärry.
- Kärryn etupyörällä säädetään aisa korkeammalle kuin peräkoukku.
- Mikäli peräkärryssä on lastaustukijalkoja, joiden tarkoitus on estää mm. etupuomin nouseminen raskaan kuorman lastaus- ja purkutilanteessa pystyyn, jolloin kuorma "yleensä" kaatuisi lastaajan/purkajan päälle, niin aluksi ruuvataan etupyörää alemmas, kunnes kärryn varsinaiset renkaat alkavat kantamaan kuormaa ja takatassut voidaan nostaa ajonaikaiseen yläasentoonsa. Jos kärry on jätetty rinteeseen, takatassujen vapauttamista ennen täytyy esimerkiksi asettaa kiilat renkaiden eteen, jottei raskas kärry lähde liikkeelle. Vaikka etupuomi olisi tiukasti kiinni ajoneuvon peräkoukussa, raskas kiinnittämätön lasti voi silti kaatua päälle purkutilanteessa, koska vapautettaessa toinen tai molemmat lastaustukijalat, peräkärryn jouset painuvat pohjaan ja kallistavat kuorman löysätyn lastaustukijalan suuntaan.
- Irrotetaan toisen renkaan etupuolella oleva kiila, siirretään kärry peräkoukun yläpuolelle ja lasketaan veivistä. Tarkistetaan, että lukitussalpa on oikeassa asennossa ja varmistetaan nostamalla aisasta kärryä. On erittäin tärkeää varmistaa, että lukitussalpa on oikeassa asennossa ja yrittää nostaa kärryä aisasta. Huonosti kiinnittynyt kärry irtoaa ajettaessa. Jos kärryssä ei ole etupyörää tai kärryä joudutaan nostamaan, tehdään nosto selkä suorana jaloilla.
- Nostetaan ja lukitaan etupyörä. Pyörä kiristetään osoittamaan taaksepäin vinosti kiinnitysaisan suuntaisesti. Alas jääneen etupyörän kanssa voidaan ajaa, mutta kärry ja ajoneuvo käyttäytyvät epänormaalisti ja lopulta kärry irtoaa ajoneuvosta vauhdissa.
- Kiinnitetään perävaunupistoke.
- Otetaan mukaan toisen renkaan takapuolella ollut kiila.
- Tarkistetaan kuorman kiinnitys, kuomun kiinnitys, varustelaatikon kiinnitys, valojen toiminta, heijastimet ja kärryn kunto muutoin.
Ajoneuvon perävaunun / työkoneen kytkeminen on yksinkertaisempaa kaksin, jolloin toinen voi käsillä ohjata kuskia peruuttamaan peräkoukun/nostolaitteen täsmälleen puomin istukan kohdalle, mutta mikäli päätyy kytkemään puomin yksin, niin siihen on ainakin kaksi melko kätevää menetelmää.
Ensiksikin ajoneuvoa peruutetaan kohti puomi-istukan pystylinjaa keskeisesti. Ellei osaa intuitiivisesti hahmottaa missä kohtaa tämä pystylinja sijaitsee, voi laskea takapenkin keskipenkin selkänojan ala-asentoon ja avata auton takaluukun, jolloin taustapeilin näkösektori avartuu peräkoukkuun asti. Mikäli pystyy peruuttamaan kyllin keskeisesti eikä päädy availemaan auton takaluukkua, niin ongelmana on osata peruuttaa täsmälleen perävaunun puomin alle, mutta ei kuitenkaan takapuskurin läpi. Tämä onnistuu pysäyttämällä ajoneuvo tarpeeksi monta senttimetriä ennen puomin osumista pyskuriin, käymällä vilkaisemassa montako senttimetriä täytyy vielä peruuttaa, sitten
- jatkaen peruutusta etuovi auki siten, että määrittää tarkasti auton viereisen maan perusteella peruutettavan välimatkan.
- asettaen auton taka- tai eturenkaan taakse peruutettavan välimatkan päähän esimerkiksi kiven, oksanpätkän tai puukalikan (jonka joko voi unohtaa sinne tai sitten potkaista irti autonpyörän alta ja ottaa talteen). Sitten peruuttaa auton varovasti kyseiseen toppariin asti.
Perävaunun puomin etupyörä: Etupyörällä kärry on helppo kiinnittää peräkoukkuun ja irrottaa sekä siirtää kärryä. Etupyörää voidaan nostaa/laskea veivistä kääntäen tai koko etupyörän runkoa nostaen/laskien. Etupyörässä on hahlo, joka lukitsee etupyörän määrättyyn asentoon nostettaessa pyörä ylös. Pyörä pois hahlosta mahdollistaa kärryn kääntämisen ja vastaavasti pyörä hahlossa on asento kun ajoneuvoa ajetaan. Jos peräkärry irtoaa koukusta kesken ajon ja etupyörä on aisa vasten vinosti, etupyörä ohjaa vaunun ojaan eikä vastakkaisesta suunnasta tulevalle ajokaistalle. Puomin etupyörä, kuten myöskin peräkärryn mahdolliset lastaustukijalat, on syytä huolellisesti kiristää ajoasentoon, koska jos pyörä tai lastaustassuja jää tienpintaa vasten, peräkärry voi käyttäytyä hallitsemattomasti tien epätasaisuuksien ja ajoneuvoyhdistelmän jousituksen takia ja olla näin vaarallinen liikenteessä. Asvalttiteillä, joita voidaan aurata talvisin lumiauroin (poislukien kadut, joilla ajohidasteita), epätasaisuudet eivät ole hengenvaarallisen vakavia, koska puomipyörä kuten lastausjalatkin jäädessään hipomaan maanpintaa helpostikin vain kuluvat ja turvallisuussyistä vääntyvät taakse (kylläkin käyttökelvottomaksi). Pitkässä juoksussa voi silloin tällöin kärryn tukijalka joskus unohtuakin ala-asentoon, eikä sellaisen takia tarvitse alkaa vielä miettiä alanvaihtoa :)
Perävaunun irrottaminen henkilöautosta[muokkaa]
Peräkärryn etu-takasuuntainen "tasapainotus" on oletusarvoisesti sellainen, että tyhjänä kärryn painopiste on pääasiallisesti pyöräakselin kohdalla ja kärryä on kevyt käsitellä puomista, mutta oikeaoppisesti lastattuna kärry on muutaman kilon tai jopa kymmeniä kiloja etupainoinen.
- Etupainoisesti kuormattu peräkärry, jossa on ruuvattava puomipyörä
- Varmistetaan, että kärry on tasaisella alustalla tai molemmat renkaat on kiilattu sijoilleen vierimästä rinteessä.
- Irrotetaan perävaunupistoke ja säänkestävästi laskostetaan, rullataan ja suojataan.
- Etupuomin pyörä asetetaan ala-asentoonsa ja veivaamalla nostetaan sitä kymmenisen senttiä yhdessä auton perän kanssa.
- Vapautetaan peräkoukun lukitus, jolloin auton peräkoukku laskeutuu pois puomin nivelkupista.
- Etupainoisesti kuormattu peräkärry, josta on irrotettuna ollessaan määrä purkaa
- Lasketaan molemmat lastaustukijalat kärryn takana tukevasti maata vasten.
- Irrotetaan perävaunupistoke ja säänkestävästi laskostetaan, rullataan ja suojataan.
- Etupuomin pyörä astetaan ala-asentoonsa ja veivataan sitä kymmenisen senttiä koholle, tai saman tien niin paljon, että peräkärryn pohja asettuu vaakatasoon. Auton perä nousee samalla.
- Vapautetaan puomikahvasta koukun lukitus.
- Vaaterin saa ilman vatupassia selvitettyä esimerkiksi mittaamalla peräkärryn laidan korkeus kädellä kroppaa vasten, sitten muutaman metrin etäisyydeltä kärrystä katsoa silmillään kyseiseltä korkeudelta peräkärryn laidan linjaa, ampuuko se yläviistoon tai alaviistoon. Mikäli kyse on laukaisualustasta sateelliitin saamiseksi kiertoradalle, taikka muista syistä tarvitaan täsmällisempää vaateria, niin tähyilee sitten vain etäämpää peräkärryn laitalinjoja.
Perävaunun kanssa ajaminen[muokkaa]
Raskaamman perävaunun kanssa liikkeellelähtö kannattaa tehdä kytkintä ja kaasua sykäyksittäin vapauttaen. Tavoitteena on saada ajoneuvoyhdistelmä kiihtymään pysähdyksistään vain sen verran, että kytkimen pystyy nostamaan kokonaan ja moottorin kierrosnopeus riittää jatkamaan ajoneuvoyhdistelmän vauhdin kiidyttämistä – ei sen enempää.
Etenkin perävaunun kanssa vaihteelta isommalle vaihtaminen tapahtuu kaasupoljinta keventäen kytkintä nostaessa, jotta kytkinlevy ei kuormittuisi, vaan moottori saisi heti täyden vedon ajoneuvon vetopyöriin. Raskaan perävaunun kanssa ajoneuvon kytkin siis kuormittuu (ek. liikkeellelähdöt) huomattavasti enemmän kuin ilman isompia hyötykuormia. Tästä johtuen periaatteessa mikäli ajoneuvolla ajetaan/vedetään usein raskaita kuormia, manuaalivaihteisto on teknisesti ottaen soveltuvampi kuin automaattivaihteisto, koska automaattivaihteistot eivät välttämättä osaa "sääliä" kytkinlevyä, jolloin kytkinlevy kuluu ennenaikaisesti.
Vakionopeussäätimellä peräkärryn kanssa liukkaalla tai lumisella tiellä on syytä olla huolellinen esimerkiksi siirryttäessä ohituskaistalta sen päättyessä takaisin varsinaiselle kaistalle. Perävaunulla, varsinkin tyhjällä, ajettaessa vauhdilla isompaan töyssyyn, perävaunu saattaa pompata ilmaan niin, että peräkärryn näkee ilmassa peruutuspeilistä.
Perävaunun peruuttaminen[muokkaa]
- Peruuttaminen tapahtuu ensisijaisesti peileistä. Toissijaisesti kääntämällä pää taaksepäin ja katsomalla sivuikkunasta, avatusta ovesta tai keskipeilin kohdalta. Apuna kannattaa käyttää käsimerkit osaavaa henkilöä ajoneuvon takana. Kuljettajan takana takapenkiltä voidaan myös opettaa/ohjeistaa.
- Kärry kääntyy hyvin pienin liikkein ja nopeudella on vaikutuksensa. Automaattivaihteisella autolla jarrua ja manuaalivaihteisella kytkintä apuna käyttäen.
- Kärry ei saa päästä linkkuun niin, että ajoneuvo ja kärry osuvat toisiinsa rikkoen kärryn ja/tai ajoneuvon.
- Jatkuvasti on tarkkailtava lisäksi ajoneuvon etuosaa, että se ei osu mihinkään käännettäessä ajoneuvoa.
- Tarvittaessa ajoneuvoa otetaan sopivasti eteenpäin ja näin oikaistaan kärryä suoremmaksi.
- Kuljettajan puoleisesta peilistä katsottaessa ohjauspyörää "käännetään vastakkaiseen suuntaan kuin mihin kärryn halutaan kääntyvän".
<OHJETTA TARVITSEE TARKENTAA>
Tällaisessa varovaisuutta vaativassa peruuttamisessa kytkintä ei kannata "liirata" (nostaa tasaisesti kytkintä pitäen moottorin kierrosnopeutta korkealla), vaan nostella hieman kytkintä sykäyksittäin, kierrosnopeutta hieman tyhjäkäyntiä korkeammalla tasolla pitäen. Tällöin kytkinlevy ei syty palamaan (eikä juuri kulukaan).
Perävaunun lastaaminen[muokkaa]
Pyritään lastaamaan kuorma akselin päälle niin, että kärry ei ole liikaa takapainoinen eikä liikaa etupainoinen. Kuorma pyritään asettamaan sivusuunnassa keskelle. Kuorman liikkuminen jarrutettaessa eteenpäin estetään asettamalla etulaitaa vasten esimerkiksi este; kuormalava, renkaita tms. sekä sitomalla.
Kantavuuslaskenta[muokkaa]
- <TÄHÄN TERMIT>
- ks. tieliikennelaki (10.8.2018) Tieliikennelaki 108 §
- <TÄHÄN LASKUKAAVAT>
Kuorman kiinnittäminen[muokkaa]
Kuormaliinalla kiinnittäminen[muokkaa]
Katso video Kuormaliinan käyttö - näin liina ei mene solmuun
- Kuormaliinan käytön yleisin virhe on liinan virheellinen pujottaminen
Kuormaliinan kiristäminen[muokkaa]
- Avaa lukitus ja käännä kahvaa niin kauan, että liinahahlo on poikittain lukon runkoon nähden.
- Käännä kahva kiinni tai viimeiseen kohtaan ennen lukittumista. Lukko on siis kasassa eikä "pitkänä" auki. TÄMÄ ON TÄRKÄ VAIHE!
- Pujota liinan pää liinahahlon läpi.
- Aseta lukkopuoli liinasta sille puolen kuormaa, että lukkoa on helppo käyttää ja niin päin, että kahva aukeaa ylöspäin tai sivulle. Sijaintia valittaessa tulee ehdottomasti huomioida myös se, että jos esimerkiksi lukkoon kohdistuu puiden oksia ajettaessa, lukko on asetettu niin päin, etteivät oksat pääse lukon rungon ja kahvan väliin vaan lukon hihnarulla on kulkusuuntaan päin.
- Kiinnitä liinojen koukut niin, että vaikka liina löystyisi, lukot jäisivät kiinnityspisteisiin roikkumaan.
- Kiristä liinasta vetäen kaikki löysä pois eli käsivoimin hihna kireälle ja pidä kireys toisella kädellä.
- Tartu vasta nyt lukkoon ja kiristä kahvasta liina tiukalle. Älä kiristä niin paljon, että kuorma vioittuu tai kiinnityspisteet vääntyvät tai hajoavat.
- Lukitse lukko kääntämällä se liinaa vasten niin, että se on kasassa ja lukitus on kytkeytynyt eli kahvasta nostettaessa kahva ei nouse ja ei tapahdu kiristymistä. Tarkista että lukon kielet ovat kummaltakin sivulta hampaiden pohjassa.
- Sido ylimääräinen hihna niin, että se ei ajoviimasta lepata tai mene esimerkiksi peräkärryn pyörivään renkaaseen.
- Huomaa edellä tärkeäksi-merkitty yksityiskohta eli liina pujotetaan liinahahlon läpi lukon ollessa kiinni. Ainoastaan tällöin on mahdollistaa liinan kiristäminen liinaasta vetäen ja kahvasta tarvitsee kiristää vain pari lyhyttä edestakaista liikettä. Jos liina pujotetaan lukon ollessa 180° auki, liinaa ei voida kiristää tehokkaasti käsin ja kiristysliikkeitä joudutaan tekemään useita.
Kuormaliinan avaaminen[muokkaa]
- Lukko avataan vetämällä kahvan sisällä olevasta lukitussalvasta, pitämällä sitä jännityksessä sormilla ja nostamalla kahvasta. Vedettäessä lukitussalvasta, liina laukeaa jännityksestä.
- Käännä kahva 180 astetta täysin auki.
- Aseta toinen käsi lukon alle keskelle ja vedä lukkoa ylöspäin, jolloin lukon rulla, jonka ympärille liina on kiertynyt pyörii helposti auki.
- Edellä kiristysvaiheessa oikein pujotetun ja kiristetyn liinan avaaminen edellä kuvatusti onnistuu parissa sekunnissa. Tätä tekniikkaa on käytetty vuosikymmeniä esimerkiksi ahtaajien toimesta satamissa kiinnitettäessä puoliperävaunuja (semi) laivan kanteen.
Perävaunun varusteet[muokkaa]
- Rengassokka: Rengassokat asetetaan niin päin, että sokan sarana on peräkärryn etuosaa kohden. Näin esimerkiksi puun oksa ei avaa rengassokkaa sen osuessa sokkaan peräkärryn kulkiessa eteenpäin.
- Rengaskiilat: Kummallekin renkaalle on omansa. Toisen renkaan etupuolelle ja toisen renkaan takapuolelle.
Kuomu[muokkaa]
- Avaamisen jälkeen kuomu lukitaan aina ennen peräkärryn käyttöä. Siirrytään kuomun saranapuolelle sivulta väliin ja tuetaan selällä kuomua yläasennossa ja kiinnitetään rengassokat. Sokkien poistaminen suoritetaan vastaavasti selällä kuomua ylhäällä pitäen. Näin vältetään ettei kuomu työskentelyn eikä lukitsemisen aikana tipu päälle.
- Kuomu suljetaan seisomalla peräkärryn takana ja laskemalla hallitusti alas saakka. Ennen salpojen kiristystä, kannattaa tarkistaa kummaltakin puolen, että vaijereissa roikkuvat rengassokat eivät jääneet kärryn sisäpuolelle.
Perävaunun sähkökytkentä[muokkaa]
Johto asetetaan niin ettei se ole liian kireä, jolloin käännyttäessä se kiristyisi. Etenkin peruutettaessa ja toisaalta ettei se ole liian löysällä ja osu maahan tai tartu esimerkiksi juurakoihin. Usein johdon voi kierrättää kärryn tukivarsien yhtymäkohdan (A) keskeltä.
- 13-napaisesta liittimestä voi tehdä 7-napaisen erityisellä liittimeen kiinnitettävällä adapteriosalla. Adapteri irtoaa/kiinnitetään liittimestä kiertämällä.
- Pistotulppaan ja pistorasiaan on yleensä merkitty johtojen kytkentäpuolelle numeroilla liittimet.
7-napainen[muokkaa]
1/L keltainen - vasen suuntavalo
2/55 sininen - takasumuvalo
3/31 valkoinen - maadoitus
4/R vihreä - oikea suuntavalo
5/58R ruskea - oikea takavalo
6/54 punainen - jarruvalo
7/58L musta - vasen takavalo
13-napainen[muokkaa]
13-napaisena kytkennät 1-7 samat kuin 7 napaisessa sekä lisäksi:
8 - peruutusvalo
9/30 - virta akulta (sulake väliin esim. 15A)
10/15 - perävaunun akun latausvirta. Releen kautta vetoauton akulta. Releen ohjausjännite esim. parkeilta ettei akkua ladata auton ollessa sammuksissa. Muista sulake esim. 15A)
11/31 - perävaunun akun maadoitus
12/52 - perävaunun tunnistus (tarpeeton useimmissa)
13/31 - maadoitus navoille 9 ja 12.
Kaikki 3 maadoitusta ovat tarpeelliset, että maadoitus johtojen / liittimien pinta-ala on riittävä muilta navoilta tulevaa kuormaa vastaan. Suositellaan 2.5 mm johtoa ja reilusti hhs:ää tai muuta vastaavaa rasvaa liittimiin liitos sekä kytkentäpuolille ehkäisemään hapettumia ja parantamaan kosketusta. Rasvaa myös auton korissa maadoitus johtojen paikka kunnolla, näin vältyt useissa tapauksissa valojen "ristiin vilkkumiselta".
Linkkejä aiheesta[muokkaa]
- Perävaunun sähkökytkentä
- Perävaunujen liitinstandardit (engl. Wikipedia)
- AWG (American Wire Gauge) taulukko sekä laskuri (sähköjohdotukset)
Perävaunun lisälaidat[muokkaa]
Auton peräkärryyn voi tehdä esimerkiksi laudasta lisälaidat polttopuiden kuljetusta varten. Kun niiden korkeuden mitoittaa oikein, on helppo tietää esimerkiksi kuinka paljon pinokuutioita tasalaitaisessa lastissa on. Huomaa että korkeutta mitoitettaessa on otettava huomioon peräkärryn kantavuus.
Lisälaitojen korkeuden laskeminen[muokkaa]
- Tilavuus: Mittaa peräkärryn pituus, leveys ja laitojen korkeus. Esim. 3 m x 1,25 m x 0,34 m = 1,28 m3.
- Tämän kokoiseen kärryyn sopiva kuorma voisi olla 2,5 m3. Jolloin lisälaidoilla tarvitaan lisätilaa 2,5 - 1,28 = 1,22 m3
- 1,22 m3 / (3 m x 1,25 m) = 0,33 m korkeat lisälaidat.
- Pystypuun pituus 0,33 m + 0,34 m = 0,67 m
Lisälaitojen rakentaminen puusta[muokkaa]
Materiaali
- 22 x 100 mm lautaa
- Pystypuut, esim. 4 / sivu
- Vaakalaudoitus, esim. 50 mm raolla peräkärryn pituuden mukaan.
- 89 mm nauloja
Työohje
- Kiinnitä vaakalaudat pystylautoihin niin että uloimpien pystylautojen etäisyys on pari senttiä peräkärryn pituuden sisämittaa lyhyempi.
- Kiinnitä alin vaakalauta niin että vaakalauta (koko lisälaita) roikkuu kärryn reunan varassa jolloin pystylaudat ovat noin 0–5 mm irti kärryn pohjasta.
- Kiinnitä alin ja ylin lauta yhdellä naulalla pystylautoihin ja tarkista ristimitta kulmista kulmiin. Lyö naulat kärryn sisäpuolelta päin ja taita ulostuleva naula lautaa vasten (nämä peittyvät lisälaudoilla)
- Lisää loput laudat väliin ja lisää tasavälein loput pystylaudat.
- Kiinnitä toinen lisälaudan korkuinen lauta toiselta puolen (ulkopuolelta) vasten jokaista pystylautaa vahvistukseksi. Lyö naulat kärryn ulkoapäin sisällepäin.