Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Pensassembra

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pinus pumila. Englanniksi Dwarf Siberian Pine, joka viittaa siperiansembraan, joka on yksi parhaista pohjoisista pähkinäpuista. Pensassembra tekee myös isokokoisia syötäviä pähkinöitä (pinjansiemeniä) käpyihin aina 2 kpl suomun alle. Pähkinät ovat samankokoisia ja vastaavia kuin siperiansembrallakin, paitsi että pensassembra tuottaa niitä jo nopeammin jopa ?X? vuoden ikäisenä vaikkakin vähemmän per yksilö. Muilla pähkinäpuilla kun kestää ainakin 25 v ennen kuin ne alkavat antaa satoa.

  • menestyy ainakin IV-vyöhykeellä (sama kuin vuorimännyllä)
  • zone 1
  • pähkinät isoja 10 mm x 7 mm
  • käpy kuten siperiansembralla mutta pienempi
  • 0,5-1 m korkea aina 2 m asti
  • kauniit sinivihreät neulaset

Käyttö[muokkaa]

Kävyn siemenet pinjansiemenien tapaan ruuaksi.

Ravintoarvot[muokkaa]

Luultavasti vastaavat kuin siperiansembralla.

Viljely[muokkaa]

Pensassembra soveltuu erityisesti viljeltäväksi pähkinäpuiden alla ja väleissä. Puilla kun kestää jopa 50 v ennen kuin ne antavat kunnolla runsasta satoa. Näin viljelijä voi nauttia pähkinäsadosta jo X vuoden ikäisistä pensassembroista. Myös koristearvoa sillä on, sitä pidetään jopa kaikkein koristeellisimpana meillä viljellyistä pensasmaisista männyistä!

"Tekee harvoin Suomessa käpyjä, koska istutukset ovat harvinaisia ja pieniä, joskus jopa yhtä ja samaa 'Glauca'-lajiketta. Helsingin Korkeasaaressa pensassembra on kuulemma tehnyt käpyjä, mutta joku ne sieltä yleensä vie nopeasti." - Mustila

Linkit[muokkaa]