Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Patja

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hirssiakanat[muokkaa]

Ruskovilla tekee ainakin tyynyjä, jotka täytetään hirssiakannoilla. Samasta paikasta saa myös villakuitupeittoja ja -petareita.Akanat pitää (ainakin tyynyssä) vaihtaa noin 10 vuoden välein ja akanoita saa ostaa myös kilotavarana Ruskovillasta.

Kokemuksia[muokkaa]

"Hirssiakanatyynyä kehuttiin joogien listoilla ergonomiseksi ja kaikin puolin hyväksi ja innostuin sellaisen itselleni ostamaan. Minun niskalleni kyseinen tyyny ei kuitenkaan sopinut, joten kannattaa varmaan pyrkiä testaamaan patjaa etukäteen jos vain mahdollista! Kaikkien muiden mielestä tyyny on kuitenkin äärimmäisen hyvä, joten ei kannata antaa tämän kokemuksen säikäyttää."

Olkipatja[muokkaa]

On väitetty, että nk. maasäteilyä vastaan olkipatja on paras ehkäisemään selän kolotukset.

Emännän tietokirja vuodelta 1958:

"Olki on tavallisin patjantäyte maalla. Se on hygieeninen, huokea ja helppo uusia, mikä tapahtuu noin kerran vuodessa.

Maalla olisi hyvä puida osa rukiista käsin ja valita patjantäytteeksi parhaat, pisimmät ja puhtaimmat rukiin oljet. Ennen täyttämistä poistetaan tähkät oljesta, koska ne helposti murtuvat ja aiheuttavat pölyämistä. Myös olkipatjan päälliseen kannattaa ommella kunnolliset kulmat ja sivut. Patja täytetään siten, että olkien paksuimmat tyvipäät joutuvat patjan päihin ja pehmeämmät latonpäät jäävät keskustaan."

Futon[muokkaa]

Itse käytän futonia, tietää että patja hengittää ja minä hengitän, käytän jopa ihan päivävaatteita sängyssä eikä koskaan ole kuuma; untuvapeitto on myös lämmönsäätelyssä mahtava!! Sitten vielä kaikille vinkki, joilla on vaikea saada unen päästä kiinni - lämpöinen villapaita tyynyksi, niin tunnet olevasi kuin liito-orava sammalvuoteellaan!

Lähteet[muokkaa]

Rihmasto foorumi Rihmasto