Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Panelointi
Yleistä[muokkaa]
Paneeli tai ponttilattia on helppo keino saada pitkään kestävä puupinta. Paneelia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota useisiin eri seikkoihin. Paneeli helposti hallitsee huonetilaa. Huomiota kannattaa kiinnittää sen asentoon; pystyyn, vaakasuoraan tai viistoon ja määrään huoneessa. Käytetäänkö sekä katossa ja seinissä tai osittain seinäpinnoissa. Katossa paneeli on usein ikkunasta poispäin eli ikkunasta tuleva valo kulkee paneelin suuntaisesti.
Katso myös sivu Saunan panelointi.
Puolipaneeli[muokkaa]
Helmiponttipaneelin korkeus on noin puolitoista metriä tai enemmän. Korkeutta voi hakea ikkunan mukaan, varsinkin jos ikkuna on moniruutuinen. Paneelit voi kiinnittää suoraan lautaseinään tai lyödä vaakatasoiset naulausrimat taakse. Piilonaulaa paneelit naaraspontin seinää vasten tulevasta reunasta. Tähän käy erityisesti viimeistelynaulain. Paneelin yläreunassa käytetään L-muotoista reunalistaa peittämässä paneelin päät. Jos alla on naulausrima ja reunalista ei riitä peittämään tätä kokonaan, aseta reunalistan taakse seinää vasten rakoon sopiva rima ja sitten vielä yksi peitelista näiden päälle peittämään sauma.
Materiaali[muokkaa]
Paneeli[muokkaa]
- Perinteisesti kokopuuta ja yleensä kuusta. Nykyään on kuitenkin saatavilla puuta jäljittelevää paneelia, joka on valmistettu nk. MDF:stä. Paksuus vaihtelee usein leveyden mukaan. Pinnan profiili voi olla esimerk suora, viistottu tai koristeellinen. Katso merkinnät sivulta Sahatavara. Esimerkiksi STV tarkoittaa sisäpaneeli, täysponttinen ja viistoreunainen.
- Paneelissa on nk. urospontti ja naaraspontti. Paneelin leveys ei ole sama kuin peittävä leveys. Ponttien työntyminen toisiinsa voi olla sellainen että paneelin pinta menee tarkasti toiseen pintaan kiinni tai paneelien väliin jää rako.
- Vaakasuoraan asennettaessa paneelin urospuoli tuolee ylöspäin, jolloin mahdollisesti seinää pitkin valuva vesi ei hakeudu naaraspontin sisään.
- Paneelien tulisi antaa asettua huonetilan kosteuteen useamman päivän ajan, varsinkin jos paneeleita on säilytetty ulkotiloissa pitkään. Muoviin pakatut kannattaa avata, mutta tällöin saattaa olla seurauksena niiden osittainen vääntyminen ja asennuksen vaikeutuminen.
Alusrimat[muokkaa]
Paneelin ollessa ohutta rimoja täytyy olla tiheämmin, jotta pinnasta ei tule aaltoileva. Puupaneelissa väli saattaa olla 60 cm, mutta MDF paneelissa 40 cm. Yleensä riman koko on höyläämätön 22 x 45 mm. Riman paksuudella voidaan helpottaa epätasaisen alustan suoristamista, koska paksumpi rima taipuu vähemmän.
Kiinnitys[muokkaa]
Kiinnitykseen käytetään joko päältä lyötäviä nauloja tai ponttiin lyötäviä nauloja tai ruuveja. Naulat valitaan mm. paneelin koon ja tilan kosteuden mukaan (sinkitty). Jos lyöt panelin päältä, käytä uppokantanauloja, jotka lyöt loppuun teräväkärkisellä tuurnalla. Nykyään kattopaneelit, joiden pinnasta ei tule sileä, asennetaan kuitenkin yleensä naaraspuolen alapontista kiinnittämällä. Tähän käy usein viimeistelynaulain, jossa esimerkiksi 42 mm naula pitää hyvin. Kiinnitys voi tapahtua myös erityisillä metallikiinnikkeillä, jotka lyödään naulalla alusrimaan. Kun käytät viimeistelynaulainta pidä sormet aina vähintään 5 cm etäisyydellä naulauskohdasta, koska ohut naula saattaa kääntyä puunsisässä oksaan osuessaan 180 astetta. Ponttilattialauta taas kiinnitetään esimerkiksi ruuveilla urospuolen pontista viistosti ruuvaten.
Työvälineet[muokkaa]
metrimitta suorakulma hienoteräinen saha, esimerkiksi veto- tai selkäsaha pöytäpyörösaha viimeistelynaulain vasara tuurna vesivaaka kynä pistosaha mahdollisesti muitakin käsityökaluja
Kiinnitys[muokkaa]
Alusrimat[muokkaa]
Paneelit kiinnitetään alle asennettaviin rimoihin. Rimat kiinnitetään alustaan sen vaatimilla kiinnikkeillä; nauloilla, ruuveilla, naulatulpilla tms. Kiinnitys käy puuhun helposti naulapyssyllä. Alusrimat tulee kiinnittää mahdollisimman tasaisesti ja käyttää tarvittaessa apuna puukiiloja ja puupalikoita. Ne on myös syytä asentaa pysty- tai vaakasuoraan asennuksen helpottamiseksi. Varo alla olevia mahdollisia sähkövetoja kattovaloihin tms.! Kosteissa tiloissa tulee alusrimoihin jättää rakoja, jotta ilma pääsee kulkemaan koko seinän alueella. Aseta rimat vesivaa'an avulla.
Kiinnitys[muokkaa]
Paneeleita kiinnitetään usealla tavalla kuten yllä on kerrottu. Paneeleita päältäpäin kiinnittäessä näkyvät naularivit kannattaa tehdä mahdollisimman suoriksi, vaikka jokainen naula ei millintarkasti olisikaan viivalla. Jos paneeli on kovin leveä, kannattaa nauloja olla kaksi vierekkäin. Vanhoissa taloissa paneelit on saatettu naulata suoraan pinnan läpi. Jos oikein tarkkaan katsoo vanhaa kattoa voi nähdä kuinka vierekkäiset naulajonot vuorottelevat paneelin laidoilla eli samaa vasaa pitkin aina samaan kohtaan panelia, mutta vierekkäisessä vasassa toiseen reunaan paneelia.
Paneeleita kiinnittäessä yleensä ensin asennetaan katto ja sitä vasten seinäpaneeli. Seinissä aloitetaan mahdollisesta ulkokulmasta. Vaakapeneelin kohdalla urospontti on ylöspäin. Liikkumisavaraa puulle tulee jättää noin 5-10 mm verran kaikkialle reunoihin. Asennuksessa kannattaa olla huolellinen että aloitus ja eteneminen tapahtuu tasaisesti eikä toinen reuna lähde kulkemaan edellä. Tätä voi tarkkailla mitalla vastakkaiseen seinään tai vatupassilla. Virhe kannattaa oikaista mahdollisimman pian seuraavien paneelien asennuksen yhteydessä, useammassa saumassa.
Panelia paikoilleen asennettaessa on pyrittävä saamaan koko paneeli kerrallaan paikallaolevaan kiinni. Joskus tämä kuitenkaan ei ole mahdollista paneelin vääryyden takia, jolloin kiinnitys on aloitettava toisesta päätystä ja edettävä samalla kiristäen ja kiinnittäen. Jokaista naulausta ennen on varmistuttava että paneli on pohjassa ja jatkettaessa tarkasti kiinni edellisessä. Tarvittaessa voidaan käyttää vääntämiseen puupalikoita ja vipuvartta.
Paneelit jatketaan aina alusriman kohdalla. Ponttilattia taas usein voidaan jatkaa missä tahansa kohdassa, koska laudan päässä on myös pontti. Saumat tulevat yleensä eri kohtiin vierekkäisissä paneeleissa ja on hyvä myös katsoa yleisilmettä, mihin saumoja tulee. Yleensä viimeinen edellisestä rivistä laudasta jäljelle jäänyt on se jolla seuraava rivi voidaan aloittaa.
Kun edetään jonkun aukon, esimerkiksi oven yli kannattaa olla huolellinen että panelit etenevät samassa kohdin, jolloin taas yhdistävä pitkä paneeli aukon yläpuolella saadaan oikein asennettua. Eteneminen kannattaa tehdä aukon molemmin puolin samanaikaisesti. Joissakin paneeleissa on niin pieni naaraspontti, että pelivaraa ei ole juuri lainkaan kun ottaa huomioon paneelin elämisen niin se pitää siinä tapauksessa asentaa kosteana tiukasti.