Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Maakota

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maakota(earthlodge) on ollut mandan-, pawnee- ja hidatsa-intiaanien käyttämä asumismuoto Pohjois-Dakotassa. Myös Suomessa on esitetty teoria, että vastaavanlaista asumusta olisi käytetty kivikaudella täälläkin.

Materiaalit[muokkaa]

  • hirsiä
  • pitkiä ja lyhyitä riukuja
  • pajua
  • tuoretta pajunkuorta tai köyttä sitomiseen
  • heinää tai olkia
  • turvetta tai muuta kiinteetä maa-ainesta

Rakentaminen[muokkaa]

Lattian kaivaminen[muokkaa]

Lattian kaivaminen ei ole välttämätöntä, vain pawnee-intiaanit ovat syventäneet lattiaa maan alle. Lattian kaivamisessa on kuitenkin etuja, sillä se auttaa säilyttämään lämpöä asunnossa. Lattia kaivetaan ympyrän muotoiseksi ja noin metrin syvyiseksi. Lattia kannattaa kaivaa paikkaan, joka on kuiva ja jonne vesi ei pääse valumaan.

Sisemmän tukikehikon rakentaminen[muokkaa]

Hidatsat ja mandanit ovat käyttäneet neljän puun sisempää tukikehikkoa kun taas pawneet ovat kahdeksaa tai kymmentä puuta. Puiden pituus riippuu asunnon koosta. Nämä puut kaivetaan tukevasti maahan ja niiden päälle laitetaan neljä hirttä.

Ulomman tukikehikon rakentaminen[muokkaa]

Uloin tukikehikko on matalampi kuin sisempi ja siinä on noin 13 lyhyttä hirttä, jotka on isketty tukevasti maahan ja niiden päälle on laitettu poikittain hirret.

Riukujen asettelu kehikoille[muokkaa]

Pitemmät riu'ut laitetaan uloimman ja sisemmän tukikehikoiden päälle siten, että keskelle jää neliön muotoinen aukko, jos käytetään kamiinaa, voi aukosta tehdä pienemmän. Riu'ut kiinnitetään, joko pajunkuoresta tehdyillä suikaleilla tai köydellä.

Lyhyemmät riu'ut asetellaan uloimmasta kehikosta maahan, niin että kulmasta tulee tarpeeksi loiva. Tämän artikkelin lopussa on linkkejä kuviin rakennuspiirrustuksista.

Pajumattojen tekeminen ja laittaminen[muokkaa]

Pajusta punotaan mattoja, jotka kiinnitetään katon yläpäästä alapäähän. Riu'ut peitetään kauttaaltaan pajumatoilla.

Olkien ja heinän laittaminen[muokkaa]

Pajumaton päälle laitetaan heinää runsaasti, jotta maa-ainesta ei pääse tippumaan pajumaton ja riukujen välistä. Ei kuitenkaan liikaa, jotta pinta ei tasoitu liikaa, sillä se estää turvetta ja maata pysymästä paikoillaan.

Maan laittaminen[muokkaa]

Turvetta laitetaan runsaasti paksu kerros olkien ja heinän päälle. Turpeen sijaan voi käyttää myös olkisavi-sekoitusta. Myös muuta maa-ainesta voi kokeilla.

Rakennuspiirrustuksia[muokkaa]