Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Lihamylly

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itsellä on orasmylly jonka löysin Tampereelta Sammon kirpparilta (hyvä!) joskus hintaan 5 euroa. Uudenveroinen oli ja uutena kun maksavat yli 30e, jopa satasen! Lihamyllyn Sampo 10:n ostin Paraisten kierrätyskeskuksesta ja maksoi 10e. Halpa hinta siitä kyllä...

[u]Molemmat toimivat samalla periaatteella: [/u]

[b]Lihamylly:[/b] pyörität kampea jonka akselina on iso ruuvi. Ruuvi kuljettaa siihen syötetyn aineksen toiseen päähän, jossa neljä terää leikkaavat massaa samalla kun ruuvi puristaa sitä reikäistä (jauhelihan levyset reijät) päätä vasten. Tuloksena on mössöä joka valuu reijistä lautaselle. Mössön voi puristaa jolloin siitä saa mehut talteen.

[b]Orasmylly:[/b] Muuten sama mutta leikkaavat terät puuttuu ja perä paksunemisen sijaan kapenee jyrkästi. Aukko on pieni ja sen sulkee osittain/kokonaan ruuvi. Siitä riippuu kuinka paljon massasta puristetaan mehua pois. Jos kokonaan auki, ei juurikaan mitään. Jos kiinni, mylly menee tukkoon. Ruuvin varrella on toinen ulosmenoaukko, jossa on vaihdettava terässiivilä (3 eri tiheyksistä siivilää itsellä). Mehu puristuu siivilää vasten ja virtaa pois.

Vanha lihamylly siis käy orasmyllystäkin, vaatii vain ylimääräisen työvaiheen. Jos se ei toimi hyvin, syynä usein että terät pitää terottaa. Kummatkin ovat rautaa ja rautaosat vaativat siten öljyämistä pesun + kuivauksen jälkeen. Tiskiaineella ei kannata puhdistaa (paitsi jos on ollut lihaa) koska rasva lähtee.