Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Liftaus

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Jospa lähtisit kulkemaan?

Äärimmäisen erinomainen tapa liikkua aavistamatta millä aikataululla - joka ei itseasiassa elämässä ole niin tärkeä tieto. Tapa tutustua Eläviin ihmisiin, kuulla uskomattomia tarinoita elämästä ja ymmärtää mitä elämä suomessa ja suomalaisuus on! Suomesta löytyy kaunista maaseutua, kyliä, moottoriteitä, rauhallisia pieniä teitä sekä tietysti niitä upeita ihmisiä, jotka haluavat jakaa kyydin ja niitä jotka haluavat ajaa ohi!

Suomalainen liftauskulttuuri[muokkaa]

Suomessa ei ole yleisestä ottaa liftareita kyytiin, kaikkialle levinnyt pelkokulttuuri ja invidualismi kiidättävät autot ohi liftarin. Yksityisautoilu tarkoittaa kirjaimellisesti ajamista yksin vaikka tilaa olisi yllinkyllin tilavassa kaupunkimaasturissa. Kyydin saa kuitenkin paikasta kuin paikasta, mutta hyviin tuloksiin pääsee kiinnittämällä erityistä huomiota paikkaan ja aikaan. Pimeällä liftaaminen on huomattavasti nihkeämpää, mutta onnistuu kyllä. Öisin kannattaa pyrkiä auki oleville huoltoasemille. Kyyditsijäksi sattuu usein kaupparatsu, matkaseuraa kaipaava lähimmäinen, taiteilija tai kaveri joka on itsekin liftannut ja lunastaa nyt velkaansa. Elämään heränneitä ihmisiä. Kaupunkien sisällä tapahtuva liftauskulttuuri on Suomessa vielä aivan kehittymättä, eli peukku vaan pystyyn kaupungissakin paikallismatkoissa!

Liftauksen käytäntö[muokkaa]

Matkasta ei makseta, kahvin voi halutessaan tarjota, vaikka välillä käy kyllä toisinpäin ja liftarihan juttelee. Moottoriteillä liftaaminen on kiellettyä, mutta liittymät ovat monasti hyviä paikkoja ja risteykset jossa autot hiljentävät tai josta lähtee "tyhjä tie". Jos paikalla on jo ennestään liftareita (harvoin Suomessa) mene jonon jatkoksi perälle. Helpommin irtoaa kyyti yksin tai kaksi naista tai nainen ja mies. Kahden miehen kannattaa liftata erillään ja pyytää kuljettajaa pysähtymään toisen kohdalle. Suomessa on tapana pitää kättä nyrkissä sivulla, peukalo pystyssä. Apuna voit käyttää määränpäätä ilmoittavaa kylttiä.

Ruuhka-aikoina matkat ovat usein lyhyitä. Usein liika liikenne on pahempaa kuin liian vähäinen. Jos tarkoituksenasi on edetä nopeammin määrittele itsellesi mihin asti sinun on vähintään saatava kyyti ja kysy auton pysähdyttyä minne kuljettaja on menossa. Heikkoihin jatkoliftipaikkoihin ei kannata siirtyä, mutta se voi olla taas seikkailun alku! Yleensä paikat, jossa autoilijat joutuvat hidastamaan, kuten T-risteykset ovat hyviä. Näissä paikoissa on yleensä myös linja-autopysäkit. On hyvä katsoa autolle turvallinen pysähtymispaikka ja näin olla turhaan vaarantamatta liikennettä. Mieti miten autoilija reagoi sinut nähdessään, onko hänellä mahdollisuus hiljentää tien sivuun tai levikkeelle. Tai onko hänen perässää toinen auto, joka saattaa ajaa perään edessäolevan jarruttaessa.

Seuraa lähestyvien kuljettajien katseita ja reagoi niihin - nopeasti. Voit oppia huomaamaan empiikö kuljettaja. Joskus voi olla parempi kieltäytyä epäilyttävästä kyydistä tai jos autossa on kuljettajan lisäksi muita. Niin ja joskus kuskikin tuppaa väsymään, sitäkin kannattaa tarkkailla. Pelkäävät liftarit painavat mieleen rekisterinumeron, eivätkä laita matkatavaroita takakonttiin. Jos repun laittaa takapenkille, ei kannata lähtiessä sulkea etuovea ennenkuin on avannut takaoven. Kun liftaus ei onnistu, laske vaikka autoja, joissa on ainoastaan kuljettaja, Suomessa on helppo laskea 50 peräkkäistä autoa näin, yritä tehdä ennätys, mutta älä mieti syitä tähän - se syö fiilistä. Samoin syö fiilistä ohi ajaneiden laskeminen.

Rekat eivät pääsääntöisesti joko saa ottaa kyytiin liftareita tai harvoin ainakaan pysähtyvät vauhdistaan, nämä kannattaakin bongata taukopaikoiltaan, kahviloista ja huoltoasemilta. Kaupunkien laitamilta löytyy rekkaterminaaleja ja teollisuuslaitoksia. Värikäs tarra "Rahtarit" on merkki heidän taukopaikasta. Kyydillä pääsee yleensä pitkälle tasaista 90 km tuntivauhtia korkealta maisemia tiiraillen. Muista muuten, että isoimpiin rekkoihin kannattaa kiivetä kummatkin kädet vapaana, on sen verran korkealla että jos viimeisellä askeleella loppuu kädet eipä auta muu kuin pyytää kuljettajaa vetämään rinnuksista kyytiin.

Itse liftaan kyltin kanssa ja ilman. Kyltin kanssa kyyti vie monasti määränpäähän nopeasti, ikäänkuin taksi. Seisoskelen yleensä hyvän pysähtymispaikan etupuolella muutaman kymmenen metriä ja liftaan enintään noin 45 minuuttia kokeillen eri tavoin. Jos tämä ei tuota tulosta vaihdan paikkaa kävellen ja liftaan samanaikaisesti takaa tuleviin autoihin. Välillä reppu pois selästä ja istuskellen katselen ohi kiitäviä kalliita autoja, mutta en kateellisena vaan onnellisena omaa elämäntapaani elävänä. Vuoden 2004 aikana liftatut yli 100 kyytiä antoivat valtatiellä keskiliftitärppiajaksi noin 20 minuuttia. Päiväaikaan nopein 5 sekuntia, pisin 2 tuntia. Yöllä pisin 8 tuntia (02:00-10:00) välillä Kiuruvesi-Pyhäsalmi. Kuljettajina miehiä ja naisia, nuorista aina eläkeläisiin, kolme kuorma-autoa. Mainittakoon vielä että minulla on pitkä parta. Kauan kestäneille yrityksille on myös yleensä löytynyt selitys, ja niistä ne tarinat yleensä syntyvätkin! Esimerkkinä tutut, joita ei ole pitkään aikaan tavannut"

Mitä mukaan?[muokkaa]

Jos uskoo määränpääkyltin voimaan, on hyvä varata auton rekisterikilpeä suurempia pahveja mukaan, näitä löytyy kauppojen ja huoltoasemien takaa pahvinkeräyksestä, monasti tien penkalta pizza- tai olutlaatikko. Itselläni kotipaikan liftikyltti kulkee laukussa, samalla se on istuinalusta. Taskuun paksu tumma tussi. Kirjaa pahville riittävän isoin kirjaimin määränpää tai osa sitä, suunta tai tien nro. Päälle sään mukainen vaatetus ja talvella erityisesti lämpimät jalkineet ja käsineet. Reppuun kenties sateenvarjo, juotavaa, evästä ja jokin tiekartta. Kännykkään tai osoitekirjaan voit kirjata kyyditsijöiden osoitteita ja piipahtaa myöhemmin kylään. Isohko reppu ei ole pakosta este liftin saamiselle, mutta älä heitä maassa pitämääsi likaista reppua heti puhtaalle penkille. Joskus tarjoutuu myös yösija.

Tiet ja liikennekulttuuri[muokkaa]

Tien reunat ovat täynnä liikennemerkkejä ja penkat tasaisia, kukista lyhyeksi leikattuja golf-kenttiä. Aluskasvillisuudesta putsattujen tienvarsimetsiköiden takaa noin 50 metrin päästä aukeavat valtavat avohakkuut ja yhden lajin puupellot. Suomen liikenteessä kuolee vuosittain noin 6,5 miljoonaa eläintä. Lukuisat supikoirat, jänikset, aikuiset, lapset, siilit, linnut muistuttavat karusta todellisuudesta. Myös hirviä ja peuroja saatetaan joutua väistämään. Liikenteessä kuolee noin 350 ihmistä vuodessa ja loukkaantuu noin 8 500, ei siis mikään pikkujuttu tämä liikenne. Suomessa autoilija on kuningas ja yksityisautoilu kuuluu Pyhien asioiden joukkoon. Valtatiet on numeroitu punaisin kilvin ja enintään kaksinumeroisin luvuin. Kun haluat liikkua nopeasti kannattaa käyttää pääväyliä. Talvinopeusrajoitukset laskevat nopeuksia n. 20 km/h.

Huoltoasemia mm. ABC, A24, Neste, Teboil, St 1, Esso, Shell. Useimpien yhteydessä kahvila tai ruokapaikka, mutta yleensä myös monipuolisesti elintarvikkeita ja kauppoja. Linja-autoliikenteestä vastaa Matkahuolto.fi puh. 0200 4000 ja rautatieliikenteestä VR.fi puh. 09 707 5700. Tienkäyttäjän linja 9600 9100. Huoltoasemilta, kahviloista voit kysellä alueen ilmaislehtiä, karttoja ja esitteitä. Kaupungeista löytyy usein turistitoimisto.

Autoilijoille[muokkaa]

Liftari saattaa joskus olla menossa vain muutaman kilometrin, esimerkiksi parempaan paikkaan liftata, autathan häntä vähintään siinä! Kaupungeissakin voi ottaa liftareita kyytiin! Jos olet avosydäminen kuljettaja, oletko harkinnut että laittaisit etuikkunaan kyltin, jossa lukee määränpää, johon olet ajamassa? Silloin bussipysäkeillä ja muualla olevat ihmiset joutuisivat valitsijan asemaan.

Huomioita[muokkaa]

  • Pohjois-Savossa kannattaa varoa, osa autoilijoista yrittää osua liftauskäteen. Muualla en ole huomannut tällaista ilmiötä.

Tiekohtaisia liftivinkkejä[muokkaa]

1 (E 18) Helsinki – Salo – Turku[muokkaa]

HELSINKI Kävellen tai bussilla Munkkivuoreen. Fillari on tietenkin myös hyvä ja sen voi parkkeerata jonkun talon pihaan. Ratikalla voi ajaa joko numerolla 4 Munkkiniemen puistotien pysäkille ja kävellä siitä, tai vaihtoehtoisesti numerolla 10 jonnekin Pikku-Huopalahteen ja tassutella loppumatkan. Liftipaikka on heti liikennevalojen vieressä moottoritien alussa. Pysähtymispaikka kelpaa, tosin Helsingin Sanomien keskustelussa taisivat jotkut autoilijat tosin parjata tuota paikkaa mitä ikävimmäksi liftipaikaksi. Suuri liikennemäärä haittaa pysähtymistä, mutta paikka ei silti ole ensinkään huono. Todettakoot vielä, että erityisesti iltapäivällä valtaosa autoista on menossa vain Espooseen. Suoria liftejä Turkuun asti. Alku- ja loppumatka Turun moottoritietä, keskivaiheilla hitaampaa (moottoritie rakenteilla). (Samaisesta kohtaa pääsee myös 2-tielle)

Kehä I (huono risteys, ei missään nimessä kannata jäädä kyydissä täällä.)

Kehä II (samaa kamaa kuin Kehä I)

Kehä III (samaa kamaa kuin Kehä I ja II)

Aika pian Kehä III jälkeen kahvila (molemmilla puolin). REKAT pysähtyy. Osa jatkaa vain 2 km Ämmässuon kaatopaikalle.

Haarautuu 2-tielle Poriin (paha paikka, jos olet menossa turkuun päin. Kukaan ei nouse tästä ykköstielle.)

Haarautuu moottoritie ja vanha tie Turkuun.

Vanha tie:[muokkaa]

Lohjanharjulla huoltoasemia, kahviloita. 25-tien risteys Hanko – Tammisaari – Lohja – Mäntsälä – (Porvoo).

Myllylampi?, huoltoasema ja kahvila, grilli. REKAT pysähtyy.

Saukkola, Esso huoltoasema, kauppoja. REKAT pysähtyy.

TURKU

2 nummela – karkkila – forssa – huittinen – kokemäki - pori[muokkaa]

Vanhan porintien 120 kautta, joka selviten lähtee Kehä III liittymästä, jossa selvä liftipaikka. Miksei jo liikenneympyrän kohdilla Helsingin puolella?

TAI alkumatka Turun moottoritietä (1) tai vanhaa Turun tietä (josta mm. erkanee Nuuksion kansallispuistoon). Katso yllä 1-tie. Vanha Turun tie kulkee Veikkolan läpi ja tämä yhtyy 1- ja 2- teiden kanssa muutaman sadan metrin etäisyydellä toisistaan. Turun moottoritietä jatkavia kyytejä voi pyytää ajamaan alas 2-tielle, koska he pääsevät jatkamaan suoraan takaisin moottoritielle jätettyään liftarin.

NUMMELA :n iso eritasoliittymä, jossa muhkea sähköpylväs. Nummelasta alas tulevien liittymien lopussa liftipaikat.

Nummelan liittymästä vähän matkan päässä tie nro 25 (Hanko-Tammisaari-Karjaa-Lohja-Hyvinkää-Mäntsälä-Porvoo) tiehaara. Tässä tiehaarassa hyvä liftipaikka T-risteyksessä.

Vihdintien risteystä ennen pieni kahvila, sulkeutuu yllättävän aikaisin. Pysähtyy kuitenkin rekkoja ja muita.

VIHTI Risteyksessä liftipaikka. Vanha Porintie 120 yhtyy Helsingistä. Moni Helsinkiin päin ajava valitsee Turun moottoritien sijaan tämän tien, joka on rauhallisempi ja mukava tieosuus. Tie kulkee mm. Kehä III, Kehä I risteysten kautta.

KARKKILA eteläpuolella ABC ja Esso 24h. Rekkoja. Hyvä liftipaikka risteyksessä. Kävelymatka edellisestä paikasta Karkkilan eritasoliittymään, josta kyydin saaminen ollut vaikeaa, mutta liittymien lopussa kumpaankin suuntaan paikat. Kävelymatka edellisestä paikasta mäen päälle, jossa Shell, sen jälkeen Karkkilan keskustasta tuleva liittymä, jossa hyvä paikka liftata.

40 km ennen Forssaa Rahtari Grilli. Rasvaisia annoksia kuskeille. Munkit joskus kovia. REKAT pysähtyy. Muuten tieosuudet metsää.

Pusulan risteyksessä kylmäasema Teboil. Katoksellinen pysäkki, liftien saanti onnistuu suhteellisen hyvin.

Portaan ja Someron risteyksestä Hämeen luontokeskukseen pari kilometriä, jossa cafe, Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen esittely ja Eerikkilän urheiluopistolle 45 minuutin kävely jossa ruokala. Risteyksessä hyvä liftipaikka, kyydin saanti ollut varmaa.

Paloalueet 2-tien varrella.

FORSSA Risteys 10 –tielle Turku – Forssa – Hämeenlinna

Forssan jälkeen Nesteen iso cafe

Humppilan jälkeen 9-tien risteyksessä (Turku – Tampere – Jyväskylä – Kuopio) Neste cafe, Lasitehtaan Esso, Hesburger 24h … PORI

3 ( E 12) helsinki – hyvinkää – riihimäki – hämeenlinna – tampere – ikaalinen – parkano – kurikka – vaasa[muokkaa]

HELSINKI Ruskeasuon risteykseen nk. "vaarallinen risteys" esim. sinisellä bussilla nro 23. Moottoritien alussa bussipysäkki, liftaa aivan risteyksen kulmassa eri suunnista tulevia autoja. Moottoritie vie Tampereelle asti.

TAMPERE 9-tien risteys. Vaasaan 250 km. Risteyksen jälkeen Citymarket.

Rajaniemi cafe.

11-tien risteys Poriin.

12-tien risteys Rauma – Huittinen – Tampere – Lahti – Kouvola.

Ylöjärveltä risteys Kuruun tie 65 ja sieltä Seitsemisen kansallispuistoon.

VAASA

4 (E 75) HELSINKI – lahti – jyväskylä – viitasaari – pihtipudas – oulu – kemi – rovaniemi – sodankylä – inari – utsjoki - norja (ja heti Helsingistä lähtiessä liittymä Porvoon – Vaalimaan suuntaan).[muokkaa]

HELSINKI Hakeudu bussilla linja-autopysäkeille Valtimontien bussipysäkille Koskelaan tai Kumpulan, Arabian tai Koskelantien kohdille. Monet rekkakuskit sanovat että tässä kohdin olisi hyvä liftata kyltillä, koska pysähtyminen on vaikeaa ja turhan takia ei viitsi pysähtyä isolla autolla.

Kehä I

Haarautuu tie 7 Helsinki – Porvoo – Loviisa – Kotka – Hamina – Vaalimaa.

Kehä III

Järvenpään tienoilla länsipuolella Nelosetappi cafe.

Mäntsälän kohdilla Neste Tuuliruusu, cafe. REKAT pysähtyy.

Risteys 25 tie Hanko – Tammisaari – Karjaa – Lohja – Mäntsälä – Porvoo. Iso huoltoasema risteyksessä.

Neste Tuuliharja.

LAHTI Olueeseen liittyvää liikennettä Lahden ja Tornion välillä.

Lahden jälkeen ennen Heinolaa tien varressa itäpuolella Stop & Go –grilli. Rekat pysähtyy.

Heinolan kohdilla Tähtihovi, 24h. REKAT pysähtyy.

5-TIEN RISTEYS HEINOLAN POHJOIS-PUOLELLA.

JYVÄSKYLÄ Jyväskylään n. 40 km "Uurainen" Esso.

Jyväskylään n. 70 km Lintulahden Esso

Viitasaari useita huoltoasemia.

Pihtipudas Shell Putaanportti

Ennen Neste Ouluntulli. REKAT pysähtyy.

OULU Keminmaa Tupasvilla huoltoasema hyvä liftipaikka. Lyhyt kävelymatka 4-tien varteen kohti Rovaniemeä. Risteys 21-tielle (E 4) Tornio – Haaparanta – Ruotsi.

ROVANIEMI Napapiirin Neste.

SODANKYLÄ Neste pohjoispuolella.

IVALO Essolla liftipaikka. Puuta viedään Ivalosta Keminjärvelle ja Ivalosta Rovaniemelle.

5 heinola – mikkeli – varkaus – kuopio – iisalmi – kajaani – kuusamo – kemijärvi - sodankylä[muokkaa]

Kuortti ABC, maatilatuotteita. REKAT pysähtyy.

Mäntyharjun risteyksessä huoltoasema.

Hirvensalmen risteyksessä Seo cafe.

2 sepän kievari, St1

Otavan risteyksessä Neste cafe.


MIKKELI

Visulahden risteyksessä Teboil cafe.

Olokorjaamo cafe.

10 km Mikkeliin Särkämäinen cafe. Kiva kahvila!

St1 Kielkallio.

Abc:n lähellä Neste cafe.

14-tien risteyksessä iso ABC. REKAT pysähtyy.

Joroisissa Teboil cafe

Kalakukko kahvila.

VARKAUS

Neste 24h. REKAT pysähtyy.

Leppävirran pohjoispuolella kahvila, rekat pysähtyy kenties myös.

ABC Pitkälahti 24h, iso. REKAT pysähtyy.

KUOPIO

Siilinhovi Teboil,hyvä ruoka, rekat pysähtyy.

Viitostupa St 1 cafe 30 km Kuopioon.

Lapinlahden eteläpuolella Matin ja Liisan asema 24h. REKAT pysähtyy. Pihalla höyryveturi.

IISALMI

6 (porvoo) – koskenkylä – kouvola – lappeenranta – imatra – kitee – joensuu – nurmes - kajaani[muokkaa]

HELSINKI 79 bussin päätepysäkki Vanhan Porvoontien alussa.

9 (E 63) TURKU – loimaa – tampere – orivesi – jämsä – jyväskylä – suonenjoki – kuopio[muokkaa]

2-TIEN RISTEYS ( - PORI). Tampereelle 72 km.

12 km risteyksestä Sirkkavuori hirsirakennus, cafe?.

Urjalan risteyksessä Neste cafe.

Kylmäkoskella Neste cafe.

Alkaa moottoritie 3 ja 9.

28 km Tampereelle Pirkanhovi Teboil, iso kahvila, tieinfo.

3-tie Vaasaan.

TAMPERE

Orivesi eteläpuolella Oritupa

Jämsä pohjoispuolella Esso

12 kouvola – kuusankoski – lahti – tampere – vammala – huittinen - rauma[muokkaa]

Lahdesta voi ottaa bussin Hollolaan ja kävellä 15 minuuttia liikennevaloristeykseen, josta tiet Riihimäelle ja Tampereelle erkaantuvat.


51 kirkkonummi - tammisaari - hanko. Länsiväylä, Jorvaksen tie[muokkaa]

HELSINKI Moottoritietä ennen Porkkalankadulta Ruoholahdesta entisen Lepakkoluolan kohdalta pitkän "bussipysäkkikaistan" alusta. Tapiolan liittymästä myös.

helsinki - ahvenanmaa - maarianhamina[muokkaa]

HELSINKI. Liftaa TURKU:un tie numero 1 ohjeen mukaan.

Liftaa Kustaviin tai hakeudu Turun linja-autoasemalle; laiturilta 9 lähtee useita busseja Kustavi:n keskustaan n. 10€, matka vajaa tunti. Kustavissa on kauppa keskustan jälkeen. Yritä saada lifti jopa Maarianhaminaan asti. Kävellen jatka päätietä suoraan n. 2 km kävellen lossille. Maksuton. Tarvittaessa yritä saada lossijonosta tai lossilla lifti neuvoteltua, muuten n. 6 km kävelyä suoraan tunnin verran, mikä ei huono vaihtoehto. Perillä Osnäs:in (Vuosnainen) rannassa kahvila, palveleva infopiste, matkatavaramyymälöitä. Lautta on maksuton ja kulkee noin 05.05-21.00 välisenä aikana.

Perillä Åva:ssa lautan vasemmalla puolen on yhteystakseja odottamassa. Kimppataksi maksaa n. 3.50€, matkaa muuten kävellä noin 20 km, kapeita teitä ja siltoja myöten halki Brändö:n. Taksissa yksi lippu on sitten "En" ja "Tak" ;-) Taksi tuo sinut Torsholma:an, josta maksuton lautta Lappo:n, Kumlinge:n ja Enklinge:n kautta Vårdö:hön (Hummelvik). Lautta kulkee noin 06.30-21.00 välisenä aikana.

Loppu liftaten MAARIANHAMINA:an. Matkalla nukut tarvittaessa mukavasti tienposkessa kauniissa saaristossa. Yhteydet hoitaa Ålandstrafiken

Katso myös[muokkaa]

- Liftauspaikat kätevästi paikkakunnittain ja kartasta suoraan katsomalla sisältäen myös kirjallisen ohjeen!
- Kartta josta näkee hyvät liftauspaikat ympäri maailman!

GPS-seurantapalvelut:

Näiden avulla ystäväsi ja sukulaisesi näkevät missä liikut jolloin he voivat olla turvallisin mielin.