Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Lautanauha
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Lautanauha on kudonnainen, jossa loimi muodostaa useita eri viriöitä, ja loimea hallitaan kulmikkaita kortteja eli 'lautoja' kiertämällä niisistön tai pirran sijaan. Loimen kierteisyys ja moninkertaisuus tekee nauhasta erittäin lujaa (sitä on käytetty mm. ajo-ohjaksina); ja mahdollistaa monimutkaisten kuvioiden kutomisen hyvin yksinkertaisesti.
Käyttökohteet ja suunnittelu[muokkaa]
- Kudelanka näkyy lähinnä nauhan reunoilla.
- Nauhan voi valmistaa putkiloksi pujottamalla kudelankaa aina samaan suuntaan. Tällöin varmistettava, että kude on tarpeeksi kireällä.
- Ottamalla käyttöön ylimäääräisiä kudelankoja voi nauhaan tehdä pitkittäisiä halkioita. Käytännöllinen esimerkiksi talutushihnoja ja muita helapäisiä tai pysyvästi kiinnitettäviä nauhoja varten. Kudottu halkio heikentää nauhan rakennetta tuskin lainkaan.
- Meleerattu lanka tekee hienoja efektejä.
- Lautanauhatekniikalla voi valmistaa erittäin kestäviä reunuksia tai lujia saumoja kankaisiin--kudelanka on neulassa ja ommellaan kankaan reunaan joka viriöllä. Harvemman sauman voi valmistaa virkkaamalla, jolloin kude jää kaksinkertaiseksi joka viriöön.
- Nauhan voi reunustaa helmin pujottamalla ne kudelankaan ja jättämällä helmi viriön taakse halutuin välein.
- Mitä enemmän loimikertoja, sitä paksumpi nauha ja sitä suurempi kuviokerta.
- Kiertosuuntaa voi muuttaa milloin vain, joten kuviokertaa voi peilata missä kohdassa tahansa kokonaan tai osittain.
- Koska viriö muodostyy kiertämällä, loimilangat jäävät kuteen poikki vinoon. Suunta riippuu loimen pujotussuunnasta.
Välineet[muokkaa]
- Laudoiksi voi käyttää mitä tahansa ohutta ryhdikästä materiaalia--esimerkiksi muropaketin kartonkia. Kestävimmät laudat saanee ohuesta muovista, esimerkiksi muovisista pelikorteista tai kansiomuovista.
- Yksinkertaisimmillaan lautanauhaa voi tehdä pelkillä laudoilla ja jonkinlaisella langanpujottimella esim. kävyllä. Loimen rintapää kiinnitetään kutojan syliin esimerkiksi vyölle sitomalla. Loimi kiristetään sitomalla häntäpää johonkin lujaan esineeseen tai käyttämällä raskaahkoa vastapainoa. Viriö lyödään kiinni käsin harottamalla.
- Työn taukoja ajatellen on erittäin käytännöllistä olla jokin puikko, joka yltää reilusti kaikkien korttien läpi. Näin korttien järjestys ei sotkeudu.
- Lautojen kulmissa on hyvä olla jonkinlaiset kohdistusmerkit, jolloin järjestys pysyy samana ja sitä on tarvittaessa helppo korjata. Vaihtoehtoisesti merkit voi tehdä laudan syrjään.
- Yleisin lauta on nelikulmainen. Sillä voi valmistaa 2- ja 4-loimisia lautanauhoja. Kuusikulmaisten lautojen käyttäminen on hieman vaativampaa mutta niillä voi valmistaa nauhoja joissa on 2, 3, 4, 5 tai 6 loimikertaa.
- Viriön lyömistä varten voi käyttää pientä pirtaa. Saman kortin kaikkien lankojen on mentävä samasta raosta.
- Työn voi virittää tukevaan kehikkoon, jolloin se vie paljon vähemmän tilaa, pysyy taukojen aikana paremmin järjestyksessä, ja on helppo ottaa käsille ja panna syrjään.
- Leveämpiä nauhoja valmistettaessa loimilankoja on koko kourallinen, ja ne on kätevintä ja käytännöllisintä kiinnittää loimipuulle pienemmissä erissä, jolloin solmut vievät vähemmän tilaa ja loimi ei vedä itseään suppuun.
Valmistus[muokkaa]
- Muovisia lautoja voi hieman karhentaa, jotta ne eivät lipsu työskentelyn aikana.
- Riippuen kuvioon tarvittavien sisään- ja uloskiertojen suhteesta loimi saattaa työskentelyn aikana kiertyä niin paljon, ettei laudoille jää kääntymistilaa. Kierrettä voi pakottaa tiiviimmäksi, mutta isommlle töille (yli metrisille) on käytännöllisempää niputtaa jokaisen laudan loimilangat yhteen ja kiinnittää ne loimipuulle vierekkäin sen sijaan että solmisi koko loimiston yhteen nippuun. Tällöin loimien kierrettä voi purkaa työn edistyessä. Toinen etu on se, että jos jokin lauta on loimessaan löysempi, sitä voi kiristää erikseen muista.
Kirjat[muokkaa]
- Lautanauhat - suunnittelu ja kutominen, 2010, Maikki Karisto
- - Tästä kannattaa aloittaa. Selkeät ja yksinkertaiset ohjeet aloittelijalle.
- Omenaisia ja revonneniä - Suomalaisia lautanauhoja, 2013, Karisto - Pasanen
- - Sisältää kaavakuvia suomalaisista lautanauhoista.