Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Land Rover moottorimuutos

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä sivulla kuvataan alkuperäisen diesel-moottorin muuttaminen bensakäyttöiseksi.

Suuntaa antava aika ja kustannusarvio[muokkaa]

  • Moottorin irrottamisen ja purkamisen osiin voi arvoida vievän ensikertalaiselta suunnilleen yhden päivän puuhan (8 t) kun on jotain aiempaa kokemusta. Riippuu mm. kiinni ruostuneiden pulttien määrästä, kirjaamisesta, taljasta, moottoripukeista, työkaluista yms.
  • Osien puhdistamiseen kun se käsin suoritetaan ja maalaukseen kuluu useita kymmeniä tunteja laajuudesta ja laadusta riippuen.
  • Moottorin kasaamiseen voidaan laskea kuluvan yksi-kaksi päivää.
  • Muut puuhat veivät 2 päivää.
  • Moottorin muutostyö yhteensä: 5 puuhapäivää (á 8 t)
  • Moottoritilan, moottorin, kurasiiven yms. putsaus ja maalaus: n. 7 puuhapäivää. Tässä projektissa moottoritila oli hyvin likainen ja näin puhdistus vaati aikaa.
  • Apukuskin puoleisen etuakseliston huoltaminen: 1 puuhapäivä
  • Vaihteiston irroitus, puhdistus, rungon maalaus, vaihteiston stefan ja kytkimen vaihto 1,5 puuhapäivää

syksy/2003[muokkaa]

Lähtötilanne on diesel-käyttöinen Land-Rover Serie III. Moottori on nostettu pois. Moottori söi öljyä ja on huollon tarpeessa.

Vinkki! Kuvaa konetilaa ja moottoria mahdollisimman tarkasti esimerkiksi digikameralla muistaaksesi osien paikat.

2/2004[muokkaa]

Moottorin osia puhdistetaan käyttäen pensseliä ja 95E:tä sekä tärpättiä ennen maalausta. Myöhemmin myös liuotinainetta. Konehuoneen yleisväriksi tulee leinikinkeltainen (Miranol) öljyvuotojen huomaamisen helpottamiseksi ja iloa antamaan. Pohjamaalina käytetään ruosteenestomaalia ZINC. Maalaus tapahtuu pensselillä 1+2 kerrosta.

3/2004[muokkaa]

Suunnittelu ja valmistautuminen jatkuu.

Kone lähdössä koneistamoon

4/2004[muokkaa]

Moottorin purkaminen osiin. Purkutyö on hyvin yksinkertainen, kiitos siitä asiansa osanneille moottorin suunnittelijoille! Painaa muuten sitten helvetisti. Koneistamon isäntä mainitsi että kone on tehty aikana, jolloin raudasta ei ollut pulaa. Osien maalausta.

5/2004[muokkaa]

Moottorin kiikuttaminen purettuna Lohjan koneistamoon. Lohjan Off Road Center toimii osien hankintapaikkana ja antavat vinkkejä. Työ kuitenkin omasta takaa. Moottoriin tulee uudet bensakoneen männät ja kaikki laakerit. Yläkerta eli nokka-akseli ja kansi tulevat bensakoneesta. Bensakoneeksi muuttaminen vaatii tietysti myös virranjakajan ja puolan sekä muutamia johdotuksia. Starttimoottorin, laturin, bensapumpn ja öljypumpun huolto.

Puhdistus ja maalaustyö jatkuvat. Maaliksi hankittiin Karin autotarvikkeesta Kirkkonummelta alkuperäinen Land Rover Marine Blue, joka löytyy väriluettelosta Bristish Stardards alta. Maali on kaksikomponenttinen. Osoittautuu että maali on alkuperäistä tummempi. Vanha maalipinta vesihiotaan melko karkeasti (340) ja maalataan ruiskulla kahteen kertaan kyseisellä sinisellä.

6/2004[muokkaa]

Lohko haettiin porattuna ja hiottuna koneistamosta. Koneistamossa käytettiin myös kampiakseli. Koneistamossa lohko pestiin höyryllä ulkopuolelta perusteellisesti ja on näin valmiina maalattavaksi.

8/2004[muokkaa]

Osien puhdistus ja maalaaminen jatkuu. Erittäin työlästä, mutta pintana ei sentään ole aina ruoste vaan liuotinpesun jälkeen puhdas alumiini! Apukuskin puoleinen jalkatila hitsataan uusiksi ja rakennetaan ruostumattomasta pellistä, muutamia suojapeltejä uusitaan läpiruostuneiden tilalle. Päälle pensselillä 2 x pohjamaali ja ruiskulla sinistä.

Sylinterinkansi, nokka-akseli, bensakoneen kiertokammet, kaasutin ja virranjakaja hankittiin. Virranjakajan ja kaasuttimen huolto. Käytetään koneistamolla kansi; kanteen uusitaan venttiilit ja lisätään lyijytöntä bensaa varten "seitti" renkaat.

9/2004[muokkaa]

Apukuskin puoleiset jarruputket ja -sylinterit uusitaan. Samalla huolletaan apukuskin puoleinen etuakselisto; ruostunut "pallo", kaikki laakerit, ohjausnivelet ja stefat uusitaan. Yksi laakereista vaatii 'kiristysholkin'. Irti holkki akselista saadaan lyömällä se meisselillä halki ja laakeri pois kuumentamalla sitä kaasulla. Asenneus tapahtuu pitämällä akselia pakkasesa ja holkkia tavallisessa uunissa 200 asteessa tunti. Akselistotyö osoittautuu yllättävän aikaavieväksi.

Polttoainetankista päästetään diesel pois ja dieselsuodattimet poistetaan. Lisätään entisen suodattimen kohdalta vanhaan putkeen liittäen uusi kumiletku bensapumpulle paperisuodattimen kautta ja siitä kaasuttimelle. Bensapumpun liittimen ylimääräinen putki juotetaan umpeen.

Moottorin ja korin kasaus alkaa. Moottorin kasausta hidastaa puuttuvat osat, lopulta peukalon pään kokoinen osa virranjakajan alta.

Jakopään ketju asennetaan paikalle katsomalla vauhtipyörän TDC -merkki kohdalleen ja nokka-akselin rattaan merkki kohdalleen. Samassa kohdassa asennetaan myös virranjakaja. Ennen keinuvivuston asentamista löysää säädöt. Venttiilien säätö. Kaasutin kiinnitetään imusarjaan sorvaamalla alumiinista sopiva rengas, muotoilemalla sitä rälläkällä ja tekemällä imusarjan ruuveille reiät ja kaasuttimelle ruuvit. Imusarjaan porataan reikä jarrujen alipaineletkulle.

Moottoriin liitetään lohkolämmittimen vastus. Lohkossa on startin yläpuolella valmis paikka sille. Valettu suojatulppa poistetaan esimerkiksi lyömällä siihen keskelle rautasahan terää varten kolo ja sahaamalla kaksi viiltoa kierteisiin saakka pienen etäisyyden päähän toisistaan. Tulppa irtoaa sahatun palan poiston jälkeen kiertämällä.

Moottorin nosto paikalleen ja asennus vaihdelaatikkoon on työläs vaihe. Niiden pitää olla mahdollisimman kohtisuorassa toisiinsa joka puolelta. Pakoputken yhdistäminen pakosarjaan tuottaa ongelmia, koska starttimoottorin kulma osuu putken tielle, tästä selvitään katkaisemalla putki ja lyömällä se starttimoottorin kohdalta lyttyyn. Pakosarjan ja putken liitinpintaan hitsataan uudet pultit. Hitsaaminen ja rällättely auton alla ryömien on taas kerran elämys :-)

Kurasiivet asennetaan paikoilleen ja muut korin osat kuten koristepellit, jäähdytin jne.

Kaasuttimen vivusto rakennetaan hammasrattaasta ja ketjusta palautusjousineen. Ryyppyvaijeriksi siirretään diesel-koneen kuristinvaijeri. Ilmansuodattimelta kaasuttimeen tulevaan kumiputkeen liitetään astianpesukoneesta sopiva kumimutka, väliin sopiva muoviputken pala ja Jeesusteippiä.

Sähköt käydään läpi; sulakerasiasta (sulakkeesta joka kytkeytyy laitettaessa virta päälle) vedetään uusi + -johto (valk.) puolaan ja puolasta minus -johto virranjakajaan. Hehkutusjohto (rusk.-pun.) irroitetaan virtalukosta. Johtoja ja liittimiä uusitaan tarpeen mukaan.

Moottoriöljy, etuakseliin öljyt, jäähdytinneste, jarruneste, bensaa.

Jos kytkin ottaa aivan ylhäällä on kytkinremontti tarpeen. Myymälästä uusi kytkinlevy, paineasetelma ja -laakeri.

Vinkki! Kun moottori on vaihdelaatikosta irti, uusi samalla vaihdelaatikon akselin stefa ja paperitiiviste. Helppo ja halpa vajaan puolen tunnin homma.

27.9.2004[muokkaa]

Ensimmäinen startti. Ei käynnisty, vikaa etsitään sähköpuolelta, kunnes paljastuu että startatessa puolalta katkeaa virta. Selityksenä tälle on diesel-moottorin virtalukko, joka eroaa bensakoneen lukosta. Kojetauluun lisätään painokytkin, jota painetaan käynnistyksen aikana eli esimerkiksi sulakerasiasta jatkuva + (ruskeat) kytkimen kautta puolaan. Tässä Lantikan sarjassa puola kuumenee tulikuumaksi jos virtaa pidetään päällä ilman että moottori käy.

Lantikka herähtää kauniisti käyntiin ja kehrää kuin kissa. Dieselkone on herännyt bensakoneena. Venttiilit säädetään uudestaan melkein heti. Kokeillaan kaikkien sähkölaitteiden toiminta. Tarkistetaan vuodot ja täydennetään nesteet. Tarkistetaan sytytysennakko (6 astetta, ei jälkikäyntiä, kiihtyy) ja kaasuttimen säätö (laita laihalle katsastukseen, raja 6). Tehdään katsastushuolto.

Liiallista rasitusta vältetään seuraavan 800 km aikana. Moottori toimii loistavasti, kiihtyvyys on asennekysymys ja Lantikkahenkeä. Sisäänajon seurauksena moottori vetristyy selvästi. Bensan kulutus maantieajossa on noin 13-14 l/100 km.

29.9.2004[muokkaa]

Muutoskatsastus. Katsastuksessa tiedusteltiin moottorin uusi kuutiotilavuus, (näytä jostain kirjallisena, esimerkiksi Haynesin kirjasta) sekä mikä on moottorin, laturin ja starttimoottorin alkuperä. Auton uusi paino määritellään myös (kevenee). Muutoskatsastus maksaa nyt 70 euroa. Dieselvero katkeaa tästä päivästä kun tiedot on syötetty järjestelmään.

Jk. Todellisuudessa auton saattaminen kahden vuoden seisonnan jälkeen liikenteeseen, rungon hitsauksineen, lukuisine varaosineen ja erilaisine säätöineen ja rakenteluineen sekä etuosan putsaukset ja maalaukset mukaanlukien vaati useita, useita kymmeniä työtunteja. Todellisuudessa niitä ei edes kannata laskea.

Taka lehtijousen kiinnitys oli hiukan ruostunut...
Runko on maalattu edestä penkkien taakse 2 x ruosteenesto- ja 1 x pintamaalilla.