Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kulottaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Tuhoaa tehokkaasti vanhoissa kasvinosissa pesiytyvät taudit ja haitalliset hyönteiset, toisaalta myös hyödylliset ötökät kuten hämähäkit. Kalifornian intiaanien ja muidenkin alkuperäiskansojen tärkein työkalu metsäpuutarhaviljelyssä.

Esimerkkejä:

- Kulottaminen tuhoaa ruostesienen, joka talvehtii vanhoissa kasveissa ja houkuttelee etanoita.
- Vanha karike ja pähkinät palavat jolloin myös niissä talvehtivat ankeroiset kuolevat. Kulottaminen helpottaa myös pähkinöiden keräämistä ja pitää aluskasvillisuuden matalana.

Tavoitteet[muokkaa]

 • Hyönteisten, erityisesti heinäsirkkojen helppo grillaus ja keruu ruuaksi
 • Pähkinöiden helppo keruu, kun maa on musta ja vanhat pilaantuneet pähkinät ovat palaneet pois.
 • Tuhohyönteisten torjunta
- Tammen aluskasvillisuuden kulotus tuhoaa ankeroiset jotka pesivät vanhassa lehtimassassa ja pähkinöissä. Näin saadaan runsaita ja suht varmoja satoja.
- Kaislojen kulotus tuhoaa ruostesienen joka pesii kuolleissa kaisloissa ja pilaa tuoreetkin kaislat. Myös etanat eivät kiusaa koska ne syövät vain ruostesienen pilaamaa kasvustoa.
 • Korvaa kitkemisen ja maankääntämisen alkusukkession ylläpitämisellä
 • Pistää ravinteet suoraan kiertoon (voi myös lisätä ravinteiden huuhtoutumista) siten lisäten satoja ja esim. pähkinöiden kokoa.
 • Polttaa typen pois, jolloin typensitojakasvit menestyvät paremmin koska ne eivät menesty liian typpipitoisessa maassa. Typen puuttuminen parantaa myös satoisuutta ja makua, koska kasvit tarvitsevat kukintaan, sekä hedelmien ja siemenien muodostukseen mineraaleja joita kulottamisen seurauksena vapautuu runsain mitoin!
 • Lisää humusta
 • Korvaa puiden ja pensaiden uudistusleikkauksen
 • Lisää monimuotoisuutta luoden elinympäristöjä tulesta, tuhkasta ja hiilestä riippuvaisille lajeille. Esim. jotkut kasvien siemenet tarvitsevat tulikäsittelyn ja jotkut kovakuoriaiset ovat riippuvaisia tuhkasta ja hiilestä.

Kulotusohje[muokkaa]

VAROITUS: Ilmoita palolaitokselle ja naapureille ennen kulottamista!
 1. Valitse hyvä päivä jolloin heinä on kuivaa, ei tuule ja illalla tai seuraavana päivällä on luvassa sadetta. Ole erityisen varovainen jos aluetta ei ole kulotettu viime vuosina ja siinä on paljon palavaa ainesta! Älä kulota turvemaalla sillä tuli voi kyteä turpeessa jopa viikkoja!
 2. Niitä ja raivaa kulotettavan alueen ympäriltä heinä, karike ja muu palava aines pois. Älä kulota kuusien läheisyydessä sillä ne voivat helposti syttyä tuleen!
 3. Varaa tarpeeksi sammuttajia, vettä ja kuusenhavuja sekä muita varusteita tulen karkaamisen estoon.
 4. Tuikkaa alue tuleen jostain kohdin ja ohjailkaa märillä kuusenhavuilla tulen etenemistä.
 5. Tarkkaile aluetta seuraaviin sateisiin saakka jotta tuli ei ole jäänyt kytemään.

Ohjeita puutarhaan:

 • Kulota vasta siementen keruun jälkeen.
 • Kylvä alueelle niiden kasvien siemeniä joiden haluat menestyvän (esim. apilat).
 • Voit risukarhella karhia pintaa jotta siemenet menevät maan sisään.

Kasvit joille kulotus sopii[muokkaa]

Yleensä kaikki yksi- tai kaksivuotiset kasvit, mutta myös monivuotisille.

Apilat[muokkaa]

Apiloiden kulottaminen on erittäin edullista! Apilakasvustot uusiutuvat ja näin saadaan tuoretta apilaa, joka ei maistu heinältä ollenkaan! Yleensä apilakasvustot ovat vanhoja, mistä johtuu tympeä maku. Intiaanit keräsivät siemenet, kulottivat ja kylvivät osan siemenistä takaisin.

"The only plant that I know benefited tremendously from fire in the high mountain meadows was the clover. Clover patches were burned." - Lalo Franco, Wukchumni Yokuts, pers. comm. 1992 (kirjasta Tending the Wild)

"They used to burn areas for the clovers. It would increase the quality - the clovers would be young and tender and increase the amount." - Rosalie Bethel, North Fork Mono, pers. comm. 1989 (kirjasta Tending the Wild)

Kasvustot kulotettiin siementen kypsyttyä ja ne kerättyä. Osa siemenistä kylvettiin takaisin kulottamisen jälkeen ja jotkut intiaanit saattoivat karhita vielä maan jotta siemenet eivät jää pinnalle. Keväällä toukokuussa on hyvät tuoreet apilakasvustot hyödynnettävissä villivihanneksina!

Salaattikleitonia[muokkaa]

Eli myös talviportulakaksi sanottu. Hyötyy syyskulotuksesta!

"Miner's lettuce comes up good after a fire.", Beverly McCombs, Chuchansi Yokuts/Miwok, pers. comm. 1989 (kirjasta Tending the Wild)

Kaisla[muokkaa]

Pensaat[muokkaa]

Marja- ja pähkinäpensaat tuottavat paremmin satoa kun kasvustoja uudistaa välillä tulen avulla. Näin myös taudit ja tuhohyönteiset vähenevät. Pensas lähtee uuteen voimakkaaseen kasvuun ja tuottaa runsaita satoja 2 vuoden päästä polttamisesta. Seuraavat 5 vuotta sadot vain kasvavat.

Tammi[muokkaa]

Sukkulamatokannat romahtavat kun tammien aluskasvillisuuden ja lehtikarikkeen polttaa ennen terhojen tuleentumista. Terhoja tulee enemmän kun ravinteet pääsevät kiertoon tammen käytettäväksi tuhkan kautta.

Männyt[muokkaa]

Mäntyjen aluskasvillisuuden kulottaminen lisäsi mäntyjen satoisuutta, vähensi tuholaisia ja tauteja. Se myös estää metsäpalot.