Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kuivauskaappi

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OHJEET OVAT KESKENERÄISET!

Tässä oleva työohje kuvailee yksinkertaisen kuivauskaapin rakentamisen vaiheittain.

XXTähän kuva valmiista kaapistaXX

Kaapin suunnittelu ja mitat[muokkaa]

Katso ohjeita keittiön suunnittelusta

Huomaa, että yleensä kaapin syvyys on 300 mm, tässä kuivauskaappi on tehty suuremmaksi.

Ehkä näin, ehkä ei.

Materiaali[muokkaa]

2 kpl UPM WISA-Lam mäntyliimalevyä, 18 x 400 x 2500 mm (paksuus x leveys x pituus)
Poratappeja

Useista rakennustarvikkeita myyvistä liikkeistä ja halleista saa ostaa valmista liimalevyä. Laatu näissä räkäpuulevyissä ei ole kovin suuri, mutta kelpaa tähän tarkoitukseen. Levy on nk. puusepänkuivaa ja sitä tulee olla säilytetty ja säilyttää lämpimässä huonetilassa. Ostovaiheessa kannattaa katsoa levyn sivujen reunojen särmät, levyissä saattaa olla pinoon kiinnityksen jäljiltä pantojen painamat syvät lovet! Samoin levyjen kulmat saattavat olla repeytyneitä. Älä maksa täyttä hintaa viallisesta tuotteesta!

Kaappeja tehdään myös lastulevystä, jolloin tekniikka on sama, mutta materiaali kyseenalainen. Tällainen puusta ja liimasta tehty kaappi ei aiheuta jälkipolville ongelmaa.

Työvälineet[muokkaa]

8 mm puuporanterä

Reikien poraamiseen kannattaa käyttää puuporanterää, jossa on kärkipiikki ja viiltävät terät terän kärjessä. Kuvassa näkyy yksinkertainen keino reiän syvyyden mittaamisessa; kiinnitä maalarinteippi tarkasti oikeaan kohtaan. Huomioi myös poratappiohjurin paksuus tällöin.

Työohje[muokkaa]

Avaa levy pakkauksesta ja anna sen muutamia vuorokausia tasaantua huonetilassa.

Aseta levy tukevalle pöydälle ja mittaa tarkasti levyn päästä kaapin sivun korkeus, piirrä terävällä kynällä viiva ja leikkaa levy poikki hienoteräisellä sahalla, kuten kuvassa näkyvän kaltaisella vetosahalla. Tällaisessa kaksiteräisessä sahassa käytä hienompaa hammastusta. Muista tukea levyn toista päältä ettei levy repeydy sahauksen loppuvaiheessa.

Sahaa toisesta päästä levyä toinen kaapin sivu, näin saat varmasti ainakin yhden suoran päädyn per levy. Sahaa myös kaapin pääliosa toisesta levystä.

Jos sahaus ei onnistunut suoraan, voit oikaista sahauksen esimerkiksi terävällä käsihöylällä tai sähkökäyttöisellä käsihöylällä. Höylää reunaa aina sisäänpäin, ei reunan yli ettei reuna repeä!

Levyt on helpointa siistiä tässä vaiheessa. Hiomatukeen kiinnitetyllä hiomapaperilla hiotaan levyn pitkittäissuuntaisesti. Samoin kaikki reunat, sivut ja päädyt, kannattaa viistota samoin hiomapaperilla. Tämän jälkeen viimeistään on syytä huolehtia että levyt eivät likaannu.

Levyjä kannattaa nyt pyöritellä ja etsiä näkyville jäävät pinnat ja reunat. Lyijykynällä kannattaa merkitä levyjen tarkat asennot, esim. takareuna-oikeasivu-alakulma.

Harrastajapuusepälle sopii tällaisiin pieniin töihin työkaluliikkeistä saatavat "poratapinporausohjurit" kuten kuvassa näkyvä. Tällainen ohjuri huolehtii että poraus varmasti tulee suoraan (tai ainakin melko suoraan).

18 mm liimalevylle sopii mainiosti 8 mm poratapit, jotka mitoitetaan ohjurilla tarkasti levyn päätyjen puoliväliin. Jos hioit levyjen reunat hiukan viistoille, ehkä 1 mm verran, voit laittaa kaapin ylälevyn niin että se ei ole aivan tasassa vaan tämän 1 mm verran sisempänä.

Poraan ensin kaapin ylälevyn päihin reiät. Kun huomioidaan että sivulevyn paksuus on 18 mm ja siitä vähennetään poranterän kärkipiikin pituus n. 5 mm ja jätetään vähän pelivaraa, niin poratappi saa sivulevyyn mennä enintään n. 11 mm syvyyteen. Jos käytetään esimerkiksi 8 x 30 mm poratappia niin tapin pitää upota ylälevyyn 30 - 11 = 19 mm. Kuitenkin tapin päähän pitää jättää n. 2 mm tyhjää, joten reiän syvyys päälilevyssä olisi näinollen n. 21 mm.

Poraa reunimmaiset reiät n. 35 mm päähän reunoista ja näiden väliin tasavälein 1-2 reikää riippuen levyn leveydestä.

Aseta reikiin tämän jälkeen 8 mm merkintänastat ja aseta levy sivulevyn yläreunaa vasten tarkasti oikeaan kohtaan ja paina levyä voimakkaasti jättäen merkintänastoista reiät sivulevyyn.

Poraa tarkasti sivulevyihin reikien osoittamiin kohtiin reiät. Huomaa nyt että reiän syvyys saa olla vain n. 11 mm, kun käytetään 18 mm levyä ja poranterän kärkipiikki on 5 mm syvä. Porauksesta kuva hiukan ylempänä.