Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kirgisian ABC

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

AIKAERO. Pietarissa ja Moskovassa kello on yhden tunnin enemmän kuin Suomessa. Kirgisiassa 3 tuntia Suomen aikaa edellä.

APTEEKIT. Apteekeissa myydään myös monia tuontilääkkeitä ja luontaistuotteita. Vahvojakin lääkkeitä saatetaan myydä käsikauppalääkkeinä, ilman reseptejä. Osa lääkkeistä saattaa olla vaikutukseltaan tehottomia.

AUKIOLOAJAT: Yleensä 9.00/10.00—18.00/19.00. Osa aukeaa 7.00 ja osa 24 tuntia auki. Erikoisliikkeet ovat usein sunnuntaina suljettuja. 12.00-13.00 saattaa olla lounastauko. Toimistot ovat auki 9.00-17.00/18.00.

HINTATASO. Kaikenlaista ruoasta tavaroihin löytää sekä halvalla että kalliilla. Biskekissä rahaa saa kulumaan helposti, mutta pienemmissä kaupungeissa ja kylissä kalliimmatkin hinnat ovat edullisempia Suomen hintatasoon verrattuna. Ruoka on edullista ja tavanomaiset matkailuun liittyvät palvelut kuten matkustus ja majoitus ovat kohtuuhintaisia tavasta riippuen. Mitä hienommin haluat matkustaa, sen enemmän tietysti siitä maksat. Liikkumalla valtaväestön tavoin tapaat mielenkiintoisia ihmisiä ja et maksa paljoa.

HYGIENIA. Siistiä, siivottua ja ajan patinoimaa. Liikaa huomiota ei tarvitse kiinnittää, samat huolelliset kuviot kuin matkailtaessa missä vain. Käsienpesu, ei hanavettä, kuorittavat hedelmät jne.

HÄTÄTILANNE. Rauhoitu ensin! Katso matkaoppaan numero ja kohdasta puhelin kuinka soitat Kirgisiassa. Hätänumerot: Poliisi 102, ambulanssi 103, palokunta 101, yksityinen ambulanssi Biskek 151. Hätätilanteissa voi soittaa ulkoasiainministeriöön virka-aikana +358 9 160 05 ja virka-ajan ulkopuolella +358 9 1605 5551. Luottokortin katoaminen katso kohta Luottokortti.

ILMASTO. Kirgisiassa on kylmä talvi ja kuuma kesä. Keskimäärin 247 aurinkoista päivää vuodessa. Vuoristoisena alueena lunta löytyy ympäri vuoden ja lämpötila voi ylhäällä kesälläkin laskea lähelle nollaa. Tasamaalla lämpötilat ovat keskimäärin: tammikuu –5, heinäkuu +20. Korkeammalla keskimäärin: tammikuu –17, heinäkuu +10. Paras aika matkustaa Kirgisiaan sään puolesta on toukokuusta lokakuuhun. Mukaan tarvitaan vuoristossa niin pipo kuin shortsit.

INTERNET. Joka kaupungista löytyy nettikahvila tai muu yritys joka mainostaa kadulla nettipalveluita. Myös postien yhteydessä saattaa olla palvelun tarjoavia yrityksiä. Nettiyhteydet voivat olla joskus hyvin hitaita, mutta edullisia. Näppäimistö on yleensä tavanomainen länsimaisin kirjaimin, mutta yleinen Internet Explorer -selainohjelma saattaa olla kyrillisin kirjaimin, mutta selaimen toiminnothan sijaitsevat samoilla paikoilla jos ne muistat. Maksu on suoritettava yleensä etukäteen tietystä ajasta, jonka jälkeen yhteys katkeaa. Voit kysellä yhteyttä myös oppilaitoksista, yrityksistä, hotelleista, tietokoneita myyvistä liikkeistä ym. Kotona kannattaa valmiiksi valita sellainen sähköpostipalvelin jota voi käyttää internetselaimen kautta ja tallentaa osoitteita valmiiksi sinne. Tällainen on esimerkiksi Gmail.

JULKINEN LIIKENNE. Katso kohta Biskek. Julkinen liikenne toimii 5.30/6.00—21.00/21.30. Trolleybussiin noustaan takaa ja maksetaan lähtiessä kuskille. Minibussit pysäytät huitomalla kättäsi sivulla kämmen alaspäin ja maksamalla kuskille ikkunassa määritellyn hinnan noustessasi bussiin.

KARTAT. Karttafriikeille kerrottakoon että karttoja löytyy, yleensä kunkin alueen pääkaupungissa on jopa yksinomaan karttakauppa. Karttoja löytää myös kirjakaupoista, asemilta ja kioskeista. Kartat ovat yllättävän tarkkoja, mittakaavat vaihtelevat ja löytyy myös retkeilyyn erityisesti suunniteltuja karttoja.

KIELI. Kirgiisi. Englantia ja saksaa ymmärretään vaihtelevasti, kannattaa yrittää. Sanakirjalla pärjää hyvin yksin matkatessaan.

KIRJAT. Matkaoppaita tarjoaa esimerkiksi. Lonely Planet.

KULKEMINEN. Ulkoasiainministeriö Suomessa 5.5.2008: "Matkailijoita kehotetaan välttämään matkustamista Etelä-Kirgisiaan, ennen kaikkea Ferganan laakson alueelle Uzbekistanissa joitakin vuosia sitten tapahtuneiden levottomuksien seurauksena. Uzbekistanin ja Tadzhikistanin vastaisia raja-alueita on syytä välttää myös miinojen vuoksi."

Suurin osa ulkomaalaisiin kohdistuvasta rikollisuudesta tapahtuu länsimaalaisten suosimien hotellien, ravintoloiden ja puistojen läheisyydessä pimeän aikaan. Hyvät kengät ovat lähestulkoon Kirgisian matkailun a ja o, kun liikutaan ties missä. Nahkaiset tai Gore-Texit, itse päätät kunhan olet ajanut ne sisään!!! Eli viikkoja ennen matkaa kengät jo jalkaan ja ainakin yksi päivän mittainen retki vaihtelevassa maastossa.

KULTTUURI. Eeppinen runoelma on Manas, joka kertoo Manasista ja hänen jälkeläistensä sodasta 800-luvulla.

LAHJAT. On hyvä välttää ylilyöntejä. Materian antamisen sijasta voit laulaa lurauttaa, leikkiä, jakaa suomalaista kulttuuria, osallistua tai auttaa jotenkin.

LIIKENNE. Poikkeaa suomalaisesta. Varo liikkuessasi teillä ja kaduilla puikkelehtivia ja nopeasti ajavia kulkuneuvoja.

LUONNONILMIÖT. Maanjäristyksiä saattaa ilmetä.

LUOTTOKORTIT. Automaateista saa rahaa luottokortilla ja niitä löytyy isoimmista kaupungeista. Luottokortilla voit nostaa käteistä joistain pankeista varsinkin jos automaattia ei ole. Kansainvälisistä luottokorteista löytyy ainakin Visa ja Master Card. Kortin katoaminen tai varastaminen on ilmoitettava välittömästi kotimaahan. Varo korttien kopiointia. LUOTTOKORTIN KATOAMISILMOITUS +358 20 333 (24t).

LÄÄKKEET. Saattaa olla että matkakohteesta ei löydy juuri käyttämääsi lääkettä. Pakkaa lääkkeet matkatavaroihin. Katso kohta Apteekki.

LÄÄKÄRI. Biskekissä on saatavissa yksityisiä englanninkielisiä terveydenhuoltopalveluita. Sairastuessa kannattaa kysyä neuvoa oppailta tai hotellista, jolla on yleensä tiedossa oma lääkärinsä. Haavat kannattaa hoitaa hyvin ja varoa tarttuvia tauteja.

MAANTIETO YM. Pinta-ala 198 500 km2. Korkein kohta Jengish Tsokusu (ent. Pik Pobedy) 7 439 m. Issyk Kul järven syvyys 702 m. Luonnonvarat kaivannaisia, öljyä, maakaasua. Rajanaapurit Kazakstan, Uzbekistan, Tadzhikistan ja Kiina. Pääkaupunki Biskek 843 240 as. Os toinen suuri kaupunki. Väkiluku n. 5,15 miljoonaa (2005). Etniset ryhmät kirgiisit 69,5%, uzbekit 14,5%, muut 16%. Valtiomuoto tasavalta. Virallinen nimi Kirgisian tasavalta, Kirgisia, Kirgistan, Kyrgyz Republic, Kyrgyzstan, Kyrgyz Respublikasy, Kirgizskaja Respublika. Maatunnus KG. Valtion päämies presidentti Kurmanbek Bakijev (toimikausi 5 v.) Parlamentti kaksikamarinen. 7 aluetta (oblasty) ja yksi kaupunki (shaar)

MAJOITUS. Löytyy yksityiskodeista hostelleihin, jurttiin ja monen tähden hotelleihin.

MATKAPUHELIMET. Kuuluvuusalue laajentuu koko ajan, mutta saattaa paikoitellen rajoittua isojen kylien ja kaupunkien lähettyville ja korkeille paikoille. Suomesta tai Kirgisiasta voit halutessasi vuokrata satelliittipuhelimen. Tarkista että liittymälläsi on mahdollista lähettää tekstiviestejä ulkomailta, matkakohteesta.

MATKAILU. Heinä- ja elokuu ovat lämpimimmät kuukaudet ja myös lomakuukaudet kansalaisille. Kirgisiaan voi tutustua ryhmämatkoilla että myös yksin joka on hyvin mielenkiintoinen ja paljon antava muoto. Kielitaito vaikuttaa paljon ihmiskontakteihin, mutta ei estä liikkumista maassa! PASSI. Passin on oltava voimassa vähintään puoli vuotta matka-ajankohdan jälkeen.
 Passi tai sen kopio on pidettävä mukana koko ajan. Passi- ja viisumisivun voi näyttää antamatta passia poliisille. Katoamisesta ilmoitetaan lähimmälle poliisiasemalle ja pyydettävä kopio ilmoituksesta tai mahdollisesta tutkinta-asiakirjasta. Kopio toimitetaan Saksan suurlähetystöön ja sieltä saadaan kotimatka-asiakirja. Embassy of the Federal Republic of Germany. Ul. Razzakowa 28, Bischkek. Tel +996 312 66 66 24 tai 66 19 75 tai 90 50 00.

POLIISI. Mahdollisesti valepoliiseja. Maan lakien mukaan poliisin on näytettävä henkilötietonsa niitä pyydettäessä. Poliiseilla ei ole oikeutta tutkia taskujasi. Älä lähde poliisien mukaan "turvallisemmalle" paikalle.

POSTI. 9.00—18.00. Pääposti Biskekissä 9.00-19.00, osoite 96, Chui Avenue. Suurissa kaupungeissa postitoimisto voi olla auki 24 tuntia. Osoitetta ei ole pakko kirjoittaa kyrillisin kirjaimin. Eräistä kaupungeista löydät myös muita kuten DHL, UPS, OCS, FedEx. Osoite kirjoitetaan seuraavaan järjestykseen: maa, postinumero, kaupunki, katu, talon numero ja henkilön nimi.

PUHELIN. Hätänumerot katso kohta hätätilanne. Kirgisian maanumero on +996, Suomen +358. Paikallispuhelut lankapuhelimista esimerkiksi kaupungeissa ilman suuntanumeroa esim. 23-34-45. Kaduilla paikallispuhelimet toimivat yleensä metallirahoilla "zheton" ja niitä saa mm. kioskeista. Korttipuhelimilla "taksophon" soitat paikallis- ja kaukopuheluita. Kortteja saat kioskeista (50,100,200,400). Ei ole varmaa että kortit toimivat seuraavassa kaupungissa. Melkein pienimmästäkin kylästä löytyy puhelintoimisto, joka voi olla avoinna 24 tuntia. Hotelleissa paikallispuhelut voivat olla ilmaisia. Telekopioita voi onnistua lähettää hotelleista ja puhelintoimistoista. Prepaid kortteja voi ostaa kioskeista.

PUKEUTUMINEN. Kirgisialaiset kiinnittävät pukeutumiseensa huomiota. Ravintolaan ja ulos voit pukeutua aivan tavallisesti. Kirkoissa vieraillessa on hyvä pukeutua asiaankuuluvasti.

PYHÄT. Uusi vuosi 1.1. Joulupäivä 7.1. Naisten päivä 8.3. Nooruz eli Aasian Uusi vuosi 21.3. Työläisten päivä 1.5. Constitution day 5.5. Voiton päivä (Neuvostoliiton voitto 2. maailmansodassa) 9.5. Itsenäisyyspäivä 31.8. (itsenäistyi 31.8.1991 Neuvostoliitosta). Lokakuun vallankumouksen päivä 7.11. Myös uskonnollisia juhlia.

RAHA. Valuutta 1 Kirgisian Som = 100 tyin. KGS Setelit 1,5,10,20,50,100,200,500,1000 Som ja 1,10,50 tyin. Kolikoita ei ole. Varmin on käteinen, sitten luottokortit tai Western Union rahansiirto. Soomeja saat vasta paikan päältä. Vaihtovaluutaksi eurot ja us-dollarit, joille löytyy aina vaihtaja. Myös ruplat käyvät. Isoissa kaupungeissa on lukuisia valuutanvaihtotoimistoja. Vieraan maan valuuttaa ota mukaan mahdollisimman sileinä ja puhtaina seteleinä. Jos vaihdat kadulla, vaihtoon sisältyy aina riski. Kaikki pankit eivät lunasta matkasekkejä, parhaiten käyvät American Express (Amex) mutta Thomas Cook ja Visa myös. Vaihtaessasi tarvitset passin. Pankkien aukioloajat Ma-Pe 9.00-16.00.

ROKOTUKSET. Muista tarkistaa rokotusten voimassaolo. Pakollisia ei ole, mutta suositeltavia ovat jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio-, lavantauti- ja hepatiitti-A -rokotukset. Metsäisellä vuoristoalueella erityisesti alkukesästä esiintyy myös puutiaisaivotulehdusta.

RUOKA JA JUOMA. Tilaa juomat nimellä jos et halua kalleinta. Älä nauti vesijohtovettä, juo vain pullovettä. Myös keitetty vesi käy ja vuorilla jokien vesi paikasta ja mahasta riippuen. Katso kohta Hygienia.

SUURLÄHETYSTÖ. Katso kohdat Passi ja Hätätilanne. Muista että sinun tulee noudattaa sen maan lakeja jossa kuljet! Suomea edustaa kiertävä suurlähettiläs Marja-Liisa Kiljunen +358 40 566 7307 (v. 2008). Eu-maiden lähetystöjä ovat Alankomaat, Ranska ja Saksa. Katso kohta Passi.

SÄHKÖ. 220 V AC, 50Hz, suomalaistyyppinen pistoke.

SÄHKÖPOSTI. Katso kohta Internet.

TAKSIT. Yksityistakseissa ei ole taksamittaria, joten kyyti maksetaan yleensä etukäteen sovittuun hintaan. Nämä taksit ovat miltei monopoliasemassa useimpien hotellien, ravintoloiden ja baarien lähistöllä. Ottaessasi taksin kerro kuljettajalle määränpää ennen kyytiin nousemista ja sovi kyydin hinta etukäteen. Jos tuntuu, että kuski pyytää ylihintaa kannattaa aina tinkiä. Paikalliset viittovat yksityisautoilijoita pysähtymään, joka on usein virallista taksia halvempi. Niinpä yksityisauto saattaa yllättäen pysähtyä kohdallesi viittoillessasi taksia. Ilmoita yksityisautoilijalle minne olet menossa ja jos hän suostuu ottamaan sinut kyytiin sovi hinta ennen lähtöä. Harkitse aina kyytiin menemistä jos autossa jo on kuljettajan lisäksi muita.

TINKIMINEN. Normaalia basaareissa, harvemmin kaupoissa. Ulkomaalaisilta rahastetaan.

TIPPI. Nykyään on tapana että ravintoloissa jätetään n. 5-10 % tippiä. Myös oppaille voidaan antaa tippi rahana tai myös jokin lahja käy. Suhteuta elintasoon, on hyvä välttää ylilyöntejä.

TULLI. Tulliselvityslomake saatetaan joutua täyttämään. Tarkista tuonti- ja vientisäännökset. Maasta ei saa viedä yli 100 vuotta vanhoja esineitä tai muuten kulttuurisesti tärkeitä esineitä ilman erityislupaa.

TURISTI INFOT. Niitä löytyy vaihtelevasti ja monesti tietoa saat hotelleista ja matkatoimistoista sekä tietysti kyselemällä paikallisilta.

TURVALLISUUS. Katso kohta Kulkeminen.

TURVATARKASTUS. Lentoasemalla matkustajat joutuvat kansainvälisten määräysten mukaiseen turvatarkastukseen.

USKONTO. Islam 75%, muut 25%.

VALOKUVAAMINEN. Museoissa voi joutua ostamaan luvan, jotta saa valo- tai videokuvata. Älä kuvaa armeijan rakennuksia ja niiden ympäristöä, raja-alueita ja eräitä virallisia rakennuksia. Kohteliasta on täälläkin kysyä lupaa kuvattavalta. Varo filmejäsi pienillä lentokentillä. Säilytä esim. läpinäkyvässä Minigrip -pussissa, jolloin on helppo näyttää virkailijalle. Isommista kaupungeista löytyy monipuolisesti filmejä ja valokuvausalan liikkeitä. Pienemmistä ja yleensäkin saattaa olla vaikea löytää ainakaan diafilmiä ja useita rullia juuri haluamaasi. Tarkista päivämäärä.

VALUUTTA. Katso kohta Raha.

VARUSTEISTA. Reppu on kätevä, rahavyö turvallisempi keino, wc paperia on hyvä olla aina hiukan mukana, kätevä on varsinkin junissa muki ja lusikka että linkkuveitsi, valokopiot passista.

VIISUMI. Tarvitsee olla kaikilla. Voidaan hankkia etukäteen tai maahan saavuttaessa Manasin lentokentältä. Alle kuukauden oleskelussa ei tarvitse kutsua ja rekisteröityä.

WC. Joissakin kahviloissa ja baareissa ei ole WC:tä. Julkisista käymälöistä löytyy reikä lattiasta, mikä on hygieenistä koska mihinkään ei tarvitse kengän pohjien lisäksi koskea! Maksun vastaanottavan wc-hoitajalta saa myös wc-paperia. Varmista että taskut ovat kiinni, ettet pudota mitään tärkeää reikään. Hotelleissa on usein pöntöt, mutta on syytä muistaa että putket ovat pienet ja pönttö on helposti tukossa. Papereita ei välttämättä heitetä pönttöön vaan vieressä olevaan roskikseen. On hyvä pitää aina hiukan paperia tai sanomalehteä mukana.