Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Katso-palvelu

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleisesti[muokkaa]

Katso-tunnistus on Verohallinnon tarjoama, yrityksiä varten luotu tapa tunnistautua viranomaisten sähköisiin palveluihin. Katso tästä virallinen sivu.

Tämän sivun tarkoitus on antaa vinkkejä, joita varsinaisista ohjeista ei löydy tai et malta niitä lukea tai tukipalvelullekin saattaa olla vaikeuksia hahmottaa asiaa. Huomaathan että tämä sivu ei ainakaan tällä hetkellä ole mitenkään tekemisissä palvelun kanssa virallisesti. Tietysti tälle sivulle myös saa kirjoittaa ja on toivottavaa esimerkiksi tukipalvelun henkilökunta :)

Katso-tunniste[muokkaa]

Tunniste on joko "heikko" tai "vahva". Heikko on esimerkiksi alitunniste, vahva on vahvistettu tunniste. Heikolle ei voida antaa esimerkiksi verotilin käyttöoikeutta. Vahvaan tunnisteeseen liitetään henkilötunnus esimerkiksi henkilökohtaisten pankkitunnusten avulla.

Yritys antaa käyttöoikeuksia hoitaa asioitaan tilitoimistolle[muokkaa]

Vaihtoehto 1[muokkaa]

Tämä ei välttämättä ole suositelluin vaihtoehto, mutta toimii.

  • Asia voidaan hoitaa Valtakirjan avulla.

Vaihtoehto 2[muokkaa]

Yritys antaa käyttöoikeuden hoitaa asioitaan yksityishenkilölle (ei y-tunnusta)[muokkaa]

Ensisijaisesti yritys valtuuttaa toisen y-tunnuksen. Käyttöoikeus voidaan myös antaa oman tai muun yrityksen työntekijälle tai "kenelle tahansa" alitunnisteen avulla. Tämä onnistuu myös, vaikka kyseessä ei siis ole työsuhde. Tällainen tilanne voi tulla kyseeseen esimerkiksi kun halutaan tehdä valtuutus luonnollisen henkilön kanssa, joka laskuttaa työstään vain eri alan laskutuksia hoitavan yrityksen kautta.

  1. Selvitä onko henkilöllä olemassa ennestään Katso-tunnistetta. Pyydä tarvittaessa käyttäjätunnus, mutta ei missään nimessä salasanoja!
  2. Jos henkilöllä ei ole ennestään katso-tunnistetta, luo yrityksen Katso-hallintapalvelussa uusi alitunniste kyseiselle henkilölle väliaikaisella salasanalla. Näin muodostuu "heikko" alitunniste.
  3. Toimita henkilölle palvelusta saamasi käyttäjätunnus ja salasana.
  4. Pyydä henkilöä vahvistamaan katso-tunniste esimerkiksi pankkitunnuksilla https://yritys.tunnistus.fi -palvelussa. Tällön hän muodostaa uuden salasanan ja kertakäyttösalasanalistan.
    1. HUOM! Et voi nyt luoda valtuutuksia palveluun, esimerkiksi verotiliin, koska niitä ei voida myöntää heikolle tunnisteelle. Odota siis että henkilö vahvistaa esimerkiksi omilla pankkitunnuksilla tunnisteen ihan oikeaksi katso-tunnisteeksi.
  5. Omassa Katso-hallinnassa valtuutus näkyy nyt kohdassa Myönnetyt valtuutukset.
  6. Kun henkilö on vahvistanut katso-tunnisteen, luo uusi valtuutus, jossa valtuutat henkilön käyttämään niitä palveluita, jotka valtuutuksessa myönnät.
  7. Jos henkilön omassa katso-tunnisteessa on automaattinen valtuutuksien hyväksyntä, hän voi välittömästi käyttää niitä. Muutoin hänen täytyy hyväksyä ne Katso-palvelussa.