Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Jalostaminen
Yksinkertaisimmillaan jalostaminen on kahden eri lajikkeen risteyttäminen enemmän tai vähemmän hallitusti. Näistä kahdesta kasvista otetaan siemenet talteen jotka kylvetään seuraavana kesänä. Jälkeläisistä valitaan tiedostamatta tai tiedostaen kasvit jotka vastaavat eniten haluttua tavoitetta. Nämä kasvit risteytetään keskenään edelleen jolloin saadaan uusi siemenerä. Näin voidaan jatkaa edelleen kunnes ollaan saatu stabiili kanta.
On myös mahdollista jättää jalostaminen kesken, jolloin lajike varioi enemmän. Mitä pitemmälle jalostaminen etenee, sitä vähemmän esiintyy variointia. Huomaa että variointi on sekä hyvä että huono asia. Hyvää siinä on parempi sopeutuvuus muuttuviin olosuhteisiin avomaalla, huonoa taas esim. vaikeampi mekaaninen puinti, torjuntamyrkkyjen käyttö yms. Maatiaislajikkeet ovat luonnostaan vaihtelevampia kuin nykyiset kaupalliset lajikkeet, koska aikoinaan oli tärkeämpää saada aina edes jotain satoa kun nykyään pyritään hetkelliseen maksimisatoon ihanteellisissa olosuhteissa. Ihanteelliset olosuhteet vaativat paljon työpanosta kuten vaikka viljan oraiden sadetusta, torjuntamyrkkyjen käyttöä ja tietenkin onnea.
Olennaista jalostamisessa on vanhempien valitseminen. Jos halutaan esim. yhdistää tietyn taudin tai tuholaisen kestävyys kylmänkestävyyden kanssa, valitaan vanhemmiksi sellaiset lajikkeet joilla on jompi kumpi ominaisuus. Tämän jälkeen valitaan jälkeläisistä yksilöt joilla esiintyy nämä molemmat ominaisuudet sekä muita haluttuja ominaisuuksia kuten esimerkiksi maku.
Luonnonvalinta[muokkaa]
Yksinkertaisin jalostuksen muoto on maaemon harjoittama, eli että vain ne kasvit joilla on ekologinen lokero selviävät ja tuottavat menestyviä jälkeläisiä. Samaa menetelmää voi kotijalostaja hyödyntää risteyttämällä monta eri kantaa (mieluiten maatiaisia) keskenään ja antamalla luonnon ankarien olosuhteiden osaltaan hoitaa jalostaminen. Toki on hyvä valita lisättävät siemenet pääosin hyvänmakuisista kasveista! Näin nykyiset maatiaiskannat on jalostettu aikoinaan.
Hybridit[muokkaa]
Hybridit ovat kahden toisistaan eriävän yksilön jälkeläisiä. Ensimmäinen sukupolvi (F1) on hyvin samanlainen ja elinvoimaltaan erittäin voimakas, mutta toinen sukupolvi (F2) on jo ominaisuuksiltaan eroavampi sekä vähemmän elinvoimainen.
Mutaatio[muokkaa]
Joskus kasveissa tapahtuu mutaatioita jolloin yksi monista kasveista on täysin poikkeava joltain ominaisuudeltaan. Tällöin kannattaa ottaa sen yksilön siemenet talteen, sillä mutaatiot ovat suhteellisen harvinaisia ja ominaisuus voi olla hyvinkin merkittävä!
Teollisessa jalostamisessa mutaatio aiheutetaan tahallaan sädettämällä gamma-säteillä.
Muut sivut aiheesta[muokkaa]
- Siemenviljely (mm. hyviä jalostamiskirjoja!)