Hollihaka

Wikikko - kansan taitopankkista

Säädettävä hollihaka[muokkaa]

Wikikko hollihaka2.jpg

Kuvan vanttiruuvi ei ole samanlainen kuin oheinen ohje kertoo, mutta lopputulos toiminnaltaan on sama. Kuvassa on käytetty auton raidetankojen päistä pätkästyä kierreosaa, joka on toisella puolen autoa vasenkierteinen ja toisella oikeakierteinen, mikä on tämän vanttiruuvin "salaisuus". Väliin on hitsattu pyöröteräksen pätkä. Todellinen säästäjä siis tekee vanhasta raidetangon päästä, hakee sen autoromuttamolta ilmaiseksi. Rahaveistäjä käy ostamassa vanttiruuvin tavaratalosta tai tilaa valmiin hollihaan...

Wikikko transporter raidetanko.jpg

Tee-se-itse[muokkaa]

Materiaali[muokkaa]

  • Vanttiruuvi, jota käytetään vaijereiden kiristämiseen. Vanttiruuvi saa olla mahdollisimman iso, jotakuinkin 15 mm kierteen paksuus. Näitä myyvät sekatavaratalot "kilotavarahyllyissään".
  • 2 kpl n. 50 cm pyöröteräs halkaisija n. 15 mm. Mustaa terästä tai ruostumatonta terästä. Rautakaupasta, metalliromuttamoilta, vanhoista maalaistaloista tai metalliverstailta.
  • n. 13 cm pitkä pyöröteräs halkaisija n. 5 mm tms.

Työohje[muokkaa]

  • Teroita 50 cm pitkien tankojen päät toisesta päästä kulmahiomakoneella leikkaamalla kärjestä aloittaen muutaman sentin matka viistosti tangon pituussuuntaa kohden neljältä sivulta. Ei nyt ole niin tarkkaa, silmällä katsoen. Siloittele sivut.
  • Vaihtoehto A. Katkaise 50 cm pyöröteräs 10 cm teroitetusta päästä mitattuna kulmahiomakoneella poikki ja hitsaa irtikatkaistu lyhyt pätkä noin 8 cm kohdalta takaisin pyörötankoon 90 asteen kulmassa. Pätkästä jää siis sentin-parin lyöntipää yli. Tällainen hollihaka on helpompi kiinnittää, koska se ei lyötäessä pomppaa, kuten vaihtoehto B.
  • Vaihtoehto B. Väännä 50 cm pyöröteräs noin 10 cm kohdalta 90 asteen kulmaan. Tämän voi tehdä myös esimerkiksi metallifirmassa, jossa tilaa 50 cm pätkiä taivutettuna 90 asteen kulmaan 10 sentin etäisyydeltä päästä. Teroituksen voi tehdä myöhemmin, kaksi sivua ruuvipenkissä rällättäen ja kaksi sivua kiinnittämällä raudan pöydän reunaan puristimella ja rällättämällä siinä. Tälläaista hollihakaa lyötäessä sitä kannattaa painaa toisella kädellä samalla keskikohdaltaan, jolloin se ei pomppaa toisesta päästä irti.
  • Katkaise vanttiruuvi koukun ja/tai silmukan kohdalta suoralta osuudeltaan kulmahiomakoneella.
  • Hitsaa teroitetut pyöröteräkset vanttiruuveihin kierteiden viereen. Käytä riittävästi tehoa hitsauskoneessa, että liitoksesta tulee varmasti läpihitsautunut, eikä vain pinnastaan hitsautunut.
  • Hitsaa 13 cm tanko poikittain vanttiruuvin keskelle sen toiselle puolen tai halutessasi kaksi lyhyempää pätkää vanttiruuvin kummallekin sivulle.
  • Käsittele vanttiruuvit maalilla, esim. Ferrex jos rauta on mustaa tai vähintään hitsaussaumat.