Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Hirsiseinä

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vanha, kuivana pysyvä hirsi kestää vuosisatoja, harva näin yksinkertainen ja pohjoisella pallonpuoliskolla kaikkien saatavilla oleva materiaali kestää yhtälailla. Tällä sivulla on tarkoitus yleisesti kertoa hirsiseinistä ja ohjata lukija tarvittaessa muille sivuille aiheeseen liittyen. Esimerkiksi hirsiseinän veistäminen on tulossa kuva kuvalta ohjeineen.

Hirsiseinän korjaaminen[muokkaa]

Kosteuden päästyä kastelemaan hirsiseinää alkaa sekä lahottajasienet että tuhoeläimet löytää makoisat kasvu- ja ruokailupaikat. Vaurion suuruuden lisäksi on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää mikä sen aiheuttaa! Tämä vian korjaaminen usein pysäyttää vaurion leviämisen. Tämän jälkeen on hyvä pohtia pitääkö vauriolle tehdä jotain vai voiko sen jättää korjaamatta. On syytä ymmärtää heikentääkö vaurio rakenteen koossapysymyistä, esimerkkinä katto- tai lattiarakenteet. Hirsiseinän kohdalla ei välttämättä laho ole läpi asti eikä heikennä rakennetta, mutta asia on hyvä tutkia aina huolellisesti.

Materiaali[muokkaa]

Hirsiseinän korjaukseen käytetään joko hirttä tai laadukasta sahatavaraa. Yleensä vanha purkutaloista talteenotettu hirsi on korjausmateriaalina vanhassa talossa erinomainen. Tällaista voi ostaa esimerkiksi Metsänkylän navetasta Aulangolta. Sanotaan että uuden hirren tuholaiset haistavat. Jos korjaus tehdää uudesta tuoreesta hirrestä, se myös kuivuessaan kutistuu kasaan ja näin vaikuttaa rakenteisiin.

Lahonnut ikkunan alakarmi ja sen alla puoliksi lahonnut hirsi. Vaurio oli syntynyt vuosien saatossa ja viimeistään rakennuksen oltua sään armoilla ilman ikkunoita kuusi vuotta.

Pieni vaurio[muokkaa]

  • Vaurioitunut, yleensä lahonnut hirren osa poistetaan ehjään puuhun asti sahalla, kirveellä ja/tai taltalla. Syntyvä kolo muotoillaan korjauksessa käytettävän puun muotoiseksi, usein suorakulmaiseksi. Puiden tulee sopia toisiinsa mahdollisimman tiiviisti ja korjauksessa käytettävä puu asetetaan samaan asentoon pinnan ja sydämen suhteen kuin seinähirsikin.
  • Piiloon jäävät pinnat tervataan hyvin. Tilkitsemiseen käytetään tarvittaessa pellavaa.

Suuri vaurio. Kengitys[muokkaa]

Korjausvaihtoehtoja on useita riippuen kohteesta. Rakennus voidaan tarvittaessa nostaa tunkeilla ylöspäin ja uusia alimmat hirret kokonaan. On myös mahdollista korjata poistamalla alin hirsi paloina ja kasvattaa kivijalkaa ylöspäin luonnonkivillä. Kiven ja hirren välissä käytetään koivun tuohta, asennettuna pintapuoli alaspäin.

Hirsien jatkaminen tehdään hammaslapaliitoksella ja vaarnoilla. Muitakin liitoksia on. Alimman hirren liitoksen tulee osua perustuskiven kohdalle.

Työohjeet tähän tulevat myöhemmin.