Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Fedora core
Linux Fedora Core 4 + Compaq Evo N1015v
A Step by Step Guide
Notes:[muokkaa]
This document describes step by step how to install the Fedora Core 4 for laptop Evo N1015v. How to download the Fedora Core, burn it to compact discs, partitioning Hard Disk (preserves Windows XP), installing Fedora and some confriguing. AND how to delete old Fedora Core 3 and get meanwhile XP to boot. Sorry, only in Finnish but english comments ;-( Installing is easy and Fedora Core works Great!
Tämä dokumentti kuvailee askel askeleelta Linuxin distron (Fedora Core) lataamisen netistä, polttamisen CD:lle, kovalevyn osioinnin ja Fedoran Coren asennuksen kannettavaan. Läppärissä on valmiina Windows XP Professional käyttöjärjestelmä, joka säästetään. Tässä kuvataan myös vanhan Fedoran poisto, jossa voi tulla yllätys! Näen Fedoran asennuksen tähän koneeseen ensikertalaiselle helppona. Työasema-asennus kesti kokonaisuudessaan vajaan tunnin laajennettuna muutamilla lisäosilla. Lisäpalikoiden asennus on sitten vapaaehtoista ja ottaaa oman aikansa taidoista riippuen. Uuden Linux Fedeora Core version voi suoraan asentaa vanhan Fedora Coren päälle, itse kuitenkin järjestelin kovalevyä BootIt NG -ohjelmalla ja samalla tuhosin vanhan version. Fedoran asennuksen voi tehdä mihin nykyaikaiseen ja vanhempaankin koneeseen. Kannattaa selvittää minimivaatimukset vaikka Fedoran sivuilta (linkki alla (release)). Nämä ohjeet käyvät siis soveltaen kaikille muillekin.
Linuxiin siirtyminen tarjoaa Winowsia paremman, ilmaisen käyttöjärjestelmän ja ohjelmistot! Windowsin Office paketin olen korvannut suomenkielisellä OpenOffice -ohjelmistolla (minkä saa muuten Windowsiin myös). Kannattaa siis harkita pelkän tietokoneen ostamista ilman kalliita ohjelmistoja!
<disclaimer> - I'm not a Linux-guru! Huge thanks for Fedora developers and thanks including hp LaserJet 1000 ;-)
Tämä on kolmas asentamani Linux. En ole atk-guru, vaan osaan jotain sieltä täältä ;-) Suuret kiitokset Fedoran kehittäjille!
I give wrong information? Jos havaitset virheitä, älä epäröi muuttaa itse.
Useful Links:
http://www.linux-on-laptops.com
ALKUTILANNE[muokkaa]
Compag Evo N1015v Windows XP Professional + Office 2000 Linux Fedora Core 3 Hard Disk Kovalevy 60Gt: 20 Gt Windows XP, 10 GT "extra", 30 Gt Free Space for Linux
NYKYTILANNE[muokkaa]
Windows XP Professional + Office 2000, toimii = works Fedora Core 4, works Touchpad (ala ja oikea sivu tekevät myös toimintoja) ja keinupainike, works Hp LaserJet 1000, works Nettiyhteys, toimii nopeammin Modeemi, toimii erillisellä netistä ladattavalla ohjelman pätkällä hitaalla nopeudella, lisämaksusta nopeammin.
Multimedia Keys/Hotkeys näppäimet, not working=eivät toimi.
VALMISTELUTYÖT - PREPARATORY WORKS[muokkaa]
1 floppy diskette, 4 empty CD-ROM. Varaa 1 tyhjä korppu, tyhjiä CD-levyjä vähintään 4 kpl, mielellään nopea nettiyhteys. Tarkat ohjeet englanniksi löytyvät mm. Fedoran kotisivuilta.
Vinkki! Jos poistat aiemman Linux version BootIt NG -ohelmalla ja "vapautat" näin tilaa kovalevylle, sekä samalla säilytät Windowsin, polta uusi Linux valmiiksi ettei synny tilannetta ettet saa Windowsia enää buutattua ennen uuden Linuxin asentamista (kts. edempänä).
Koneen järjestelmätietojen tulostaminen - Print Windows System documentation[muokkaa]
Käynnistä/Ohjauspaneeli/Suorituskyky ja ylläpito/Näytä perustietoja tietokoneesta/Laitteisto/Laitehallinta/Valitse koneesi nimi/Tulosta/Kaikki laitteet ja järjestelmäyhteenveto/Tulosta. Noin 20 sivua. Voi auttaa jos tulee asennusongelmia.
Fedoran lataaminen netistä - Download the latest Fedora[muokkaa]
Check your prosessor type. Start http://fedoraproject.org/wiki and check Mirror. Download ISO images. Download also SHA1SUM in same directory to find out the checksums. Katso äsken tulostamastasi Järjestelmäresurssiraportista, alusta kohdasta Jäjestelmäyhteenveto, suoritintyyppisi. Esimerkiksi Compaq Evossa se on x86 ja 32-bit, eli sen mukaisia tiedostoja tulee ladata. Kyseesä on ISO image -tiedostojen lataaminen. On syytä ladata mahdollisimman tuore vakaa (stable) versio. Katso latausosoite http://fedoraproject.org/wiki -sivuilta ja sieltä Mirror site / Europe / Finland. Latasin nopeammalta ftp://ftp.jyu.fi/fedora/linux/core/4/i386/iso/ -sivulta neljä .iso tiedostoa: FC4-i386-discX.iso Huomaa että tiedostot ovat isokokoisia eli kukin vie yhden CD-levyn ja vaativat mielellään nopean yhteyden. Itselläni kesti 6 tuntia per tiedosto! :-) Tein myös samassa hakemistossa suoraan selaimessa hiirellä Avaa -komennon SHA1SUM tiedostolle ja sain näkyviin tiedostojen tarkastusnumerot. Esim. 3fb2924c8fb8098dbc8260f69824e9c437d28c68 FC4-i386-disc1.iso
Vinkki! Kannattaa pohtia, jos on vanha Linux, että lataa uuden Fedoran Linuxin puolella ja tallentaa sen kovalevylle, josta suorittaa asennuksen, näin ei tarvitse tuhlata CD-levyjä. En tiedä tästä tavasta. Fedoran voi myös asentaa suoraan edellisen päälle ilman mitään kovalevyn käsittelyä. Toimintoa kutsutaan Upagrade. Tällöin Linuxin kotihakemistosi tiedot pitäisi säilyä eikä kovalevysi aikaisemmin määritelty rakenne muutu (osiot). Tämä "päivitys" saattaa kuitenkin aiheuttaa joitain säätöjä. Voinet myös ladata vain ensimmäisen levyn ja suorittaa minimiasennuksen siltä ja ladata loput paketit netin kautta. Itse en ole kokeillut tätä vaihtoehtoa, mutta siinä säästää levyjä ja aikaa.
Tiedostojen siirron tarkistaminen - Check with SHA1SUM.exe[muokkaa]
Googlaa jostain itsellesi SHA1SUM.exe ja lataa se koneellesi samaan kansioon kuin äsken lataamasi .iso tiedostot. Saat sen myös tästä: SHA1SUM.exe Avaa Käynnistä/Kaikki ohjelmat/Apuohjelmat/Komentorivi, hakeudu kyseiseen kansioon ( dir -näyttää hakemiston, cd.. -taaksepäin hakemistoissa, cd hakemistonnimi -valitsee hakemiston, exit -poistuminen) ja anna komento: sha1sum FC4-i386-disc1.iso eli tarkista kukin tiedosto erikseen. Kone raksuttaa jonkin aikaa ja antaa luvun, jota vertaat sivuilta saamaasi tarkistusnumeroon. Jos numero on sama, tiedosto on siirtynyt oikein, muulloin saattaa ilmetä ongelmia myöhemmin, joten eikun lataus uudestaan.
Tiedostojen polttaminen CD:lle - Burn, not copy to CD-ROM's[muokkaa]
Simply click Record to CD. Tiedoston päällä yksi kerrallaan valitsin hiiren oikean näppäimen alta Record to CD. Levyjä tuli siis neljä kappaletta, jotka on syytä numeroida selvästi tussilla. En siis tehnyt mitään erityisiä toimenpiteitä saadakseni asennuslevykkeet ”oikeanlaisiksi”, koneen mukana tuleva Roxio Easy CD Creator poltto-ohjelma huolehti siitä automaattisesti. Huomaa että kyseessä ei ole kuitenkaan "kopiointi" levylle! Löydät myös .iso tiedostojen polttoon ohjelmia netistä.
BootIt NG -ohjelman lataus netistä (kovalevyn osiointiin) - Download partitioning program like BootIt NG[muokkaa]
Xindows XP needs to be at first on the hard disk. If you want a Dual-Boot System you with the partitioning program resize NTFS partition and make free space for the Linux. Download BootIt NG and make a BootIt NG-floppy disk. Windows XP asentuu kovalevylle niin että NTFS tiedostojärjestelmä varaa koko levyn käyttöönsä. Yksinkertaisesti Windows pitää asentaa ensimmäisenä jos sitä halutaan käyttää. Tyhjän kovalevyn ollessa kyseessä asenna silloin Compaq Evossa Windows Recovery CD:iltä ensiksi ja vasta tämän jälkeen osioi kovalevy! Kovalevylle pitää saada aikaan vapaata tilaa (Free Space) ellet sitten halua luopua kokonaan Windowsista. Selväkielisemmin tämä tarkoittaa että Windowsille varattua tilaa puristetaan kasaan ja luodaan Dual-boot -systeemi eli voit käynnistää joko Windowsin tai Linuxin. Tähän löytyy näppärä ohjelma BootIt NG. www.bootitng.com BootIt ohjelmaan löytyy myös hyvä englanninkielinen ohjedokumentti. 2004 tarvitsi ladata myös ohjelma makedisk.zip samasta paikasta samaan kansioon. Käytännössä nämä imuroidut tiedostot puretaan, käynnistetään makedisk ja annetaan ohjelman tehdä tyhjälle korpulle BootIt NG. Käytin vanhaa versiota, en tiedä vaatiko uusin BootIt NG -versio myös makedisk -ohjelman käyttöä. Ota myös tuloste kohdasta ”Resize a partition or volume” muistin virkistykseksi, BootIt NG sisältää myös ohjeen korpulla kun teet muutoksia, mutta paperi selventää.
Konekohtaiset asennusohjelmistot - No need any extra parts[muokkaa]
Itse en tarvinnut mitään ylimääräistä. (Vrt. Red Hat 9 asennus ;-)
Koneen varmuuskopiointi - Backup Hard disk/Your important files[muokkaa]
Näen tärkeänä ottaa kaikesta mahdollisesta varmuuskopiot, erityisesti Omista tiedostoista. Itse en kuitenkaan pystynyt ottamaan koko kovalevystä kopiota. Poltin seuraavat kohteet CD levylle: Omat tiedostot, P ostini, Suosikit, Osoitekirja, Tein Windowsin Ohjatun asetusten siirtämisen kovalevylle ja myös MS Officen Ohjatun omien asetusten tallentamisen.
Kovalevyn eheytys Windowsissa - XP's hard disk "organizing"[muokkaa]
Näkisin itse tämän tärkeänä toimenpiteenä!??? Koska itselläni oli tarkoitus säilyttää Windows XP ja kaikki tiedostot kovalevyllä. Eheytys voi kestää kauan, jos et ole sitä pitkään aikaan tehnyt. Ennen eheytystä ajoin virheentarkistuksen. Näihin pääsee käsiksi Järjestelmänvalvoja -oikeuksilla ja C: -levyn kohdalla valitsee: Ominaisuudet/Työkalut.
KOVALEVYN OSIOINTI - PARTITIONING HARD DISK[muokkaa]
Tämä toimenpide saattaa aiheuttaa koko Windowsin tuhoutumisen!!! May destroy your Windos!!!
Tapaus A. Kun koneessa on vain Windows XP ja kone käynnistyy normaalisti siihen.[muokkaa]
Case A. When you have Windows XP and you boot in it. No need to install BootItNG, Partition Work, Resize NTFS smaller and you get Free Space. For XP leave at least 30Gb. Boottaa kone edellä tekemältäsi korpulta. Ohjelman kysymyksiin "more than four NO", ”..install BootItNG to the hard drive Cancel” eli en asentanut ohjelmaa kovalevylle vaan käytin korpulta. ”..maintenance mode OK”, "Partition Work" -ikonista eteenpäin. Tarkoituksena on siis tehdä levylle vapaata tilaa, Free Spacea. Ohjeen mukaisesti valitsin Windowsin NTFS -osion, Actions valikosta valitsin komennon Resize ja etenin kohtaan jossa märitellään osion koko. Huomaa että muutat jo olemassa olevan osion kokoa. Windows XP:lle kannattaa jättää ainakin 30 Gt tilaa. Tuloksena pitäisi näkyä Partitio "NTFS" ja Free Space.
Tapaus B. Kun koneessa on Windows ja Linux ennestään, ja halutaan tuhota Linux ja jättää vain Windows (NTFS).[muokkaa]
Case B. When you have a Windows and a Linux, and you want to destroy the Linux and leave only Windows (NTFS). It may happen you are not able to boot Windows until you install a new Linux. Because of you destroy GRUB -booting system. If you need the Windows earlier, install BootIt NG to hard disk. Check BootIt NG Help documentation. Saattaa olla että edellinen Linux on asentanut GRUB -käynnistysohjelman, jolla valitaan haluatko käynnistää Windowsin vai Linuxin (Dual-boot System). Nyt jos tuhoat Delete komennolla muut osiot jättäen jäljelle vain NTFS Partitionin, et saakaan konetta enää boottaamaan Windowsiin suoraan. Itse tuhosin kaikki NTFS (eli Windows) osiota lukuunottamatta että jäljelle jäi vain Free Space sen lisäksi. Tällöinhän kaikki on valmista Linuxin asentamista varten. Saadakseni kuitenkin ennen Linuxin asennusta toimimaan Windowsin asensin tuhoamisen jälkeen BootIt NG -ohjelman kovalevylle. BootIt NG ohjema kysyy aluksi "..install BootItNG to the hard drive” eli vastaa OK, sitten valitsin kysymykseen tehdäänkö enemmän kuin 4 paritionia No, kysymykseen valitseeko ohjelma itse minne asentuu Yes, kysymykseen asentuuko omaan partitioniin Yes. Tämän jälkeen korppu pois asemasta ja käynnistettäessä pääsee Windowsiin :-)
BootItNG on kuitenkin 30 päivän käyttöoikeudella, eli se lakkaa toimimasta kovalevyllä tämän jälkeen. Jos myöhemmin jostain syystä GRUB katoaa, voit aina bootata BootIt NG korpulta, jos sinulla on sellainen tehtynä. Sieltä pääset Windowsiin tai Linuxiin. Linuxissa Root-käyttäjänä voit asentaa Grubin uudelleen antamalla komennon grub-install /dev/hda
FEDORA CORE 4 ASENNUS - INSTALLING FEDORA CORE 4[muokkaa]
Nyt alkaa vasta varsinainen asennus, johon kannattaa varata vähintään tunti. Itselläni asennus kesti 55 minuuttia + päivitykset useita tunteja hitaasta nettiyhteydestäni johtuen + säätämistä ja sekalaisten ohjelmistojen asennus. Huom! Voit keskeyttää asennuksen milloin vain ennen kuin siirryt Asennus alkamassa (About to Install)-ruudusta eteenpäin painamalla Ctrl-Alt-Del tai sammuttamalla koneen. Mitään muutoksia ei siis tehdä koneeseen ennenkuin pakettien asennus alkaa.
Network connection ready. Nettiyhteys voi olla valmiina. Jos käytät modeemia, joudut asettamaan soittoasetukset vasta asennuksen jälkeen ja käynnistämään koneen uudelleen. Näissä ohjeissa ei neuvota sitä.
1. asennuslevyke asemaan - start with disc 1. CD käynnistyy itsestään. Jos kone ei sitä tee, voit käydä muuttamassa sen heti koneen käynnistyessä painamalla F10 kun vihje siitä alareunaan ilmestyy. Pääset muuttamaan boottausjärjestystä.
Maybe mediacheck at least 1. disk. Asennus alkaa boot: -johon enterin painaminen jatkaa asennusta normaalisti. Asennusohjelma etenee mahdollisuuteen tarkistaa poltetut CD:t. Jos teet mediatestin, niin saat varmistuksen polton onnistumisesta ymmärrettävään tekstimuotoon: PASS. Kannattanee tarkistaa ainakin ensimmäinen levy, niin tiedät onko poltto onnistunut varmasti. Lopulta etene pois tarkistusvaiheesta painamalla Continue.
Vinkki! Jos haluat myöhempää varten ottaa näyttökaappauksia asennuksen aikana, paina shift-prt sc, ja saat ilmoituksen sen onnistumisesta.
Seuraavassa valintojani: Language Selection. Asennuskieli: Finnish (Suomi) / Next (Asennus muuttuu nyt suomenkieliseksi)
Keyboard Configuration. Näppäimistön valinta: suomalainen (latin1)
Upgrading an Existing System. Edellisen Fedoran päivitys. Jos löytyy aikaisempi Fedora versio.
Installation Types. Asennustyyppi: Henkilökohtainen työpöytä on peruskäyttäjälle. Työasema lisää edelliseen "ohjelmointi" mahdollisuuksia. Näitä voidaan myös jälkikäteen muuttaa.
Disk Partitoning Setup. Levyn osiointi: Automatic. Automaattinen osiointi. Jos taas valitset manuaalisen (Disk Druid), voit itse määritellä miten kovalevy jaetaan, tiedä mitä teet!
Automatic Partitioning kohtaan. Automaattinen osiointi: Keep all partitios and use only free space. Säilytä kaikki osiot ja käytä olemassaoleva vapaa tila (koska vapautimme BootItNG -ohjelmalla Free Spacea kovalevylle). Voit katsoa eri vaihtoehtoja (Tarkista) ilman että mitään vielä tapahtuu! Automaattinen osiointi tekee nk. LVM -systeemin.
Boot loader. Käynnistyslataimen asetukset: Asennusohjelma tarjoaa GRUB –käynnistyslatainvaihtoehtoa ja valitsin vaihtoehdoista Other /dev/hda1 (eli minulla Windows) oletukseksi, jolloin tietokone käynnistää automaattisesti Windowsin. Tätä järjestystä voi muuttaa asennuksen jälkeen.
Advanced Boot Loader Options. Käynnistyslataimen lisäasetukset: Jos jotain ongelmia oli CD-aseman kanssa asennuksen alussa niin kohdassa Yleiset ytimen parametrit: acpi=on Compaq Evossa tähän ei ollut tarvetta.
Network Configuration. Verkkoasetukset: Automaattisesti DHCP:llä.
Firewall. Palomuuri asetukset: Ota palomuuri käyttöön. En sallinut mitään. SELinux. Active.
Time. Aikavyöhykkeen valinta: Europe / Helsinki. Universal Co-ordinated Time (UTC). Jos sinula on Dual-Boot System eli Windows myös koneessa ÄLÄ valitse tätä. Eli Järjestelmän kello on UTC-ajassa ruutuun ei valintaa.
Set the Root Password. Pääkäyttäjän salasanan asetus: Root käyttäjällä on valta Linuxiin, suojaa se antamalla hyvä salasana.
Package Group Selection. Pakettiasennuksen oletusvalinnat: Jos haluat muokata oletuasennuksia voit tehdä sen tässä. Muutoksia voi tehdä myös asennuksenjälkeen. Tein omia valintoja mieltymysten mukaan. Kirjoitin kohtaa saattaa olla hyvä vilkaista. Työpöydäksi valitsin Gnome -vaihtoehdon. Automaattisesti valitaan asennuskieli. Mutta jos haluat käyttää myös muita kieliä, on ne nyt syytä valita! Niiden lisääminen jälkeenpäin ei ole suositeltavaa Fedoran ohjeiden mukaan. Pakettiryhmienvalinta/Järjestelmä/Kielituki/Tarkemmat tiedot.
Asennusohjelma tekee itse asennuksen - installing begins[muokkaa]
Varmistu että kannettavasi akku riittää, kytke valtakunnan verkkoon tms. Ennen asennukseen siirtymistä voit palata vielä takaisin tai sammuttaa koneen jos haluat kokonaan lopettaa asentamisen. Ohjelma pyytää tarvittaessa vaihtamaan levyä. Asennusloki löytyy myöhemmin /root/install.log ja kickstart eli asennuksessa käytetyt valinnat /root/anaconda-ks.cfg ja näyttökaappaukset /root/anaconda-screenshots
Kun asennus on valmis, poista CD -asemasta ja käynnistä tietokone uudelleen. Jos säilytit Windowsin, olet tehnyt vähintään Dual-Boot systeemin ja tällöin automaattinen Grub -ohjelma edellä tekemäsi asetuksen mukaisesti ohjaa sinut automaattisesti Linuxiin tai Windowsiin. Windows on nimetty Other. Paina siis bootissa, kun sitä kysytään heti alussa jotain näppäintä ja pääset valikkoon, josta valitset Linuxin Kernelin.
Ensimmäinen käynnistys - First Boot[muokkaa]
License Agreement. Lisenssin hyväksyminen. Kyllä.
Date and Time. Päivämäärä ja aikaa:
Display. Näyttö: Jos automaattisesti määritys ei osu kohdalleen, voit muuttaa sen tässä. Asennusohjelma ei pystynyt tulkitsemaan läppärin näyttöäni, joten valikosta löytyy näytön säätömahdollisuus. Valitsin näytöksi Generic LCD 1024 x 768. Saattaa myös vaatia vielä toisesta valikon kohdasta näytön tarkkuuden säädön 1024 x 768. Jos olet kytkenyt erillisen näytön läppäriin, voi olla että asennusohjelma tulkitsee sen, kyseessä on kaksoisnäyttö-toiminto.
System User. Järjestelmän käyttäjä: Root on korkein, ylläpitäjä, jolla on kaikki oikeudet myös aiheuttaa tuhoa, joten on paras käyttää aina kuin mahdollista nyt luotavaa järjestelmäkäyttäjää tai jotain muuta järjestelmäkäyttäjää. Moni ohjelman asennus tehdään kuitenkin myöhemmin Roottina (pyydetään root salasanaa ja siitä ilmestyy merkiksi peruskäyttäjän oikeuksien laajenemiseksi näyttöön avainnipun kuva).
Sound Card. Äänikortti: Kokeillessasi testiä ääni voi kuulua hiljaisena, huomioi jos olet kytkenyt esimerkiksi kuulokkeet.
Additional CDs. Lisä-CD:t: Voit asentaa tarvittaessa ohjelmistoja, jotka eivät olet Fedoran asennus CD:llä.
Käynnistää Gnomen (tai KDE:n, jos niin valitsit) eli graafisen liittymän, ja syötä käyttäjätunnus ja salasana jonka äsken teit. Voit kirjautua järjestelmäkäyttäjätunnuksella. Työpöytä ilmestyy eteesi niin kuin Windowsissakin. Tervetuloa Linuxin käyttäjäksi!!
Virustorjunta - F-Secure anti-virus[muokkaa]
Linuxin virustorjunta ei ole tarpeellista? Jos kuitenkin asennat, esimerkiksi F-Securen sivuilta löyty hakusanalla Linux sivut, joista voi ladata tekstipohjaisen torjuntaohjelmiston. Sen pitäisi yksityiskäytössä olla ilmainen. Asennusohjelmiston kysymysten mukaisesti edeten se asentuu taustalle, päivittyy itsestään ja tekee määrittelemäsi aikataulun mukaisia tarkistuksia. Tarkastaa komennolla fsav / koko Linuxin kovalevyn ja fsav tiedosto ,haluamasi tiedoston ja fsav /hakemisto ,halutun hakemiston. Päivityksen onnistumisen voi katsoa komennolla fsav –-version (kaksi tavuviivaa peräkkäin). fsav --help.
Päivitys - Update with Red Hat! Red blinking ball[muokkaa]
Jossain päin työpöytää vilkkuu punainen pallo huutomerkillä. Painele sitä ja pääset latamaan päivityksiä netistä. Ne asentuvat automaattisesti. Aja niin kauan että kaikki päivitykset on asennettu ja pallo muuttuu siniseksi, valkoisella väkäsellä. Päivitys saattaa viedä kauankin riippuen minkä version olet asentanut ja mitä ohjelmia valitsit asennuksessa ja tietysti yhteysnopeudestasi riippuen. Myöhemmin päivitys hoituu samalla tavoin.
Säätele[muokkaa]
Tarpeen mukaan työpöytää, asetuksia yms. Työpöytä/Järjestelmäasetukset ja /Ominaisuudet. Vältä säätelemästä samoja asioita eri työkaluilla neuvovat viisaammat, tarkottanee lähinnä että käytät KDE ja Gnome ohjelmia sekaisin.
MUUTA PIENTÄ NÄPERTÄMISTÄ - SOMETHING EXTRA TO CONFIGURE[muokkaa]
Jos olet ensikertalainen Linuxin maailmassa, netti on loputon tiedon lähde. Löydät valtavan määrän dokumentoitua tietoa, FAQ, foorumeija ja chatteja, joista etsiä tietoa. Komentotulkin käskyjen suhteen löydät tietoa Linuxin sivuilta mm. http://www.linux.org , josta löytyy kurssi Linuxin komentoihin ja käyttämiseen kohdasta Linux 101. Kirjastosta löytyy myös yleensä Linuxia koskevia kirjoja. Varoitus! Saatat huomata että Linux vie mennessään :-)
/root on root käyttäjän päähakemisto ja sen työpäytä on Desktop. /home/järjestelmäkäyttäjä on kunkin tekemäsi järjestelmäkäyttäjän kotihakemisto ja sillä on oma työpöytä Desktop. Ollessasi käyttäjänä, sinulla on rajoitetut oikeudet, eikä sinun pitäisi saada tietokonetta kaatumaan, niin ettetkö sitä saisi Roottina taas käyntiin. Osa asennuksita vaatii Root -oikeudet. Voit asentaa ohjelmia käyttäjänä päätteen kautta tai suoraan ladattuasi ohjelman kuvakkeesta. Useat asennukset tehdään Roottina. Pyydettäessä anna Rootin salasana tai kirjaud sisään Roottina järjestelmäkäyttäjän sijaan, mutta varo tällöin mitä teet. Pääte -ohjelma vie sinut komentotilaan. Siinä voit muuttua Rootiksi komennolla su ja antamalla Rootin salasanan. Poistut exit komennolla (ehkä annettava kaksi kertaa).
Linux käynnistyslevykkeen tekeminen - Bootdisk[muokkaa]
Hakeudu Roottina päätteessä /sbin -hakemistoon, tyhjä korppu sisään ja komento ./mkbootdisk --device /dev/fd0 `uname -r` Eli mkbootdisk sanan jälkeen väli, device sanan edessä kaksi katkoviivaa, /dev edessä väli, fdnolla ja tämän jälkeen väli, uname -r ympärillä täytyy olla juuri oikealle suuntaavat hakaset. Evossa ne tulevat painamalla kaksi kertaa peräkkäin enterin yläpuolella olevaa kertomerkki-hakanen -näppäintä.
www.skype.com puhelin[muokkaa]
Asentuu helposti ja toimii. Katso ettei ääniasetukset ole oletuksena vaimennus -tilassa. Kuulokkeet-mikrofoni yhdistelmän löytää kaupasta 6€ hintaan. Säästät ne ensimmäisessä matkapuhelinlaskussa ;-)
Tulostin hp LaserJet 1000 series[muokkaa]
Ei mennyt heittämällä kuntoon, kyseessä kun on Windowsille suunniteltu "halpalaseri". Mutta www.linuxprinting.org auttoi ja kiitos siellä erityisesti Dotsha! Eli eikun osoitteeseen www.linuxprinting.org/show_printer.cgi?recnum=HP-LaserJet_1000 Eli tarvitsee hakea netistä ohjelmanpätkiä, ja lopulta asennus on niin kuin pitääkin, eli liittämällä kirjoittimen USB -piuhalla koneeseen, lähtee kirjoittimelle tarvittavat tiedot ja se on valmis! Wau. Ohessa Dotshan ohje. Tarvitset asennukseen nettiyhteyden.
Got an HP LaserJet 1000 working beautifully off a Fedora Core 3 system. You need to install the foo2zjs filter (not available as a Fedora RPM to my knowledge). Eli päätepuolelle roottina ja seuraavat komennot, alkuperäisessä ohjeessa on pieni bugi, joka ohessa korjattuna kohdassa 4.:
1. wget http://foo2zjs.rkkda.com/foo2zjs.tar.gz 2. tar xzvf foo2zjs.tar.gz 3. cd foo2zjs 4. ./getweb.in 1000 5. make 6. make install 7. make install-hotplug
Töpsöli kirjoittimesta pois ja takaisin kiinni. Jos kiinnostaa vilkaise oheista tiedostoa ja vertaa alla olevaan, pitäisi olla sinne päin. Switch off-and-on the printer, you should see something like this in your /var/log/messages:
kernel: usb 3-2: new full speed USB device using address 8 kernel: drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: USB Bidirectional printer dev 8 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x0517 /etc/hotplug/usb/hplj1000: loading HP LaserJet 1000 firmware /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1000.dl to /dev/usb/lp0 ... /etc/hotplug/usb/hplj1000: ... download successful.
Then set up your printer queue by running system-config-printer-gui. Ja sitten graafinen kirjoittimen asennusikkuna esille, vanhan poisto ja: 1. click New, and Forward. Uusi, Seuraava. 2. Enter a name and description. Nimi, Kuvaus. 3. Queue-type: Locally Connected, /dev/usb/lp0. 4. Choose HP LaserJet 1000. Valitse kirjoitin luettelosta. 5. Finish, and print a test page! Valmis.
I was also able to share the printer via CUPS for printing on my other Fedora Core 3 PCs (The foo2zjs filter only needs to be installed on the PC the printer is directly connected to). Hope this helps! /dotsha
Windows hakemistojen liittäminen - Connecting with Windows directories[muokkaa]
Asensin netistä NTFS -lukuohjelmiston, koska Windows pitää vielä otteessaan ;-( Tämä tarkoittaa että Linuxin käynnistyessä se liittää automaattisesti Windowsin hakemiston Linuxin hakemistopuuhun. Voin siis hakea ja noutaa Windowsista tiedostot aivan kuten se olisi Linuxia. Mutta en voi tallentaa sinne!! Ole tarkkana mikä prosessori ja kernel sinulla on. Jos päivität Kernelin, joudut myös päivittämään erikseen tämän ohjelmiston. Hakemistoksi tulee esimerkiksi /mnt/windows Löydät ohjeet ja ohjelmanpätkän esimerkiksi osoitteesta http://www.linux-ntfs.org/ Saman voi tehdä myös manuaalisesti mount -komennolla, mutta edellinen järjestely on helpompi.
Real Player[muokkaa]
Asentuu. Pystyt katsomaan mm. Ylen uutisia. Asenna RPM Package.
Modeemi - Modem[muokkaa]
Configure these devices after installation with either the Internet Configuration Wizard or Network Cnfiguration utility. The settings for your modem are specific to your particular Internet Service Provider (ISP).
Winehq - Windows yhteensopivuus[muokkaa]
Jos et pääse Windowsista eroon ja joudut hyppimään Windowsin puolella välillä, voi auttaa http://www.winehq.com jolla pystyy ajamaan Windowsin ohjelmia Linuxin puolella. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, joten tämän varaan ei kannata laskea. Löytyy myös kaupallisia ohjelmia, jotka lupaavat enemmän.
Automaattinen varmuuskopiointi palvelimelle - Automatic backup into Server[muokkaa]
Kovalevyllä ja elämällä on jotain yhteistä; yksi asia on varma, kummankin elämä päättyy ennalta arvaamatta. Miksi siis et siis päivittäisi tiedostoja suoraan palvelimelle, jos sellaiseen sinulla on oikeudet. Käytin yhden lauantain asian selvittämiseen ja kyllähen se puuhaa. Siirto on syytä tehdä salakirjoitettuna, tähän sopii SSH -ohjelmisto. Netistä löydät tietoa tästä hyvin. Kiitos chatin kautta auttaneille! Ohje löytyy esimerkiksi osoitteesta www.linuxforum.com hakusanalla SSH. Homma etenee niiden ohjeiden mukaan esimerkiksi seuraavasti:
A. Luo "avain" koneeltasi sen nettiyhteyden päästä jossa koneesi on kiinni? ja siirrä se salattuna palvelimelle, jossa sen vielä käsittelet oikeaan muotoon. Näin ei tarvitse ladatessasi palvelimelle varmuuskopioita käyttää salasanaa. Tiedostojen lataamiseen palvelimesi omaan päähakemistoon käytetään komentoa: scp tiedostonimi.pääte palvelintunnuksesi@ssh.palvelimesi.senpääte:~/
B. Tee skripti, joka ottaa määrittelemistäsi hakemistoista ja tiedostoista varmuuskopion ja pakkaa ne .tar.gz -muotoon. Voit tehdä skriptistä sellaisen että se lukee erillisestä tekstitiedostosta kopioitavat hakemistot ja tiedostot. Näin skriptiin ei tarvitse myöhemmin koskea. Lisäksi voit laittaa että skripti kopioi vain viimeiset seitsemän päivän aikana muokatut tai luodut tiedostot. Jos olet liittänyt Windowsin samaan hakemistopuuhun, voit skriptillä varmuuskopioida myös Windowsin puolelta tiedostoja. Skriptin voit myös laittaa lisäämään varmuuskopion tiedostonimeen päivämäärän ja tekemään loki tiedostoon kopioiduista tiedostoista. Lisää skriptiin vielä tuo vienti palvelimelle. Muista tarkkailla manuaalisesti palvelimesi täyttymistä, jos kukin tiedosto viedään eri nimellä! Ohjeen skriptin tekoon löydät www.linux.org ja sieltä Courses / Intermediate Level Linux Course.
C. Lisää skripti crontab -listaan, jolloin varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti määrittelemäsi aikataulun mukaan.