Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ahjo

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sepänpaja Kaustisilla

Aiheeseen liittyviä sivuja[muokkaa]

Sanastoa[muokkaa]

Paja-ahjo eli peruslevy, pesä, ilman tulo, arina, rengassuutin, kuonanmurskain, ilman säätö, hiililapio, hiilen kohennus varras, vesikaukalo, sammutushuisku.

Ahjotyypit[muokkaa]

  • Polkuahjo. Etu moottorilliseen verrattuna on sähköttömyys ja hiilien säästyminen. Sivulta päin puhallettaviin ahjoihin on helppo tehdä poljin. Jos käytetään puhaltimena palkeita, liitetään palkeisiin poljin, sekä taivutettu oksa vetämään palkeita takaisin ylös. Muihin puhaltimiin kuin palkeisiin täytyy tehdä väkipyöräviritelmä rukin tapaan. Luovuutta käyttäen se onnistuu.
Pohjalaistakan rautaosien valmistaminen käynnissä polkuahjolla.
  • Hiiliahjo
  • Nestekaasuahjo
  • Kuumennusuuni.

Puhallin[muokkaa]

  • Palkeet. Puhaltimia on erilaisia. Vanhin on palkeet, jotka tehdään puusta, nahasta ja raudasta. Palakeet, kolome pohjoo, välit ympäröity lampaannahalla villapuoli säspuolella, alimmassa pohjassa läppä, toisessa läppä, päällä suoja ettei ota tulta (lähde tuntematon). Palkeet eivät kuitenkaan sovi altapäin puhaltavaan ahjoon ellei käytetä jotain putkea nykyajan materiaaleista. Palkeista on hyvä tehdä mahdollisimman suuret, eli valtavat. Näin mahdollisimman vähällä polkemisella saa raudan punaiseksi.
  • Siipipuhallin. Palkeista seuraava puhallin on siipipuhallin, jota pyöritetään väkipyörällä. Tällaisia puhaltimia tehdään jopa täysin puusta, jonka siivekkeinä toimivat päreet. Siipipuhallin toimii siten että tuloilma tulee akselin kohdalta, josta pyörivä siipiratas heittää ilman ulos kapenevasta torvesta. Siipipuhaltimeen tarvitaan hihna ja väkipyörä jota pyöritetään polkemalla rukin tapaan. Mitä isompi väkipyörä, sitä helpompi on polkea. Myös siipipuhallinta voidaan käyttää puhaltamaan sivusta, mutta myös alhaalta ilman putkea.
  • Moottoripuhallin. Voidaan käyttää esimerkiksi ilmastointilaitetta, öljypolttimen puhallinta tms. josta puhallus johdetaan putkea pitkin ahjoon. Voidaan myös liittää esimerkiksi vesipumpun moottori pyörittämään siipipuhaltimen väkipyörää. Puhalluksen kovuutta voidaan säätää eri tavoin, esimerkiksi ruuvilla joka päästää tai estää ilman putkeen, aukon koolla putken kyljessä jne.

Ahjon sijainti pajassa[muokkaa]

Ahjon ympärillä on hyvä olla runsaasti tilaa, ja se on hyvä sijoittaa aivan pajan keskelle. Ahjon päällä pajan luukku.

Ahjon rakentaminen[muokkaa]

Yksinkertaisimmillaan ahjon voi rakentaa pelkistä tiilistä ja savilaastista. Palkeilla voi antaa ilmaa sivusta, mutta alhaalta tuleva ilma kuumentaa metallin tasaisemmin. Huono puoli tällaisessa on ilmaputken tukkeutuminen, jonka voi välttää pellillä, jonka voi työntää suuaukkoon ritilän alle estämään töryn putoamista putkeen kun puhaltaminen lopetetaan.

Ahjon muuraaminen[muokkaa]

-kirjoita ohje-

Hormin muuraaminen[muokkaa]

-kirjoita ohje-

Kenttäahjon rakentaminen[muokkaa]

-kirjoita ohje-