Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ubuntu

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 23. tammikuuta 2022 kello 08.57 – tehnyt imported>WikikkoSysop
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korjattava/päivitys Esimerkiksi grub2:n osalta muokkaus on muuttunut.

Ubuntu on yleisesti käytetty Debianiin pohjautuva Linux-jakelu. Ubuntun levykuvan voi ladata ilmaiseksi esimerkiksi sen suomenkielisiltä kotisivuilta osoitteesta http://www.ubuntu-fi.org. Ubuntun asentaminen on erittäin yksinkertaista, sillä sen asennusohjelma sekä käyttöliittymä yleensäkin muistuttaa hyvin paljon Windowsia.

Ubuntun asentaminen[muokkaa]

Lataa ensin levykuva ja polta se esimerkiksi DVD-levylle tai usb-tikulle. Kattavat asennusohjeet löytyvät Ubuntun suomenkielisiltä kotisivuilta, mutta myös näitä ohjeita seuraamalla voit päästä hyvään tulokseen.

  1. Lataa edellämainitulta sivustolta Ubuntun levykuva; valitse latausvalikosta koneellesi parhaiten sopiva jakelu (tärkein valinta on 32-bittisen ja 64-bittisen järjestelmän välillä).
  2. Kytke/aseta asennusmedia (esimerkiksi juuri polttamasi dvd-levy) asennettavaan koneeseen, ja käynnistä kone. Jos edellinen käyttöjärjestelmäsi käynnistyy Ubuntu-asennusohjelman sijaan, niin muuta BIOSista boot-järjestystä. Jos Ubuntu-asennusohjelma aukeaa, kaikki on kunnossa.
  3. Seuraa asennusohjelman ohjeita ja anna pyydetyt tiedot. Muista, että jos käytät kannettavaa tietokonetta, se kannattaa pitää latauksessa asennuksen ajan.
  4. Kun asennusohjelma on päättynyt, poista asennusmedia (ota DVD-levy asemasta tai muistitikku usb-liittimestä pois) ja käynnistä tietokone uudelleen.
  5. Sinulla pitäisi olla nyt toimiva Ubuntu-asennus odottamassa ohjelmien asentamista ja käyttämistä!

Vinkkejä[muokkaa]

Grub[muokkaa]

Päivittäessään kernelin ubuntu lisää uuden kernelin grub listaan ylimmäiseksi. Ensinnäkin näitä kertyy koko ajan yhä pitempi lista, ja toiseksi jos viimeisenä on esimerkiksi Windows, johon haluat tietokoneen automaattisesti käynnistyvän, joudut aina käydä muuttamassa manuaalisesti järjestystä.

Tiedostoon pääsee käsiksi esimerkiksi päätteellä tai suoraan työpöydältä Alt+F2 ja

gksudo gedit /boot/grub/menu.lst
  • vanhat kernelit voi poistaa listalta, jätä kuitenkin kaksi viimeisintä
  • jätä myös memtest
  • jos käytät vain ubuntua, voit muuttaa asetukseksi howmany=1 jolloin automaattisesti näkyy vain uusin kernel tai niin monta kuin haluat.
  • jos haluat että käynnistyy jossain tietyssä käyttöjärjestelmässä, esimerkiksi windowsissa sinun täytyy lisätä lukua default tai poistaa kerneleitä niin että default-arvo on kohdallaan. Luku on ylhäältäpäin laskettuna, monesko listalla.