Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kesantokuu

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 17.55 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

EDELLINEN KUUKAUSI - SEURAAVA KUUKAUSI

SUVI[muokkaa]

KEVÄTKESÄ[muokkaa]

Kesantokuu[muokkaa]

Nimi siitä että tässä kuussa suoritetaan kesannon, kesäksi lepäämään jätetyn peltovainion ensikertainen kyntö.

Enteet[muokkaa]

 • Kun pieni kesä (ennen Juhannusta) on kylmä, niin iso- eli pitkä kesä (jälkeen) on lämmin.
 • Jos taivaallisen kuun ensi päivinä kaataa lehtipuut, niin eivät kannot veso.
 • Juhannuksen alla kylmät rautayöt.

Rakenteet[muokkaa]

 • Mattojen pesu
 • Ikkunoiden pesu
 • Rekien, rattaiden ja veneiden tervaaminen

Keräily ja metsä[muokkaa]

 • Yrittien keruu
 • Rankasavottaa
 • Kaskenkaato ja -poltto
 • Tuohikuu kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin, jolloin tuohi irtoaa parhaiten. Tuohi irtoaa parhaiten tuohenlähdön eli mahlanjuoksun aikaan juhannuksen molemmin puolin rukiin kukkimisen aikaan.

Puutarha[muokkaa]

 • Taimien istutus, kitkeminen, katteen levitys, kastelu
 • Uutta peltoa raivatessa pitää puut hakata kesäkuun viimeisenä tai marraskuun viimeisenä päivänä, niin kannot ja juurakot pian lahoavat.

Eläimet[muokkaa]

 • Navetan siivous, parsien lantapatterien tyhjennys ja navetan kalkitus.
 • Kutupyynti, verkko-, katiska-, rysä- ja pitkäsiimapyyntiä
 • Laidunkausi, maidon käsittely
 • Metsästyskausi jatkuu. Haahkakoiraan ja villisian metsästys alkaa. Sepelkyyhkyn metsästys alkaa riistanhoitopiirin luvalla. Metsäkaurisuroksen metsästys päättyy.

Kalenteri[muokkaa]

1.6. Teemun kylmä. Kylmä tietää katovuotta. Ohrankylvö.

2.6 Kun tuomi vaahtoo (kukkii), kylvä silloin pellava.

5.6 Urpona uusilla vastoilla kylvetään (eivät vielä talven varalle)

6.6. Kustaa perunat maahan heittää. Jos yläkuulla (kuun ensimmäinen neljännes) tekee perunan, niin kasvaa vartta, mutta alakuulla mukuloita. Loppukuusta pitää perunat panna.

8.6. Pellavankylvö.

-11.6 Täysikuu

12.6. Viimeiset kylvöt, nauris ja hamppu.

Jos nauriit kylvetään Juhannuksen aattona, niin kasvavat ne hyvin.

-21.6 Kesäpäivänseisaus.

Säänjumala Ukon juhla sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Vuoden pisin päivä, lyhyin yö. Yhdeltä osaltaan paimenten juhla. Pitkän työn aloitus ei sovi. Perusteellinen asuinhuoneen siivous, penkit, pöydät, joskus seinät, maalaamaton lattia kuurataan hiekalla ja valellaan runsaalla vedellä. Seinien ja katon saveaminen sinisellä savella. Huoneet koristellaan koivun- ja pihlajanoksilla, haavan- ja pihlajanlehtiä levitetään permannolle. Juurikkaat kasvavat juhannuskasteesta. Juhannusaattona pystytetään portaiden, ovien ja ikkunoiden pieliin juhannuskoivuja l. limoja, l. meijuja. Pihamaalle lehtimajoja. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla keskelle pihaa karsitaan juhannuskuusi, jossa vain latvatupsu ja muutama oksa. Nuoret pojat voivat kilpailla kiipeämällä sileäksi kuorittua runkoa. Kuusi saa seistä paikoillaan syksyyn, seuraavaan juhannukseen. Paimenet koristelevat lehmänsä kaulan kieloseppeleillä (liuhdoilla) ja kukilla, vanhimmalle tuohiseppele ja härälle hierin. Emäntä ottakoon seppele talteen ja syöttää sen karjalle jouluna? tai kevättalvella lehmän poi'ittua. Keskipohjalaisilla karjamajoilla keitetään tuoreesta maidosta juhannusjuustoa ja näin nuorilla seurustelutilaisuus poikien saapuessa maistelemaan juustoa. Juhannuskokko itäsuomalainen tapa, muualla helluntaina tai pääsiäisenä. Juhlatulilla on puhdistava, pahoja voimia karkottava vaikutus. Seuraavan vuoden tapahtumista saa tietää asettumalla kuuntelemaan kolmasti muutetun rakennuksen katolle: soitto tietää häitä, lapsen itku pienokaista, lautojen kolina tai vasaran pauke kuolemaa ja ruumisarkkua. Tulevan puolison hahmo saattaa ilmaantua lähteen kalvoon kurkistettaessa tai katseltaessa peiliin kolmikulmaisen peltosaran päässä tai kaivon kannella. Monen talon maalta tyynyn alle kerätyt kukkaset tuovat uniin sulhasen. Juhannusyönä lakanaa naapurin pellolla vedettäessä ja kertynyt kosteus omalle maalle puristettaessa siirretään kasvuvoima omalle puolelle. Yökasteisella kedolla vedetty lakana väännetään kuivaksi lypsykiulun päällä ja tällöin saadaan hyvä maito- ja voionni koko vuodeksi. Ruis tekee hyvän tähkän, jos juhannusyönä haetaan naapurin pellolta kolme tähkää ja heitetään ne omaan peltoon. Kukkivilta kedoilta keräämällä kastepisaroita liinaan ja sillä pesemällä saa teerenpilkut häviämään. Kun juhannusyönä ennen auringon nousua pesee kasvonsa kasteella, koko suvena ei rusketu. Pulloon otettu kaste on voimallista lääkettä tautiin kuin tautiin. Lähteeseen uhraamalla saavutetaan kaikinpuolista onnea. Kansanomaisilla uskomuksilla on katolilaisen kirkon traditiota!

Juhannuksen jälkeen ja heinäkuun alussa tehdään vastat heiniajan lomassa. Juhannuksen jälkeen myös tehdään herutusheinät.

-25.6 Uusikuu

29.6 Kattotuohi kiskotaan Pietarina. Vaatteiden tuuletuspäivä, kaikki vaatteet ulos ja tomutetaan koiden estämiseksi. Pietarina talvivihtain tekoon.

Viimeinen perjantai on syöpäläisten torjuntapäivä.