Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Auton korjaus

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 5. joulukuuta 2023 kello 21.32 – tehnyt Wikikkosysop (keskustelu | muokkaukset) (→‎Käsitteitä ja korjauskieltä)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

On syytä jättää korjaus ja huolto asiaan perehtyneille yrityksille, jos omat taidot eivät riitä. Lisäksi kannattaa muistaa omien korjauksien vaikutus takuisiin yms. Alla esitellyt vinkit ovat kotikorjaajien ohjeeksi, eivät välttämättä täytä autonvalmistajan vaatimuksia.

Auton korjaaminen itse yksinkertaisesti säästää rahaa, varsinkin kun ei lasketa ajalle hintaa ja osataan asia. Korjaamoiden tuntihinta pyörii noin 50 eurossa (2007). Ei voi väittää etteikö auton korjaamisen täydellinen hallinta vaadi ammattitaitoa, mutta löytyy paljon korjauskohteita, joita voi tehdä myös itse. 20 vuotta vanhassa autossa voi korjata lähestulkoon kaiken itse, nykyaikaisissa tietokoneistetuissa ymmärrettävästi haastavampaa. On muistettava, että samaa sanottiin jo 20 vuotta sitten eli nykyaikaisten tullessa korjausikään soveltuvia työkaluja ilmaantuu harrastajapiireihinkin. Vain vaihtamalla korvattavien osien määrä on kasvanut.

Näkökulma[muokkaa]

Auton korjaaminen itse, hmmm. "Jo nuoresta pitäen on autoja tullut rassattua, rakennettua ja huollettua. Nuorena autoista kiinnostuu ja miksei se kiinnostus voi tuoda sisältöä läpi elämän. Mutta tuon esille myös sen puolen mitä vanhempien kannattaa miettiä. On myös muutakin elämää ja mielenkiintoista tekemistä ja harrastamista kuin autoharrastus. Nuorelle opetettu ja kannustettu rassaustaito voi koitua elämän myötä taakaksi, josta on vaikea irrottautua. Ei ole huono asia että autoa käyttää asiantuntevalla korjaamolla ja maksaa siitä."

Tärkeitä huomioita korjaamisesta[muokkaa]

  • Kun ostat osan liikkeestä, avaa se viimeistään autoon nostaessasi varaosaliikkeen pihalla. Voi hyvin todennäköistä olla että olet saanut väärän tuotteen. Tämä harmittaa ainakin silloin kun on kerennyt ottaa jo vanhan osan irti. Samoin ennenkuin alat asentamaan osia, avaa paketit ja vertaa niitä keskenään.
    • Saattaa esimerkiksi olla että autossa paikoillaan olevat jarrupalat ovat täysin identtiset, mutta ostamasi palat ovatkin parillisia eli paketissa on kaksi erilaista paria, joista tietysti kummastakin parista toinen käytetään aina yhdelle puolen autoa. Paketissa nämä saattavat olla niin että päällimmäisenä on se pari joka on samanlainen kuin autossa paikallaan oleva ja kun olet vaihtanut ne ensimmäisenä ja siirryt auton toiselle puolen, huomaat että paketissa alempana olevista vain toisen pystyt asentamaan, joten ei auta muu kuin avata toisen puolen jarrut uudestaan.
  • Auton korjaaminen vaatii edellämainitun kaltaista vertailua, huolellisuutta ja erittäin hyviä hoksottimia. Moni asia on huonosti neuvottu korjauskirjoissa ja vian löytäminen vaatii järjestelmällisyyttä, johdonmukaisuutta ja tuumimista. Kokemattoman turhanpäiväinen voimalla riuhtominen ei välttämättä aina tuota tulosta, mutta voimaakin on osattava käyttää ajattelun kanssa. Pitää myös osata ajatella hiukan eteenpäin. Lisäksi on hyvä tehdä asia saman päivän, tai parin aikana tai tehdä hyvät muistiinpanot osien järjestyksestä.
  • Ohjeita voi kysellä merkkikohtaisista foorumeista tms. internetissä. Lisäksi voi soittaa maahantuojalle ja kysellä korjaamoistakin..

Linkkejä[muokkaa]

Tilat[muokkaa]

Tee-se-itse toiminta ei katso paikkaa! -10 asteen pakkanen ja parkkipaikka käy hyvin raidetangon pään vaihtamiseen. Aikaa kuluu vajaa 30 minuuttia.

Kuiva ja lämmin sisätila antaa parhaimmat olosuhteet ympäri vuoden korjaamiselle. Jonkinlainen autonosturi tai rasvamonttu on melkeinpä välttämätön monipuoliselle korjaamiselle.

Välineet[muokkaa]

Katso aiheesta sivu Metalliverstas ja Työkalut

Kannattaa hankkia autokohtainen korjausopas, useimmista on suomenkielinen. Esimerkiksi Alfamer

Käsitteitä ja korjauskieltä[muokkaa]

Vianetsintä[muokkaa]

Työkohtaisia ohjeita[muokkaa]

  • Kulkuneuvojen sähköt
  • Moottorin vaihtaminen (esimerkkiautona Volkswagen LT 28
  • Ruostuminen on yksi vähänkin vanhemman auton omistajan vitsaus. Itse hitsaustoimenpide on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Asiaan vaikuttaa lähinnä viitseliäisyys. Katso aiheesta sivu Hitsaaminen

Autokohtaisia ohjeita[muokkaa]

Olisipa kaikki korjaukset tullut kirjoitettua vuosikymmenien kuluessa muistiin...

Land Rover Series

Mercedes-Benz 200D 1989

Mercedes-Benz C-sarja

Volkswagen LT 28

Volkswagen Transporter T4 diesel AAB 1994

Tähän vapaasti lisäämään uusia sivuja ja kirjaamaan ohjeita!!