Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Koivu

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 16.55 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Betula = hepreaa, neitsyt. 150-200 vuotta. Kulon jälkeen koivu itää hyvin. Suuressa pihakoivussa jopa 500 000 - miljoonaa lehteä. Koivusokeria ksylitolia. Rungon vaaleus johtuu ilmastosta, pohjoisempana vaaleampia. Kujannepuu. Pihapuu.

Äkämäpunkki, jonka sylki ärsyttää pintasolut eri muotoisiksi ja värisiksi nukaksi suojaamaan punkkia vihollisilta, imevät nestettä lehdistä. Koivunruoste aiheuttaa aikaisemman kellastumisen ja ruskean värisävyn. Kuivuus ja sen myötä kirvat kellastuttavat jo kesäkuussa. Tuulenpesät mm. Taphrina -sienilaji. Esim hieskoivuntuulenpesäsieni vain hieskoivulla. Tyrehdyttää pituuskasvun, mutta silmujen ja haarojen muodostus jatkuu, itiöt syntyvät tuulenpesän kurttuisten lehtien pinnalle ulottuvista rihmaston päistä kuroutumalla, joita tuuli levittää. Sienijuuri mm. rouskuilla, haperoilla, tateilla, seitikeillä. Tuholaisia pökkelö-, arina-, taula- ja pakurikääpä. Koivumittari erityisesti Utsjoen aluella. Tuohikirjeet Itä-Suomessa 1200-luvulta.

  • Hiekkamaassa kasvava lohkeaa suoremmin ja on sileämpää.
  • Savimaassa aukealla kasvava sitkeämpää ja visaisempaa.

Rauduskoivu[muokkaa]

Betula pendula. Kansallispuu. Pihkanystyjä nuorissa oksissa. Hiestä pitkäikäisempi, kookkaampi, lehteen aiemmin, lehdessä pitempään. Hiirenkorvalla toukokuun puolivälissä. Muotoja visakoivu, pirkkalan-, loimaan- ja taalainkoivut, purppurakoivu. Riippakoivu on aina rauduskoivu, rauduskoivu ei aina riippakoivu. Riippaoksaisuus lisää lehtipinta-alaa. Oksissa papyriferihappoa, vastenmielistä hirville ja jäniksille. Diureettinen, nauti kohtuullisesti. Jällessä niukasti energiaa, irrotuksen jälkeen kuivaa, jauha, liota jauhoksi.

Hieskoivu[muokkaa]

B. pubescens. Ennen omina lajeinaan eteläinen lehtokoivu, pohjoinen tunturikoivu ja niittykoivu. Hieskoivu sietää varjoa ja vettä paremmin. Vesasyntyiset rungot ei järjestäen lahovikaisia.

  • Tunturikoivulla vaivaiskoivun verta. Tunturikoivikko maailman suurin yhtenäinen koivumetsä. Tunturimittari tuhot. Kuollut runko vesoo tehokkaasti --> sopeutuma. Kevon alueella tunturikoivu monirunkoinen, itään siitä yksirunkoinen. Kiilopään koivu suikertaa.
  • Vaivaiskoivu. B. nälkäkoivu, kopeekkalehti. Ruskaväri! Risteytyy hieskoivun kanssa, myös rauduskoivun. Tuoreenakin hyvä nuotioon. Parhaat luudat. Oksat vuoteenpohjaksi. Lehdistä keltaväriä.
  • Visakoivu on lähes aina rauduskoivu, harvoin hieskoivu. Visautuminen häiritsee elintoimintoja ja kasvu hidasta. Lehdissä ei eroa. Saattaa olla vaikea tunnistaa päältäpäin. Arvostettu huonekalupuu, vaikea saada halkeamaan. Nuijat. Pahka kapustaksi.

Käyttötapoja[muokkaa]

Mahla[muokkaa]

Mahlaa pursuaa kaadetusta koivunkannosta.
  • Leivontaan, juomiin.
  • Käytä nopeasti ettei käy. Mahla säilyy viileässä vuorokauden. Sopii iholle ja hiuksille. Maaliskuuta on kutsuttu myös mahlakuukaudeksi. Saattaa olla, että ankarasta talvesta tulee makeaa ja lauhasta talvesta vetistä mahlaa. Mahlan saanti loppuu hiirenkorviin. Makeinta mahlaa saa kumpareella kasvavasta koivusta. Mahla sopii kevätväsymykseen. Jos pesee kasvonsa ensimmäisellä kevätmahlalla ennen juomista, pysyvät ne vaaleina koko kesän. Saattaa poistaa myös teerenpilkut.

Tuhka[muokkaa]

  • Voidaan käyttää tuholaistorjunnassa. Maahan levitettynä haittaa sipuli-, porkkana- ja kaalikärpästen munintaa sekä toukkien kuoriutumista.
  • Toimii lannoitteena erityisesti emäksisessä maassa viihtyvien kasvien kanssa.
  • Lipeää ja potaskaa. Hiiltä, ksylitolia, mustetta.
  • Käytetty perinteisesti syövän hoidossa.

Lipeän valmistus[muokkaa]

Koivuntuhkasta voidaan valmistaa potaskaa (ts. kaliumkarbonaatti tai lipeä). Kiehautetaan koivuntuhkaa vedessä 1/5 suhteessa, ja annetaan seistä kunnes sakka painuu astian pohjalle. Pinnalle jäävää kirkasta nestettä on käytetty perinteisesti mm. syövän hoidossa.

Lehdet[muokkaa]

Ravintosisältö:

  • C-vitamiini (rauduskoivu 233mg, hieskoivu 158mg) 310%, 210%
  • A-vitamiinin esiastetta
  • B2- ja B3-vitamiineja
  • Teehen, nuoret lehdet salaattiin. Hiirenkorvat C-vitamiinin lähteenä!
  • Ruskea laikukas lehti kertoo lahosta.

Silmut[muokkaa]

Viinan mausteeksi ja salaattiin.

Oksat[muokkaa]

Vihta heti juhannuksen jälkeen, kuivamaan auringolta suojaan. Vasta rauduksesta, side hieksestä. Varpuluuta. Pannat, sangat, vitsakset. Tulenteossa kovalla pakkasella vesi kuin jäätyy pois puusta ja hennot oksat ovat varsinkin Lapissa kasvaneet hyvin tiiveiksi ja vähän vettä sisältäviksi.

Hedeurvut[muokkaa]

Jauhonjatkeena.

Juuri[muokkaa]

Harja. Punonta.

Tuohi[muokkaa]

Tuohesta 30 prosenttia on betuliinia, koivuhartsia, joka antaa tuohelle valkoisen värin. Betuliini on voimakkaasti bakteereja tappava aine. Se myös alentaa veren kolestrolitasoa kolestrolilääkkeiden veroisesti sekä alentaa rasvan määrää veressä, maksassa ja rasvakudoksissa.

Kansanlääkinnässä tuohivedellä on hoidettu hiustenlähtöä ja verisuonten kalkkeutumista. Tuohiteetä on nautittu irroittamaan limaista yskää. Tuohitervalla, eli tökötillä on parannettu ruusutautia.

lähde: Aarre, 2/11, s. 82

Koivun tuohi on erinomainen tulen sytyke.

Pakurikääpä[muokkaa]

Tasapainoittaa vatsan toimintaa ja ehkäisee mahavaivoja. Pakurissa betuliini on tiivistyneessä muodossa. Koeputkiolosuhteissa betuliini on todettu vahva syövältä suojaava vaikutus ja laboratorio tutkimuksissa pakurikäävän triterpeenien on osoitettu hillitsevän kasvainten kasvua.

  • 2 tl jauhetta
  • litra vettä

Lue lisää sivulta Käävät.

Puuaines[muokkaa]

Tiivis, kova, tasa-aineinen, hienosyinen, vaaleankeltainen, valkoinen, punertava, ei makua, ei väriä, hyvä liimata, työstää ja pintakäsitellä, elää kosteuden mukaan melko paljon, lahoaa melko helposti kosteassa. Sydänpuu parasta, ei erotu pintapuun väristä, kevät-kesäpuu ei värierotu paljon. Viilu leikattua tai sorvattua. Suurten ja vanhojen koivujen tyveen muodostuu usein aaltoilevaa loimupuuta. Tiheys 460-800 kg/m3.

Polttopuu, puusepän työt, ei niinkään rakentaminen. Huonekalupuuna hyvä, kotitalousesineet, ruokailuvälineet, kuksa, leikkuulaudat, työkalunvarret mm. kirveenvarsi, viikate, puukonpäät, haravanlavat, lapiot, reenjalakset, vaununkorit, rattaanpyörät, aisat, länget, luokki, onkivavat, liukkaat tanssilattiat.

  • Länkiin ja jalaksiksi suonreunoilta. Kaarevajuuriset. Kovaa ja taipuisaa puuta.
  • Sukset. (haavasta kevyimmät), keskikokoinen, suora, kuusen vieressä kasvaneesta oksat karsiutuneet, halki kasvuasennon mukaan pohjoisesta etelään ja puolikkaat idästä länteen. Vanha korpikoivu muurahaispesän vierestä. Koska puu vetää pituussuunnassa kieroon auringon ja varjopuolen mukaan.

Ruoka[muokkaa]

Kasvilääkintä[muokkaa]

Mieto yrttirohdos. Virkistää ja edistää munuaisten toimintaa lisäten virtsaneritystä. Koivunlehtitee vaikuttaa parantavasti munuaisaltaan, munuaisten ja virtsarakon tulehduksiin. Koivunlehtitee ei ärsytä munuaisia kuten muut diureetit saattavat tehdä.

Tuohen uloin kerros on havaittu tuhoavan ihosyöpää.

Lähteet[muokkaa]

Linkkejä[muokkaa]