Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kansainvälinen siemenpäivä

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 16.55 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Organisaatiot ja ihmiset eri ammattialoilta tunnustavat 26. helmikuuta kansainväliseksi siemenpäiväksi (International Seeds Day, ISD) puhuen patenttivapaiden siementen, luomuruuan ja viljelijöiden puolesta. Siemenpäivä on koulutuksellinen päivä julkiselle yleisölle jotta opittaisiin geenimuunneltusta ruuasta, sen terveysvaikutuksista ja eurooppalaisten sekä amerikkalaisten yritysten toiminnasta latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, painopisteinä Intia, Brasilia, Irak ja Afganistan. Siemenpäivä on solidaarisuuden päivä sodasta kärsivien maiden viljelijöitä kohtaan.

Mitä siemenpäivänä voi tehdä?[muokkaa]

Kirjoita omat ideasi jatkoksi!
  • Järjestää tiedotusta ja opetusta paikallisesta siemenviljelystä ja kotijalostamisesta.
  • Jakaa ilmaiseksi, vaihtaa tai myydä pientä korvausta vastaan maatiaislajikkeiden sekä omien kotijalosteisten lajikkeiden siemeniä sekä tiedottaa niiden merkityksestä.
  • Tiedottaa GMO- ja tavanomaisesta viljelystä.
  • Tuoda esille yritysten harjoittamaa paikallisten pienviljelijöiden ja alkuperäiskansojen kohtelua eri puolilla maailmaa.

Miksi helmikuun 26. päivä?[muokkaa]

Laki nimeltä Order 81 allekirjoitettiin 26. helmikuuta 2004 Paul Bremerin toimesta, Coalition Provisional Authorityn (CPA) johtajan toimesta Irakissa tarkoituksena kontrolloida Irakin maataloutta. Määräys oli "sodanjulistus" viljelijöitä kohtaan. Tämän lain artiklassa 13 lukee: "Suojattujen lajikkeiden uudelleenkäyttö tulee estää viljelijöiltä.". Order 81 korjaa Irakin alkuperäisen lain nro 65 vuodelta 1970 joka koskee patentointia. Huomionarvoisin kohta Order 81:ssä on käsite 'Plant Variety Protection' (PVP) joka ei varmista monimuotoisuuden suojaamista vaan pikemminkin amerikkalaisten ja eurooppalaisten suurimpien siemenkauppojen taloudellisten intressien suojaamisen. Jotta siemenet olisivat päteviä PVP:tä varten, tulee siementen olla 'uusia, selviä, yhdenmukaisia ja vakaita'. Siten vain sellaisia siemeniä tullaan rekisteröimään PVP:lle joita suuryritykset kuten World Wide Wheat Company (WWWC), Monsanto ja muut kasvattavat

Vandana Shivan lyhyt haastattelu aiheesta:

http://www.youtube.com/watch?v=I-B1yU278zk

Täysi kuvaus Order 81:stä:

http://www.trade.gov/static/iraq_memo81.pdf

Yksityiskohtainen informaatio maanviljelyksen asemasta Afganistanissa ja Irakissa:

http://www.grain.org/briefings/?id=217

Kansainvälisen siemenpäivän tunnustajat[muokkaa]

Voit lisätä oman organisaatiosi joukon jatkoksi.

Lähteet[muokkaa]