Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ensiapu

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 16. lokakuuta 2023 kello 12.10 – tehnyt 85.76.50.119 (keskustelu) (→‎Painelu- ja puhalluselvytys)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taisteluensiapu

Taisteluensiavulla tarkoitetaan taisteluolosuhteissa annettavaa hätäensiapua. Tavoitteena on lisätappioiden estäminen, haavoittuneen hoitaminen ja joukon tehtävän täyttäminen. Taisteluensiapu keskittyy haavoittuneisiin, jotka eivät ilman ensiapua todennäköisesti selviä. Taisteluensiapu tulee ottaa huomioon taistelusuunnitelmissa. Ryhmätasolla taisteluensiavun toteuttajina ovat haavoittuneet itse, taistelijaparit/-partiot ja ryhmän taistelupelastaja. Taistelijan on taistelutilanteeseen liittyen tiedettävä oman joukkonsa tukeutumispiste tai hoitopaikka.

  • Taisteluensiavun toimenpiteet tulee alkuvaiheessa kohdistaa henkeä uhkaavaan raajaverenvuotoon, ilmatien menettämiseen ja keuhko-ontelon ylipainetilaan eli paineilmarintaan.
  • Taistelijakohtaiseen lääkintävarustukseen kuuluvat: kiristysside, ensiside, potilasluokittelukortti/hoitokortti, vastalääkkeenantolaite ja pelastuspeite. Taistelijan lääkintävarustus tulee sijoittaa joukossa yhdenmukaisesti, mikä mahdollistaa lääkintävarustuksen löytymisen myös pimeässä. Taisteluensiapu pyritään aloittamaan haavoittuneen taistelijan omaa lääkintävarustusta käyttäen.
  • Taistelupelastaja
    • Ryhmän taistelija, jolla on muita ryhmän taistelijoita laajempi lääkintävarustus ja lääkintäkoulutus. Vastaa taisteluensiavun kouluttamisesta ryhmässään. Tehtäviin kuuluvat jo annetun hätäensiavun täydentäminen sekä lääkintämateriaalin täydentäminen.
    • Taistelupelastajan lääkintävarustukseen voi kuulua mm. usea kiristysside ja ensiside, hemostaatti (verenhyytymistekijöitä vahvistava sidos), nenänieluputki, välineet paineilmarinnan purkamiseen, venttiiliside rintakehävammaan, ilmatiiviis sidos rintakehävammaan, kipulääke, pelastuspeite, hypotermiapussi, luokittelukortti/hoitokortti.

Toiminta haavoituttaessa tulen alla

  1. Vastaa tuleen tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan ja pyri itse siirtymään suojaan ja/tai ilmoita tilastasi lähimmille taistelijoille. / Käskytä haavoittunutta, jos ei itse ymmärrä toimia.
  2. Tyrehdytä massiiviset raajaverenvuodot kiristyssiteellä. Käytä tarvittaessa omia kiristyssiteitä ja jos et voi jatkaa taistelua etkä ole varma tajuissaan pysymisestä, käänny kylkiasentoon.
  3. Jatka taistelua.
  4. Savuta.
  5. Pidä vihollinen tulen alla ja tee haavoittuneen hätäsiirto.
  6. Aloita ensiapu.
  • Tilannearvio: 1) Mistä vihollinen tulittaa tai kykenee tulittamaan? 2) Mikä on suojaisin reitti haavoittuneen luokse? 3) Miten vihollisen tulenkäyttö estetään tai miten sitä vaikeutetaan omalla tulella ja savutuksella? 4) Ovatko haavoittuneen vammat sellaisia, että hänellä on henkiinjäämisen edellytyksiä?
  • Haavoittunutta noudettaessa tuleen pyritään vastaamaan koko ryhmän ja haavoittuneen toimesta yhdessä. Käytä tarvittaessa köyttä pelastuneen vetämiseen suojaan.
  • Omatoimista, taistelijaparin ja ryhmän toimintaa.
  • Tarkoitetaan niitä hoitotoimenpiteitä, jotka tehdään oltaessa vihollisen tehokkaan tulenkäytön kohteena. Haavoittuneen jäädessä tulen alle, päätöksen auttamisesta tai sen lykkäämisestä tekee partionjohtaja / RJ. Ilmiselvästi kuolevaa ei lähdetä auttamaan ennen kuin se on turvallista.
  • Taisteluensiavussa tärkeimpiä ensimmäisiä toimenpiteitä ovat oma tulenkäyttö vihollisen toiminnan vaikeuttamiseksi ja haavoittuneen siirtyminen tulisuojaan omatoimisesti tai haavoittuneen hätäsiirto suojaan ilman lisätappioita. Haavoittunut hätäsiirretään mahdollisimman nopeasti lähimpään, suojaan yleensä vetämällä. Mikäli siirtomatka on pitkä ja haavoittuneella on henkeä uhkaava raajaverenvuoto, voidaan tarvittaessa asettaa kiristysside ennen siirtämistä. Mitään muita hoitotoimenpiteitä ei tehdä tulen alla. Hätäsiirron aikana tulee säilyttää oma taistelukyky ja suojaus. Oman ryhmän tulenkäytön on oltava voimakasta ja tilanteeseen nähden tarkoituksen mukaista käyttäen hyväksi esimerkiksi savutusta.
  • Anna ensiapu sotilaan omalla kiristyssiteellä, ensisiteellä ja ensiaputarvikkeilla. Ilmoita vakavasti haavoittuneesta taistelijaparista ryhmänjohtajalle.
  • Taisteluensiapua jatketaan haavoittuneen ja auttajan ollessa tulelta suojassa tulisuojassa. Haavoittuneen suojavarustusta ja vaatetusta avataan tai leikataan auki vain, mikäli se on tarpeen hänen tutkimiseksi, vammojen löytämiseksi ja hoitotoimenpiteiden toteuttamiseksi. Mikäli haavoittuneen tajunnantaso on alentunut, otetaan hänen aseensa pois.
  • Ota käyttöön taistelukyvyttömäksi tulleen taistelijaparin tärkein erikoismateriaali kuten konekivääri, valonvahvistin, kertasinko, kiväärikranaatit, kasapanos tai käsikranaatit sekä täydet lippaat. Auta tarvittaessa lääkintämiestä ensiavun antamisessa.

cABC

Tutkiminen ja hoitaminen toteutetaan cABC-muistisäännön mukaisesti

  • c – Catastrophic bleeding (henkeä uhkaava raajaverenvuoto): Tutki raajoista mahdolliset henkeä uhkaava verenvuodot. Hoida ne kiristyssiteellä, tai käytettävissä olevin välinein. huomioi myös muut mahdolliset henkeä uhkaavat verenvuodot.
  • A – Airways (ilmateiden avoimuus): Tutki ilmateiden avoimuus. Varmista niiden auki pysyminen. Aseta tajuton kylkiasentoon.
  • B – Breathing (hengittäminen): Tutki onko hengittäminen normaalia. Peitä läpäisevät rintakehän vammat

ilmatiiviillä sidoksella. Taistelupelastaja voi tarvittaessa purkaa jänniteilmarinnan.

  • C – Circulation (verenkierto): Etsi muita mahdollisia verenvuotoja. Tyrehdytä verenvuodot ensisiteellä. Pidä haavoittunut lämpimänä asettamalla pelastuspeitto haavoittuneen ihoa vasten vaatteiden alle.
  • Haavoittuneen tajunnan taso.
  • Suojaaminen sään vaikutuksilta.
  • Evaukuointivalmistelut.


  1. Tyrehdytä henkeä uhkaava raajaverenvuoto.
  2. Aseta haavoittunut makuulle ja kohota jalat esimerkiksi reppua, kiveä tai tuolia apuna käyttäen.
  3. Tarkkaile haavoittuneen hengitystä.
  4. Suojaa haavoittunut kylmältä. Peittele haavaoittunut lämpimillä vaatteilla tai huovalla ja suojaa hänet kosteutta vastaan esimerkiksi sadeviitalla tai muovisella suojakelmulla. Eristä potilas kylmästä makuualustasta esimerkiksi pahvilla, sanomalehdillä tai nostamalla hänet paareille.
  5. Vältä ensiapua antaessasi tarpeetonta kivun tuottamista.
  6. Rauhoittele haavoittunutta keskustelemalla.
  7. Älä anna sokkipotilaalle juotavaa, vaikka hän valittaisi janoa ja pyytäisi.
  8. Hälytä tarvittaessa lisäapua.
  9. Estä lisävammojen syntyminen.
  10. Toimita hänet nopeasti hoitoon.

Hengityksen tarkistaminen ja avaaminen

Sotilaan käsikirja 2022 s. 134

Paineilmarinta

  • Eli keuhko-ontelon ylipainetila.
  • Epäily esim. kun selvästi paheneva hengitysvaikeus sekä lävistävä vamma rintakehässä. Paineisku voi myös aiheuttaa. Voi johtaa muutamassa minuutissa kuolemaan.
  • Hoitotoimenpide on nimeltään neulatorakosenteesi eli keuhko-ontelon hätäkanavointi.

Nenänieluputki (NNP)

  1. Ilmateiden avaaminen
    1. Paina toisella kädellä haavoittuneen otsaa ja nosta sormilla leukaa suoraan ylös.
    2. Aseta sormet leukaluiden alle ja työnnä suu auki.
  2. Nenänieluputken asettaminen
    1. Mittaa nenänieluputken oikea koko sieraimesta korvalehden alakärkeen.
    2. Voitele putki mukana tulevalla geelillä tai esim. haavoittuneen syljellä.
    3. Työnnä putki varovasti suurempaan sieraimeen hengitysteiden myötäisesti. Älä työnnä väkisin.

Avoin rintakehävamma

  1. Peitetään heti kädellä.
  2. Tämän jälkeen venttiilisiteellä tai läppäsidoksella.
  3. Tarkkaillaan paineilmarinnan syntymisen varalta.
  4. Yleensä puoli-istuva asento tai kylki alaspäin.

Kylkiasento

Sotilaan käsikirja 2022 s. 135
  • Aseta tajuton aina kylkiasentoon. Varmistu siitä, ettei tajuton pääse kääntymään selälleen. Tarkkaile henkilöä jatkuvasti.

Painelu- ja puhalluselvytys

Sotilaan käsikirja 2022 s. 136

airway – breathing – circulation – disability – exposure – files – guiding – hysteria

  1. potilaan hengitysteiden, ylähengitysteistä keuhkoihin avaaminen; vedestä tai vastaavasta nesteestä täyttyneiden, taikka tukkeesta, kuten ruokapala, tukkeutuneiden hengitysteiden pikatyhjennys, jos mahdollista. Esimerkiksi Heimlichin menetelmää hyödyntäen (huom: Heimlichin ote toimii myöskin polvi- sekä makuuasennoissakin).
  2. potilaan omaehtoisen hengityksen onnistumisen arvioiminen (esimerkiksi jos astmakohtaus) ja mahdollisesti avustaminen esimerkiksi manuaalisella respiraattorilla tai suusta-suuhun puhaltamalla (mikäli likainen naama, voidaan asettaa talouspaperi tai kangas, kuten nostaa t-paidan rinnusta, jonka läpi puhalletaan)
  3. kasvojen kalpeuden syyn arviointi, sykkeen toteaminen, mahdollisten suurten verenvuotojen havaitseminen ja paikkaaminen
  4. tajunnan tason toteaminen/tutkiminen ja tarkkailu; alentuneen tajunnan tason syitä voivat olla esimerkiksi huumeet, aivoinfarkti, isku päähän, veriarvot kuten liika vedenjuonti tai liian paksu veri tai sykkeeseen liittyvät asiat.
  5. potilaan kehon tutkiminen kauttaaltaan, toisaalta potilaan passivoituneen kehon suojeleminen jäähtymiseltä alilämpöiseksi
  6. potilaan mahdollisesti ennestään tiedossa olevien terveysongelmien ja epäkohtien, kuten epilepsia, sokeritauti, syöpädiagnoosi, päihteidenkäyttö, synnynnäiset sairaudet kuten kuurous, ottaminen huomioon
  7. ohjeistukset, tilannekuvan päivittämiseen sekä tilanteen hallintaan liittyvä puhuminen, kuten paikallaolijoiden mahdollistaman saatavillaolevan avun (kuten ensiapukaappi, defibrilaattori, paarit, kantoapu, sivustaseuraajien järjestys, vapaa-aikanaan paikalla mahdollisesti olevat hoitoalan ammattilaiset) sekä mm. jatkohoitohenkilökunnan esteettömän pääsyn ja ylipäänsä tiensä tapahtumapaikalle löytämisen (esimerkiksi monikerroksisessa sokkeloisessa ostoskeskuksessa) tai evakuointiväylän selvittäminen (esimerkiksi ennalta suunnitellulle evakuointivälylälle pääseminen)
  8. asianosaisten (mm. paikallaolevat potilaan omaiset ja tutut) sekä sivullisten (tapahtumapaikalla auttaneiden sekä mahdollisesti myöskin sivustakatsojien) järkytystilojen purkaminen sekä mm. jatkotoimien varmistaminen (kuten mm. jotain infoa potilaan hotoketjun jatkosta sekä selvittäminen/päättäminen/opastaminen, että millä tavalla ja minne kukin omainen jatkaa markaansa tapahtumapaikalta.

Sokki

  • Verenvuotosokki: Syntyy ihmisen menetettäessä yli 50 % (yli 2,5 l) kiertävästä verimäärästä.

Lämpinäpito

Sotilaan käsikirja 2022 s. 135
  • Aseta pelastuspeite haavoittuneen ihoa vasten vaatteiden alle. Tavoitteena on suojata pää ja ylävartalo, ei raajoja.

Eristä haavoittunut maasta, mikäli mahdollista.

  • Solmimalla pelastuspeitteen pään, saat pujotettua sen haavoittuneen vaatteiden alle.

Verenvuoto

Ulkoisessa, näkyvässä verenvuodossa verta valuu tai pulppuaa runsaasti suurten verisuonten alueelta. Vuodon määrää on vaikea tarkasti mitata tai arvioida luotettavasti, mutta henkeä uhkaavaa verenvuotoa ei yleensä pystytä esimerkiksi sormin tai kämmenellä painamalla täysin tyrehdyttämään. Suuri ulkoinen verenvuoto on tyrehdytettävä mahdollisimman nopeasti kaikin käytettävissä olevin järkevin keinoin. Laskimosta valuu tummaa verta.

  • Henkeä uhkaava verenvuoto:
  1. Ota vuoto hallintaan painamalla vuotokohtaa raajan tyveen asetettavalla kiristyssiteellä tai painesiteellä.
  2. Aseta loukkaantunut makuulle, tajuton aina kylkiasentoon.
  3. Älä poista haavassa olevia vierasesineitä.
  4. Hälytä lisäapua.
  5. Anna muuta ensiapua oireiden mukaisesti.
  6. Runsaasti verta vuotanut loukkaantunut on kuljetettava makuuasennossa nopeasti sairaalahoitoon. Vahingoittunut raaja on paras tukea lastalla tai tukisiteellä kuljetuksen ajaksi.

Paineside

Iipposide, israelilainen ensiside. Käytetään verenvuodon tyrehdyttämiseen tekemällä painetta haavakohtaan.

  • Käytä ensimmäiseksi haavoittuneen omaa ensisidettä!
  • Sidemalli 1
  1. Aseta pehmustettu sidetaitos haavaa vasten, niin että painekappale tulee vuotokohdan päälle ja rulla on kehon ulkopuolella. Mielellään suoraan ihoa vasten.
  2. Kierrä joustoside kaksi kertaa raajan ympäri kummallakin kerralla muovisen painekappaleen läpi ja vetäen joustoside kireäksi.
  3. Vaihda joustositeen kierityssuuntaa ja painekappale painuu haavaa ja sidetaitosta vasten.
  4. Kieritä joustoside napakasti raajan ja painekappaleen yli. Pyri käyttämään hyödyksi koko siteen leveys.
  5. Lukitse muovisella kiinnityskappaleella.
  • Sidemalli 2
    • Muutoin samoin, mutta sidemallissa 1 mainitun painekappaleen sijaan on muovinen kuppimainen painekappale. Joustositeen kierityssuuntaa ei siis vaihdeta.
  • Jos paineside kastuu läpi verestä, se ei ole pysäyttänyt vuotoa. Aseta kiristysside. Mikäli verenvuoto on raajassa ja verenvuoto jatkuu painesiteestä huolimatta, esimerkiksi raajan amputoituessa irti, tulee pakkotilanteessa käyttää kiristyssidettä verenvuodon tyrehdyttämiseksi.
  • Painesiteen asettaminen tulee sujua alle 60 sekunnissa.

Kiristysside

Ks. hankinta Tactical vaatteet ja varusteet.
  • "Katti". Kiristyssiteen tulee olla sijoitettuja varusteisiin siten, että taistelija pystyy käyttämään niitä kummallakin kädellä. Kiristyssiteitä olisi hyvä olla kaksi per taistelija. Kaikilla taistelijoilla samassa kohtaa.
  • Taistelutilanteessa vedetään haavoittunut tulelta suojaan ja sidotaan aina muulla kuin omalla eli lähtökohtaisesti haavoittuneen omalla kiristyssiteellä nopeasti, jos haavoittunut ei itse kykene käyttämään sidettä. Siviilitilanteissa tajunnan taso vaikuttaa kiristyssiteen käyttöön, keskustele 112 kanssa sen käytöstä. Älä avaa kiristyssidettä!!! Lihassolut kestävät 2 t ja pitempäänkin, ei aiheuta lisävaurioita kuten amputaatiota kuin vasta 4 tunnin kohdalla. Näistä tuntimääristä on paljon eri tietoa. Luuydin vuotaa kiristyssiteestä huolimatta. Kiristysside pitäisi pystyä asettamaan sen taskusta ottamisesta 15–60 sekunnissa.
  • Käyttöohje:
  1. Ota kiristysside taskustaan käteen niin päin, että kiinnityshahlo on itsestä poispäin.
  2. Aseta suoraan vaatteen päälle tai ihoa vasten jalan tai käsivarren TYVEEN, jossa on vain yksi luu ja estää näin samalla kaikki raajassa olevat vuodot. Ota vaatteiden ja ihon välissä, esimerkiksi taskuissa olevat tavarat pois tai työnnä sivuun. Mahdollisesti myös vähintään 3–4 sormea (5 cm) vuotavan kohdan yläpuolelle. Lähtökohtaisesti Time-tarran alareuna on lähellä haavaa ja kiristyssolki kehon puolella. Kun "katti" on oikein päin, se on helpompi kiristää.
    1. Vaihtoehto 1: Pujota raajan päästä soljen läpi valmiina lenkkinä oleva CAT.
    2. Vaihtoehto 2: Kiedo soljestaan irrotettu (punainen) pää raajan ympäri ja työnnä punainen pää soljen läpi.
  3. Vedä (punaisesta) päästä CAT tiukasti raajan ympärille yhdellä tai useammalla liikkeellä.
  4. Kierrä ylimääräinen pää tarrapinnasta kiinni aina kiinnityshahlon lähelle saakka, mutta ei läpi.
  5. Käännä muovitikkua kunnes verenvuoto loppuu.
  6. Kiinnitä muovitikku kiinnityshahlon sisäpuolelle. Tarkista pulssi raajan päässä ja jatkuuko vuoto. Jos pulssi tuntuu tai vuoto jatkuu, kiristä lisää tai aseta toinen CAT ensimmäisen rinnalle sen yläpuolelle. Riittävä tiukkuus on kun kolmea sormea ei saa työnnettyä alle.
  7. Kiedo ylijäänyt pää kiinnityshahlon läpi CAT:n ympärille ja kiinnitä Time-tarra kiinnityshahlon päälle. Kirjoita CAT:n asettamiskellonaika tarraan. Jos päätä ei laiteta hahlon läpi se irrotessaan löysää koko siteen!
  • Säilytysohje: Tavoite on, että kun kiristysside otetaan käyttään, siinä on heti mahdollisimman iso lenkki, johon raaja saadaan pujotettua tai jos lenkki pitää avata, vain lyhyt pätkä tarvitsee vetää klenksusta läpi. 1) Työnnä (punainen) pää soljen läpi 20 cm matkalta ja käännä takaisin tarrapintaan kiinni 2) suorista syntynyt lenkki niin, että solki on keskellä ja (punainen) pää toisessa päässä 3) käännä vyö kahtia niin, että solki on toisessa reunassa. Tarvittaessa säädä kohtaa 1. Kiinnitä aikatarranauha niin, että se on hahlon puolivälissä. Kiristyssiteen tulee pääsääntöisesti olla sijoitettuja siten, että taistelija pystyy käyttämään niitä kummallakin kädellä.
  • Muut tilapäisvälineet
    • Silikoninauha: Kiedo nauhaa raajan ympäri samalla kiristäen mahdollisimman tiukalle kunnes verenvuoto tyrehtyy.
    • Ensiside, aseen hihna, irtohihna, miestövyö: 1) Aseta tilapäisvälinen mahdollisimman tiukalle niin, että siitä jää kaksi päätä. 2) Lukitse kiristyskapula (esim. aseen lipas) solmulla käyttäen apuna em. päitä tilapäisvälineeseen. 3) Kiristä kiristyskapulla kunnes verenvuoto tyrehtyy. 4) Lukitse kiristyskapula esim. ensisiteellä.

Tamponointi

Pistohaava, joka vuotaa kehon sisälle.

  1. Ota verenhyytymistä edesauttavaa sidettä tai sen puutteessa muuta sideharsoa, kangasta jne.
  2. Työnnä sormella sidettä niin paljon reikään kuin mahdollista.
  3. Aseta ylijäänyt side haavan päälle.
  4. Sido päälle paineside.

Evakuointi

Evakuointia evakuointipaikalle jatketaan RJ:n käskystä esimerkiksi paareilla tai vetolevyllä. Haavoittunut siirretään evakuointipaikalle ryhmän omin toimenpitein. Jatkoevakuointi hoitopaikalle suoritetaan yleensä ajoneuvolla.

Suojelukoulutus

Lähde mm. Suojelumies (Slumies), Pääesikunnan koulutusoasto 1992, Taistelijan opas 2013.

Suojeluensiapu

Pyritään pelastamaan vammautuneen, myrkytyksen saaneen tai sairastuneen henki ja saattamaan nopeasti jatkohoitoon. Ydinräjähdyksen välitön vaikutus aiheuttaa monivammapotilaita (ruhjeet, murtumat, haavat, painevammat, palovammat, säteilyvammat), kemialliset aseet myrkytystapauksia ja polttoase palovammapotilaita. Biologisten aseiden aiheuttamat sairastumiset kuuluvat lääkintähenkilöstölle.

  • Taistelukaasumyrkytys
    • Hermokaasumyrkytys:
  1. Puhdista hengitystiet ja kasvot.
  2. Aseta puhdas suojanaamari.
  3. Poista taisteluainepisarat.
  4. Anna hermokaasun vastalääke.
  5. Siirrä nopeasti lääkintähenkilöstön hoitoon.
  • Ärsyttävä kaasu:
  1. Pese vedellä.
  2. Avaa kiristävät vaatteet.
  3. Oleskelu raittiissa ilmassa kasvot vastatuuleen.
  • Yleismyrkyllinen ja tukehduttava kaasu:
  1. Hengityksen ja sydämen toiminnan elvyttäminen.
  • Ydinräjähdys
    • Määritä kiireisimmät avun tarvitsijat.
    • Ydinlaskeumalle (radioaktiivinen pöly) altistuma eli pölyn kertyminen vaatteisiin ja iholle lähtee useaan kertaan saipuapesemällä, ellei silläkään, niin saunomalla. Radioaktiivisen pölyn vetäminen henkeen aiheuttaa sen päätymisen verenkiertoon. Joditableteilla ennaltaehkäistään sen kertymistä pitkäaikaisesti kilpirauhaseen.
  • Polttohyökkäys
  1. Sammuta palavat varusteet.
  2. Jäähdytä palovamma-aluetta viileällä vedellä tai lumella.
    1. Jos valkoista fosforia, Kaavi palava pois haavasta ja iholta teräaseella ja peitä palovamma kostealla kankaalla/siteellä. Pidä kangas kosteana kunnes haavoittunut on saatu ensihoitopaikalle ettei fosfori syty uudelleen.
  3. Suojaa hypotermialta ja evakuoi ensihoitopaikalle.


  • Peitä palovammat puhtaalla siteellä.

Puhdistustoiminta

Palautetaan tai säilytetään saastuneen henkilöstön taistelukyky ja materiaalin käyttökelpoisuus.

  • Kompaanian suojeluryhmällä on varustus taistelukaasujen ja säteilyn havaitsemiseen. Välittömään puhdistamiseen puhdistusaineita, välineet ja varustus.
  • Kaasunilmaisupaperi: Kertakäyttöinen kaasunilmaisuväline, joka ilmaisee taistelukaasujen pisaroista. Muuttaa väriä reagoidessaan kaasuihin. Suojeluvaroituksen aikana ilmaisupapereita laitetaan avoimille vaakapinnoille, joille pisarat ensimmäisenä laskeutuvat. Suojeluvaroituksen aikana ilmaisupapereiden värimuutoksia on seurattava säännöllisesti.
    • Hermokaasujen ilmaisuliuska
    • Maastokaasun ilmaisinpaperi
    • Yleismyrkyllisten kaasujen ilmaisuliuska
  • Automaattinen kaasunilmaisin AKS-90
  • Säteilyn yleismittari RDS-200
  • Puhdistusainelevitin MAVA 2000: Käsin pumppaamalla paineistettava kädessä kannettava ruisku, jossa letkun päässä pistooli.


  • Puhdistusmenetelmät
    • Mekaaninen puhdistus: Erityisesti säteilypölylle. Harjaaminen havuilla ja harjoilla, piiskaaminen havuilla, ravistelu.
    • Fysikaalinen puhdistus: ABC-aineiden poistamiseen. Imeyttäminen puhdistustupoilla ja puhdistusaineilla, haihduttaminen kuumalla höyryllä tai ilmalla, irrottaminen vedellä tai vesisuihkulla.
  • Kemiallinen puhdistus: Pesu irroittavilla pesuaineilla, taisteluaineen hajottaminen ja tuhoaminen erikoisaineilla, desinfiointi.
  • Vesi, saippua, petrooli, bensiini soveltuvat rasvaisten tai öljyisten pintojen puhdistamiseen irrottaen säteilypölyn ja kemialliset taisteluaineet.
Pesuaineita
Aine/liuos Mihin tehoaa Erityisominaisuudet
Alkoholaattiamiinit; DS 2/Nato: 2 % NaOH, 20 % metoksietanolia, 70 % dietyl.triamiinia yleispuhdistus korrodoiva
Feno- ja kresolaatit; alkoholiliuoksina hermokaasut ihonpuhdistus
Kalsiumoksidi; kalkki, vesiliuos hermokaasut, sinappikaasut
Klooratut kalkit; hypokloriitit, valkaisuaineet, jauheina, liuoksina hermokaasut, sinappikaasut korrodoiva
Kloramiinit hermokaasut, sinappikaasut
Natriumhydroksidi (NaOH); lipeä, 5–10 % vesiliuos, 30 % alkoholiliuos hermokaasut, sinappikaasut korrodoiva, syövyttävä
Natrium- ja kaliumkarbonaatit; sooda 5 % vesiliuos, potaska 10 % vesiliuos ihon pesuun, vaatteiden pesuun
Natriumsulfidi (Na2S), vahva vesiliuos sinappikaasu syövyttää ihoa/vaatteita
Vetyperoksidi (H2O2); 5–30 % liuoksina hermokaasut desinfiointiin
  • Radioaktiivisia aineita ei voi tuhota, säteilypöly siirretään pois kohteesta.
Puhdistaminen säteilyaineista
Kohde Esipuhdistus Täydentävä puhdistus
Iho pyyhkiminen kuivilla ja kosteilla tupoilla, puhdistusliinalla tai puhdistuskintaalla pesu vedellä ja saippualla tai erikoispesuaineella
Vaatteet ravistelu, harjaaminen, piiskaaminen pesu vedellä, huuhtelu, kuivaaminen
Aseet, työkalut pyyhkiminen kostealla/polttonesteeseen kastetulla rätillä osien pesu vedellä, pesuliuoksella tai polttonesteellä, kuivaus ja öljyäminen
Viestivälineet, optiikka pyyhkiminen kostealla/kuivalla rätillä, kolojen ja urien puhdistus tikulla esipuhdistuksen uusiminen
Ajoneuvot, laivat, lentokoneet harjaaminen ja pyyhkiminen kostealla rätillä tärkeimmistä kohdin pesu vedellä ja pesuaineliuoksilla, huuhtelu sekä sisätilojen puhdistus pyyhkimällä, harjaamalla tai imuroimalla
Taistelupesäke, asepesäke pintakerroksen poistaminen ja siirtäminen sivuun tai hautaaminen esipuhdistuksen uusiminen
Maasto, tiet, polut pintakerroksen poistaminen, kovien tienpintojen harjaus ja vesihuuhtelu
Satamat, lentokentät harjaaminen ja/tai vesihuuhtelu
Eläimet pyyhkiminen sammalella tai rätillä ja harjaaminen pesu vedellä ja saippualla, huuhtelu ja kuivaaminen sekä harjaaminen
  • Biologisten aineiden puhdistamisessa pyritään poistamaan ja tuhoamaan taudinaiheuttajat. Kyseessä on desinfektiotoiminta. Biologisille aseille altistuma puhdistetaan erityisellä puhdistusmenetelmällä tällaisessa puhdistuskontissa, joka desinfiointi perustuu vetyperoksidikäsittelyyn. Käytännössä tällöin korkealla happipitoisuudella desinfioidaan mikrobit, joka menetelmä tehoaa lähes kaikille mikrobeilajeille. Vaarallisten mikrobien vetäminen henkeen aiheuttaa niiden päätymistä sellaisiin kudoksiin, limakalvoille, joita kautta ne siirtyvät elimistöön. Ensiapuna voidaan antaa happea hengitettäväksi tai tähän tarkoitukseen kehitettyä erityistä vetyperoksidiliuosta nenäsuihkeena. Infektoitunutta potilasta hoidetaan mm. suorilla verensiirroilla saman veriryhmän sellaiselta terveveriseksi todetulta henkilöltä, jolla on kehittynyt immuniteetti kyseistä taudinaiheuttajaa vastaan.
  • Kemiallisten taisteluaineiden puhdistaminen on niiden irrottamista, poistamista, neutralointia ja hajottamista.
Puhdistaminen biologisista ja kemiallisista aineista
Kohde Esipuhdistus Täydentävä puhdistus
Iho imeyttäminen puhdistusliinalla/tupolla/kintaalla, pesu vedellä, kuivaus pesu vedellä ja saippualla, desinfektioliuoksella, huuhtelu, kuivaus
Vaatteet imeyttäminen puhdistusliinalla/tupolla/kintaalla, saastuneen kohdan leikkaaminen pois pesu vedellä ja saippua/10 % pesusooda/5 % kloramiini-T -liuoksella, huuhtelu
Aseet, työkalut, ajoneuvot, laivat, lentokoneet imeyttäminen, pyyhkiminen kostealla/polttonesteeseen kastetulla rätillä pesu 5 % hypokloriitti/5 % kloramiini-T/DS-2/muilla erikoispesuaineliuoksilla, vesipesu, huuhtelu; sisätilojen pesu, huuhtelu, kuivaus
Taistelupesäke, asepesäke pintakerroksen poistaminen ja siirtäminen sivuun ja hautaaminen käsittely kloorikalkilla tai em. puhdistusaineiden laimeilla liuoksilla
Maasto pintakerroksen poistaminen, tärkeiden kohtien käsittely koorikalkilla/puhdistusliuoksella
Kestopäällystetiet, satamat, lentokentät pesu laimealla pesuliuoksella, huuhtelu runsaalla vedellä
Eläimet pyyhkiminen sammalella tai rätillä pesu vedellä ja saippualla/desinfektioliuoksella, huuhtelu, kuivaaminen

1. Välitön puhdistus (esipuhdistus)

Heti saastumisen jälkeen omatoimisesti taistelijan itsensä ja omien varusteiden puhdistamista. Ei saa vaikuttaa taisteluvalmiuteen.

  • Pahoin saastuneet varusteet riisutaan heti, muutoin saastunut kohta revitään/leikataan ja iho puhdistetaan. Suojattuja elintarvikkeita voi käyttää kun pakkausten pinta on puhdistettu. Kuorittuja juureksia voi käyttää.
  • Kemialliset taisteluaineet:
    • Silmät ja kasvot: 1) Pidätä hengitystä ja silmää auki ja huuhtele heti kenttäpullon puhtaalla vedellä runsaasti väh. 30 sek 2) Aseta suojanaamari kasvoille. Toimi nopeasti!!!
    • Ihon, vaatetuksen ja varusteiden puhdistaminen taisteluainepisaroista. Puhdista aina ensin saastunut iho ennen vaatteita tms.
  1. Pulveroi puhdistusaineella saastunut kohta, älä hankaa puhdistusainetta iholle. Mikäli varsinaista puhdistusainetta ei ole, voidaan käyttää mitä tahansa nopeasti saatavilla olevaa ainetta, kuten talkkia, vehnäjauhoja, saippuaa ja vettä.
  2. Anna jauheen vaikuttaa 1 min ajan.
  3. Ravista jauhe pois.
  4. Pulveroi saastunut kohta uudelleen.
  5. Ravista jauhe pois.
  6. Tarkista tulos kaasunilmaisupaperilla, jos paperi ei ilmaise kaasuja niin huuhtele vedellä.
  7. Älä riisu suojanaamaria tai suojakäsineitä käsitellessäsi varusteita.
  • Vaihtoehtoinen vanha? ohje: Iho: 1) Imeytä kaasupisarat puhdistustupolla/puhdistusliinalla 2) käsittele saastunut kohta puhdistusaineella antaen vaikuttaa väh. 1 min 3) huuhtele vedellä 4) toista tarvittaessa. Pulveroi saastunut ihon kohta paljaalla kädellä tai puuvillakäsineellä, hankaa saastunutta ihon kohtaa.
  • Varusteiden ja vaatteiden puhdistus
  1. Älä riisu suojanaamaria äläkä suojakäsineitä käsitellessäsi varusteita
  2. pulveroi saastuneet kohdat
  3. levitä ja hankaa jauhe käsineellä
  4. jätä jauhe varusteisiin.
  • Vastalääkkeenantolaitteen käyttäminen: Vastalääkeannos annetaan heti oireiden ilmestyttyä. Toinen annos voidaan antaa 30 min kuluttua. Mikäli lääkäri ei ole valvomassa, kolmas lääkeannos voi- daan antaa vasta 3 tunnin kuluttua.
    • 1) Poista harmaa varmistintulppa. 2) Varmista ettei etureiden pistokohdassa ole materiaalia esimerkiksi vihkoja. 3) Paina musta pää lujasti reittä vasten, kunnes laite laukeaa. 4) Pidä paikallaan 10 sekuntia.

2. Täydentävä puhdistus

Perustana välitön puhdistus. Joukon itsensä suorittamaa puhdistusta. Järjestys: ihmiset, omat varusteet, raskaat aseet ja ampumatarvikkeet, muu taistelumateriaali, muonitusvälineet ja elintarvikkeet, pesäkkeet, ajoneuvot, muu materiaali. Jatketaan suojautuneena toimintaa. Uusitaan usein toimittaessa saastuneella alueella. Liittyy suojeluensiapu. Saavutetaan 70–80 % teho.

3. Perusteellinen puhdistus

Joukon itse tekemänä tai suojelujoukkojen (esim. suojelukomppaniat) tekemänä puhdistuspaikoilla. Joukko voi jatkaa toimintaa ilman suojavarusteita puhdistuksen jälkeen. Käytetään valmiita pesuhamahdollisuuksia. Liittyy suojelulääkintä. Suojelumiehet. Suoritetaan aina suojavarusteisiin pukeutuneena. Muodostetaan henkilöstönpuhdistus- ja kalustonpuhdistuslinjoja. Tehdään aina puhtaalla alueella.

  • Puhdistuspaikka: Puhdas alue, suojainen sijainti, riittävän laaja alue, riittävä tiestö, riittävä veden saanti, riittävä etäisyys vedenottamoon, veden lämmittämismahdollisuus, valmiit rakennelmat, jäteveden johtaminen pois.
  • Terve henkilö puhdistaa itsensä ja varusteensa. Suojelumiehet puhdistavat siihen kykenemättömät. Kesto n. 30 min.
  • Kaluston puhdistaminen: kuuma vesi irrottaa paremmin saasteet rasvaisilta ja öljyisiltä pinnoilta; rasvaiset osat puhdistetaan liuottimilla; ruiskutetaan ylhäältä alaspäin, edestä taakse, 60° kulmassa, myötätuuleen. Vesiroiskeet sisältävät saasteita.

Henkilöstön pesulinja

  • Odotusalue: 1 x 2 km. Hajautettu, naamioitu, esipuhdistuksen jatkaminen, sairaat hoitoon, ohjeistus.
  • Henkilöstön pesulinja: 1 x 0,5 km. Saastuneen materiaalin luovutus, taisteluvälineiden yms. puhdistus, peseytyminen, tarkastus, ohjaus hoitoon/varustautumaan, varustaminen, tarkastukset.
  1. Saastuneiden suojavarusteiden luovutus.
  2. Aseiden ja taisteluvälinemateriaalin luovutus, puhdistus, siirto jakoa varten.
  3. Saastuneen materiaalin (reput, taisteluvyöt, yms.) luovutus pesuun/hävitettäväksi.
  4. Vaatteiden ja jalkineiden riisuminen, suojanaamarin luovutus.
  5. Peseytyminen saippualla ja vedellä, tarvittaessa desinfiointi.
  6. Puhtauden tarkastus.
  7. Ohjaus lääkintähenkilöstön hoitoon tarvittaessa.
  8. Vaatteiden, jalkineiden, taisteluvyön, repun yms. jako.
  9. Taisteluvälinemateriaalin jako.
  10. Suojavarustuksen jako.
  • Kokoamisalue: 1 x 2 km. Henkilöstö ja ajoneuvot yhteen. Henkilöstö muodostaa joukon, huolletaan, koulutetaan, käsky seuraavasta tehtävästä.

Ajoneuvojen pesulinjan järjestely

  • Odotusalue: 1 x 2 km. Hajautettu, naamioitu, ohjeistus.
  • Ajoneuvojen pesulinja 1 x 0,5 km.
  1. Esipesu: naamiokate, pesulavat tarvittaessa, imeytyskuopat, letkulinjan päässä jakoliitin ja kaksi suihkusuutinta, joista toinen kulkee tien ali. Pesijät kummallakin puolen ajoneuvoa.
  2. Liuotinaineen levitys: naamiokate, pesulavat tarvittaessa, käsikäyttöisiä puhdistusruiskuja kummallakin puolella ajoneuvoa, saaveja, liuotinaineita, pesuliuoksia, letkulinjasta haaroitus.
  3. Korkeapainepesu: naamiokate, pesulavat tarvittaessa, imeytyskuopat, saaveja, vedenlämmitystynnyri ja korkeapainepesurit kummallakin puolella ajoneuvoa, pesuliuoksia, letkunlinjasta haaroitus.
  4. Tarkastus: annosnopeusmittari, kaasunilmaisimet, pesuaineen uudelleenlevitys tarvittaessa.
  5. Vesihuuhtelu: naamiokate, pesulavat tarvittaessa, imeytyskuopat, jakoliitin ja kaksi suihkusuutinta, joista toinen kulkee tien ali.
  6. Sisätilojen puhdistus: naamiokate, harjoja, rättejä, pesuaineita, vettä, jätekuoppa.
  7. Tarkastus: annosnopeusmittari, kaasunilmaisimet, ohjaus uusintapesuun tarvittaessa / ohjaus kokoamisalueelle.
  • Kokoamisalue: 1 x 2 km. Henkilöstö ja ajoneuvot yhteen. Ajoneuvot hajautettuna, naamioituna, suojattuna, huollettuna.

Vesimyrkytys

Juodaan liikaa vettä lyhyessä ajassa. Huonovointisuus, päänsärky, väsymys, suonenveto.

  • Hyponatremia. Veren alhainen natriumpitoisuus kun veri laimenee veden (myös esim. olut) juomisen johdosta. Helteisen sään ongelma ja erityisesti kun hikoillaan paljon.

Hampaan poistaminen

  • Jälkihoito: Hampaan poiston jälkeen taitettua kangastuppoa pidetään hampaiden välissä ja vaihdetaan 10-15’ välein jotta ei ota kiinni hyytymään. Ei kahteen tuntiin juoda tai syödä, eikä kahteen päivään purskutella. Ei hampaiden pesua siltä puolen. Jos yläleuassa, vältetään niistämistä. Burana 800 tarvittaessa.


Vihlomisen lieventäminen

Mikäli vihlomisen syy on epämääräinen, voidaan tällaista akuuttia vihlontaa koittaa lievittää pursottamalla/sivelemällä suoraan vihlovaan kohtaan hammastahnaa, joka annetaan vaikuttaa siinä vajaat viitisen minuuttia (hammastahnan xylitoli keskeyttää kariesbakteerien toiminnan ja fluori remineralisoi hampaan pintaa). Hampaat (ikeniä, sisäposkia, kitalakea ja kieltä myöten) voi esimerkiksi pestä. Lisäksi suun voi desinfiointikurlata tai hyttyskarkoitepullon kaltaisesta pikku suihkepullosta sumutellen käsitellä apteekin vetyperoksidiliuoksella.

Lämpösairaudet

  • Auringonpistos
    • Päähän kohdistuvasta suorasta lämpösäteilystä. Päänsärky, huimaus, huono olo.
    • Hoito: Lepo viileässä paikassa.
  • Lämpöpyörtyminen: Verenkierron ohjautuminen iholle ja alaraajoihin.
    • Hoito: Jalkojen nostaminen koholle, siirto viileään, juominen.
  • Lämpökouristus: Pitkäkestoisesta lihasten kuormittamisesta helteellä 1–3 minuuttia kestäviä kouristuksia.
    • Hoito: 1 L vettä, johon on sekoitettu 1/4 teelusikallista suolaa.
  • Lämpöuupuminen: Runsas nestevajaus, jonka seurauksena heikotus, väsymys, voimistunut hengitys, sekavuus, kuumeen kohoaminen.
    • Hoito: Vettä ilman suolaa, lepo viileässä, vaatteiden vähentäminen, siirto jatkohoitoon.
  • Lämpöhalvaus: Ruumiin lämpötila nousee hengenvaaralliseksi. Kohonnut sydämen syke, kuume, kouristukset, poikkeava käytös, tahaton virtsaaminen ja ulostaminen.

Tarvikkeet

  • Kolmioliina 108 x 108 x 150 tai 100 x 100 x 150 cm. Valmista esimerkiksi Prisman Xtra aluslakana uni 150x270 -tuotteesta.


Maallikkoensiapu

Maallikon antaman ensiavun kannalta keskeistä olisi menetelmien ja menettelyjen taitaminen, jotta ensiavun antamisen pystyisi aloittamaan jo ennenkuin joku tuo ensisiteen tai ensiapupaketin kouraan.

Maallikko = varusteeton / ilman ammattivälineitä (määritelty tällä tavoin erään ensiapukoulutuksen alustuksessa/yleisessä osassa).

Teho-osastolla, sairaalapäivystyksessä potilaan statusta tarkkaillaan ja potilasta hoidetaan kokonaisvaltaisemmin, mutta ensivaste ja ensihoito on kunkin erillisen hoitoa tarvitsevan yksityiskohdan hoitamista erikseen, yksi kerrallaan, akuuteimmasta alkaen.

Ensiapukursseilla/-koulutuksessa saa hiukan käytännöllisempää opetusta. Koulutuksen aihealueita mm. tapaturmat, toiminta tapaturma-/onnettomuuspaikalla, potilaan tutkiminen, elvytys, sairauskohtaukset, verenvuotosokki, haavat, pää- ja kasvovammat, murtumat, myrkytykset, palovammat. Näistä aihealueista löytynee osaltaan netistä aivan hyvää opetusmateriaalia taustatiedoksi.


Alkajaisiksi

Ensiksi onnettomuuspaikalla olevien hengitys ja verenkierto sekä paikoillaan olemisen turvallisuus on turvattava. Mikäli autettavia on enemmän kuin auttajia, täytyy tehdä triagea eli yrittää auttaa potilaita sellaisessa järjestyksessä, että loppujen lopuksi heistä mahdollisimman moni jäisi eloon. Joissain tilanteissa, kuten rintamalla, voi olla, että vaikka osaa potilaista olisi ollut teknisesti ottaen mahdollista auttaa, ei kuitenkaan ole käytännössä pystytty auttamaan heitä.

Sen lisäksi, että ensihoidossa on jouduttu tekemään triagea, niin hoitoketjun myöhemmässäkin vaiheessa, kuten armeijan joukkosidontapaikalle, on saattanut tulla niin kova potilasvirta, että siellä on jouduttu tekemään triagea ja jättämään joitain potilaista kuolemaan. Puolestaan sairaaloissa, jos ei oteta lukuun kelvottomien sähköisten potilastietojärjestelmien ainaista takkuilua, niin ensihoitoa vaativista potilaista tulee ennakkoilmoitus sairaalaan, ja tarpeen mukaan kaikkien erikoisosastojen kaikki toiminnot pysäytetään, kun hoitajat sekä lääkärit hälytetään ensihoitoon hätiin. Kylläkin tällöin osalla lääkäreistä ja sairaanhoitajista ensimmäisenä refleksinä saattaa olla, että minne pääsisi piiloon, mutta nämä ovat inhimillisiä yksittäistapauksia ja lopulta todennäköisesti kuitenkin kaikki ovat virkein mielin vastaanottamassa jokaista sairaalaan rahdattavaa ensihoitopotilasta.

Joukkosidontapaikan imukykyä saattaa pystyä parantamaan tekemällä puukolla tai saksilla oviaukkoa vastapäätä olevaan seinäkankaaseen U-kirjaimen muotoinen aukko, josta kuljettaa potilaita triagejonoon. Tämän kulkuaukon leikkaussaumat voidaan viimeistellä ilmastointiteipillä (teipaten molemmin puolin ja sitten leikata kyseiset kehän ja läpän puskuteippisaumat siisteiksi). Kulkuaukon saa esimerkiksi paperinitojalla sulki.
JSP-potilaiden ja ehkä henkilöstönkin kannalta olisi hyvä suullisesti selostaa reaaliajassa, että mitä kaikkea teltalla minäkin hetkenä tapahtuu ja tehdään.


Videohakuja maallikkoensiavun osa-alueisiin tutustumiseksi

  1. tapaturmat
  2. toiminta onnettomuuspaikalla
  3. potilaan tutkiminen
  4. elvytys
  5. sairauskohtaukset
  6. verenvuotosokki
  7. haavat
  8. pää- ja kasvovammat
  9. murtumat
  10. myrkytykset
  11. palovammat


Hippi-muistisääntö

Nk. Kolmen koon säännön "päivitetty versio" PEACE & LOVE:

  • PEACE -ensiavun vaiheet:
    1. Protect - älä liikuttele vammakohtaa
    2. Elevate - kohota vammakohta sydämenkorkeuden yläpuolelle
    3. Avoid - vältä kylmähauteita, sellaisia tulehduskipulääkkeitä, jotka ehkä lisäävät turvotusta, jne. "mahdollisesti turhia" asioita.
    4. Compress - vastapaine vähentää vammakohdan turpoamista
    5. Educate - selvitä syntyneen vamman laatu tarkemmin sekä soveltuva jälkihoito ko. vamman kohdalla
  • LOVE -jälkihoidon vaiheet
    1. Load - (mikäli ei murtumia/hiusmurtumia), vammakohdan kuormittaminen oireiden niin salliessa (murtuman ennenaikainen kuormittaminen tukemisen sijaan saattaa keskeyttää luutumisen, jolloin murtumakohta jää kunnollisesti luutumatta, kivuttomaksi lujuuspoikkeamaksi, katketakseen joskus myöhemmin kuten vanhoilla päivillä esimerkiksi lavatansseissa)
    2. Optimism - maalaisjärkinen optimismi ruumiinjäsenen käyttöä kohtaan
    3. Vascularize - verenkiertoa vilkastuttava liikunta yleisesti ottaen
    4. Excercise - kuntoutusmetodit