Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Skotlanti

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 17.10 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Tämä sivu on vapaamuotoinen Skotlannin matkaopas turistille, opiskelijalle tai vakituisesti asuvalla. Jaa omat vinkkisi!

Aksentti, murre[muokkaa]

Ei ole yhtä Skotlannissa! Varaudu, että et välttämättä aluksi ymmärrä mitään, vaikka muutoin ymmärrät englantia hyvin. Sinua kyllä todennäköisesti ymmärretään.

  • Videoita:
Glaswegian accent
Best Scottish Accent Ever! Kevin Patterson with Tweedswood
How To Have A Scottish Accent
https://www.youtube.com/watch?v=le_uNGdpa4c
How to do a Scottish Accent - Part 1 - The R sound
Aakkoset

Glasgow[muokkaa]

  • Vidoita:
The Accent Tag: Glasgow, Scotland
How to Speak & Understand Glaswegian
  • Nettisivuja:
http://www.clyde-valley.com/glasgow/dialect.htm

Sosiaalinen media ja suomalaiset[muokkaa]

  • Prepaid kortin saa esim. hintaan £10 per kuukausi, joka sisältää 500MT tai £15 1GT. Top up ei onnistu netin kautta suomalaisella luottokortilla, mutta yleensä kaupoista ja kioskeista voi ostaa voucherin (2016).
  • Facebook ryhmiä: Finns in Scotland - Skotlannin suomalaiset, ...

Kulkeminen[muokkaa]

Turvallisuus[muokkaa]

Glasgow on kaupunki muiden kaupunkien joukossa, jossa kaikki on mahdollista. Jos seuraa poliisin Facebook päivityksiä (Greater Glasgow Police Division), niin voi huomata väkivaltaisten hyökkäysten tapahtuvan erityisesti puolen yön jälkeen. Paikallisista osa välttää kulkemista esimerkiksi joen varsien kävelyteitä pitkin myöhään illalla mahdollisten humalaisten nuorisojengien takia.

Glasgow[muokkaa]

Glasgown ydinkeskusta on ruutukaavainen. Kadut ovat pääilmansuuntien mukaan.

  • Liikkumisen voisi hahmottaa esimerkiksi kun tietää kävelykadut Sauchiehall Street [sokihool] ja Buchanan Street. Sauchiehall St kulkee itä-länsi -suunnassa pohjoisemmassa ja Buchanan pohjois-etelä -suunnassa siihen liittyen.
  • Keskustaa rajaa etelässä Clyde-joki itä-länsi -suunnassa.
  • Keskustan länsipuolella on West End, jonka läpi johtaa Great Western Road ja jatkuu aina vuorille asti. Keskustan itäpuolella on vastaavasti East End.

Edinburgh[muokkaa]

Lentäminen[muokkaa]

  • Saapuminen: Passintarkastus, matkatavarat, ulos.

= Edinburgh[muokkaa]

  • Linja-autolla Edinburghin lentokenttä --> Glasgow Buchanan bus station.
    • Seuraa coach-merkkejä kunnes tulet ulos terminaalista, käänny heti oikealle pleksitunneliin ja n. 10 metriä oikealla tunnelissa näkyy C-kyltti. Laita matkatavara itse bussin ruumaan ja maksa kuljettajalle. Muovitunnelin suulla on opaskyltti busseista muihinkin kohteisiin eli laiturin kirjain. Muovitunneli taas vasemmalle vie coach-alueelle, mutta Scottish Citylink on siis "bus". Citylinkin bussit lähtee puolelta ja tasalta (tarkasta), kestää vajaan tunnin, n. £12 (2016).

Glasgow[muokkaa]

Kävellen[muokkaa]

Jos Suomessa olet tottunut, että jalankulkijalla on oikeuksia autojen suhteen, niin täällä on syytä ajatella hiukan toisin päin.

  • Lähtökohtaisesti kävellen kulkiessa kuljetaan vasemmalla puolen. Tämä helpottaa erityisesti puistoissa, mutta ei ole mitenkään sääntö, mitä tiukasti noudatetaan.
  • Kulkiessasi esimerkiksi puistossa, ennen kuin vaihdat toiseen reunaan tai väistät vastaantulijaa, vilkaise taakse, ettet astu suoraan pyöräilijän eteen.
  • Koirat ovat yleensä vapaana, mutta ovat tottuneet esimerkiksi lenkkeilijöihin.
  • Tietä ylittäessä katso oikealle! Punaisia päin voi kulkea ilmeisesti ilman rangaistusta ja häiritsemättä autojen kulkua.
  • Kohteliaisuus: tervehtiminen ("morning"), oven huomioiminen takana tulevalle, bussiin ensin paikalla olleet jne.

Pyöräily[muokkaa]

Autoilijat usein suhtautuvat varovasti pyörän ohittamiseen ja kapeassa kohdassa saattaa pyöriäilijän taakse kertyä pitkäkin jono.

  • Ajoradalla vasemmalla. Liikenneympyrät sujuvat kätevästi myös vasemmassa reunassa. Bussikaistoilla on yl. sallittu pyöriäly. Ajoittain pyöräteitä, joissa myös vasemmalla. Tienreuna on usein epätasainen ja kaivonkannet ovat kuopalla. Jalkakäytävällä pyöräily ei ole lähtökohtaisesti sallittua.
  • Puistoissa pyörällä ehdottomasti vasemmassa reunassa. Ohita oikealta ja käytä soittokelloa.
  • Kypärä ei ole pakollinen, turvaliivi, valo pimeällä eteen ja taakse, hyvät jarrut, lukko, lokasuojat.

ScotRail Glasgow[muokkaa]

  • Ruuhka-aikoina aamulla ja iltapäivällä hinnat ovat kallimpia. Menopaluu-lippu on edullisempi ja paluulippu voi käydä esimerkiksi FirstBus-bussiin, jos esimerkiksi juna ei kuljekaan ja voit kulkea saman matkan bussilla. Peruspaluulippu kun on usein vain saman päivän voimassa.
  • Season-lippua varten tarvitaan valokuva ja se hankitaan jossain lipunmyyntipisteessä. Itse lipun korttiin voi ostaa myös junasta. Pienellä laskutoimituksella saa selville milloin seasonlippu kannattaa hankkia.
  • Lipunmyyjälle riittää kun sanoo esm. paluulippua hankkiessa: "lähtöaseman nimi, määränpääaseman nimi, return"
  • Jos lippua ei saa hankittua konduktööriltä, se täytyy ostaa asemalta, ennen kuin pääsee asemalaiturin porteista ulos. Jono voi olla aika pitkä välillä, joten tarvittaessa junan ovelle riittävän aikaisin.

FirstBus Glasgow[muokkaa]

  • Pysäytä nostamalla kättä sivulle kuin Suomessa. Etuovesta sisään ja ulos. Lipun voi ostaa kuskilta tai näyttää voimassa olevaa lippua tai kännykässä olevaa. Esim. ScotRail-lippu voi käydä. Kerro mihin olet menossa ja tiputa kolikoita oikea määrä kuskin edessä olevaan metallilaatikkoon ja ota lippu. Vaihtorahaa ei tule jos laitat liikaa kolikoita. Paina riittävän ajoissa pysäytyspainiketta. Kiitä astuessasi ulos. Bussipysäkit näkee esm. Google-kartasta kun zoomaa riittävästi. FirstBus tarjoaa applikaation, josta selviää reitit ja aikataulut. Normilipun hinta lähialueella on £2.15 (2016).

Taksi[muokkaa]

  • Mustat taksit voit napata lennosta
  • Tilaustaksit tilataan puhelimella? Tilaustaksin erottaa esim. oranssireunaisesta soikeasta tarrasta.
  • Uber toimii esim. Glasgowssa, ja niitä voi tilata puhelimen applikaatiolla.

Auto[muokkaa]

"Liikennevaloista ei ole "kiire" lähteä minnekään, eikä kukaan tööttäile takana, ennen kuin selvästi kännykän räplääminen on vienyt huomion".

  • Parkkeerata voi lähtökohtaisesti kummallekin puolen katua, miten päin auton keula tahansa. Koskahan tämä joustava tapa rantautuisi Suomeen?

Scrambling[muokkaa]

Retkeily Skotlannissa. Trekkaus Skotlannissa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Scrambling

Scrambling tarkoittaa kiipeilyä vuorilla, mutta ei välttämättä käyttäen köysiä ja kiipeilyvarusteita. Skotlanti tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ympäri vuoden. Talvella olosuhteet lumen johdosta voivat olla erittäin vaaralliset ja johtavatkin vuosittain kuolemiiin esimerkiksi lumivyöryjen johdosta. Vuoria kutsutaa "munro" kun sen korkeus ylittää x metriä eli x jalkaa. Munroja on yli 200 ja niistä löytyy tietoa reitteineen esimerkiksi sivulta http://www.walkhighlands.co.uk

  • Kaikkien munrojen huipulle johtaa polku(ja), mutta niitä saattaa olla ajoittain vaikea havaita. Turvemössöt saattavat olla yllättävän syviä ja lumilipat ovat aina vaarallisia kulkea yli ilman kiipeilyvarusteita. Yllättävä sumu ja pilvi voi viedä näkyvyyden vain käsivarren päähän. Huipuilla tulee joskus niin, ettei paikalla pysy. Tämän vastakohtana on kymmenien kilometrien näkvyys yli vuorien, aurinko sinisellä taivaalla, hiljaisuus ja roskattomuus.
  • Retkivarustus on kokemuksen, kohteen ja sään mukainen. Vähimmisturvavarustus on syytä pitää aina mukana, koska olosuhteet voivat muuttua nopeasti. Tärkeimpänä pitäisin kompassia ja karttaa. Nykyään älypuhelimet tarjoavat loistavia, tarkkoja karttoja, joista esimerkiksi Maps 3D PRO on erittäin hyvin toimiva Skotlannissa. Kuuluvuutta vuorilla ei kuitenkaan usein ole, joten kartta tulee ladata etukäteen puhelimeen. Kuuluuvuus on muutoinkin helposti kaupunkien ulkopuolella kylissä ja maastossa GPRS-luokkaa.
    • Varusteista tarkemmin sivulla Kulkijan varusteet. Perusvarustus: kartta, kompassi, sateen ja tuulen pitävät takki ja housut, evästä, juotavaa, matkapuhelin, ea-pakkaus. Talvella erityisesti säärystimet (gaiters) ovat erittäin hyödylliset lumen ja mudan takia.
    • Glasgow:ssa on useita retkeilytarvikkeita myyviä yrityksiä, joista kalleimmasta päästä on Tiso ja Nevisport. Varusteita kannattaa etsiä myös urheilutarvikeliikkeistä kuten SportsDirect ja koska verkkokaupat toimittavat usein ilman rahtikuluja, tilaukset Englannista tulevat myös nopeasti.
  • Useisiin trekkauskohteisiin pääsee helpoiten henkilöautolla. Sesonkiaikoina parkkipaikat voivat olla täyteen ahdettuja ja teiden varsille pysäköinti on kiellettyä. Glasgowsta yhden tunnin päässä on jo erinomaisia kohteita päiväretkelle, kahdeksaksi tunniksi. Talvella pimeys tulee noin 18 aikaan, kesällä retkeillä voi pitkälle yöhön, joten taskulamppu kannattaa sisällyttää varusteisiin.
    • Hyvä ja helppo peruskohde on Ben Lomond. Se kannattaa kiertää vastapäivään. Polku on helppo seurata ja retkeilijöitä voi olla kauniina päivänä sadoittain. Kauempana Glasgowsta esimerkiksi Gen Coe:n alue on vaikuttava. West Highland Way on hyvin tunnettu pitkä retkeilyreitti, se kulkee Glasgowsta pohjoiseen seuraten nimensä mukaisesti Skotlannin länsipuolta. Isle of Skye on upea kohde, kuten myös monet muutkin kauempana olevat kohteet. Ben Nevis on korkein vuorista.
  • Majoittumiseen on tarjolla hotelleita, hostelleita ja autiomajoja. Telttailu on mahdollista läpi vuoden. Riippumatoille on vähemmän ripustuskohteita.
  • Vastaantulijaa tervehditään yleensä [Hai-jaa], hello, hi tai jäädään vaihtamaan kuulumisia.

Kaupat ja ostaminen[muokkaa]

Glasgow[muokkaa]

  • Glasgow:n keskustasta löytyy isoja ostoskeskuksia, esim. St Enoch ja Buchanan Galleries. Kävelykatuja ovat erityisesti Sauchiehall Street [sokihool] ja Buchanan Street.
    • Merkkivaatteita löytyy esm. House of Fraser ja lukuisat merkkiliikkeet.
  • Glasgow:n ydinkeskustan (center) ympärillä on ostoskeskuksia ja ketjujen isoja liikkeitä.
  • Ruokatarvikkeita myyvistä Waitrose on "paremman väen" ruokakauppa, joka on työntekijöiden omistama. Monipuolinen ja edullinen marketti on Morrisons. PIenempiä kauppoja ovat Co-operative Food, Spar, Lidl jne.
  • Ruokatarvikekaupoista voi ostaa alkoholia aina kello x asti.

Raha[muokkaa]

  • Maksaminen. Käteisellä tai kortilla. Maksupääte tarjoaa ensimmäisenä luottomaksua (credit), mutta nuolella alaspäin ja enterillä saa yl. vaihdettua debit-maksuksi. Joissain kaupoissa myös kortin vieminen laitteen lähelle riittää (2016).
  • Rahan siirto Suomesta.
    • Pankkitilin avaaminen.

Ruoka ja juoma[muokkaa]

  • Kts. myös kohta Kaupat ja ostaminen.

Fish and Chips[muokkaa]

  • Laatueroja on hurjasti! Hyvää saa etsiä. Ota paperiin käärittynä mukaan ja syö käsin.

Kahvila[muokkaa]

  • Näkyykö tarjoilijoita pöytiintarjoilun merkkinä vai tilataanko tiskiltä?

Verkkokauppa[muokkaa]

  • UK:ssa on helppo tilata tavaraa verkkokaupoista. Hinnat eivät välttämättä kuitenkaan aina ole edullisempia kuin kivijalkamyymälöissä. Maksu on helppoa esimerkiksi suomalaisella luottokortilla tai henkilökohtaisella PayPal-tilillä.
  • Postimaksut ovat pieniä tai niitä ei ole ollenkaan. Toimitusta voi usein seurata netistä ja jos talossa on ulko- ja sisäoven välissä eteistila, jättämällä ulko-oven auki, paketti yleensä jätetään sinne, vaikka siitä ei mainitse lähettäjälle tilatessa. Tai jätetään naapurille.
  • Osoitetiedoksi riittää yleensä oma nimi ja osoite, mutta c/o :takin voi käyttää.
  • Postinumero on yleensä "avain" moneen asiaan, joten se kannattaa pitää mielessä. Se sisältää isoja kirjaimia ja numeroita ja välilyönnin.
  • Toimitusajat vaihtelevat normaaleissa kuljetuksissa (ei pika) parista päivästä pariin viikkoon. Keskimäärin ehkä noin 4 päivää (2016).

Majoitus ja asuminen[muokkaa]

  • Skotlannissa tarvitsee adapterin, koska pistoke on kolminapainen. Pistokkeissa on lisäksi on-off -kytkin. Esimerkiksi Applen muuntajaan voi hankkia muutamalla punnalla erillisen adapterin, joka vaihdetaan suomalaisen pistokkeen tilalle.
  • Kaasulla lämmittäminen on yleistä erityisesti perinteisissä "kaksikerroksisissa rivitaloissa". Lämmitystä ei välttämättä pidetä päällä kuin iltaisin ja aamuisin, joten asunnot voivat olla talviaikaan viileitä, jopa kylmiä, varsinkin jos lattiaa ei ole eristetty ja ikkunat ovat yksinkertaiset. Lämmityslaitetta kutsutaan "boiler" ja se käynnistyy kuumavesihanaa reilusti auki käännettäessä.
  • Kylmä- ja kuumavesihanat ovat usein erillisiä, joten toisesta hanasta tulee lopulta tulikuumaa ja toisesta kylmää. Niiden etäisyys toisistaan on noin 30 cm, joten sopivan veden sekoittaminen kasvoille onnistuu...kuinka? ;)
  • Keittiössä kaasuliesi on yleinen, uuni voi olla sähköllä toimiva.
  • Roska-astiat: vihreä sekajätteelle, violetti lasille, sininen paperille, muoville ja metallille, ruskea biojätteelle sisätilasta ja puutarhasta. Ruokajätteelle on sisätiloissa harmaa pieni muoviastia, jossa on vihreä biohajoava pussi.

Kyläily[muokkaa]

  • Tuliaisiksi esimerkiksi viiniä tai olutta.

Sää[muokkaa]

  • Tammikuusta maaliskuuhun ilta pimenee kuuden maissa ja pilvisyys ja sateisuus ovat yleistä. Lämpötila on -1 ja +10 Celcius asteen välillä, mutta aurinkoisia ja lämpimiäkin päiviä toki on.
  • Huhtikuusta alkaen päivä alkaa pitenemään ja vehreys alkaa toukokuussa.

Sekalaisia vinkkejä[muokkaa]

  • Paikalliset eivät välttämättä ymmärrä etäisyyksiä metreissä, joten maili kannattaa vähintään opetella (n. 1,6 km).

Nähtävyydet[muokkaa]

Glasgow[muokkaa]

  • Glasgow Botanic Gardens on mukava paikka kävelyetäisyyden päässä keskustasta (45 minuuttia) tai bussilla nro. 6, bussilippu £2,15 (2016)
  • River Clyde -joen vierustaa kulkee kävelytie
  • River Kelvin ja kanaali
  • Byres Road on mukava kauppakatu sivummalla ydinkeskustasta, jossa on kahviloita, pubeja, partureita ja lukuisia pieniä liikkeitä. Alkaa Great Western road risteyksaestä ja noin 30-45 minuutin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta

Yliopisto[muokkaa]

  • University of Glasgow on upea vanhoine rakennuksineen hiukan etäämmällä (bussi 4) ydinkeskustasta, kun taas esim. University of Strathclyde on joskus 1960-luvulla rakennetuissa rakennuksissa ydinkeskustassa.

Terveydenhoito =[muokkaa]

  • Opiskelija esimerkiksi rekisteröityy asuinalueensa lääkäripalveluita tarjoavalle taholle. Ajan varaaminen hoitajalle alkutarkastukseen ja muutaman lomakkeen täyttäminen.
  • NHS 24 -palvelusta saa tietoa akuutimpaan hätään. Lääkärikäynti, GP, on ilmainen? ja reseptilääkkeet myös? (2016)