Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Erilaiset tavat lisätä omavaraisuutta

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 21. syyskuuta 2017 kello 16.54 – tehnyt 89.27.87.8 (keskustelu) (→‎Johdanto)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Omavaraisuus on riippumattomuutta erilaisista asioista kuten kaupallisista tuotteista ja palveluista. Omaa omavaraisuutta voi lisätä joko tekemällä itse asiat joista on ennen maksanut tai luopumalla näistä riippuvuuksista kokonaan. Esimerkiksi leipä on hyvä opetella leipomaan itse, mutta kahvista, tupakasta ja televisiosta kannattaa mieluummin luopua kokonaan.

Katso myös sivu Energian säästäminen.

  • Kasvissyönti. Kasvissyöjän on helpompi tuottaa oma ruokansa itse kuin lihansyöjän. Lihansyöjän täytyy hoitaa ja ruokkia elättinsä tai ylläpitää metsästyslupaa ja -välineitä.
  • Hyötyliikunta. Voit tehdä jotain hyödyllistä ja samalla kohottaa kuntoasi. Kaupassa ja töissä käynti kävellen tai pyöräillen on hyvä tapa aloittaa hyötyliikunta. Myös esimerkiksi polttopuiden teko, kasvimaan kääntäminen ja marjojen kerääminen nostaa sekä kuntoa että omavaraisuusastetta.
  • Kasvimaan ja puutarha. Kasvata itse niin paljon hedelmiä, vihanneksia, yrttejä ym. kuin pystyt.
  • Osta kestävää. Jos on pakko ostaa jotain, niin kannattaa mieluummin ostaa kestäviä tuotteita. Teflon-paistinpannujen pinnoite esimerkiksi kuluu puhki tavallisesti muutamassa vuodessa, mutta valurautapannuja ei tarvitse välttämättä elämänsä aikana ostaa kuin yksi.
  • Osta lähellä tuotettua. Ostamalla lähellä tuotettuja elintarvikkeita ja muita tuotteita, et varsinaisesti lisää omaa omavaraisuuttasi, mutta lisäät ympäröivän yhteiskunnan omavaraisuutta.
  • Käyttöveden lämmittäminen. Kesäisin koko Suomessa käyttöveden lämmitykseen voi käyttää aurinkolämpökeräintä tavallisen vesivaraajan rinnalla. Oikein mitoitetulla keräimellä voi lämmittää jopa koko käytettävän vesimäärän. Aurinkolämpökeräintä voi käyttää myös vesikiertolämmitystalouksissa huoneiden lämmitykseen keväällä ja syksyllä.
  • Sähkön tuottaminen. Suomessa sähkön tuottamiseen voi käyttää tuulivoimalaa tai aurinkopaneeleita.