Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Olut
Olut[muokkaa]
- Light beer (hiukan vähemmän alkoholia)
- Pale Ale (vaalean ruskea)
- Lager
- Stout (tumma)
- Domestic (maassa jossa ollaan)
- Local (alueelta jossa anniskelupaikka)
- Imported (ulkomaista)
"Äreinä ämmät leipoessaan, vihaisia viinaa keittäessään, kireitä kirnuessaan, hulluna olutta pannessaan"
- Tarjoilulämpötila 8-12 astetta.
- Ohra mallastuu helposti, jyvä säilyy ehjänä, itävyys hyvä. Vaikuttaa missä kasvatettu ja mitkä olosuhteet. Suomessa kevätohrasta joka syksyistä parempi, syksyohraa ei valmistu Suomessa, yleisin lajike kaksirivinen ei kuusirivinen.
Weizen vehnä olut[muokkaa]
Ohrasta mallastetaan yleensä pilsner-mallasta eli vaaleaa, mietoa, täyteläistä. Jos lasissa on punertavaa tai tummahkoa, mutta läpikuultavaa on käytetty lisänä tummemmaksi paahdettua wiener-mallasta. Jos läpinäkymätön tummanruskea tai sysimusta on joukossa paljon mustaksi paahdettua väri- tai karamellimallasta. Portteri, Stout. Tärkkelys käymiskelpoiseksi sokeriksi.
Humala[muokkaa]
Sielu. Roomalaisten nimi on Lupulus salictarius "susi lampaiden keskellä". Katkeruus, kuivuus, "haluan toisen tuopin", aromikas. Ennen Briteillä humaloimaton ale, humaloitu beer, nykyään siellä bitter ja pintahiivaolut ale ja beer on lagerit. Tuodaan Länsi-Saksasta ja Tsekeistä, mm. Saazer. Saa aikaiseksi vaahtokukan. Hedelmöittymätömät emikukat.
Hiiva[muokkaa]
Ohra sanoi: "Minun on voima ja väki", "Minä olen virkku ja iloinen", huikkasi humala. Mutta hiiva kuittasi lopuksi, että "ettehän te ilman minua mitään ole!" Osmotar oluen seppä, sylkikin käy. S. cerevisiae on pintahiiva, brittiläiset alet, Koffin portteri, 15-25 astetta. Pohjahiiva 5-12 astetta, S. carlsberg = s. uvarum.
Jyvässä muutoksia eli tuotetaan entsyymejä, jotka mäskäysvaiheessa hajottavat tärkkelyksen vierteeseen liukenevaan muotoon. Puhdistus, seulonta, liotus, idätys, kuivaus, juuri-itujen poisto.
Mäskäys[muokkaa]
Tärkkelys muuttuu mallassokeriksi, ero onko III vai IV. Rouhinta, vesi, lämmitys, veteen lionnut mallassokeri ja sis. vierre siivilöidään, keittäminen, lisätään humala, selkeytysallas, jäähdytys, pääkäyminen, pastörointi. Välitankki, pullotus jne. jatkuu. Huonossa oluessa keittotekniikka ehkä huono, ei saa olla diasetyyliä eli voihappoa eikä rikkiyhdisteitä, jotka käyminen poistaa. Maistuvat rikkimäiseltä, voimaiselta tai toffeemaiselta, happi aiheuttaa leipämäisen maun.
English bitter, India pale, German bock, Russian Imperial Stout.