Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Villiintyminen
Villiytyminen pähkinänkuoressa[muokkaa]
Villiytyminen (suom. engl. sanasta "rewild") merkitsee elämäntapaa, jossa ihminen alkaa käyttäytyä toisin. Se sisältää useimmiten ruuan hankkimisen ensisijaisesti keräilemällä, metsästämällä ja puutarhuroinnilla, sekä tarve-esineiden valmistamisen lähtökohtaisesti itse. Villiytyminen merkitsee oman vaiston-, maa- ja heimovaraisuutensa (vert. termi "omavaraisuus") tunnustamista: sen myöntämistä, että maa, toiset ihmiset ja vaistomme ovat suuri rikkautemme ja välttämättömyys hyvinvoinnille.
Villiytymisen idea ei ole palata menneisyyteen, vaan ottaa vaikutteita kaikista menneisistä ja nykyisistä kulttuureista, ja yhdistää näiden toimivista käytännöistä sekä omista ideoistaan kulttuuri, jota haluaa itse toteuttaa. Monet käyttävätkin termiä post-siv (sivilisaation jälkeinen) -kulttuuri.
Sinä olet ihminen, muistatko?
sinä olet aava ja rannikko
sinä olet tuulia latvoissa
natiseva silta ja nauloja
Sinä olet ihminen, muistatko?
- Zen Café : Ihminen
Ideologiset vaikutteet[muokkaa]
Kuinka on mahdollista että kaikki meidän kiitelty teknologinen edistyksemme, juurikin meidän Sivilisaatiomme, on kuin kirves patologisen rikollisen kädessä? - Albert Einstein
Villiytyminen pohjaa sivilisaatiokriittiseen ajatteluun. Se sisältää siis oletuksen, että ihmiskunnan yli 99% lajinsa olemassaolosta harjoittama koko- tai puolinomadinen keräily-metsästyselämäntapa on terveempi (lyhyesti määriteltynä: tyydyttävämpi ja kestävämpi) kuin sivilisaatio (lyhyesti määriteltynä: kaupunki- ja monoviljelykulttuuri).
Läheisiä ajatussuuntauksia ovat mm. animismi (uskomus, että kaikella on sielu), anarkismi (ei-autoritäärinen päätöksenteko) ja primitivismi (monimutkaisen teknologian boikotointi).
Taidot[muokkaa]
Villielossa tarvitaan monia taitoja, joista eräitä tärkeimpiä ovat sosio-emotionaaliset itsen ja yhteisön kanssa elämiseen tarvittavat taidot. Lisäksi tarpeeseen tulevat elämiseen tarvittavat perinnetaidot ruuanhankinnasta tarvikkeiden valmistukseen.
Hyötyä on siis mm. tunneälystä, kasvien tunnistuksesta ruuaksi ja rohdoksi, metsästystaidoista, nahanparkintataidoista, asumuksenrakennustaidoista yms.
Linkit[muokkaa]
Yhteisöprojekteja[muokkaa]
Järjestänyt vuosittain Urvision-metsäleirejä.
Kansainvälinen villiintymisyhteisöjen luomista tukeva sivusto.
Kouluja[muokkaa]
Järjestänyt maksullisia metsäleirejä. Vaikutteita Teaching Drum Outdoor Schoolista.
Järjestää mm. 11kk kestäviä maksullisia metsäleirejä.
Kirjoja[muokkaa]
- Endgame I - The Problem of Civilization, Derrick Jensen
- - Perustelee ongelmat jotka koskevat sivilisaatioita. Vastaa perusteellisesti ja laajasti eri kanteilta kysymykseen: Voiko sivilisaatio toimia kestävästi ja jos voi niin miten?
- Endgame II - Resistance, Derrick Jensen
- - Etsii, tutkii ja käy läpi kaikki mahdolliset eri toimintamallit sivilisaation ongelman ratkaisemiseksi. Vastaa kysymykseen: Mitä ongelmalle voi ja pitää tehdä?
Blogeja[muokkaa]
Runsaasti artikkeleita ja linkkejä.
Suomalaisen villiintyjän kirjoituksia.