Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Vihta

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 17.13 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Enteet[muokkaa]

Epätasainen vastan kanta ennustaa tyttärelle sulhaseksi juomaria. Ei. Saunan katolle heitettävän vastan tyvipään osoittaessa hautausmaalle on lähtö lähellä heittäjän ollessa vanha, nuorelle se ilmoittaa rakastetun tulosuunnan, rengille uuden työpaikan etsimisen jos olkapään yli heitettynä katolle tyvi osoittaa poispäin.

Tausta[muokkaa]

Vastan käyttö tulee myöhäiseltä keskiajalta. Itämurteessa puhutaan vasta, länsisuomessa vihta.

Käyttö[muokkaa]

Kesävastaa ei haudota vaan heitetään löylyä ja katon rajassa huiskutetaan. Talvivasta taas pehmitetään hautomalla kuumassa vedessä ja kiukaalla pyörittelemällä.

Koivuvasta[muokkaa]

Oikeaa aikaa tehdä vasta on juhannuksen jälkeiset päivät uuden kuun eli yläkuun aikana ja heinäkuun alku ennen niitylle lähtöä kun koivun lehti on jo kestävä. Vanhan kuun aikana tehdyistä lehdet irtoavat helpommin.

Kuun vaiheet kalenteriin

Kesäsaunaan vastoja voi tehdä tuoreeltaan mutta talvivastat tehdään kun leppä piimii eli lepän oksille ilmestyy valkoisia leppäkempin toukkien pumpulikudelmia. Ei enää Laurin päivän (10.8) jälkeen syksyisistä lehdistä.


Sopivat koivut löytyvät kuivalta kangasmaalta ja kooltaan puut ovat keskikokoisia ja urvuttomia. Vanhan puun oksat ovat haperoita ja nuoren puun lehdet taas irtoavat ennenaikojaan. Latvavarvut ovat kovia ja niitä kannattaa käyttää vain muutamiaa.

Vasta koostuu tuoksua antavasta hieskoivusta 2/3 ja jämäkkyyttää antavasta rauduskoivusta 1/3. Sisäosaan hiesoksat ja päälle raudukset. Hikiäisen eli hieskoivun lehdet ovat niitä jotka tarttuvat kylvettäessä ihoon. Lehden himmeä puoli tulee aina ulospäin vastasta, pidempiä oksia väliin ja käännellään eli ladotaan puolet vastasta ja käännetään vasta ympäri, näin vastasta tulee litteä muodoltaan.


Purista tyvestä kuosulleen. Sido vesasta tai piennarkoivusta tehdyllä vitsaksella. Pujota vitsas muutaman sentti lehtien alta ja tee panta, jatka vitsaksella vihdan tyveä kohden ja tee toinen panta ja lenkki ripustusta varten kääntämällä vitsaksen pää vastan latvasuuntaan.

Itä-Suomessa vastakset pujotetaan yhdestä varvusta kierrettyyn pantaan, Länsi- ja Pohjois-Suomessa nuoresta koivunvesasta väännetyllä vitsaksella. Aunuksen puolella halkaistu paju tai pihlaja moneen kertaan tiukasti varren ympäri.

Tasoita puukolla kahvan pää muutaman sentin päästä alimmasta pannasta.

Kuivumaan orsille pareittain tyvistä yhteen työnnettyinä.

Katajavasta[muokkaa]

Petäjävasta[muokkaa]

Nokkosvasta[muokkaa]

Katkaistut nokkosen oksat pehmitetään vedessä kunnes ne eivät enää pistä.

Leppävasta[muokkaa]