Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ero sivun ”Laakeri” versioiden välillä

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(2 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
==Yleistä==
== Johdanto ==
Laakerit jaetaan kahteen päätyyppiin; liukulaakerit ja vierintälaakerit. Laakerin kehällä on sen koko ja tyyppi on ilmaistu sen kehien sivuilla. Liukulaakerin erottaa usein kahdesta puolikkaasta, jotka yhdistetään laakeriholkiksi. Liukulaakeri voi olla valurautainen tai sisältäen erillisen laakeriholkin. Liukulaakerin voitelu tapahtuu puristamalla asennettu laakeri aivan täyteen rasvaa rasvapuristimella rasvanipan kautta. Rasvanipan päällä voi olla muovisuojatulppa. Täyttä rasvamäärää osoittaa rasvan työntyminen laakerista ulos. Rasvaa on lisättävä aika ajoin lisää, joka samalla työntää ulos laakerista likaantunutta rasvaa ja likaantuneen erottaa yleensä eri väristä puhtaaseen verrattuna. Rasvan sijaan liukulaakeri voidaan myös voidella öljykalvolla. Liukulaakeri löytyy usein esimerkiksi moottorin sisältä kampikoneistosta. 
Laakerit (bearing) jaetaan kahteen päätyyppiin; liukulaakerit ja vierintälaakerit. Laakerin koko ja tyyppi on ilmaistu kehien sivuilla.  


Vierintälaakerin erottaa usein kiinteästä renkaasta. Kyseessä on sisäkehä ja ulkokehä, joiden välissä on kuulia, rullia tai neuloja. Painelaakerissa on painelaatat, joiden välissä on esimerkiksi kuulat. Tiivistetyssä laakerissa kuulat tms. on peitetty suojalevyllä. Laakeria ei välttämättä tarvitse huoltaa vaan se vaihdetaan uuteen sen käyttöiän tultua päätökseen. Jos vierintälaakeri huolletaan, se puhdistetaan vanhasta rasvasta/öljystä ja lisätään uusi voiteluaine.
'''Vierintälaakerin''' erottaa usein kiinteästä renkaasta. Kyseessä on sisäkehä ja ulkokehä, joiden välissä on kuulia, rullia tai neuloja. Painelaakerissa on painelaatat, joiden välissä on esimerkiksi kuulat. Tiivistetyssä laakerissa kuulat tms. on peitetty suojalevyllä. Laakeria ei välttämättä tarvitse huoltaa vaan se vaihdetaan uuteen sen käyttöiän tultua päätökseen. Jos vierintälaakeri huolletaan, se puhdistetaan vanhasta rasvasta/öljystä ja lisätään uusi voiteluaine.


'''Liukulaakerin''' erottaa usein kahdesta puolikkaasta, jotka yhdistetään laakeriholkiksi. Liukulaakeri voi olla valurautainen tai sisältäen erillisen laakeriholkin. Liukulaakerin voitelu tapahtuu puristamalla asennettu laakeri aivan täyteen rasvaa rasvapuristimella rasvanipan kautta. Rasvanipan päällä voi olla muovisuojatulppa. Täyttä rasvamäärää osoittaa rasvan työntyminen laakerista ulos. Rasvaa on lisättävä aika ajoin lisää, joka samalla työntää ulos laakerista likaantunutta rasvaa ja likaantuneen erottaa yleensä eri väristä puhtaaseen rasvaan verrattuna. Rasvan sijaan liukulaakeri voidaan myös voidella öljykalvolla. Liukulaakeri löytyy usein esimerkiksi moottorin sisältä kampikoneistosta. 


Kuulalaakeri. Rullalaakeri. Suojataan kosteudelta. Nopeakäyntisen akselin laakeripesä saa olla korkeintaan kolmasosalla rasvalla täytetty ettei laakeri ala kuumentua. Rasva pitää epäpuhtaudet loitolla, öljy vetää puoleensa. Viallisesta laakerista ilmoittaa viheltävä ääni.
Kuulalaakeri. Rullalaakeri. Suojataan kosteudelta. Nopeakäyntisen akselin laakeripesä saa olla korkeintaan kolmasosalla rasvalla täytetty ettei laakeri ala kuumentua. Rasva pitää epäpuhtaudet loitolla, öljy vetää puoleensa. Viallisesta laakerista ilmoittaa viheltävä ääni. Puhdistettaessa paineilmaa käyttäessä, pidä sormilla kiinni sisemmästä kehästä.


(Bearing) Laakerit ovat sovitettu akseleille erittäin tarkasti ja ne pitäisi saada irti mahdollisimman suoraan akselin suuntaisesti. Laakeri ei kestä ulkoreunalle hakkaamista jos sisäreuna on se mikä on akselin ympäri tai päinvastoin. Eli sitä metallikehää voidaan vain painaa tai iskeä joka on kosketuksissa pintaan. Irrottamiseen voi olla joskus paras käytää hydraulista puristinta. Laakeri voidaan pääsääntöisesti purkaa ehjänä ja asentaa sama takaisin. Laakeria irrotettaessa ei saa aiheuttaa tietenkään vioituksia akseliin tai muualle.
== Irrotus ==
=== Laakeri ===
Laakeri on sovitettu akselille erittäin tarkasti ja se pitäisi saada irti mahdollisimman suoraan akselin suuntaisesti. Laakeri ei kestä ulkoreunalle hakkaamista jos sisäreuna on se mikä on akselin ympäri tai päinvastoin. Eli sitä metallikehää voidaan vain painaa tai iskeä joka on kosketuksissa pintaan. Irrottamiseen voi olla parasta käyttää hydraulipuristinta. Laakeri voidaan pääsääntöisesti purkaa ehjänä ja asentaa sama takaisin. Laakeria irrotettaessa ei saa aiheuttaa tietenkään vioituksia akseliin tai muuhun jossa akseli on kiinni.


==Irrotus==
==== Ulosvedin ====
===Laakeri===
====Ulosvetimellä====
* Käytä jotain metallista aluslevyä tms. ulosvetimen kierretangon ja akselin välissä.
* Käytä jotain metallista aluslevyä tms. ulosvetimen kierretangon ja akselin välissä.
* Laita vetämään sille laakerin kehälle, joka on akselia vasten (sisin) tai päinvastoin.
* Laita vetämään sille laakerin kehälle, joka on akselia vasten (sisin) tai päinvastoin.


====Lyömällä====
==== Lyönti ====
* Käytä vasaran ja akselin välissä jotain pehmeämpää metallia kuten messinkiä tai alumiinia.
* Käytä vasaran ja akselin välissä jotain pehmeämpää metallia kuten messinkiä tai alumiinia.
* Tue laakerin kummatkin kehät puupalikoiden varaan kummaltakin reunalta alapuolelta.
* Tue laakerin kummatkin kehät puupalikoiden varaan kummaltakin reunalta alapuolelta.


====Hyrdaulipuristimella====
==== Hyrdaulipuristin ====
* Paina aivan akselin keskeltä. Akselin ja puristustangon välissä ei tarvita suojaa.
* Tue laakerin kummatkin kehät puupalikoiden varaan kummaltakin reunalta alapuolelta. Tai alumiinirenkaan päälle.
* Tue laakerin kummatkin kehät puupalikoiden varaan kummaltakin reunalta alapuolelta. Tai alumiinirenkaan päälle
* Paina hydraulipuristimella aivan akselin keskeltä. Akselin ja puristustangon välissä ei tarvita suojaa.
* Katso ettei akseli putoa lattialle kun se vapautuu.
* Katso ettei akseli putoa lattialle kun se vapautuu. Osa akseleista saattaa olla kartioita!


===Holkki===
=== Holkki ===
Joskus akselien ympärillä on heikommasta metallista tehty holkki pitämässä osia paikoillaan. Tämä saattaa olla kertakäyttöinen ja sen voi vain lyödä taltalla halki
Joskus akselien ympärillä on heikommasta metallista tehty holkki pitämässä osia paikoillaan. Tämä saattaa olla kertakäyttöinen ja sen voi lyödä taltalla halki.


==Asennus==
== Asennus ==
===Laakeri===
=== Laakeri ===
  Laakeri asennetaan tehtaan merkinnät laakerissa ulospäin
  Laakeri asennetaan tehtaan merkinnät laakerissa ulospäin


* Kun laakeri asennetaan johonkin sisälle ulkokehästään, paineen tulee kohdistua ulkokehälle ja päinvastoin kun asennetaan akselille, kohdistua sisäkehälle.
* Kun laakeri asennetaan johonkin sisälle ulkokehästään, paineen asennuksessa tulee kohdistua ulkokehälle ja päinvastoin kun asennetaan akselille, kohdistua sisäkehälle.
* Käytä paikalleen lyömisessä jotain putkea tai hylsyä, joka sopivasti asettuu halutun laakerikehän päälle, mutta ei viota akselia tai muuta.
* Käytä paikalleen lyömisessä esimerkiksi putkea tai hylsyä, joka sopivasti asettuu halutun laakerikehän päälle, mutta ei vioita akselia tai muuta.  
* Iskun tulee kohdistua keskelle. Laakeri ei mene vinossa paikalleen.  
* Iskun tulee kohdistua keskelle. Laakeri ei mene vinossa paikalleen.  
* Jos asennus tapahtuu samanaikaisesti niin että laakerin ulkokehä ja sisäkehä kumpikin ottavat muihin pintoihin kiinni, hylsyn tms. välissä käytetään sopivaa aluslevyä joka jakaa voiman tasaisesti sisä- ja ulkokehälle samanaikaisesti.
* Jos asennus tapahtuu samanaikaisesti niin että laakerin ulkokehä ja sisäkehä kumpikin ottavat muihin pintoihin kiinni, hylsyn tms. välissä käytetään sopivaa aluslevyä joka jakaa voiman tasaisesti sisä- ja ulkokehälle samanaikaisesti.


===Laakeri tai holkki tiukasti akselille===
=== Laakeri tai holkki tiukasti akselille ===
* Joskus laakeri asennetaan akselille niin että laakerin sisähalkaisija on pienempi kuin akselin ulkohalkaisija eli lopputuloksena laakeri on akselissa lähes kuin yhtä rautaa. Yritettäessä asentaa tavallisin keinoin on todennäköistä että laakeri viottuu ja akseli naarmuuntuu, jos yleensäkään on edes mahdollista saada koko laakeria akselille. Ratkaisu on laakerin lämmittäminen, jolloin se laajenee.
Joskus laakeri asennetaan akselille niin, että laakerin sisähalkaisija on pienempi kuin akselin ulkohalkaisija eli lopputuloksena laakeri on akselissa lähes kuin yhtä rautaa. Yritettäessä asentaa tavallisin keinoin on todennäköistä että laakeri vioittuu ja akseli naarmuuntuu, jos yleensäkään on edes mahdollista saada koko laakeria akselille. Ratkaisu on laakerin lämmittäminen, jolloin se hiukan laajenee.
* Laita akseli tukevasti johonkin kiinni
# Laita akseli tukevasti johonkin kiinni.
* Ota valmiiksi putki, hylsy tai joku muu, jonka pituus riittää asentamaan laakerin oikeaan syvyyteen. Tarvittaessa merkitse oikea kohta. Kun laakeria aletaan asentamaan, ei ole syytä enää mittailla ja tuumia.
# Ota valmiiksi putki, hylsy tai joku muu, jonka pituus riittää asentamaan laakerin oikeaan syvyyteen ja oikeasta kohtaa laakeria. Tarvittaessa merkitse oikea kohta akselille. Kun laakeria aletaan asentamaan, ei ole syytä enää mittailla ja tuumia.
* Puhdista akselin pinta purskeista ja liasta aivan sileäksi esimerkiksi viilaa ja hiomapaperia apunakäyttäen.
# Puhdista akselin pinta purskeista ja liasta aivan sileäksi esimerkiksi viilaa ja hiomapaperia apuna käyttäen.
* Laita kattilaan puhdasta mineraaliöljyä ja myös lämpömittari joka näyttää yli 120 Celsius astetta. Aseta mittari niin ettei se kosketa kattilan reunoihin tai pohjaan.
# Laita kattilaan puhdasta mineraaliöljyä ja myös lämpömittari, joka näyttää yli 120 celsiusastetta. Aseta mittari niin, ettei se kosketa kattilan reunoihin tai pohjaan.
* Taivuta paksusta rautalangasta koukku, jolla voit roikottaa laakeria öljyssä irti pohjasta ja reunoista.
# Taivuta paksusta rautalangasta koukku, jolla voit roikottaa laakeria öljyssä irti pohjasta ja reunoista.
* Ala kuumentamaan öljyä ja pidä laakeria öljyssä alusta asti kunnes öljy saavuttaa 120 Celsius asteen lämpötilan.
# Ala kuumentamaan öljyä ja pidä laakeria öljyssä alusta asti kunnes öljy saavuttaa 120 celsiusasteen lämpötilan.
* Asenna laakeri nopeasti oikeaan kohtaansa. Kun, laakeri jäähtyy se jymähtää akselin ympärille tiukasti.
# Asenna laakeri nopeasti oikeaan kohtaansa. Kun, laakeri jäähtyy se jymähtää akselin ympärille tiukasti.


===Laakeri tiukasti kotelosta irti ja paikoilleen===
=== Laakeri tiukasti kotelosta irti ja paikoilleen ===
Laakerin sijaan koteloa kuumennetaan.
Laakerin sijaan koteloa kuumennetaan.
====Irrotus====
* Puhdista kotelo huolellisesti öljystä ja liasta.
* Varaa lähelle patalappu tai lämpöä kestävät hanskat ja välineet jolla pystyt naputtamaan laakerin pois pesästään. Ja mitä vasten pidät kuumaa koteloa tarvittaessa.
* Lämmitä koteloa vain noin 100 asteiseksi uunissa tai kuumalla levyllä. Lämpötilan voi mitata tiputtamalla vesitippoja kotelolle kun sitä kuumennetaan. Kun tipat sihahtavat ja haihtuvat välittömästi on kotelo noin 100 asteinen.
** Älä lämmitä liekillä, kuten kaasuilla. Ne heikentävät ja jopa vääntävät piloille kotelon.
* Ota kotelo uunista patalapulla tai lämpöä kestävillä hansikkailla.
* Pidä koteloa alaspäin ja naputa laakeri ulos toiseltapuolen.


--------
==== Irrotus ====
# Puhdista kotelo huolellisesti öljystä ja liasta.
# Varaa lähelle patalappu tai lämpöä kestävät hanskat ja välineet, joilla pystyt naputtamaan laakerin pois pesästään. Ja mitä vasten pidät kuumaa koteloa tarvittaessa.
# Lämmitä koteloa noin 100 celsiusasteiseksi uunissa tai kuumalla levyllä. Lämpötilan voi mitata tiputtamalla vesitippoja kotelolle kun sitä kuumennetaan. Kun tipat sihahtavat ja haihtuvat välittömästi on kotelo noin 100 asteinen. Älä lämmitä liekillä, kuten kaasuilla. Ne heikentävät ja jopa vääntävät piloille kotelon.
# Ota kotelo uunista patalapulla tai lämpöä kestävillä hansikkailla.
# Pidä koteloa alaspäin ja naputa laakeri ulos toiselta puolen.


*Lämmitys ei aina välttämättä auta vaan jumiutuneen ulkokoolin saa helposti pois tekemällä siihen sisäpuolelle pari poikittaista viiltoa esim. dremelillä jonka jälkeen se irtoaa naputtelemalla. Halvoilla rautasahanterillä sahausta ei kannata edes yrittää.
* Lämmitys ei aina välttämättä auta, vaan jumiutuneen ulkokoolin saa helposti pois tekemällä siihen sisäpuolelle pari poikittaista viiltoa esim. dremelillä, jonka jälkeen se irtoaa naputtelemalla. Halvoilla rautasahanterillä sahausta ei kannata yrittää.


====Asennus====
==== Asennus ====
Laakeri asennetaan tehtaan merkinnät laakerissa ulospäin
* Laita laakeri pakastimeen jäähtymään samalla kun kuumennat kotelon kuten irrotus-kohdassa edellä on kerrottu.
 
* Laita laakeri pakastimeen jäähtymään samalla kun kuumennat kotelon kuten irrotus-kohdassa on kerrottu.
* Suorita asennus käsin jos mahdollista tai kevyesti naputtaen ulkokehää sopivan kokoisella hylsyllä.
* Suorita asennus käsin jos mahdollista tai kevyesti naputtaen ulkokehää sopivan kokoisella hylsyllä.
* Oikea syvyys on yleensä pohjaan asti.
* Oikea syvyys on yleensä pohjaan asti.


==Öljytiiviste==
== Öljytiiviste ==
Öljytiivisteen tehtävä on pitää nesteet tai muut aineet esimerkiksi moottorin, vaihdelaatikon tai akseliston sisäpuolella. Usein jos auton alle alkaa ilmestyä öljyätippoja, joku kuminen öljytiiviste on ajan myötä kovettunut, kulunut ja alkanut vuotamaan. Öljytiiviste rakentuu yleensä metallisesta kuoresta, jonka sisäpuolella on kumitiiviste, jonka sisäreuna (öljyn puoli) on varsinainen tiiviste ja ulkoreuna pölytiiviste. Kumitiivisteen ja kuoren välissä on jousi joka kiristää kumitiivistettä akselin ympärille.
Öljytiivisteen tehtävä on pitää nesteet tai muut aineet esimerkiksi moottorin, vaihdelaatikon tai akseliston sisäpuolella. Usein jos auton alle alkaa ilmestyä öljytippoja, joku kuminen öljytiiviste on ajan myötä kovettunut, kulunut ja alkanut vuotamaan. Öljytiiviste rakentuu yleensä metallisesta kuoresta, jonka sisäpuolella on kumitiiviste, ja jonka sisäreuna (öljyn puoli) on varsinainen tiiviste ja ulkoreuna pölytiiviste. Kumitiivisteen ja kuoren välissä on jousi joka kiristää kumitiivistettä akselin ympärille.  


* Öljytiivisteen voi usein vaihtaa ulkoapäin ilman että konetta tarvitsee purkaa. Auton akseli joudutaan usein irrottamaan, että tiiviste saadaan vaihdelaatikkoon vaihdettua.
* Öljytiivisteen voi usein vaihtaa ulkoapäin ilman että konetta tarvitsee purkaa. Auton akseli joudutaan usein irrottamaan, että tiiviste saadaan vaihdelaatikkoon vaihdettua.
* Tiivisteitä ei pidä raapia mekaanisesti irti niin että valuosiin jää uurteita, jotka voivat aiheuttaa vuotoja myöhemmin. Tiivisteiden irrottamiseen voi käyttää myös niihin tarkoitettua irrotusainetta.


===Öljytiivisteen irrotus===
=== Öljytiivisteen irrotus ===
Irrota huolellisesti ettet vahingoita akselia tai koteloa.
Irrota huolellisesti ettet vahingoita akselia tai koteloa.
* Katso pitääkö öljytiivistettä paikoillaan jonkinlainen lukkorengas.
* Katso pitääkö öljytiivistettä paikoillaan jonkinlainen lukkorengas.
Rivi 78: Rivi 76:
* Joskus täytyy varovasti porata peltiruuvi metallin pinnan läpi vastakkaisille puolille aivan vähän matkaa ja vetää siitä.
* Joskus täytyy varovasti porata peltiruuvi metallin pinnan läpi vastakkaisille puolille aivan vähän matkaa ja vetää siitä.


===Öljytiivisteen asennus===
=== Öljytiivisteen asennus ===
* Se puoli missä on jousi tulee sisäänpäin eli öljyä vasten. Se puoli missä on metallinen kuori tulee ulospäin, öljystä poispäin. Toisin sanoen tehtaan merkinnät tulevat ulospäin.
* Se puoli missä on jousi tulee sisäänpäin eli öljyä vasten. Se puoli missä on metallinen kuori tulee ulospäin, öljystä poispäin. Toisin sanoen tehtaan merkinnät tulevat ulospäin.  
* Voitele rasvalla tiivisteen huulet ennenkuin työnnät sitä akselille ettei kuiva tiiviste viotu kuivaa akselia vasten.
* Voitele rasvalla tiivisteen huulet ennen kuin työnnät sitä akselille ettei kuiva tiiviste vioitu kuivaa akselia vasten työnnettäessä.
* Asennuksen apuna käytä sopivaa ulkoreunoilta painavaa hylsyä. Paina tasaisesti, ei missään nimessä vinosti, äläkä iske vasaralla suoraan tiivistettä.
* Asennuksen apuna käytä sopivaa ulkoreunoilta painavaa hylsyä. Paina tasaisesti, ei missään nimessä vinosti, äläkä iske vasaralla suoraan tiivistettä.



Nykyinen versio 16. joulukuuta 2023 kello 00.58

Johdanto[muokkaa]

Laakerit (bearing) jaetaan kahteen päätyyppiin; liukulaakerit ja vierintälaakerit. Laakerin koko ja tyyppi on ilmaistu kehien sivuilla.

Vierintälaakerin erottaa usein kiinteästä renkaasta. Kyseessä on sisäkehä ja ulkokehä, joiden välissä on kuulia, rullia tai neuloja. Painelaakerissa on painelaatat, joiden välissä on esimerkiksi kuulat. Tiivistetyssä laakerissa kuulat tms. on peitetty suojalevyllä. Laakeria ei välttämättä tarvitse huoltaa vaan se vaihdetaan uuteen sen käyttöiän tultua päätökseen. Jos vierintälaakeri huolletaan, se puhdistetaan vanhasta rasvasta/öljystä ja lisätään uusi voiteluaine.

Liukulaakerin erottaa usein kahdesta puolikkaasta, jotka yhdistetään laakeriholkiksi. Liukulaakeri voi olla valurautainen tai sisältäen erillisen laakeriholkin. Liukulaakerin voitelu tapahtuu puristamalla asennettu laakeri aivan täyteen rasvaa rasvapuristimella rasvanipan kautta. Rasvanipan päällä voi olla muovisuojatulppa. Täyttä rasvamäärää osoittaa rasvan työntyminen laakerista ulos. Rasvaa on lisättävä aika ajoin lisää, joka samalla työntää ulos laakerista likaantunutta rasvaa ja likaantuneen erottaa yleensä eri väristä puhtaaseen rasvaan verrattuna. Rasvan sijaan liukulaakeri voidaan myös voidella öljykalvolla. Liukulaakeri löytyy usein esimerkiksi moottorin sisältä kampikoneistosta.

Kuulalaakeri. Rullalaakeri. Suojataan kosteudelta. Nopeakäyntisen akselin laakeripesä saa olla korkeintaan kolmasosalla rasvalla täytetty ettei laakeri ala kuumentua. Rasva pitää epäpuhtaudet loitolla, öljy vetää puoleensa. Viallisesta laakerista ilmoittaa viheltävä ääni. Puhdistettaessa paineilmaa käyttäessä, pidä sormilla kiinni sisemmästä kehästä.

Irrotus[muokkaa]

Laakeri[muokkaa]

Laakeri on sovitettu akselille erittäin tarkasti ja se pitäisi saada irti mahdollisimman suoraan akselin suuntaisesti. Laakeri ei kestä ulkoreunalle hakkaamista jos sisäreuna on se mikä on akselin ympäri tai päinvastoin. Eli sitä metallikehää voidaan vain painaa tai iskeä joka on kosketuksissa pintaan. Irrottamiseen voi olla parasta käyttää hydraulipuristinta. Laakeri voidaan pääsääntöisesti purkaa ehjänä ja asentaa sama takaisin. Laakeria irrotettaessa ei saa aiheuttaa tietenkään vioituksia akseliin tai muuhun jossa akseli on kiinni.

Ulosvedin[muokkaa]

  • Käytä jotain metallista aluslevyä tms. ulosvetimen kierretangon ja akselin välissä.
  • Laita vetämään sille laakerin kehälle, joka on akselia vasten (sisin) tai päinvastoin.

Lyönti[muokkaa]

  • Käytä vasaran ja akselin välissä jotain pehmeämpää metallia kuten messinkiä tai alumiinia.
  • Tue laakerin kummatkin kehät puupalikoiden varaan kummaltakin reunalta alapuolelta.

Hyrdaulipuristin[muokkaa]

  • Tue laakerin kummatkin kehät puupalikoiden varaan kummaltakin reunalta alapuolelta. Tai alumiinirenkaan päälle.
  • Paina hydraulipuristimella aivan akselin keskeltä. Akselin ja puristustangon välissä ei tarvita suojaa.
  • Katso ettei akseli putoa lattialle kun se vapautuu. Osa akseleista saattaa olla kartioita!

Holkki[muokkaa]

Joskus akselien ympärillä on heikommasta metallista tehty holkki pitämässä osia paikoillaan. Tämä saattaa olla kertakäyttöinen ja sen voi lyödä taltalla halki.

Asennus[muokkaa]

Laakeri[muokkaa]

Laakeri asennetaan tehtaan merkinnät laakerissa ulospäin
  • Kun laakeri asennetaan johonkin sisälle ulkokehästään, paineen asennuksessa tulee kohdistua ulkokehälle ja päinvastoin kun asennetaan akselille, kohdistua sisäkehälle.
  • Käytä paikalleen lyömisessä esimerkiksi putkea tai hylsyä, joka sopivasti asettuu halutun laakerikehän päälle, mutta ei vioita akselia tai muuta.
  • Iskun tulee kohdistua keskelle. Laakeri ei mene vinossa paikalleen.
  • Jos asennus tapahtuu samanaikaisesti niin että laakerin ulkokehä ja sisäkehä kumpikin ottavat muihin pintoihin kiinni, hylsyn tms. välissä käytetään sopivaa aluslevyä joka jakaa voiman tasaisesti sisä- ja ulkokehälle samanaikaisesti.

Laakeri tai holkki tiukasti akselille[muokkaa]

Joskus laakeri asennetaan akselille niin, että laakerin sisähalkaisija on pienempi kuin akselin ulkohalkaisija eli lopputuloksena laakeri on akselissa lähes kuin yhtä rautaa. Yritettäessä asentaa tavallisin keinoin on todennäköistä että laakeri vioittuu ja akseli naarmuuntuu, jos yleensäkään on edes mahdollista saada koko laakeria akselille. Ratkaisu on laakerin lämmittäminen, jolloin se hiukan laajenee.

  1. Laita akseli tukevasti johonkin kiinni.
  2. Ota valmiiksi putki, hylsy tai joku muu, jonka pituus riittää asentamaan laakerin oikeaan syvyyteen ja oikeasta kohtaa laakeria. Tarvittaessa merkitse oikea kohta akselille. Kun laakeria aletaan asentamaan, ei ole syytä enää mittailla ja tuumia.
  3. Puhdista akselin pinta purskeista ja liasta aivan sileäksi esimerkiksi viilaa ja hiomapaperia apuna käyttäen.
  4. Laita kattilaan puhdasta mineraaliöljyä ja myös lämpömittari, joka näyttää yli 120 celsiusastetta. Aseta mittari niin, ettei se kosketa kattilan reunoihin tai pohjaan.
  5. Taivuta paksusta rautalangasta koukku, jolla voit roikottaa laakeria öljyssä irti pohjasta ja reunoista.
  6. Ala kuumentamaan öljyä ja pidä laakeria öljyssä alusta asti kunnes öljy saavuttaa 120 celsiusasteen lämpötilan.
  7. Asenna laakeri nopeasti oikeaan kohtaansa. Kun, laakeri jäähtyy se jymähtää akselin ympärille tiukasti.

Laakeri tiukasti kotelosta irti ja paikoilleen[muokkaa]

Laakerin sijaan koteloa kuumennetaan.

Irrotus[muokkaa]

  1. Puhdista kotelo huolellisesti öljystä ja liasta.
  2. Varaa lähelle patalappu tai lämpöä kestävät hanskat ja välineet, joilla pystyt naputtamaan laakerin pois pesästään. Ja mitä vasten pidät kuumaa koteloa tarvittaessa.
  3. Lämmitä koteloa noin 100 celsiusasteiseksi uunissa tai kuumalla levyllä. Lämpötilan voi mitata tiputtamalla vesitippoja kotelolle kun sitä kuumennetaan. Kun tipat sihahtavat ja haihtuvat välittömästi on kotelo noin 100 asteinen. Älä lämmitä liekillä, kuten kaasuilla. Ne heikentävät ja jopa vääntävät piloille kotelon.
  4. Ota kotelo uunista patalapulla tai lämpöä kestävillä hansikkailla.
  5. Pidä koteloa alaspäin ja naputa laakeri ulos toiselta puolen.
  • Lämmitys ei aina välttämättä auta, vaan jumiutuneen ulkokoolin saa helposti pois tekemällä siihen sisäpuolelle pari poikittaista viiltoa esim. dremelillä, jonka jälkeen se irtoaa naputtelemalla. Halvoilla rautasahanterillä sahausta ei kannata yrittää.

Asennus[muokkaa]

  • Laita laakeri pakastimeen jäähtymään samalla kun kuumennat kotelon kuten irrotus-kohdassa edellä on kerrottu.
  • Suorita asennus käsin jos mahdollista tai kevyesti naputtaen ulkokehää sopivan kokoisella hylsyllä.
  • Oikea syvyys on yleensä pohjaan asti.

Öljytiiviste[muokkaa]

Öljytiivisteen tehtävä on pitää nesteet tai muut aineet esimerkiksi moottorin, vaihdelaatikon tai akseliston sisäpuolella. Usein jos auton alle alkaa ilmestyä öljytippoja, joku kuminen öljytiiviste on ajan myötä kovettunut, kulunut ja alkanut vuotamaan. Öljytiiviste rakentuu yleensä metallisesta kuoresta, jonka sisäpuolella on kumitiiviste, ja jonka sisäreuna (öljyn puoli) on varsinainen tiiviste ja ulkoreuna pölytiiviste. Kumitiivisteen ja kuoren välissä on jousi joka kiristää kumitiivistettä akselin ympärille.

  • Öljytiivisteen voi usein vaihtaa ulkoapäin ilman että konetta tarvitsee purkaa. Auton akseli joudutaan usein irrottamaan, että tiiviste saadaan vaihdelaatikkoon vaihdettua.
  • Tiivisteitä ei pidä raapia mekaanisesti irti niin että valuosiin jää uurteita, jotka voivat aiheuttaa vuotoja myöhemmin. Tiivisteiden irrottamiseen voi käyttää myös niihin tarkoitettua irrotusainetta.

Öljytiivisteen irrotus[muokkaa]

Irrota huolellisesti ettet vahingoita akselia tai koteloa.

  • Katso pitääkö öljytiivistettä paikoillaan jonkinlainen lukkorengas.
  • Tiiviste voi lähteä pois ruuvitaltalla tasaisesti vetämällä.
  • Joskus täytyy varovasti porata peltiruuvi metallin pinnan läpi vastakkaisille puolille aivan vähän matkaa ja vetää siitä.

Öljytiivisteen asennus[muokkaa]

  • Se puoli missä on jousi tulee sisäänpäin eli öljyä vasten. Se puoli missä on metallinen kuori tulee ulospäin, öljystä poispäin. Toisin sanoen tehtaan merkinnät tulevat ulospäin.
  • Voitele rasvalla tiivisteen huulet ennen kuin työnnät sitä akselille ettei kuiva tiiviste vioitu kuivaa akselia vasten työnnettäessä.
  • Asennuksen apuna käytä sopivaa ulkoreunoilta painavaa hylsyä. Paina tasaisesti, ei missään nimessä vinosti, äläkä iske vasaralla suoraan tiivistettä.