Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Wikikko - koko kansan taitopankki:Tietoja

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanamo.jpg

Seuratessani talonpoikais-, sosiaalisen- ja maailmankuvallisen taitojen kehitystä en voi olla huomaamatta sitä tuhlausta, joka kohdistuu maahan, ihmisiin, materiaaliin, tehtyyn työhön ja elämän arvostukseen. Asenne, taito ja halu tehdä kunnon jälkeä ja elää hyvää elämää yhdessä on osa kestävää ja hyvinvointiin tähtäävää tulevaisuutta. On esiintynyt tarve sisällöltään julkaisuun, joka hyödyttää käytännön kestävän elämäntavan etsijää.

Toivon kirjoitusten olevan hyödyksi ja voimaksi maapalloa asutettaessa.

Wikikon perustaja 2003

Tietokortisto muuttui Wikikoksi[muokkaa]

Internetissä suosion 2003 - 2006 saanut Tietokortisto siirrettiin wiki-muotoon kaikkien käytettäväksi ja kehitettäväksi 9. sydänkuuta 2006. Tämä on Wikikon perustamispäivä. RihmastoWiki sulautui Wikikkoon 28. sydänkuuta 2009. 25. sydänkuuta 2014 Wikikko päivitettiin uuteen versioon. Aikaisemman version aikana sivuilla vierailtiin 9 miljoonaa kertaa 4.5 vuoden aikana. 2016 sivustosta poistettiin terveyteen liittyvät ohjeet, kuten kasvilääkintä.

Miksi tällainen wiki, eikö wikipedia riitä?[muokkaa]

Kysymyksen on esittänyt tuntematon Wikikon käyttäjä. Kaikki arvo Wikipedialle ja tiedolle siellä, se on hanke, joka on omaa luokkaansa! Wikipedia on luomus, jolla on oma visio ja säännöt. Yksinkertaisesti jokainen wiki kulkee omaa polkuaan ja käyttäjä valitsee wikinsä. Wikipediaan ei sovi kaikki tieto, kuten ei myöskään tänne. Tiet voivat kuitenkin hyödyntää toisiaan, siinä missä Wikipedian rajat tulevat vastaan, jokin toinen wiki voi jatkaa.

Julkinen tieto ja enemmistön mielipide ovat aina osittain värittynyttä elettävän aikakauden mukaan. Wikikkoon kelpaa tieteellisesti todistetut tiedot, mutta lisäksi kansalaisten omat päätelmät, taidot ja tiedot huumorilla kansantajuisesti höystettynä. Ne ovat osa kulttuuria, ihmisten rikkautta ja rakkautta, jotka edesauttavat uusiin aatoksiin.

Aikoinaan tarkoituksena oli julkaista oppikirja, jonka lähdetiedoksi kerättiin tietoa noin 15 vuoden ajan. Kirjan kirjoittaminen kuitenkin keskeytyi ja taustatueksi kerätty materiaali jäi ilman käyttöä useaksi vuodeksi. Internet antaa oivan mahdollisuuden jakaa tietoa julkisesti. Lopulta kyseinen tieto muokattiin nettiin tietokortistoksi ja siitä jatkumona on Wikikko.

Tekijänoikeus[muokkaa]

Wikikko sisältää tekstiä, jonka on luonut kansa elämän myötä opituista tiedoista ja taidoista. Wikikossa on noudatettava tekijänoikeuslainsäädäntöä! Tänne lainatuissa tekijänoikeudellisissa teksteissä on käytettävä alkuperäistä lähdettä ja/tai oltava lupa asianomaiselta niinkuin laki asiasta velvoittaa. Ylläpidolla on oikeus poistaa materiaali, joka loukkaa tekijänoikeuksia.

Kukaan ei yksityisesti omista täällä olevaa tietoa, vaan lisenssin mukaisesti kansalainen voi käyttää sitä muualle ei-kaupallisissa tarkoituksissa. Wikikossa olevaa tietoa ei siis saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin tai omia itselleen minkäänlaista omistusoikeutta materiaaliin tai sen osiin.

Asennemuutos[muokkaa]

Omien tietojen ja taitojen luovuttamista julkiseen käyttöön kaikkien hyödynnettäväksi

Kuten käyttäjä voi nähdä, Wikikossa ei kirjoiteta omalla nimellä. Wikikko on kaikkien siihen osallistuvien yhteinen luomus ja kaikille tarkoitettu. Ylläpitäjät huolehtivat ensisijaisesti sotkemisen poistamisesta ja aiheettomista aikaisempien kirjoitusten poistamisesta. Kielioppiin ja murteisiin ylläpitäjät harvoin puuttuvat, ne kertovat ajasta ja ihmisten erilaisista tavoista esittää asioita.

Pystyäkseen kirjoittamaan Wikikkoon, joutuu luopumaan suoranaisesta oman edun tavoittelusta ja siitä että "työlleen" ei saa henkilökohtaista kunniaa eikä rahallista korvausta. Asiaa voi ajatella niin, että saadessaan itselleen jotain täältä, voi vastavuoroisesti jakaa jotain "lahjaksi" muille omista tiedoistaan.

Wikikon käytäntö on, että ketä löytää virheen, korjaa sen itse. Suoran kritiikin sijaan on parempi korjata itse epäkohtia omilla näkemyksillä, samalla kunnioittaen muiden kirjoittajien näkemyksiä. Oma ja yleinen näkemys ei välttämättä ole totuus. Asiat pyritään esittämään niin että eri näkökulmat tarjoavat lukijalle hedelmällisen pohjan jalostaa tietoa eteenpäin. Kirjoittaminen on kykyä esittää oma näkemyksensä muiden näkemysten rinnalla, ei poistaa muiden kirjoituksia.

Ammattilaiset ja tee-se-itse tekijät[muokkaa]

Wikikkoon kirjoittavat sekä ammattilaiset että tee-se-itse oppineet. Wikikossa ei ole tarkoitus mollata kumpaakaan osapuolta, ylläpitäjät kiinnittävät huomiota tähän ja korjaavat kirjoituksia tarvittaessa. Ammattilaiset hyväksyvät, että harrastajien keskuudessa työtavat voivat olla kotikutoisempia, heillä on mahdollisuus lisätä kirjoitukseen ammattimainen tapa tehdä työ. Harrastajat yhtälailla tietävät, että ammattilaiset tekevät myös virheitä. Tehdään-se-yhdessä -tekijöillä on mahdollisuus kehittää ja löytää uusia keinoja.