Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Vuohenputki

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Myös vuohenjuureksi sanotaan.

Vuohenputki

Kerääminen, säilöntä ja käyttö[muokkaa]

Ei maistu karjalle.

Lehdet[muokkaa]

Nuoret lehdet salaattina, myöhemmin pinaatin tapaan ja mausteena. Varhain keväällä kerätään kaikki vaaleanvihreät versot.

Tunnistamisessa tulee olla todella tarkkana sillä myrkkykeiso on eniten samannäköinen myrkyllinen matkija. Koska vuohenputkea kerätään keväällä hyvin pienenä, erehtymisen vaara on suuri, ja siksi vuohenputki täytyykin ehdottomasti tunnistaa. Hyvä keino on seurata kasvuston kehitystä yksi kesä ja kerätä sitten tunnistettua kasvia seuraavana kesänä samasta varmasta paikasta.

Säilöminen pakastamalla tai kuivaamalla sanomalehden päällä.

Käytetään salaattina tuoreena tai kuivatut vuohenputket liotettuna vedessä pinaatin tapaan.

Rikkakasvina[muokkaa]

Vuohenputki lisääntyy tehokkaasti juurenpätkistä. On syytä varoa, ettei ainoatakaan juurenpätkää pääse omaan puutarhaan, sillä sen jälkeen se on aikamoinen riesa, koska se on niin tehokas leviämään juuristonsa avulla. Kun se pääsee leviämään vaikkapa perennapenkkiin, pikkuhiljaa se valtaa alaa kaikilta muilta kasveilta ja kun muutama vuosi on mennyt, penkissä ei muuta kasvakkaan kuin vuohenputkea. Sen jälkeen vaikka kuin kitkisi, ei sitä saa hävitetyksi.

Vuohenputki jos mikä kannattaa oppia tuntemaan. Jos sitä kasvaa esim. naapurin puolella, on syytä olla varuillaan ja ryhtyä varotoimenpiteisiin, muuten on liemessä sen kanssa.

Se ei ole ronkeli kasvualustansa suhteen, joten sitä näkee kasvavan melkein missä vain, missä maata vain on. Kun alkukesästä teiden varsilla näkyy vehreän näköisiä viherläiskiä, voi olla varma, että se on vuohenputkea, mutta katsoppas tarkemmin, siinä ei kasva enään mikään muu kasvi, sillä ne on tukahdutettu tiiviillä juuristolla ja maanpäällisellä kasvustolla. Maansiirtojen myötä se leviää tehokkaasti ja levitessään se on aikamoinen uhka myös kaikille muille alkuperäisille suomalaisille kasveille. Kannattaa myös tarkistaa se tuttavalta saatu kasvi, ettei siinä multapaakussa ole sitä pientä ylimääräistä juurenpätkää. Ruohonleikkuri pitää vuohenputken kurissa, mutta sammalla myös muut kasvit.

Linkit[muokkaa]