Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Venäjän karjala

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luovutetun karjalan murre[muokkaa]

Sanasto

Tiet[muokkaa]

  • hyvä tie = pystyy ajamaan keskimäärin 90 km/t, mutta paljon ylikin. Saattaa olla pahoja töyssyjä tai kuoppia. Asfalttia tai öljysoraa.
  • Katso kohta Vartius-Kostamus.. jossa on ajo-ohjeita kun tie on keväällä pahassa kunnossa.

Värtsilä (Niiralan raja-asema (Joensuu/Kitee)) - Sortavala-Petroskoi risteys[muokkaa]

Hyväkuntoinen tie A-130, mutta joistain kohdin hiukan epätasainen. Tie Sortavalaan A-129.

Sortavala-Petroskoi risteys - Aunus[muokkaa]

Sortavala-Petroskoi risteys eli Laatokan pohjoisosassa iso risteys, josta tie Suomeen.

Tie nro A-130. Alkuosa mutkainen, tämän jälkeen vähän matkaa 2006 rakennettua uutta tietä.

Wikikko aunustie1.jpg

Käänny tältä uudelta tieltä jommasta kummasta risteyksestä oikealle Pitkärantaan ja aja Pitkärannan läpi (eli tie johtaa Aunukseen), hiukan aina vasemmalle viistoon risteyksistä.

Wikikko aunustie2.jpg

Loppu hyvää tietä A-130. Varaa aikaa muutama tunti. Matkalla voi käydä uimassa Laatokassa. Matkalla huoltoasemia ja kauppoja.

Sortavala-Petroskoi risteys - (Kinerma) - Petroskoi[muokkaa]

Tie nro A-130 alkuosa mutkainen, tämän jälkeen tie nro P-21. Kolatselkään asti erinomaista uutta 2006 rakennettua tietä ja muuten hyvää tietä. Kolatselän jälkeen enemmän töyssyjä ja kuoppia, mutta hyväkuntoista tietä. Kolatselän jälkeeen Vedlozeron risteyksestä tie Kinermaan. Mutta jos ei Kinermaan jatketaan vaan suoraan Prjazhaan. M18(Pietari-Murmansk) hyvä tie. Tätä reittiä käyttävät myös linja-autot Petroskoin ja Sortavalan välillä.

Sortavala - Sortavala-Petroskoi risteys - Suojärvi - Petroskoi[muokkaa]

Alkuosa mutkainen. Suojärven tie lähtee uudelta 2006 rakennetulta asfalttitieltä Pitkärannan liittymän kohdalta. Tämä väli tie A-131 Suojärvelle asti on vajaa 100 km huonoa hiekkatietä (2006), missä on paljon kuoppia ja kiviä. Suojärven jälkeen Petroskoihin tie on ihan hyvä, joskin alkumatkasta kapea ja mutkainen, myös lyhyehkö päällystämätön osuus.

Petroskoi[muokkaa]

Katso sivulta Petroskoihin autolla

Aunus - Podporoze[muokkaa]

Aunuksen eteläpuolelta lähtee Megregan kylän kohdalta hiekkatie Podoporozeen mm. Mihailovskojen ja Kuujärven kautta. Tiellä pystyy hyvin ajamaan henkilöautolla, mutta Karjalan ja Leningradin alueiden rajalla tie on hiukan vaatimattomampi. Tie tulee Vasinyn kylään ja sen jälkeen kuljetaan liikennevalo-ohjatun valkoisen ison padon yli Podporozen kaupunkiin. Kaupungista löytyy mm. aito neukkuhotelli, kauppoja, toreja.

Podporoze - Voznesene - Petroskoi (Petrozavodsk)[muokkaa]

Podporozesta menee hyvä asfalttitie (P-37) Äänisen rantaan Vozneseneen. Tie haarautuu muutamassa kohden, joten kartta on hyvä olla. Voznesenesta auto lautalla yli, lauttaan mahtuu toistakymmentä henkilöautoa ja matkustajia. Lautalle jonotetaan ja se löytyy helposti. Myös peräkärry voi olla mukana.

Lautan aikataulu Petroskoin suuntaan 8/2006[muokkaa]

6-20, 7-20, 8-00, 9-20, 10-20, 11-20, 13-00, 14-00, 15-30, 16-20, 17-20, 18-20, 20-00, 21-00

Tie jatkuu tämän jälkeen osittain hiekkatienä kohti Petroskoita ja saapuu esikaupunkialueen läpi Petroskoin keskustaan.

Sortavala - Lahdenpohja - Käkisalmi (Priozersk)[muokkaa]

Sortavalasta Kurkijoelle tie on kapeaa ja mutkaista, mutta päällystettyä. Kurkijoen jälkeen tie on kuoppaista ja pölyistä hiekkatietä. Hiitolan jälkeen rajavartioston valvontapiste. Huoltoasemia on mm. Lahdenpohjan ja Kurkijoen lähellä.

Vartius - Kostamus - Vuokkiniemi - Kalevala (Uhtua) - Paanajärvi[muokkaa]

  • Raja-aseman jälkeen on pari huoltoasemaa, joissa voi myös vaihtaa rahaa. Niiden jälkeen on portti, jossa näytetään passit. Tämän jälkeen hyväkuntoinen asfalttitie jatkuu Kostamuksen isoon risteykseen. Siitä oikealle keskustaan ja vasemmalle kombinaatin "sokkeloiden" kautta kohti Vuokkiniemeä. Risteyksen lähettyvillä on huoltoasema kombinaatin suuntaan. Seuraava huoltoasema Kalevalassa. Kombinaatin teillä on risteys, josta alkaa pienempi hiekkatie vasemmalle kohti Vuokkiniemeä. Risteyksessä on venäjänkielinen tienviitta.
  • Huhtikuussa kannattaa teitä ajaa aikaisin aamulla niiden ollessa yöpakkasten jälkeen paremmassa kunnossa. Tien alkuosuus voi olla iltapäivällä todella kurainen, liejuinen ja sohjoinen, joten henkilöautolla on valita ajolinja tarkasti ja käytettävä riittävästi vauhtia huonoissa kohdin. Tie paranee kohti Vuokkiniemeä, mutta huhtikuulla keskivauhti henkilöautolla on noin 40-60 km/t. Vuokkiniemen kohdalla tie kohti Kalevalaa jatkuu suoraan ja Vuokkiniemen kylänraitille käännytään oikealle. Vuokkiniemen jälkeen kannattaa varoa ensimmäisen noin 20 km matkalla erittäin pahoja poikittaisia kuoppia etenkin siltojen ja tien rajapintojen kohdilla. Tämän jälkeen huhtikuinen tie Kalevalaan on välillä pahasti sohjoinen, joten vauhtia kannattaa ottaa pahoihin kohtiin riittävästi. Kannattaa vetää muita autoja penkasta ulos, koska voi tarvita samaa apua muutaman kilometrin jälkeen. Auto nappaa helposti eturenkaan penkkaan, jos ajaa liian läheltä tien sivua. Tällöin ei kuitenkaan uppoa kovin syvälle, vaan ulos pääsee joko työntämällä tai pyytämällä apua takana tulevilta. Mukaan kannattaa varata oma hinausköysi- tai -liina. Urat saattavat ryöstää auton myös poikittain tai pyöräyttää ympäri, joten vastaan tulevien autojen kohdalla kannattaa olla tarkkana! Urissa ajamalla henkilöauton pohja raapii helposti, mutta urien välillä onnistuu ajamaan melko hyvin. Isot lätäköt voi ajaa suoraan läpi tai mielellään toisen puolen renkaat reunan päällä niin pohja ei ota kiinni. Paras ajolinja löytyy koko tien leveydeltä etsien ja mutkitellen, väärällä kaistalla ajaminen on luonnollista, mutta mutkissa ja mäen nyppylöillä kannattaa olla huolellinen, on sitten itse väärällä puolen tai varoa jos vastaantuleva tulee omalla kaistalla.
  • Kalevalan jälkeen tie kohti Kemia on melko hyvä myös huhtikuussa, mutta tie Paanajärvelle on pieni ja pahasti sohjoinen. Valitse Paanajärven tiellä alkumatkassa Y-risteyksessä oikeanpuoleinen tie, joka johtaa Paanajärvelle, vasemmanpuoleinen johtaa patohankkeen työmaalle. Huhtikuussa juuri ennen jäätietä 500 m matka saattaa olla pahin kohta. Jäätie kulkee lossin kohdalla ja huhtikuinen tie jäätieltä ylös uudelle Paanajärvelle ja siellä saattaa olla syvästi urautunut. Tie vanhalle Paanajärvelle erkanee "kesustassa" vasemmalle ja saattaa olla huonokuntoinen. Vanhalle Paanajärvelle saavuttaessa tie haarautuu mäessä kahtia, joista oikea vie sahalle ja vasen suoraan keskemmälle kylänraittia.
Aikoja ja kilometrejä huhtikuussa 2009
Venäjän rajalta ulos 0 km, 0 t 14:15
14.4 Vuokkiniemi 2t 15 min rajalta
14.4 Kalevala 180 km rajalta, 5 t rajalta
15.4 Vanha Paanajärvi 115 km Kalevalasta, 8t 15min rajalta

Kuusamo - Pääjärvi - Louhi - Petroskoi[muokkaa]

  • Kuusamosta pääsee rajan yli kello 8-20 joka päivä. Raja-asema sijaitsee n. 5km Kuusamon keskustasta etelään ja n. 50km itään tien numero 866 (Lämsänkyläntie) päässä. Rajalla ei ruuhkaa, virkailijat ystävällisempiä kuin Etelämpänä ja auton tulliselvitystä tehnyt mies puhui jopa melko hyvää suomea. Rajan jälkeen kauempana tarkastuspiste jossa portit kiinni ja sotilasasuinen mies otti passit, kävi sisällä rakennuksessa, antoi passit takaisin ja avasi portit. Myöhemmin vielä toinen vastaavanlainen piste. Tie huonoa ja kuoppaista tietä, ajonopeus 30-50 km/t. Huoltoasema juuri ennen Pääjärveä vasemmalle kääntyvällä sivutiellä, joka vie ainakin kylttien mukaan Paanajärven kansallispuistoon. Huoltoasema -kylttiä ei Suomesta päin tullessa näkynyt. Pääjärven jälkeen vähän matkaa asfaltoitua tietä, Tungozero -risteyksessä asfaltoitu tie vie etelään Kalevalan suuntaan, hiekkatie itään kohti Murmanskin tietä. Hiekkatie hieman leveämpää ja aavistuksen parempaa, 50-60 km/t. Ennen Sosnovyin kylää tie muuttuu asfaltoiduksi, melko kuoppaista parantuen kohti Murmanskin tietä, ajonopeus 80 km/t. Murmanskin tien risteyksessä huoltoasema, Louhen kaupungissa useita ruokakauppoja, rautatieasema, miliisiasema ja muitakin kauppoja ja autohuoltamoita. Murmanskin tie etelään päin päällystetty, mutta kuoppainen, 80-100 km/t. Medvezhegorskin risteyksen jälkeen tie paranee selvästi, yli 100 km/t.