HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Venäjän ABC

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linkkejä[muokkaa]

Pietari
Kuinka hyvin tunnet naapurin Sergein? Testaa tietosi venäläisistä miehistä

Aikaero[muokkaa]

Pietari noudattaa vuoden ympäri Moskovan normaaliaikaa GMT + 4, joka on kaksi tuntia edellä Suomen talviaikaa GMT + 2 ja yhden tunnin edellä Suomen kesäaikaa GMT + 3.

Kaliningradin alue noudattaa GMT + 3 aikavyöhykettä.

Venäjältä puuttuu kokonaan aikavyöhyke GMT + 5, joka on yhdistetty GMT + 4 aikavyöhykkeeseen.

Muut aikavyöhykkeet ovat: GMT + 6, GMT + 7, GMT + 8, GMT + 9, GMT + 10, GMT + 11 ja GMT + 12.

Venäjä on luopunut kokonaan kesäajan käytöstä.

http://www.worldtimezone.com/time-russia24.php

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Standard_time_zones_of_the_world.png

Alkoholi[muokkaa]

Votka eli venäjäksi vodka (водка) on ylivoimaisesti suosituin alkoholijuoma. Votkan juontiin liittyy oma etikettinsä. Myös oluita ja viinejä juodaan.

Apteekit[muokkaa]

Apteekeissa myydään myös monia tuontilääkkeitä ja luontaistuotteita. Toisissa käyttöohjeet ovat Venäjäksi, toisissa alkuperäiskielellä. Vahvojakin lääkkeitä saatetaan myydä käsikauppalääkkeinä.

Aukioloajat[muokkaa]

Kaupat ovat yleensä avoinna klo 10.00 – 19.00. Useimmat kaupat suljetaan lounasaikaan tunniksi, ruokakaupat yleensä klo 13.00 – 14.00 ja kulutustavaraliikkeet klo 14.00 – 15.00. Isot tavaratalot ovat sunnuntaisin auki klo 11.00 – 18.00. Nähtävyydet ovat yleensä auki klo 10.00 – 18.00 ilman lounastaukoa ja pidetään kokonaan kiinni yhtenä päivänä viikossa.

Hintataso[muokkaa]

Kaikenlaista ruoasta tavaroihin löytää sekä halvalla että äärettömän kalliilla. Moskovassa ja Pietarissa rahaa saa kulumaan helposti, mutta pienemmissä kaupungeissa ja kylissä kalliimmatkin hinnat ovat edullisempia Suomen hintatasoon verrattuna. Ruoka on edullista ja tavanomaiset matkailuun liittyvät palvelut kuten matkustus ja majoitus ovat kohtuuhintaisia tavasta riippuen. Mitä hienommin haluat matkustaa, sen enemmän tietysti siitä maksat, mutta liikkumalla valtaväestön tavoin tapaat mielenkiintoisia ihmisiä ja et maksa paljoa. Venäjällä ei ole enää voimassa kaksihintajärjestelmää, mutta saattaa olla että törmäät vielä selvästi turistihintoihin varsinkaan jos et osaa kieltä.

Hygienia[muokkaa]

Siistiä, siivottua ja ajan patinoimaa. Liikaa huomiota ei tarvitse kiinnittää, samat kuviot kuin matkailtaessa missä vain. Säilykkeistä kannattaa tarkistaa viimeinen käyttöpäivä.

Hätätilanne[muokkaa]

Rauhoitu! Venäläiset hätänumerot: Palokunta: 01, Poliisi: 02, Ambulanssi: 03. Moskovan suomalainen terveysasema, (+7 495) 787 4174, kännykkä virka-ajan jälkeen: (+7 495) 364 6960.

Ilmato[muokkaa]

Heinä- ja elokuu ovat lämpimimmät kuukaudet ja myös lomakuukaudet kansalaisille. Moskova ja Pietari ovat lämpimiä toukokuusta syyskuulle. Moskova tammikuu -10/40 mm, huhtikuu +18/40 mm, heinäkuu +23/90 mm, lokakuu +8/45 mm. Pietari tammikuu -8/40 mm, huhtikuu +8/40 mm, heinäkuu +21/75 mm, lokakuu +8/75 mm.

Juhlapäivät[muokkaa]

Venäläiset pitävät juhlimisesta ja tämä aiheuttaa sekaannusta aukioloaikoihin. Jos juhlapäivä sattuu viikonlopulle on perjantai tai maanantai myös vapaapäivä. Jos juhlapäivä sattuu tiistaille tai torstaille pidennetään viikonloppua niin että päivästä riippuen maanantai tai perjantai ovat vapaita ja lauantai tai sunnuntai työpäiviä. Esim. sunnuntai-maanantai-tiistai. Keskiviikolle sattunut juhlapäivä ei aiheuta muutoksia. Uusivuosi 1 ja 2.1, Joulu 7.1, Defenders of the Fatherland 23.2, Naisten päivä 8.3, Pääsiäinen 11.42004, Labor Day/May Day 1 ja 2.5, Voiton päivä 9.5, Itsenäisyyspäivä 12.6, Day of Accord and Reconciliation (Day of the Great October Revolution) 7.11, Constitution Day 12.12

Juna[muokkaa]

Katso aiheesta oma sivu

Kartat[muokkaa]

Karttafriikeille kerrottakoon että karttoja löytyy, yleensä kunkin alueen pääkaupungissa ja on jopa yksinomaan karttakauppa. Karttoja löytää myös kirjakaupoista, asemilta ja kioskeista. Kartat ovat yllättävän tarkkoja, mittakaavat vaihtelevat ja löytyy myös retkeilyyn erityisesti suunniteltuja karttoja.

Kieli[muokkaa]

Puhutuin kieli on venäjä 86,6 %. Venäjä kuuluu slaavilaiseen kieliryhmään, kyrillinen aakkosto. Venäläiset ymmärtävät helposti ulkomaalaista venäjää puhuvaa, paljon tuttuja sanoja. Englantia ja saksaa ymmärretään vaihtelevasti, kannattaa yrittää. Sanakirjalla pärjää hyvin yksin matkatessaan. En ymmärrä - ja nje panimaaju. Hintaa – skolhka. Hyvä – harashoo. Kiitos – spasiibo. Kyllä – daa. Ei – njet. Tervehdys – strastvuite.

Kirjat[muokkaa]

Matkaoppaita ovat mm. Lonely Planet, Rough Guide, Suomalainen Matkaopas Karjala.

Koulutus[muokkaa]

Koulu aloitetaan 8-vuotiaana, lukutaito on korkea.

Kukat[muokkaa]

 • Pariton määrä!!! Jos tasalukusyntymäpäivä, annetaan yksi enemmän, jotta pariton määrä.
 • Mitä enemmän sen parempi eli paljous ei haittaa varsinkaan kun tunnetaan paremmin.
 • Mahdollisimman tuoreita. Kimppu näyttää luonnolliselta, ei varsinkaan liiallista muovia ympärillä.
 • Milloin vain, mutta vähintään syntymäpäivänä ja kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. Naistenpäivään yhdistyy mimosa.
 • Erityisesti kukkatoimituksessa kortti ja tärkeää mitä siinä sanotaan.
 • Kukkien mukaan voi sisällyttää suklaata.
 • Kysy mistä tykkää.
 • Useissa ravintoloissa on maljakoita, mutta ei viedä kukkia esim. mentäessä elokuviin tai teatteriin, jolloin kukkia joutuu kantamaan ja niitä ei saa veteen nopeasti.
 • Ruukkukasveja vain perheille ja vanhemmille naisille tai jos huonekasveja on jo ennestään.
 • Miehille annetaan kukkia hautajaisissa tai kun suuret syntymäpäivät, esim. 50 tai 60 jne. Tummia, suuria kukkia, kimppu näyttää miehekkäältä.
 • Ruusu: Varma valinta, mutta ei mielellään ainoastaan, koska voi osoittaa ettei oikeasti ole nähty vaivaa.
 • Tulppaani: Aina hyvä valinta.
 • Auringonkukka: symboloi loajaalisuutta ja pitkäaikaisuutta.
 • Lilja: Kuvastaa naisellisuutta, eleganssia, rakkautta. 2–3 kimppuun.
 • Neilikka: Ei punaista neilikkaa yksistään, mutta muiden kukkien joukossa kertoo syvästä rakkaudesta.
 • Rakkaussuhde: Jos suhteen alkuvaihe, valkoinen ruusu ja vaaleanpunainen nuoremmille. Suhteen kehittyessä kohti tummempaa punaisuutta. Jos vahvempaa romantiikkaa välillä, tumman punainen ruusu. Pitkävartinen. Suhteessa ei keltaista!!! Jos asuu kotonaan, kukkia samalla myös äitille.
 • Perhe: Vaaleanpunainen, oranssi, sininen.
 • Kotivierailu naisen luona: Esim. violetteja kukkia tai narsissi.


Kukkien lähetys[muokkaa]

 • Venäjän ulkopuoliset kukkalähetyksiä toimittavat yritykset voivat veloittaa merkittävästi enemmän kuin itse Venäjällä toimivat palvelut. Myös suoraan kukkakauppaan voi yrittää ottaa yhteyttä.
 • Ulkomailta voi lähettää kukkia esimerkiksi:
  • http://www.florist.ru - palvelua testattu 10/2020 lähettämällä kukkia ja suklaarasia siperialaiseen kaupunkiin viestin kanssa. Tilaus tehtiin yrityksen kotisivujen kautta illalla 19 Suomen aikaa ja tilaus oli toimitettu seuraavana aamupäivänä. Maksu luottokortilla.

Lahjat[muokkaa]

Mukaan voi varata jo kotimaasta jotain pientä, joita voi olla mukava antaa muistoksi uusille tuttavuuksille. Muista tämä, jos saat kutsun venäläiseen kotiin, sillä on epäkohteliasta mennä tyhjin käsin! On kuitenkin hyvä välttää ylilyöntejä.

Maantieto[muokkaa]

Venäjä voidaan jakaa pääpiirteittäin Euroopan puoleiseen venäjään, Siperiaan ja Venäjän Kaukoitään. Omana lukunaan voidaan nähdä myös mm. Valko-venäjä ja Ukraina. Pohjoisinta Jäämereltä etelään noin 150 km ulottuvaa aluetta kutsutaan tundraksi, matalaa kasvustoa. Siitä seuraava on havumetsää, taigaa. Tämän jälkeen on sekalaista metsää että aroa (steppi) paikasta riippuen. Jokilaaksot voivat olla hyvin reheviä delta -alueita ja vuoristot kuten Kaukasus täynnä lukuisia kasveja.

Majoitus[muokkaa]

Löytyy yksityiskodeista ja maastosta monen tähden hotelleihin.

Matkapuhelimet[muokkaa]

Kuuluvuusalue rajoittuu yleensä isojen kylien ja kaupunkien lähettyville ja korkeille paikoille. Hinnat ovat melko maukkaita, mutta tekstiviestitkin tulevat perille. Tarkista että liittymälläsi on mahdollista lähettää tekstiviestejä ulkomailta. Suomesta voit halutessasi vuokrata vaikka satelliittipuhelimen.

Matkailu[muokkaa]

Venäjään voi tutustua ryhmämatkoilla että myös yksin joka on hyvin mielenkiintoinen ja paljon antava muoto. Kielitaito vaikuttaa paljon ihmiskontakteihin, mutta ei estä liikkumista maassa!

Mittayksiköt[muokkaa]

Metrinen systeemi. Votka tarjoillaan grammoina.

Posti[muokkaa]

Suurissa kaupungeissa postitoimisto voi olla auki 24 tuntia. Osoitetta ei ole pakko kirjoittaa kyrillisin merkein. Eräistä kaupungeista löydät myös muita kuten DHL, TNT, UPS, Fedex. Venäjälle tai Venäjän sisällä lähetettäessä osoite kirjoitetaan järjestyksessä maa, postinumero, kaupunki, katuosoite, nimi.

Puhelin[muokkaa]

Venäjän maannumero on 7, Suomen 358. Suuntanumero Moskovassa 495. Kaduilla puhelimet toimivat yleensä korteilla, joita saa mm. kioskeista ja ei ole varmaa että ne toimivat seuraavassa puhelimessa tai kaupungissa. Kadulla olevat puhelimet vaihtelevat myös siinä mihin niillä voi soittaa. Melkein pienimmästäkin kylästä löytyy puhelintoimisto, joka voi olla avoinna 24 tuntia. Toimistossa täytät pienelle lapulle haluamasi numeron ja X ajan kuluttua puhelusi kytkeytyy johonkin koppiin. Hinnat eri alueiden välillä voivat olla yllättävän kalliita. Hotelleissa paikallispuhelut voivat olla ilmaisia. Telekopioita voi onnistua lähettämään hotelleista ja puhelintoimistoista. Valitsemalla numeron 8 ja odottamalla valintaääntä kytkeydyt kaukopuheluiden linjalle ja sitten varsinainen puhelinnumero. Ulkomaille soittaessasi valitse samoin 8, odota valinta ääntä ja valitse sitten 10 ja maakoodi (suomi 358) ja lopuksi numero ilman suuntanumeron nollaa. Ulkomailta Venäjälle soitettaessa suuntanumeron ensimmäinen nolla jätetään pois. Moskovassa 09 on numerotiedustelu venäjäksi.

Pukeutuminen[muokkaa]

Venäläiset kiinnittävät pukeutumiseen huomiota ja korostavat tyylikkyyttä. Nuoret miehet ovat usein urheilullisia ja naiset käyttävät esimerkiksi kesäisin leninkejä. Ravintolaan ja ulos voit pukeutua aivan tavallisesti. Kirkoissa vieraillessa on hyvä pukeutua asiaan kuuluvasti. Yöjunissa vaihdetaa rennompaan oloasuun.

Raha[muokkaa]

 • Rahayksikön koko nimi on Venäjän rupla, rahayksikön lyhenne RUB (Rbl, RUR, py, p). 1 rupla on 100 kopeekkaa. Setelit 10, 50, 100, 500, 1000 ja 5000. Kolikot 1, 2, 5, 10 ruplaa ja 5, 10, 50 kopeekkaa.
 • Ostoksia saa tehdä vain ruplissa. Ennen vuotta 1997 -rahat ovat arvottomia. Varmin on käteinen, sitten luottokortit tai rahansiirto. Ruplia saa Suomessa useista vaihtopisteistä, joistain pankeista ja lentokentältä ja junasta ennen Venäjän rajaa. Vaihtovaluutaksi paikan päällä eurot, joille löytyy aina vaihtaja. Isoissa kaupungeissa on lukuisia valuutanvaihtotoimistoja (obmen valjuty). Vieraan maan valuutta ota mukaan mahdollisimman ehjinä ja puhtaina seteleinä. Jos vaihdat ruplia kadulla, vaihtoon sisältyy aina riski. Automaateista saa rahaa luottokortilla ja pankkikortilla. Luottokortilla voi nostaa käteistä ruplina myös pankeista. Kaikki pankit eivät lunasta matkasekkejä. Parhaiten käyvät American Express (Amex) mutta Thomas Cook ja Visa myös. Vaihtaessasi tarvitaan passi.
 • VAT, venäjäksi NDS on 20% ja sisältyy yleensä hintoihin.

Rahansiirto[muokkaa]

 • Vuonna 2020 edullisin vaihtoehto TransferWise. Kalliimpia WesternUnion, MoneyGram, PayPal, WebMoney ja Yandex Money.
 • Vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomiota valuuttakurssiin ja palvelumaksuun.

Rakennukset[muokkaa]

Hrushtshev rakensi viisi kerroksiset elementtitalot, Stalin monumentaaliset kivitalot.

Rokotukset[muokkaa]

Muista tarkistaa rokotusten voimassaolo. Suositeltavia ovat perusrokotukset polio-, jäykkäkouristus ja kurkkumätä. Lisänä voi ottaa mm. gammaglobuliini hepatiitti A:ta vastaan. Siperiassa esiintyy puutiaisaivokuumetta kuten myös Suomessa eli sitä vastaan on ”TBE-rokote”.

Ruoka ja juoma[muokkaa]

Stolovaja ruokalat ovat edullisin mahdollisuus syödä ulkona. Monenkirjavaa ruokaa, liikoja ei kannata odottaa, mutta yllätyksiin voi varautua puolin ja toisin. Koskaan ei ole ruoka loppunut kesken. Tilaa juomat nimellä jos et halua kalleinta. Mitat grammoina. Älä nauti vesijohtovettä. Juo vain pullovettä. Myös keitetty vesi käy ja vuorilla jokien vesi paikasta ja mahasta riippuen. Hapotonta vettä voit kysellä 'bez gasom'.

Suurlähetystö[muokkaa]

Oman maan suurlähetystön ja konsulaatin osoitteet kannattaa selvittää ennen matkaa. Muista että sinun tulee noudattaa sen maan lakeja jossa kuljet! Suomen suurlähetystö Moskovassa Kropotkinski pereulok 15-17 119034 MOSKOVA G-34. Suurlähetystön keskus, arkisin kello 09.00 - 17.00: (+ 7 495) 787 4174. Lähetystön konsulipäivystys, suomalaisia koskevissa hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella ympäri vuorokauden: (+ 7 495) 760 6892 http://www.finemb-moscow.fi Petroskoi keskus +7-8142-761 564 virka-aikana (+7 8142) 766 208 08 74 ). Murmansk: virka-aikana (+7 8152) 446612, (+7 8152) 445382 . Päivystys +7-921-272 5095, +7-921-272 5096.

Sähkö[muokkaa]

220 Volttia, suomalaistyyppinen pistoke.

Sähköposti ja internet[muokkaa]

Joka kaupungista löytyy nettikahvila tai muu yritys joka mainostaa kadulla nettipalveluita. Myös postien yhteydessä saattaa olla palvelun tarjoavia yrityksiä. Nettiyhteydet voivat olla joskus hyvin hitaita. Näppäimistö on yleensä tavanomainen, mutta yleinen Explorer selainohjelma saattaa olla kyrillisin kirjaimin, mutta selaimen toiminnothan sijaitsevat samoilla paikoilla eli jos ne muistat. Maksu on suoritettava yleensä etukäteen tietystä ajasta, jonka jälkeen yhteys katkeaa. Hinnat ovat melko edullisia. Kuitissa on mahdollisesti jokin käyttäjätunnus ja salasana, jolla yhteys aukeaa. Voit kysellä yhteyttä myös oppilaitoksista, yrityksistä, hotelleista, tietokoneita myyvistä liikkeistä ym. Kotona kannattaa valmiiksi valita sellainen sähköpostipalvelin jota voi käyttää Webin kautta ja tallentaa osoitteita valmiiksi kyseiselle palvelimelle.

Taksit[muokkaa]

Yksityistakseissa ei ole taksamittaria, joten kyyti maksetaan yleensä etukäteen sovittuun hintaan. Nämä taksit ovat miltei monopoliasemassa useimpien hotellien, ravintoloiden ja baarien lähistöllä. Ottaessasi taksin kerro kuljettajalle määränpää ennen kyytiin nousemista ja sovi kyydin hinta etukäteen. Jos tuntuu, että kuski pyytää ylihintaa kannattaa aina tinkiä. Venäläiset viittovat yksityisautoilijoita pysähtymään, joka on usein virallista taksia halvempi. Niinpä yksityisauto saattaa yllättäen pysähtyä kohdallesi viittoillessasi taksia. Harkitse kyytiin menemistä jos autossa jo on kuljettajan lisäksi matkustajia. Ilmoita yksityisautoilijalle minne olet menossa ja jos hän suostuu ottamaan sinut kyytiin sovi hinta ennen lähtöä.

Tapoja[muokkaa]

Venäläiset ovat ystävällisiä. Paitsi ehkä ruokajonoissa sattuvat tapansa mukaan tunkemaan suoraan eteen, pidä siis puolesi! Maassa maan tavoilla.

Aikakäsitys[muokkaa]

Asiat tapahtuvat omalla tahdillaan, aika on käsite, joskus meillä ei ole vain aikaa jäädä odottamaan tapahtumista. Aikaa ihmisille, anna myös omaa aikaasi venäläisille. Venäläiset eivät pidä yksinolosta, tunneihmisiä, suurpiirteisiä, suurisydämisiä, vieraanvaraisia, luottavat vasta kun tutustuvat ja toteavat ystäväksi. ”Samalla taajuudella”. Kulttuurissa työ ei ole ehkä elämän tärkein asia.

Tapaaminen[muokkaa]

Kohteliaisuus naisia kohtaan, mm. oven avaus, paikan anto bussissa, kantoapu. Käsipäivää aina tavattaessa ja erottaessa, useammankin kerran päivässä, lämpimästi kaksin käsin. Naista ei kätellä. Halaus ensin oikeat posket, sitten vasemmat, sitten vielä oikeat.

Sekalaisia[muokkaa]

Missä vain oletetaan sinun jakavan ruoan, juoman ja tupakat. Missä vain kun pissahätä, kysy käsienpesupaikkaa. Neuvottelussa johtaja johtaa puhetta, muut puhuvat vain kysyttäessä, jos ollaan eri mieltä, hienovaraisesti esitetään oma mielipide. Harkinnan alaisia puheenaiheita ovat mennyt sota, päivänpolitiikka, suurvalta-asema, harmaa talous, äkkirikastuneet, korruptio, demokratia, ruoan hygienia. Pelaavat mielellään dominoa ja shakkia. Metsä venäläisille on pelottava. Hissin nappulaa painetaan vasta kun kaikki sisällä. Kanna tavaroitasi paikallisten tapaan muovikassissa, jos et halua huomiota. Puhuttelumuoto etunimi – isännimi. Isännimi loppuu miehillä –vitsh, naisilla –vna. Ei puhutella pelkällä etunimellä. Teitittely, jos ei ole tuttu. Nimestä ei ole hyvä leikitellä. Kylään pukeudutaan huolellisesti ja mennään hyvissä ajoin iltapäivällä. Ei poiketa yllättäen. Liittyy runsas syöminen ja juominen. Tervehtiminen vasta asunnossa ja kengät pois ovensuussa. Kylään vie aina lahja mukana, viiniä, makeisia, kakku tai pariton määrä kukkia. Ei koskaan viedä teko- tai kuivakukkia. Haudalle parillinen määrä kukkia. Keltainen tarkoittaa kukissa petturuutta, ei yksistään. Jos isännälle viinaa, annetaan vaivihkaa. Älä vie veistä tai puukkoa lahjaksi ilman taitavaa puhetta. Jos vastassa leipää ja suolaa, niin kuunnellaan tervetulotoivotus, arvojärjestyksessä murretaan pala, tupsautetaan suolassa ja syödään. Liina annetaan vieraille. Kutsuilta myöhästyneenä sakkoja pohjan kautta. Annetaan aina vastalahja. Pese kädet ennen ruokailua eli käy vessassa. Vessassa käydään vaivihkaa, ei ohjelmasta asiaa!! Pöydästä ei poistuta kesken ruokailun ellei jaloittelutaukoa kaikilla. Syötävästä ja juomasta ei kieltäydytä. Miehet huolehtivat naisten laseista. Ensimmäisen maljapuheen pitää isäntä kun kaikilla on ruokaa. Maljaa ei voi juoda ilman puhetta. Toisen puhetta ei keskeytetä, jatketa. Lupa puheeseen isännältä. Maljapuheessa voi korostaa mm. ystävyyttä, kauniita naisia, vieraanvaraisuutta, pitkää ikää ja terveyttä. Alkoholia nautitaan maljapuheen ja särpimen kanssa eli zakuskan kanssa, joka on ruislimpun pala. Kun malja on kumottu, leivänpala nenän eteen, nuuhkaistaan pitkään, haukataan. Alkoholia ei juoda pullon suusta. Tervetuliaismalja pohjaan saakka. Alkoholijuomat keventyvät ruokailun edetessä. Keittoa syödessä leivänpala vasemmassa kädessä. Voita vain vaalealle leivälle. Maista joka sorttia, jota tarjolla. Älä syö lautasta aivan tyhjäksi, joka on merkki että olet täynnä. Naiset voivat siirtyä viiniin tai mineraalivettä pikariin, miehet eivät. Lääkekuuri ainoa syy kieltäytyä. Seuraavat maljat eivät pakollisia do-dna eli pohjaan saakka, paitsi naisten malja seisten ja do-dna. Jos sarvessa viiniä ja puhe itselle niin juotava kaikki. Teelasista ei lusikkaa pois, vaan peukalolla tukien. Kiitosmalja isäntäväelle. Perinteeseen kuuluu, että jos vieras ihailee jotain, esim. maljakkoa se on hänelle annettava. Kinastelevat mielellään osoittaen asiantuntemustaan, urheilu, politiikka, perhe, lapset, tulevaisuus. Suomeen kutsua noudatetaan! Pöydässä voi olla kattaus myös kuolleelle. Kylästä lähdettäessä vihjaillaan, otetaan matkahörppy, pukeudutaan, istuudutaan joka tuo onnea, nousukäsky lähtijältä tai vanhimmalta saattajalta.

Terveys[muokkaa]

Sairastuessa kannattaa kysyä neuvoa hotellista, jolla on yleensä tiedossa oma lääkärinsä. Ota selville vakuutusyhtiöstäsi puhelinnumerot hätätilanteen varalle. Haavat kannattaa hoitaa hyvin ja varoa tarttuvia tauteja.

Tippi[muokkaa]

Venäjällä ei ole varsinaisia perinteitä siihen, mutta on tapana että hienoissa ravintoloissa jätetään n. 5-10 % tippiä. Myös oppaille voidaan antaa tippi rahana tai myös jokin lahja käy. Suhteuta elintasoon, on hyvä välttää ylilyöntejä.

Tulli[muokkaa]

http://eng.customs.ru/images/stories/site_content/files/finnish.pdf

http://eng.customs.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=1009&Itemid=1880


Huolehdi että saat rajalla kaksin kappaelin täytettyyn englanninkieliseen tai venäjänkieliseen tulliselvityslomakkeeseen leimat jos tarvitset yleensäkin lomaketta. Jos ei ole mitään tullattavaa eli on tavanomaiset matkailuun liityvät tavarat mukana ja käteistä ei ole 3000/3500? euroa enempää, ei lomaketta tarvitse täyttää. Jos lomake häviää matkalla ja mukana on tullattavaa, käy poliisiasemalla hakemassa todistus tapahtuneesta. Lomake täytetään tarvittaessa kaksinkappaelin myös palatessa Venäjältä. Tarkista tuonti- ja vientisäännökset.

Turisti-info[muokkaa]

Niitä löytyy vaihtelevasti ja monesti tietoa saat hotelleista ja matkatoimistoista sekä tietysti kyselemällä paikallisilta.

Turvallisuus[muokkaa]

Meno Euroopan puoleisella Venäjällä on välillä vauhdikkaan kuuloista, mitä on kuuleminen uutisten ja mustamaalauksen. Vain negatiiviset asiat yleensä uutisoidaan ja ne jäävät mieleen. Ei ole kiistäminen etteikö Venäjältä löydy harmeja jos niitä haluaa etsiä. Turvalliseen matkatapaan liittyvillä huomiolla selviää hyvin. Mafian sijaan olisi ehkä oikeammin puhua erillisistä rikosliigoista.

Ulkomaalaiskortti[muokkaa]

Kaikki täyttävät iästä riippumatta kun saavutaan pidemmäksi aikaa kuin kolmeksi arkivuorokaudeksi, lyhyemmillä matkoilla ei tarvita. Viikonloppuja ei lasketa näinollen mukaan kolmeen vuorokauteen. Täytetään molemmat osat ja annetaan rajaviranomaiselle passin kanssa. Täytetään isoilla kirjaimilla venäjäksi tai englanniksi. Varmista että saat yhden osan takaisin leimattuna! Säilytetään maasta poistumiseen asti.

Uskonto[muokkaa]

Pääsuuntaus on ortodoksisuus n.16 %, 2. suurin uskonto muslimit 10,0 %. Myös buddhalaisuutta. Naiset peittävät pään kirkossa, naisilla kirkossa housut saattavat aiheuttaa paheksuntaa. Ortodoksinen ristinmerkki tehdään kolmella sormella (peukalo, etusormi, keskisormi) otsa, pallea, oikea olkapää, vasen olkapää ja oikealla kädellä.

Valokuvaaminen[muokkaa]

Museoissa voi joutua ostamaan luvan, jotta saa valo- tai videokuvata. Jalustan ja salamavalon käyttö on museoissa usein kielletty. Älä kuvaa sotilaallisia kohteita, rautatieasemia ja lentokenttiä. Kohteliasta on täälläkin kysyä lupaa kuvattavalta. Varo filmejäsi pienillä lentokentillä. Isommista kaupungeista löytyy monipuolisesti filmejä ja valokuvausalan liikkeitä. Pienemmistä saattaa olla vaikea löytää ainakaan diafilmiä ja useita rullia juuri haluamaasi. Tarkista päivämäärä ostaessasi.

Varusteet[muokkaa]

Reppu on kätevä, rahavyö turvallisempi keino, wc paperia on hyvä olla aina hiukan mukana, kätevä on varsinkin junissa muki ja lusikka että linkkuveitsi, valokopiot passista. Hyttyskarkotteessa on hyvä olla riittävästi diethyl-m-toluamidia, jos matka suuntautuu pohjoisen tundralle.

Viisumi[muokkaa]

Ks. Venäjälle kulkeminen

Wc[muokkaa]

Joissakin kahviloissa ja baareissa ei ole WC:tä. Julkisista käymälöistä löytyy reikä lattiasta, mikä on hygieenistä koska mihinkään ei tarvitse kengän pohjien lisäksi koskea! Siis eikun kyykkyyn vaan ;-) Maksun vastaanottavan wc-hoitajalta saa myös wc-paperia. Varmista että taskut ovat kiinni, ettet pudota mitään tärkeää reikään ;-( Hotelleissa on usein pöntöt, mutta on syytä muistaa että putket ovat pienet ja pönttö näin helposti tukossa. Papereita ei heitetä pönttöön vaan vieressä olevaan roskikseen. On hyvä pitää aina hiukan paperia tai sanomalehteä mukana.

Yleistieto[muokkaa]

Venäjän numerotunnus on 643, kirjaintunnus RUS. Itsenäistymisvuosi 1991. Suuntanumero 7. Pääkaupunki Moskova – Moskva. Pääkaupungin asukasluku noin 8 000 000. Asukkaita on n. 147 miljoonaa, asukastiheys 8,5 as./km2 (Suomi 15,3), kaupunkiväestön osuus 77,7 % (Suomi 67,3 %). Pinta-ala 17 075 400 km2 (Suomi 338 145 km2), maa-ala 16 888 500 km2, vesiala 186 900 km2, metsäala 50,4 %, viljelyala 7,6%. Maailman suurin kullan ja timanttien tuottaja. Lippu ylhäältä alaspäin valkoinen, sininen, punainen. Venäjän federaatio sisältää virallisesti 89 subjektia eli 21 tasavaltaa, 49 aluetta (oblast), 10 autonomista piirikuntaa, 6 aluepiiriä, yhden autonomisen alueen, Pietari, Moskova. Ivy-maat: Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Kazakstan, Kirgisia, Moldova, Tadzhikistan, Turkmenia, Ukraina, Uzbekistan, Valko-Venäjä, Venäjä. Suuria kaupunkeja: Pietari, Moskova, Nizhni Novgorod (Gorki), Novosibirsk, Jekaterinburg, Samara, Omsk, Ufa, Theljabinsk, Kazan, Perm, Donin. Kansallisuuksia: venäläiset, tataarit, ukrainalaiset, tshuvassit, armenialaiset jne. Kulttuurit ovat sekaisin Stalinin toimesta. Venäjä on demokraattinen federatiivinen oikeusvaltio, valtiomuoto liittotasavalta. Korkein lainsäädännöstä päättävä elin kaksikamarinen liittokokous, joka muodostuu liittoneuvostosta, jossa kaksi edustajaa jokaiselta 89 alueelta ja valtion duumasta 450 jäsentä. Duuma 4 vuotta, presidentti 4 v ja kaksi kautta enintään. Presidentti nimittää hallituksen, jonka alla ministeriöt, komiteat, virastot, tarkastuslaitokset ym.

Ympäristöongelmat[muokkaa]

On laskettu että Venäjästä 15 % on ekologisesti epäterveellistä ihmiselle. Bryansk -alueella asuu paljon ihmisiä, jotka altistuvat Chornobyl ydinvoimalaonnettomuuden saasteille. Pohjoisessa mm. Novaya Zemlyalla tehdyt yli sata ydinkoetta ovat lisänneet mm. Nenetsien syöpään kuolemia. Lampaiden ylilaidunnusta ja liiallista viljelyä steppi aluella. Monet isot joet kärsivät saasteista. Järviä, meriä ja jokia ylikalastetaan. Monissa kaupungeissa on hyvin saasteinen ilma. Jätehuolto Venäjällä on melko kehittymätöntä, eikä roskia juurikaan lajitella.