Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Venäjälle kulkeminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viisumi[muokkaa]

 • Viisumin saa suomalaisista viisumeja venäjälle myyvistä (matka)toimistoista.

Tarkista viimeisimmät tiedot aina viisumeja toimittavasta matkatoimistosta!

Viisumityypit[muokkaa]

 • Kertaviisumi oikeuttaa käymään yhden kerran Venäjällä ja se on voimassa 30vrk.
 • Kaksikertaviisumi oikeuttaa käymään kaksi kertaa Venäjällä ja se on voimassa 3 kk.
 • Monikertaviisumi oikeuttaa käymään rajattoman määrän Venäjällä ja se on voimassa 6 kk, 1 vuoden tai 2 vuotta.
  • Hakuprosessin voi aloittaa toimittamalla viisumeja myyvälle toimistolle viisumianomuksen ja passin tunnistesivusta valokopion. Vasta myöhemmin tarvitaan passi ja matkustajavakuutustodistus.
  • 1.6.2007 lähtien ei tarvita enää HIV-todistusta kun oleskelu kestää yhtäjaksoisesti enintään 90 päivää. Muussa tapauksessa liitetään alkuperäinen englannin- tai venäjänkielinen todistus, jonka voi hankkia esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

Hakemiseen varattava aika[muokkaa]

 • Kertaviisumin saa viikossa. Sen saa myös päivässä, mutta hinta on moninkertainen.
 • Monikertaviisumin saa 2 - 7 viikossa.

Mitä papereita tarvitaan[muokkaa]

 • Yleensä tarvitaan
viisumianomus
passi 6 kk matkan jälkeen voimassa ja ehjä
passikuva 3 x 4 cm
matkustajavakuutus -vakuutustodistus vakuutusyhtiöstä venäjäksi

Kutsu[muokkaa]

Matkatoimistot pääsääntöisesti huolehtivat kutsun järjestämisestä, joten se ei ole este Venäjälle matkustamiseen. Kutsu voi olla myös itse järjestetty.

Autolla Venäjällä[muokkaa]

Turistiviisumia haettaessa viisumianomuksessa rastita kohta "autoilu". Jos rastia ei ole, viisumiin tulee maininta ettei kuljeta autoa. Rastin ollessa, viisumiin ei tule asiasta mainintaa.

Viisumin rekisteröinti[muokkaa]

Yli seitsemän arkipäivän matkalla viisumi täytyy rekisteröidä, yksinkertaisimmin se käy hotellissa, moderneimmissa hotelleissa se käy nopeasti tietokoneella, pienemmissä saattaa kestää seuraavaan päivään. Rekisteröinnistä ei välttämättä enää saa leimaa rajalta saatuun ulkomaalaiskortiin (Petroskoi 12/2007 Pohjola-hotellissa kerrottiin ettei enää tarvitse). Rekisteröinnistä saatetaan joskus yrittää periä kohtuuttomia maksuja. Jos matkasi kestää yli kolme vuorokautta, muista ainakin pyytää ulkomaalaiskortti rajalla, jos sitä ei automaattisesti anneta, mutta 2007 käytäntö näyttää olevan rajalla että se vaaditaan lyhyemmiltäkin vierailuilta.

Liikkuminen[muokkaa]

Pääasiassa viisumilla saa matkustaa missä vain Venäjällä, mutta joitain kiellettyjä alueita on olemassa esimerkiksi aivan Suomen rajan pinnassa.

Puheita[muokkaa]

 • Huhut kertovat että halvimmilla vuosiviisumeilla olisi kulkurajoitteita. Viisumeja välittävän toimiston mukaan viisumi on voimassa koko Venäjän alueella (03/2007). Halvimpien toimitusaika saattaa olla pidempi.

Rajanylitys[muokkaa]

Venäjän raja
Pietari

Auto[muokkaa]

Ks. sivu Venäjälle autolla

Bussi[muokkaa]

Joensuun ja Sortavalan väliä bussit kulkevat kesäkautena. Lisätietoa Matkahuollon sivuilta tai suoraan Savo-Karjalan linja

Venäläiset bussit[muokkaa]

Suomesta Venäjälle[muokkaa]

Busseja lähtee Helsingistä hotelli Presidentin ja tennispalatsin edestä 10.00 - 12.00. Pysähdyksiä suomen kaupungeissa ennen raja-asemaa ja ostoksia niissä. Matka voi venyä pitkään, nopeammalla minibussilla noin 6 tuntia. Hinta on bussilla noin 10 euroa per suunta ja minibussilla noin 15 euroa (2007).

Pikkubusseja lähtee samasta paikasta ja matka kestää noin kuusi tuntia. Hinta on noin 15 euroa per suunta.

Venäjältä Suomeen[muokkaa]

Pietarista Oktjabrskaja -hotellin luota. Hotelli sijaitsee Moskovan rautatieasemaa vastapäätä liikennehässäkän toisella puolella. Lähtöajat n. 22.00. Helsingissä ovat aamuun mennessä.

Juna[muokkaa]

 • Juna-aikataulut ja kellot asemilla ympäri venäjän ovat pääsääntöisesti Moskovan ajassa. Lippuja voi ostaa etukäteen asemilta ja netistä.

1-luokka[muokkaa]

Kahden makuupaikan hyttejä, siistimpiä ja parempia kuin kupee-vaunut.

Kupee (2-luokka)[muokkaa]

Neljän makuupaikan ovellisia hyttejä. Sisältää lakanan, tyynyn ja pyyhkeen. Miehet ja naiset sekaisin.

Platskart ("3-luokka")[muokkaa]

Ei hyttejä, vaan koko vaunu muodostuu väliseinillä jaetuista 6 makuupaikan osista. Lakanat ostetaan erikseen. Tässä luokassa näkee ja tutustuu kansaan hyvin.

Aikataulut[muokkaa]

 • Junat Helsingistä Viipuriin, Pietariin ja Moskovaan. Katso aikataulut VR:n sivuilta. Lippuja voi ostaa niin VR:ltä että mahdollisesti edullisemmin matkatoimistoista.
 • Vinkkejä voi katsoa junien kuluista osoitteissa:
http://eng.rzd.ru
http://www.poezda.net/en/index

Lippujen hankinta[muokkaa]

 • Liput voi hankkia määränpäähän asti joko Suomesta tai matkustaa ensin esimerkiksi Viipuriin, Pietariin tai Moskovaan ja ostaa sieltä itse lippu eteenpäin. Edellä mainittuihin kohteisiin on juna ja bussiyhteyksiä Suomesta (Viipuri, Pietari) ja niissä myös myydään junalippuja kaikkialle Venäjälle.

Näihin kohteisiin liikkumisesta katso aiheesta oma sivu.

 • Reppuselkämatkaaja pääsee helposti ja edullisesti esimerkiksi Siperiaan menemällä bussilla Helsingistä Pietariin ja ostamalla sieltä Platskartii-lipun määränpäähän.
 • Lipun hinnan saa takaisin kuusi tuntia ennen matkan alkua lipunmyyntitoimistossa. Jos lipun peruuttaa toisessa maassa kuin mistä sen osti, lippu on esitettävä lipunmyyntitoimistossa tai asemapäälikölle, jossa lippuun tulee ajankohtaa osoittava peruutusleima (2019).

Suomesta[muokkaa]

 • Lippuja voi ostaa VR:n sivuilta ja internetin kautta Venäläisiltä ja muilta ulkomaisilta toimistoilta. Varo kuitenkin monenkertaisia hintoja, kuin ostaa suoraan junayhtiöltä!
 • Suomalaisen matkatoimiston tai VR:n kautta. Liput saa joko suomessa käteensä tai ne luovutetaan Pietarissa tai Moskovassa junan saavuttua.
 • Ks. rajanylitys junalla sivulta Pietari

Venäjältä[muokkaa]

 • Juna-asemilta voit ostaa samaan hintaan kuin paikalliset junalippuja. Asemilla puhutan lähtökohtaisesti vain venäjää. Isoimmilta asemilta löytyy myös automaatteja, joista voi englannin kielellä katsoa juna-aikatauluja ja paikkatilanteita. Osassa asemia on myös tauluja, joista sen hetkinen paikkatilanne näkyy. Jos et puhu venäjää, merkitse esimerkiksi myyjälle näytettävään lappuun junan numero, määräasema, päivämäärä ja luokka.

Mitä mukaan junaan[muokkaa]

 • Iso metallimuki ja lusikka. Mukista voi syödä kuuman nuudelikeiton ja juoda teetä. Asemilta voi ostaa pysähdyksien aikana pientä evästä ja kuumaa vettä saa junavaunusta ilmaiseksi.
 • Mukava asu ja jalkineet. Junat ovat usein kesäisin kuumia ja talvisin voivat myös olla kuumia. Joskus vaunun takapääty voi olla talvella kylmä oven takia.

Junaan nousu[muokkaa]

 • Matkalippu ja passi näytetään oman vaunun ovella ennen junaan nousua.

Junassa käyttäytyminen[muokkaa]

Venäläisessä junassa matkustamiseen liittyy pieniä elämää helpottavia vinkkejä:

 • Varsinkin kupee-vaunussa ennen nukkumaan menoa naisten ollessa hytissä on syytä miesten "tajuta" lähteä vähäksi aikaa käytävälle.
 • Platskartii-vaunussa on ostettava liinavaatteet käsipyyhkeellä, jos haluaa nukkua patjan päällä. Muulloin ei saa käyttää edes patjaa eli on nukuttava pedin normaalipehmusteella. Liinavaatteet palautetaan silmätysten vaunupalvelijalle ennen oman junamatkan päättymistä.
  • Jos nukkuu omassa makuupussissa ei saa lisäpatjaa.
  • Höyhentyynyjen takia allergikkojen on syytä huomioida tämä.
 • Talvella junat ovat yleensä kuumia eli kevyttä vaatetta mukaan!
 • Tavaroille on alapetin alla tavaratila, johon pääsee käsiksi ainoastaan alasänkyä nostamalla. Yläpetin yläpuolella on myös säilytyshylly.
 • Vessojen vesi ei ole juomakelpoista!

Oma auto[muokkaa]

Katso autoilusta oma sivu

Lentokone[muokkaa]

Suomalaisia ja venäläisiä lentoyhtiöitä. Lippuja voi ostaa suoraan lentoyhtiöiltä tai matkatoimistoilta kuten helsinkiläinen Traveller.

Lentoja voi katsoa osoitteesa Amadeuksesta ja hintoja tarkastella lentoliput.nu -sivustolta.

Laiva[muokkaa]

Liftaus[muokkaa]

Menet sitten kumpaan suuntaan tahansa suomen raja-asemat ovat hyviä liftipaikkoja. Suomalaisia bensanhakumatkalla olevia yksityisautoilijoita on runsaasti jonoissa.

Suomesta Venäjälle[muokkaa]

Helsingistä raja-asemalle pääsee rekoilla, mutta jonojen takia täytyy vaihtaa henkilöautoon lähellä raja-asemaa. Raja-asemia lähimmistä kaupungeista on suomalaisia bensanhakijoita. Heidän kyydissään pääset mukavasti rajan toiselle puolen. Venäjän puolella taas autoilijat ottavat mielellään liftareita kyytiin, matkasta kyllä usein maksetaan vähän.

Venäjältä Suomeen[muokkaa]

Raja-asemille pääsee venäjän kaupungeista liftaamalla, busseilla tai takseilla. Kaupungeista kannattaa myös tutkailla suomalaisia autoja, yleensä kauppojen läheisyydessä. Raja-asemalta Venäjän puolella kannattaa jonosta valita lukuisista bensanhakijoista sellainen joka ajaa esimerkiksi lähimpään kaupunkiin, hyvään jatkoliftipaikkaan. Jonosta löytyy myös Helsinkiin menijöitä usein.

Juna-liftaus yhdistelmä[muokkaa]

Junlipun voi ostaa Moskovasta tai Pietarista myös Vainikkalaan asti. Tällöin kannattaa lähteä sillan yli eikä etelään hiekkatielle, ellei sitten halua nauttia hiljaisista teistä.