Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Venäjälle autolla

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Unohda aivan aluksi pahimmat pelottelut, mitä Venäjällä käymättömät ihmiset ja media levittävät! Ei voi kiistää, etteikö ajaminen Venäjällä poikkea Suomessa ajamisesta ja liikenne ole vaarallista onnettomuustilastojen perusteella, mutta ei se ainakaan mahdotonta ole - se on mielenkiintoista!

Mukavia ja nautinnollisia hetkiä Venäjän matkoillesi autolla!

Lue tästä miten autolla matkattiin Petroskoihin talvella 2007

Tulliselvitys[muokkaa]

http://eng.customs.ru/images/stories/site_content/files/finnish.pdf

http://eng.customs.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=1009&Itemid=1880

Vakuutus[muokkaa]

Tarkista autosi vakuutusturva kaskon suhteen vakuutusyhtiöstäsi. Venäjän puolella raja-asemilla ja rajan läheisyydessä myydään erinäisiä liikennevakuutuksia. Toimistoja löytyy myös kaupungeista.

Liikennevahingosta on aina ehdottomasti ilmoitettava Venäjän liikennemiliisille eli GIBDD:lle (ennen GAI) jos haetaan korvausta. Ilmoituksesta on pyydettävä kuitti tai otettava kopio varsinaisesta pöytäkirjasta. Kuitti ja sen avulla saatava pöytäkirja vaaditaan liikennevahingon syyllisyyden selvittämiseksi. Sitä tarvitaan myös silloin, kun vakuutusyhtiö maksaa korvauksen aiheuttamastasi liikennevahingosta tai kun sinulla tai vakuutusyhtiöllä on mahdollisuus vaatia korvausta oikeusteitse vahingon aiheuttajalta.

Mitä mukaan[muokkaa]

- ajokortti
- rekisteriote
- valtakirja auton hallinnasta, jos auto ei ole omissa nimissä rekisteriotteessa
- puhelinnumerot ongelmatilanteiden varalta
- talvella mahdollisesti nastarengastunnus

Nastarengastunnuksen saa esimerkiksi rajaa ennen Suomen puolelta huoltoasemilta. Rengastunnus on haarukka ilman vartta valkoisella pohjalla, punareunaisen kolmion sisällä. Tunnus varoittaa takana tulevia pysähtymistehokkuudestasi.

- FIN-tarra kuuluisi olla. Kilven EU-merkintä ei riitä, mutta selviät ilman tätäkin
- palosammutin (pakollinen)
- ensiapulaukku (pakollinen)
- varoituskolmio (pakollinen)

Saattaa olla hyödyllistä pitää mukana:

- vararengas (täysi) ja renkaanvaihtotyökalut
- hinausköysi
- polttoainekanisteri 
- työkaluja
- vara-avain
- lumilapio
- taskulamppu
- rattilukko
- akkukaapelit 
- pitemmille matkoille varaosia ym. tarpeellista

Huolla autosi ennen lähtöä. Auto kannattaa ehkä tyjentää myös turhista tavaroista. Lyijyttömän polttoaineen löytäminen voi joskus osoittautua hankalaksi syrjäisillä kylillä (harvinaista). Dieseliä saat kaikkialta, mutta se saattaa olla epäpuhdasta pienillä asemilla. Käyttö saattaa aiheuttaa suuttimien säädön seuraavassa huollossa.

Venäjällä voi matkustaa mainiosti tavallisella henkilö-, paketti- tai matkailuautolla. Maastoauto ei ole pakollinen, mutta toki huolettomin, koska teissä saattaa olla pahoja töyssyjä. Leiriytyä saa lähestulkoon kaikkialla ja paikkoja löytyy myös teiden varsilta. Teltta, makuupussit, makuualustat, nuotiokattilat, vesiastia, kirves ja muut retkeilyvälineet siis kyytiin. Tulentekoon ei vaadita lupaa, mutta kyliin majoittuessa on kohteliasta kysyä paikkaa ja maksaa polttopuista.

Älä jätä autoosi arvoesineitä näkyville. On paikkoja, joihin autoa ei kannata jättää yöksi. Kysy yksityisiltä ihmisiltä mahdollisuutta pitää heidän pihassaan, hotellien lähellä on yleensä vartioituja parkkipaikkoja. Teillä pärjää henkilöautolla. Ajaminen on lähinnä ajotaidosta kiinni. Maastoautollekin löytyy etsiessä haastetta.

Liikennekulttuuri[muokkaa]

Wikikko aunustie3.jpg

Liikennekäyttäytyminen Venäjällä on arvaamatonta, kokemattomalle suorastaan vaarallista. On toki mahdollista, että venäläisetkin autoilijat huomioivat toisensa, antavat tietä ja osaavat ajaa - mutta monet myöskään eivät osaa - vrt ajokorttikoulutus alla. Tilannenopeudet ovat yleensä aivan liian suuria, ohitukset (hengen)vaarallisia ja monet autot laittomassa kunnossa. Ala-arvoinen tieverkko ei kestä nykyistä liikennemäärää. Lähempänä Suomen rajaa liikennekäyttäytyminen on säntillisempää, mutta suomalaista lainkuuliaisuutta ei kannata odottaa. Ajonopeudet ovat suuria myös kaupunkialueella ja valoja saatetaan käyttää vain pimeällä tai laittaa ne päälle vastaantulijan tullessa.

Anna tarvittaessa tietä siirtymällä oikeaan reunaan, vaikka Suomessa et vastaavanlaisessa tilanteessa sitä tekisikään. Erityisesti tulee Karjalassa varoa tukkirekkoja, jotka kuljettavat puuta "metsäpituisina" ja ovat mutkassa vastaan tullessaan todellinen vaara. Ei ole erikoista että ohitetaan vaikka vastaan tulee auto, tiet ovat usein leveitä. Vastaantulija saattaa myös tulla odottamattomassa kohdassa sinun kaistallesi, mutta yleensä väistää juuri ennen törmäystä. Koko tien leveys on käytettävissä mahdollisia kuoppia ja töyssyjä väistellessä, kunhan poistuu omalle puolelle ennen vastaantulijaa. Talvella kannatta käyttää sisäkurvin puolta, koska mutkat voivat olla kallistuneita ulospäin. Talvella teitä aurataan, hiekoitetaan ja suolataan, mutta pahoja uria on myös. Tiehallinnolla on jatkuva kalustopula.

Aja rohkeasti, mutta kuitenkin huolellisesti ja valppaasti. Unohda suomalaisen liikenteen jäykät periaatteet äläkä odota toisilta sääntöjen noudattamista. Tietyissä tilanteissa tosin on vain ajettava "venäläisittäin"; älä yritä opettaa paikallisille huonoja suomalaisia tapoja vaan ennemmin hyviä, eli toisten huomioon ottamista! Varaa matkustamiseen riittävästi aikaa. Tiestön kunto ei ole aina paras mahdollinen - yllättävän syviä kuoppia ja töyssyjä saattaa olla myös pääteillä, mutta länsiautoilla ajaminen niillä onnistuu kuljettajan taitojen mukaan. Liikenneympyröiden väistämisvelvollisus vaihtelee ja liikenneympyrässä pidetään kierrettäessä vilkkua päällä sisäkaarteen puolelle. Hitaasti ajavat antavat tietä joko siirtymällä sivumpaan, hiljentämällä tai vilkauttamalla vilkkua oikealle lyhyesti. Kaupungeissa katuja ei ole välttämättä viivoitettu vaan ajetaan vaihtelevasti kaistoilla, kuitenkin noudatetaan auton levyisiä kaistajakoja. Liikennevaloja kannattaa kunnioittaa, koska niiden vaihtumisajat ovat todella lyhyet, ja risteävät autot lähtevät lähes heti kun omalla kaistalla vaihtuu punainen. Kaupungeissa on liikennevalottomia suojateitä, joille jalankulkijat astuvat rohkasti lähes autoista välittämättä. Toisaalta suojateillä jalankulkijoita ei aina kunnioiteta Suomen tapaan. Ei ole lainkaan harvinaista, että pysähtyessäsi suojatien eteen saattaa viereistä kaistaa toinen auto ajaa täyttä vauhtia ohi.

Taajamissa 60 km/t, taajaman ulkopuolella 90 km/t, moottoritiellä 110 km/t. Nopeudet ovat helposti 90, mutta 120 ei ole mitään epänormaalia. Mitä parempi auto, sen kovempaa matka taittuu. Keskinopeus on helposti 90 km/t luokkaa esimerkiksi Karjalassa. Metsätiet vaativat hyvää ajotaitoa henkilöautolla tai maastoauton.

Kun joudut kysymään tietä, vilauta valoja ja aja keskiviivan tuntumaan hiljentäen: yleensä vastaantulija pysähtyy - mutta muista kuitenkin pysähtymisen turvallisuus, ajat sitten Suomessa tai Venäjällä. Valojen vilkauttaminen vauhdissa tarkoittaa yleensä tutkaa ja miliisiä, jotka pääasiassa ovat taajamissa eli kylien kohdilla. Liikennemiliisi tuskin pysäyttää sinua, mutta ei sekään ole mahdotonta. Yleensä ajokortin ja rekisteriotteen näyttäminen riittää. Kuljettajan veressä ei saa olla lainkaan alkoholia: promilleraja on 0, mutta rattijuoppojakin toki liikenteestä löytyy. Mitä kauemmas Venäjälle mennään, sen tavallisempaa on lahjusten vaatiminen. Myös valemiliisejä esiintyy.

Liftaus[muokkaa]

Venäläiset liftaavat usein. Miksi siis et ottaisi heitä kyytiin?? He myös haluavat yleensä maksaa kyydistä, eli bensarahaa tienaa helposti. Pakettiautossa ei penkkejäkään tarvitse olla. Näin kulkee mummot, marjat, sienet, kissat, lapset, tavarat mukavasti paikasta toiseen ja luodaan sitä positiivista kulttuuria! Tämä on myös helppo keino saada opastusta, jos et tunne esimerkiksi isoa kaupunkia.

Autokanta[muokkaa]

Wikikko uaz.jpg

Autoissa löytyy perinteistä Ladaa, Samaraa, Nivaa, Volgaa, mutta niiden lisäksi monia mielenkiintoisia merkkejä. Sivuvaunullisia moottoripyöriä, köhimään pistäviä kuorma-autoja, telaketjuvaunuja, mutta myös länsimaalaisia kalliita autoja, joita Suomessa et näe.

Perinteinen maastoauto on nelivetoinen UAZ eli Ulyanovsky Automobilny Zavod (katso Tuulilasi 4/1975). Kevytmetallinen 2 445 kuution moottori vie sinne mihin kirjaimellisesti muilla nousee tie pystyyn.

Tämä sivu on matkakertomus Petroskoihin Niiralan raja-aseman kautta (Joensuu/Kitee) suuntautuneesta matkasta 10-11.1.2007. Matkan kesto 36 tuntia. Tämän sivun tarkoitus on konkretisoida mitä autolla Venäjälle matkustaminen tarkoittaa ja helpottaa muutamissa kohdin matkantekoa. Se ei kuitenkaan ole tyhjentävä, vaan matkustajalle on monta mukavaa, positiivista "yllätystä" näiden ohjeiden lisäksi ;-D

Petroskoi[muokkaa]

Valmistautuminen[muokkaa]

Tälle matkalle oli matkustajalle voimassa vuosiviisumi, jolloin rajanylitys voi tapahtua koska vain. Vuosiviisumin yhteydessä matkustajavakuutus on koko ajan voimassa. Lue viisumeista tästä. Auto on myös kaskolla jatkuvasti vakuutettu. Näinollen matkavalmistelut jäivät auton matkakuntoonlaittoon ja varustamiseen edelliseen iltapäivään ja illalla kassin pakkaamiseen.

Lue automatkaan venäjälle liittyvistä maakohtaisista valmisteluista Wikikon sivulta: Venäjälle autolla.

Katso tästä automatkan varustelista: Autovarusteet

Katso tästä henkilökohtainen matkavarustelista: Matkavarusteet

Reitti, aikataulu ja ajaminen Petroskoihin[muokkaa]

Ajat ovat pelkkiä ajoon käytettyjä aikoja, eivätkä sisällä taukoja. Ajaminen tällä matkalla ei ollut "maisemankatselua" vaan suoraa siirtymistä paikasta toiseen ammatikseen ajaneelta ja usein venäjällä autolla liikkuneelta. Lisää siis aikoihin reilusti lisää. Matkan rajalta Petroskoihin jaksaa ajaa yhtämittaa, mutta matkalla on mielenkiintoista nähtävää, joten tauot ja pysähtymiset ovat suositeltavia!

Keli oli sateinen, tie märkä, lätäköitä, kuoppia joillain osuuksilla, jossain hiukan jäätä ja lähes puolimatkaa pimeässä.

Lue tästä ajamisesta venäjällä

Lue Venäjän Karjalan teistä

8:00 Matkaan lähdettiin Kuopion alueelta aamupalan jälkeen.

10:50 Niiralan raja-asemalla

Lue tästä Venäjän rajanylityksestä Niiralan raja-asemalla: Venäjän raja

10:55 Suomen tullin läpi. Jonotusta..

11:50 Valtakunnan rajan ylitys.

13:30 Venäjän tullin läpi ja Venäjän puolella. Yhteensä rajanylitykseen kului 2,5 tuntia. 1 tunti kului siis jonossa, 1 tunti vakuutusfirman ruokatauon takia, 10 minuuttia muissa maksuissa. Joten rajanylitys olisi voinut mennä 20 minuutissa.

Lisätään 1 tuntia suomen aikaan.

Rajan lähellä on huoltoasemia, kauppoja, kahviloita. Parin minuutin ajomatkan päässä on myös kahvila ja kauppoja. Suomella pärjää pitkälti. Polttoaine on hiukan halvempaa kun ajaa pitemmälle Sortavalaa kohti, noin 15 minuuttia. Rajanpinnan kaupat ja kojut myös ovat joidenkin tuotteiden osalta moninkertaisesti kalliimpia.

14:50 | 0 min. 0km. Kahvilasta lähtö. Piirakoita, kahvia, sämpylöitä ja matkaevästä. Rajalta lähtee vain yksi päätie, jota seurataan.

15:30 | 40 min. Sortavalaan ja Petroskoihin haarautuva risteys. Käännytään vasemmalle. Seuraavan puolentunnin aikana kannattaa viimeistään tankata, huoltoasemia on tämän jälkeen harvemmassa ennen M18 tietä.

16:00 | 1t 10 min. Uusi 2006 rakennettu leveä ja sileä asfalttitie alkaa. Seurataan "Prääsä" kylttejä eli ajetaan koko ajan suoraan päätietä. Pitkäjärvelle haarautuu kaksi tiehaaraa pohjoinen ja eteläinen.

16:07 | 1t 17 min. Suojärven ja Pitkäjärven eteläinen tiehaara.

16:30 | 1t 40 min. Kolatselkä. Ennen siltaa oikealla on kahvila ja kauppa. Kahvilassa puhutaan suomea. Pannukahvi, kaksi isoa perunapiirakkaa ja kaksi pullaa yhteensä 68R eli 2 euroa (2007). Tässä myös venäläisten reittibussien taukopaikka.

17:05 | 2t 15 min. Kinerman risteys. Kinermaan 7 km.

17:40 | 2t 50 min. M18 eli Pietari-Murmansk tien risteys. Kahviloita ja huoltoasemia. Käännytään vasemmalle kohti Petroskoita.

18:15 | 3t 25 min. GAI eli tarkastusasema, jossa saatetaan pysäyttää paperin tarkastukseen.

18:30 | 3t 40 min. 298km. Petroskoin keskusta, Pohjola hotelli.

Reitti M18 tieltä Petroskoin keskustaan ja takaisin[muokkaa]

Huom! Liikenneympyröiden väistämisvelvollisuudet vaihtelevat eri ympyröissä!

  • Lähestyttäessä Petroskoita on ensimmäinen tarkastusasema, jossa tarvitsee pysähtyä tarkastajan merkistä. Tämän jälkeen risteyksestä viitan mukaan oikealle kohti Petroskoita.
  • Toinen tarkastusasema on aivan ison liikenneympyrän edellä, siinä pysähtyminen samoin kuin edellä tarvittaessa.
  • Käänny ympyrästä heti oikealle, aja melko pitkään ja tulet T-risteykseen josta jouhevasti oikealle ryhmittyen ja kääntyen oikealle.
    • Paina tämän jälkeen heti mieleen tämän risteyksen sijainti paluumatkaa ajatellen!
  • Tulet isoon liikenneympyrään, aja sisimmällä kaistalla ja vaihda kaistaa ulomalle kun tarvitset ajaa ulos. Lähde ulos sisäämenosuunnasta vasemmalle eli kierrä ympyrä lähes täysin. (Suoraan sisäämenosuuntaa vastapäätä on iso tavaratalo Sigma).
  • Jatka Chapaeva katua kunnes alitat rautatiesillan, jonka jälkeen on heti iso risteys, käänny oikealle eli heti sillan alta oikealle. Aja vähän matkaa ul. Shotmana katua oikealla kaistalla ja saavut aukiolle, josta käänny heti oikealle rautatieaseman pääsisäänkäynnin edestä kiepauttaen ja pääset näin ajamaan äskeisen tien yli (koska kääntyminen vasemmalle ei ole sallittua suoraan).
  • Jatka pr. Lenina katua suoraan ja tulet esim. Pohjola hotellille.
  • Takaisin päin tultaessa kun olet kääntynyt rautatieaseman aukion risteyksestä oikealle, ryhmity oikeaan reunaan, koska seuraavassa isossa risteyksessä sinun täytyy koukata oikean kautta kaarros että pystyt ylittämään ajamasi tien. Kääntyminen suoraan vasemmalle kun on kielletty.

Reitti, aikataulu ja ajaminen Petroskoista[muokkaa]

Keli oli paluumatkalla venäjän puolella räntä- ja lumisateinen, tie jäässä tai hiekoitettu, suolattu, mutta ei mitään poltanteita. Alle puolet matkasta pimeää. Ajallisesti tämä oli 10 minuutin lisä menomatkaan verrattuna eli yhteensä 3t 50'. Tiellä kuitenkin näkyi kaksi ojaan juuri suistunutta kuorma-autoa poliiseineen.

Petroskoista lähdettäessä kannattaa rautatieaseman jälkeen muistaa pysyä oikeassa reunassa, koska tie johtaa sillan kohdalla olevan liikenneympyrän läpi, mutta Sortavalaan/Pietariin menevä tie lähteekin sillan ali. Toisin sanoen oikealta kaistalta käännytään oikealle kaarteeseen ja näin päästään ylittämään äsken ajettu tie ja ajamaan rautatiesillan ali. Liikenneympyrästä heti oikealle ellei sitten käydä vasemmalla liikenneympyrän vieressä Sigma tavaratalossa (iso ruokaosastao, vaatteita, sekalaista kodintarviketta). Sigmasta lähdettäessä pitää jatkaa vähän matkaa poispäin, mutta sitten kääntyä U-käännöksen osoittavassa paikassa taas kohti liikenneympyrää. Vähän matkaa ja iso risteys josta käännytään vasemmalle. Pitempi rakentamaton alue ja liikenneympyrä josta vasemmalle kohti Pietaria.

Vaihtoehtoinen reitti olisi Suojärven kautta, mutta siellä oli ainakin 2006 huono hiekkatie lähes 100 km matkalla. Katso Wikikosta kohta Venäjän Karjalan tiestö.

Rajanylitykseen kului torstaina kello 18:00 aikoihin 35 minuuttia.

Yöpyminen[muokkaa]

Petroskoista löytyy monta hotellia aivan keskustasta tai sen ympäriltä. Esimerkiksi Pohjola hotellissa yhden hengen huone maksoi 1980R (59e), vartioitu autopaikka 250R (7,5e) ja aamiainen 180R (5e). Ei mitään halpaa lystiä! Pohjolan vastaanotossa pärjää suomella tai englannilla.

Ruokailu[muokkaa]

Paljon ravintoloita ja kahviloita joissa voi syödä. Myös edullisia ruokaloita päiväaikaan.

Ostokset[muokkaa]

Paljon pieniä kauppoja, kioskeja, "ostoskeskuksia", tavarataloja ym.