Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Selviytyminen luonnonkatastrofissa

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Ks. sivu Sää.

Myrsky[muokkaa]

Ks. sivu Hirmumyrsky.

Hyökyaalto[muokkaa]

Vesi kuljettaa pinnalla ja pinnan alla sisämaahan ihmisiä, eläimiä, laivoja, autoja, rakennuksia, kattopeltejä, kylttejä, suuria kiviä, maamassaa, sekalaista romua, puita ja kaikenlaista sellaista, joka voi vakavasti loukkannuttaa tai surmata. Vesimassassa uimiseen liittyy aina merkittäviä riski! Vesi liikkuu myös jokiuomia ja tasaista pintaa pitkin sisämaan suuntaan jopa kilometrejä. Korkeus voi olla useita kymmeniä metrejä. Hyökyaaltoon vaikuttaa rannan muoto eli paikalliset olosuhteet on otettava huomioon!

Aasian tsunami 2004 – video

Suojautuminen hyökyaallolta[muokkaa]

  • 1) Maanjäristys tai 2) tsunamivaroitus varoittaa hyökyaallosta. Samoin 3) merenpinnan epänormaali nopea laskeminen tai 4) nouseminen. Hyökyaallosta varoitetaan esimerkiksi varoitussireenillä ja sähköisten viestimien kautta. Tuntiessa maanjäristyksen maalla tai esimerkiksi sovelluksen LastQuake ilmoittaessa maanjäristyksestä, se saattaa olla merkki tulevasta hyökyaallosta. Suojatumiseen saattaa olla aikaa vain muutama minuutti.
  • Siirry sisämaahan korkeaan maastokohtaan nopeasti tilanteen mukaan. Yritä siirtyä välttäen joenuomia.
  • Jos et kerkeä, hakeudu tukevien kiviaineista (teräsbetonista valmistettu) rakennettujen rakennusten yläkertoihin. Huomaa, että aalto saattaa olla korkeampi kuin monikerroksinen rakennus. Tsunamin edessä ei kerkeä juoksemaan karkuun, joten on syytä pyrkiä ylöspäin.
  • Yleensä ensimmäinen aalto ei ole suurin vaan aaltoja tulee useampi peräkkäin sarjana ja niiden välissä voi olla kymmenien minuuttien väli. On siis syytä käsittää, että havaittaessa ensimmäiset merkit poikkeavasta aalosta on suojautuminen aloitettava välittömästi eikä jäätävä ihmettelemään ja valokuvaamaan hyökyaaltoa.
  • Noudata viranomaisten ohjeita.
  • Merellä: Ei havaittavissa paljain silmin. Pysy merellä, älä mene rannikolle ennen kuin vaaran on ilmoitettu olevan ohi. Saatat joutua odottamaan useita tunteja. Isommalla aluksella ja kun on aikaa varautua, voi siirtyä sääolosuhteet huomioiden veneellä kauemmaksi rannasta merelle.

Kuumuus[muokkaa]

Ks. sivu Selviytyminen kuumuudessa ja kylmyydessä.

Kylmyys[muokkaa]

Ks. sivu Selviytyminen kuumuudessa ja kylmyydessä.

Maanjäristys[muokkaa]

Ks. sivu Maanjäristys.

Maanvyörymä[muokkaa]

Norja 30.12.2020

Mutavyöry (lahar)[muokkaa]

Isoimmat lohkareet tulevat ensimmäisenä ja vyöryn päällä.

Maastopalo, metsäpalo[muokkaa]

Ks. Metsäpalo.

Tsunami[muokkaa]

Ks. yllä kohta Hyökyaalto.

Tulva[muokkaa]

http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Onnettomuudet-ja-hairiotilanteet/Tulva