Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Retken suunnittelu

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Retken laadusta, kohteesta ja kestosta riippuen tarvitaan tai ei tarvita etukäteissuunnittelua. Suunnitteluun kuuluu sekä alla lueteltuja asioita, että tietojen ja taitojen kartuttamista ja harjoittelua. On hyvä miettiä retken mukaan erilaisia mahdollisia retkellä tapahtuvia tilanteita ja miten niissä menetellään. Myös retkikumppaneihin kannattaa kiinnittää huomiota ja hyvät huoltojoukot edesauttavat onnistumista.

Turvallisuussuunnitelma[muokkaa]

päivämäärä

Retken nimi[muokkaa]

Ajankohta[muokkaa]

Kohdealue[muokkaa]

Teema ja tavoitteet[muokkaa]

Kohderyhmä[muokkaa]

Osallistujat[muokkaa]

Lukumäärä[muokkaa]

Ikäjakautuma[muokkaa]

Henkilötiedot[muokkaa]

 • Nimi, ikä, kunto, terveydentila, kokemus, tausta

Naisia – miehiä – lapsia[muokkaa]

Työnjako[muokkaa]

Retken Johtaja[muokkaa]

Retken johtaja vastaa retken kulusta pääpiirteittäin. Tehtävään kuuluu huolehtia ryhmän siirtymisestä, opastamisesta, turvallisuudesta, aikataulusta ja ohjelmasta. Kyky toimia asiakkaiden kanssa joustavasti, omata luonnon, historian ja liikkumismuotojen tuntemus. Oppailta vaaditaan mukautumiskykyä. Erinomainen alueen tuntemus on välttämätön ja tämä tapahtuu etukäteen suoritetuilla vaelluksilla ja maastoon sekä sen erityispiirteisiin perehtymällä. Erityisesti tiedettävä vaaralliset alueet, pelastautumispaikat, -etäisyydet, -ajat, kuljettavan reitin vaatima aika ja puhelimien kuuluuvuusalueet.

Varusteet[muokkaa]

Muonitus[muokkaa]

Kuljetus ja huolto[muokkaa]

Suunnistus ja PEPA[muokkaa]

Sää ja olosuhteet[muokkaa]

Majoittuminen[muokkaa]

 • Majoitteen väri

Siirtyminen kohteeseen[muokkaa]

Matkareitti[muokkaa]

Kuljetukset[muokkaa]

 • Menomatka
 • Paluumatka

Retken lähtö- ja lopetuspaikat[muokkaa]

Retken sisältö ja ohjelma[muokkaa]

Ennen retkeä[muokkaa]

Menomatka[muokkaa]

Retken aikana[muokkaa]

 • Päiväohjelma

Paluumatka[muokkaa]

Retken jälkeen[muokkaa]

Retkireitti kuvaus ja karttapiirros[muokkaa]

Taukopaikat[muokkaa]

 • Taukopaikka: suojaisa tuulelta ja helteeltä. Kiva näkymä, juomavesi ja peseytyminen mahdollista. Tulenteko mahdollisuus. Luonteva lähteä liikkeelle.
 • Ruokatauko viimeistään 4 t viimeisestä ruokailusta. Tauko 1–2 t.

Leiripaikat[muokkaa]

 • Riittävä lepo ja palautuminen rasitukseen nähden.
 • Toimiva kokonaisuus, suunnitelmallisuus, vaellusryhmän erilaiset mahdollisuudet, vaeltajien kokemukset, erätaidot, varusteet, retken tarkoitus, maanomistajan lupa, suojaisa (tuuli, kosteus, räkkä), turvallinen (toiminnot, yhteydet), vesi ja polttopuut, kuiva maapohja (majoitteet, tulet), hygieenisyys, viihtyisyys; erämaan rauha ja luonnonkauneus, kosteuden eristys, tasainen lämpö, rauhaisa lepo, vapaa auringolta.

Huolto- ja vesipaikat[muokkaa]

Vaihtoehtoiset reitit[muokkaa]

Retken matkan pituus etapeittain km[muokkaa]

Retken aikalaskelma[muokkaa]

 • Vaellusaika kulkunopeus 3 - 5 km/t, hyvä n. 20 min/km. Heikkokuntoisimman mukaan. Vaikuttavia tekijöitä: kantamus kevyt/painava, kulkemaan tottunut/tottumaton joukko, sää- ja lumiolosuhteet hyvät/huonot, tietön ja poluton/helppokulkuinen maasto, tuntematon/tuttu maasto, yllättävät tekijät, maastoesteet, pysähdykset; luontotietous, tauot.
 • Liikkeelle lähtö riittävän hitaasti. Varustetauko 15 min. kuluttua jokaisen pidemmän tauon jälkeen. Taukoja 40–50 min. välein. Pituus n. 10 min. sään ja ajan mukaan, ei matkan.

Aikataulu[muokkaa]

Koko retki[muokkaa]

Matka-aika[muokkaa]

Turvallisuus- ja pelastussuunnitelma[muokkaa]

 • Turvasuunnitelman hallitsevat kaikki oppaat ja se jaetaan tarvittaessa osallistujille tai muille tahoille. Turvallisuusasiat harjoitellaan oppaiden kesken. Pelastuspalvelusta neuvotellaan alueen viranomaisten kanssa.

Riskianalyysi[muokkaa]

 • Suunnittelu, informointi, keskustelu, terve järki ja kokemus!

Kalusto ja välineet[muokkaa]

Retkellä käytettävät asiakkaille lainattavat varusteet ovat laadukkaita ja suunniteltu kestämään. Varusteet tarkistetaan ja huolletaan jokaisen retken jälkeen. Päivän aikana hajoavat varusteet pyritään korjaamaan oppaiden mukana kuljettamilla korjausvälineillä. Etukäteen: hyvät varusteet ja niiden sisäänajo "rukkaset kädessä". Totuttelu ja usea käyttötarkoitus. Asiallinen korjauspussi. Varusteiden huoltaminen. Varusteiden tarkistaminen ohjaajan johdolla. EA–varusteiden ja taitojen ajanmukaisuus ja riittävyys. Sytykkeiden kuljettaminen mukana ja huolellisuus tulen käytössä. Tavaroiden pakkaus helposti saataviksi.

Retkellä[muokkaa]

 • Huolehditaan varusteiden mukana pysymisestä. Korjataan heti kuin mahdollista. Riskejä virheelliset ja puutteelliset varusteet. Korjaus- ja varatarvikkeiden puuttuminen.

Yhteydenpito[muokkaa]

 • Hätätapauksissa yhteys luodaan matkapuhelimella, maastopuhelimella maastonmuodot huomioon ottaen.

Varautuminen tilanteisiin[muokkaa]

Kunto[muokkaa]

 • Kunnon pettäminen ja yliarvioiminen. Liiallinen vauhti. Ravinnon tai levon puute jne.

Ravinto[muokkaa]

 • Osallistujien ravinnon ja veden saannista huolehditaan retken aikana seuraamalla ja asiaan puuttumalla. Valvotaan. Varmistetaan. Kesken päivän tapahtuva alkoholin nauttiminen pyritään havaitsemaan. Väsymys ravinnon ja erityisesti nesteen vähyydestä. Seuraa ensin henkinen väsymys. Hermojännitys ehkäisee näläntunnetta. Ei osata jakaa ruokatarpeita käyttötarpeen mukaan.

Sää[muokkaa]

 • Sääolosuhteiden muuttuminen huomioidaan tarvittaessa matkareittiä tai aikataulua muuttaen. Nopeat sään muutokset, ei tunneta ennakkomerkkejä. Tietämättömyys kosteuden, kylmän ja tuulen yhteisvaikutuksista.

Yhteishenki[muokkaa]

 • Yhteishenkeen kiinnitetään huomiota alusta asti. Pyritään ottamaan huomioon ryhmässä ilmenevät epäkohdat ja korjaamaan ne "ohjelmaan kuuluen". Monta johtajaa, yksi ulkopuolella, urputtajia, kurittomuus, sussuttelu, riitaisuus, suosiminen, oikeaoppisuus, suvaitsemattomuus.

Sairaus ja onnettomuus[muokkaa]

 • Pienemmät tapaturmat, pahoinvointi, ripuli tms. hoidetaan välittömästi ja jos mahdollista osallistuja jatkaa. Suurempi loukkaantuminen, sairaskohtaus tai muu onnettomuus tilanne hoidetaan antamalla välitön ensiapu paikalla, hälyttämällä apua puhelimella tai noutamalla ja rakentamalla hätämajoite oppaan varusteista. Loukkaantuneen siirto suoritetaan lievissä tapauksissa ryhmän avustuksella ja vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää pelastustöihin esim. helikopteria. Loukkaantunut toimitetaan sairaalahoitoon lääkintähenkilökunnan mukaan.
 • Varomattomuus, huolimattomuus, uhkarohkeus, vähättely. Laskut talvella, vesistöylitykset, lumisokeus. Lievä vamma, sairaus jne. aistiharhat. Uskotaan liiaksi omiin tunteisiin, toimitaan aistiharhojen mukaan. Sekoaminen ja paniikki. Huono sää, valaistus, jännittyneisyys, väsymys. Kuukautiset, siteiden hankaus, putkettomat tamponit, hygieenisyys. Rintojen, pakaravälin hiertyminen. Kramppi; nestevajaus, suolatasapaino. Punoittavat rakkulat, avohaavat, hiertymät: duoderm, spenco.

Riittävä tietotaito[muokkaa]

Väärä johtaminen[muokkaa]

 • Matkan pituus suhteessa vauhtiin väärä. Kantamuksen paino suhteessa kannettavaan aikaan väärä. Epäonnistunut reitinvalinta. Väärä suunnistus, puutteellinen taito, osaamattomuus. Ryhmähenki rakoilee. Kaikkitietävyys.

Ennakkovalmistautuminen[muokkaa]

 • Yksi hyvä suunnistaja (ryhmän johtaja). Ryhmän taidot selvillä. Kompassi kaikilla mukana. Retken tavoite ryhmän kunnon ym. mukainen. Kuntoilu. Huolellinen retki- ja muonasuunnitelma. Ylimääräistä muonaa. Mistä saat apua retkellä. Millä kompassisuunnalla pääset pois maastosta. Tunne itsesi ja muut oppaat. Älä yliarvioi.

Terveydentila ja hygienia[muokkaa]

 • Hammashuolto kerran kahdessa vuodessa vähintään. Verikoe ja virtsanäyte 1-2 krt/vuosi. Senkka. Varpaan kynsien leikkaus 2 - 3 vrk ennen lähtöä. Pakaravälin karvoituksen poisto. Tetanusrokote. Jalkapohjien teippaus 1 - 2 vrk ennen lähtöä. Huomioi raajojen turpoaminen. Vaarat ihon rasva, kuollut solukko ja teippilaatu.

Retken aikana[muokkaa]

 • Tarkastus ennen retkelle lähtöä ja lähtöselvitys päivittäin. Riittävät välit mutta näköyhteys säilyttäen. Kukaan ei saa jättäytyä ryhmästä. Tarvittaessa köydellä yhteen. Luvun otto riittävän usein. Pysähtyminen tauolle ennen väsymystä. Rinkan laskeminen tauolla. Yksitoikkoisuutta vältettävä. Maastoesteen jälkeen hidastus. Säädeltävä lämpöä. Hiertymisen tuntuessa toimittava heti. Kanna rinkkaa välillä vain hartioilla/lantiolla. Kävelyn sijasta hypi tai hölkkää, vaihtele rytmiä. Verenkierto paranee: kädet, niska, lantio, rinnat. Turvotus vähenee; lihasten laskimopumppaus. Lihasten lepo. Näprää käsillä jotain. Venyttely – lihashuolto. Ruokatauoilla, illalla. Ravittua lihasta vasta venytettävä. Kesto, hartiahierontarinki. Pallopeli tai muu leikki.

Ilmoitukset[muokkaa]

Lähtö ja paluu[muokkaa]

 • Lähtöilmoitus (reitti-Ilmoitus). Muutosilmoitukset tarvittaessa. Paluuilmoitus.

Kotiväki[muokkaa]

Alueen valvoja[muokkaa]

Rajavartiosto[muokkaa]

Poliisi[muokkaa]

Varaukset[muokkaa]

Yhteyshenkilöt[muokkaa]

 • Yhteyshenkilöt ovat kaikkien oppaiden tiedossa.

Tärkeät puhelinnumerot[muokkaa]

Luvat[muokkaa]

Maanomistaja[muokkaa]

Majoittuminen[muokkaa]

Tulet[muokkaa]

 • Metsäpalovaroitus. Puiden otto.

Kalastus[muokkaa]

Metsästys[muokkaa]

Kulkeminen jalan, vesitse, ilmateitse[muokkaa]

Rajavyöhyke[muokkaa]

Luonnonpuistot ja suojelualueet[muokkaa]

Radioliikenne[muokkaa]

Valmistautumiset[muokkaa]

Aamutoimet[muokkaa]

 • Aamiaisen keittäjät heräävät ensimmäisenä ja herättävät toiset aamupalalle.
 • Muut aamutoimet ja leirin purku. Aikaa kuluu 1 – 2 tuntia.

Leiriytyminen ja iltatoimet[muokkaa]

 • Leirin pystytys ja ruoanlaitto kesällä n. 2 t. Talvella lumiolosuhteista ja yöpymistavasta riippuen yhtä paljon tai 3 tuntia. Leiriytyminen valoisan aikaan.

Varusteet[muokkaa]

 • Asiallinen pukeutuminen. Tuulenpitävyys, monikerrospukeutuminen.
 • Sopivat varusteet; potentiaaliset hiertymä ja hankauskohdat. Saumattomat sukat, olkapäiden saumattomuus, rintaliivien valinta, pehmeän wc-paperin valinta. Vaellusvaatteen materiaali reisien sisäpinnalla. Karvatuppien tulehdus. Auttaa sukkahousut. Vetäjien varusteina on yhtenäinen kerrospukeutumiseen perustuva vaatetus ja kantolaite, jossa kuljetetaan siirtymisen aikana tarvittavat turvallisuus- ja muut varusteet. Kukin opas kykenee selviämään itsenäisesti.

Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.

Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
Matkailu- ja retkeilyvaatteet
Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
Tactical vaatteet ja varusteet‎ sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
MPK
Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen
Talviretkeily, Geokätköily
Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet, Väestönsuojelijan varusteet, Kotivara
Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
Ensiapu
Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
Vuoristovarustus, Melonta
Metsästäjän varusteet
Vartija ja järjestyksenvalvoja

Yhteiset[muokkaa]

 • Ryhmäkohtaiset.

Henkilökohtaiset[muokkaa]

Painolaskelma[muokkaa]

Vetäjien[muokkaa]

Asiakkaiden[muokkaa]

Kartat[muokkaa]

Yhteydenpitolaitteet[muokkaa]

Muonitus[muokkaa]

Ruokasuunnitelma[muokkaa]

 • Päiväkohtaisesti

Per henkilö[muokkaa]

Energiamäärä[muokkaa]

Painot[muokkaa]

Ruoka-allergiat[muokkaa]

Vesi[muokkaa]

 • Juomavesi puhdasta virtaavaa vettä.

Huolto[muokkaa]

Huoltoreitit[muokkaa]

Kalusto[muokkaa]

Tarvikkeet[muokkaa]

Aikataulut[muokkaa]

Yhteydenpito[muokkaa]

Ensiapu[muokkaa]

 • Oppaat ovat suorittaneet EA 1 ja EA 2 -kurssit ja pitävät mukanaan monipuolista ensiapuvarustusta.

Hygienia[muokkaa]

 • Tarpeeksi aikaa ja mahdollisuuksia. Saippuaton pesu jättää luonnollisen rasvakerroksen. Keittiöoastioiden huolellinen pesu.

Lihashuolto[muokkaa]

Ympäristönsuojelu[muokkaa]

Kustannuslaskelma[muokkaa]

 • Hinnoitteluperusteet.

Tiedottaminen[muokkaa]

Tarjouskirje[muokkaa]

 • Hinnat.

Laskutus[muokkaa]